√ KOTA TINGGI FIREFLY PARK: Ulasan & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kota Tinggi Firefly Park – Di dalam entri blog kali ini, Rekreasi.my ingin berkongsi dengan anda tentang salah satu tarikan menarik di Kota Tinggi, Johor iaitu, Taman Kunang-Kunang Kota Tinggi, Johor.

Dalam Bahasa Melayu, kunang-kunang juga dikenali sebagai firefly. Taman Kunang-Kunang Kota Tinggi ini terletak di tepi Sungai Johor, yang berada di kawasan Kota Tinggi.

Anda akan menjumpai pelbagai jenis kunang-kunang yang berkelip-kelip di sepanjang tebing Sungai Johor, khususnya di kawasan hutan bakau.

Tarikan

kota tinggi river cruise

Tempat Tinggal Pelbagai Spesies Kunang-kunang

Kawasan ini menjadi ‘kediaman’ pelbagai jenis spesies kunang-kunang, terutamanya spesies Pteroptyx Tener yang memancarkan cahaya hijau kekuningan yang dapat dilihat dengan jelas pada waktu malam. Pengunjung dapat mengalami keunikan ini melalui pelayaran bot sepanjang Sungai Johor.

Masa terbaik untuk mengunjungi Kota Tinggi Firefly Park adalah selepas matahari terbenam di mana cahaya kunang-kunang akan bersinar dengan kejelasan. Bot yang membawa penumpang akan berlayar bermula dari jam 7.30 malam hingga 10 malam setiap hari di sini. Bagi mereka yang beragama Islam dan prihatin tentang waktu Maghrib, mereka boleh mengunjungi surau di stesen minyak Petronas yang terletak kira-kira 5 minit dari Kota Tinggi Firefly Park. Di sini, terdapat juga kedai yang menjual cenderahati sebagai kenang-kenangan untuk dibawa pulang.

Menaiki Bot

Menjelajah di dalam bot di sekitar hutan bakau bermula pada jam 7 malam dan mengambil masa kira-kira 45 minit. Apabila malam tiba, lawatan pertama akan bermula.

Para pelancong yang menaiki bot akan diceritakan dengan cerita berpengetahuan dan sejarah Sungai Johor sambil melihat kelip-kelip yang bersinar menyala di dalam kegelapan.

Pemandangan kelip-kelip itu sungguh menakjubkan, dengan ribuan kelip-kelip yang menyuluh seperti lampu Natal di atas pokok-pokok.

Pemandu bot turut memberikan banyak pengetahuan mengenai flora dan fauna yang wujud dalam taman ini, dengan itu meningkatkan unsur pendidikan semasa lawatan.

Tarikan Lain

Pengunjung juga berpeluang untuk terlibat dalam pelbagai aktiviti di sini, seperti memancing, mengamati burung, dan menikmati masakan tempatan di restoran makanan laut segar yang terletak berdekatan. Taman ini terpencil dari hiruk-pikuk kehidupan bandar, memungkinkan para pelawat untuk menyambung kembali dengan keindahan alam semula jadi.

Harga Tiket Kota Tinggi Firefly Park

harga tiket kota tinggi firefly park
DewasaRM20
Kanak-kanakRM12

Harga tiket di sini sudah termasuk pelayaran bot.

Waktu Operasi

waktu operasi firefly park

Anda boleh berkunjung ke sini pada bila-bila masa, berikut adalah waktu operasinya.

Setiap Hari: 6 petang – 9 malam.

Baca Juga: Harga Tiket Dark Mansion Penang

Lokasi

lokasi firefly park johor

Alamat: Jalan Kota Tinggi, 81900 Kota Tinggi, Johor

Google maps: https://maps.app.goo.gl/ofUDcdEkVE3qhrmZ6

Nombor Telefon: +60174607775

Bagaimana Cara Menuju Kesana?

lawatan ke firefly park johor

Perjalanan dari bandar Johor Bahru mengambil masa kira-kira satu jam untuk tiba di Kota Tinggi Firefly Park. Anda perlu mengikuti jalan utama Johor Bahru – Kota Tinggi. Jika anda datang dari Johor Bahru, pertama-tama anda akan melalui jambatan Sungai Johor, dan Kota Tinggi Firefly Park akan terletak di sebelah kiri anda.

Kesimpulan

Kota Tinggi Firefly Park mendedahkan keindahan semulajadi taman kelip-kelip ini yang terletak di Kota Tinggi, Johor. Taman ini bukan sahaja menyediakan pemandangan yang menakjubkan dengan puluhan ribu kelip-kelip yang bersinar di malam hari, tetapi juga menawarkan pelbagai aktiviti dan program pendidikan untuk memahamkan pengunjung tentang kepentingan pemeliharaan alam sekitar.

Dengan ini, kami menggalakkan anda untuk mengunjungi tempat pelancongan malam ini untuk pengalaman semulajadi yang unik dan memupuk kesedaran terhadap alam sekitar.

Baca Juga  √ BUKIT JUGRA: Aktiviti, Review, dan Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.