Harga Tiket Genting Highland Theme Park 2023

Harga Tiket Genting Highland Theme Park – Menjelang cuti panjang, kanak-kanak biasanya sangat teruja untuk memilih tarikan pelancong. Terdapat banyak destinasi atau destinasi pelancongan yang menarik perhatian kanak-kanak. Salah satunya ialah Genting Highland Theme Park yang terkenal.

Memang kanak-kanak lebih berminat untuk bercuti ke taman permainan yang kaya dengan tunggangan. Hanya ada yang berminat untuk menerokai pelancongan yang berkaitan dengan alam semula jadi. Sebelum membawa keluarga ke taman permainan gergasi Genting, dapatkan maklumat lengkap dahulu.

Taman Tema

Kenderaan
Picture by: @gentinghighland

Resort World Genting, Genting Highlands menawarkan banyak taman tema. Terdapat sekurang-kurangnya 7 taman tema yang boleh ditemui di kawasan pelancongan ini. Taman tema manakah yang akan anda lawati bersama anak-anak tersayang? Berikut adalah penerangan ringkas bagi setiap taman tema.

1. Genting Highland Theme Park SkyWorlds

Taman tema ini menawarkan 9 tunggangan untuk bermain yang boleh diterokai bersama keluarga. Beberapa contoh tunggangan yang tersedia termasuk Zaman Ais, Robots Rivet Town, Liberty Lane dan Andromeda Base. Terdapat juga 7 pilihan hotel untuk mereka yang ingin menginap di kompleks taman tema ini.

2. Theme Park Tertutup Skytropolis

Bagi keluarga yang tidak mahu menghabiskan masa di luar, terdapat Taman Tema Tertutup Skytropolis. Di dalamnya terdapat banyak tarikan permainan yang boleh dijadikan sampel dan kesemuanya telah dipastikan selamat untuk pengunjung.

Baca Juga  Harga Tiket Sungai Congkak 2023

3. Taman Permainan Video Teratas Besar

Kanak-kanak yang suka bermain permainan ringan harus dijemput ke Taman Permainan Video BigTop. Permainan di taman tema ini didominasi oleh permainan gaya funfair dan permainan sekolah lama. Lokasinya di tingkat dua Taman Tema Tertutup Skytropolis.

4. Taman Permainan Video Vision City

Jika taman tema sebelum ini ditujukan untuk kanak-kanak, yang ini lebih ditujukan kepada remaja. Terdapat banyak permainan elektronik seperti Street Fighter, Pac-Man dan sebagainya di taman tema ini. Cari taman tema ini di Lower Lobby, Genting Grand.

5. SkyVR

Realiti Maya yang semakin popular membuatkan ramai orang ingin merasai sensasi menggunakannya. Bagi mereka yang tidak mahu membeli teknologi VR mereka sendiri, sila layari Sky VR yang menawarkan pengalaman terbaik dengan teknologi VR terkini.

6. Ripley’s Adventure Land

Seperti namanya, di sini, kanak-kanak boleh mengembara dengan pelbagai latar belakang. Sebagai contoh, terdapat Muzium Seni Trik 4D yang agak rumit. Terdapat juga Zombie Outbreak yang sedia mencabar adrenalin. Terdapat Pusat Penyelidikan Jurassic untuk kanak-kanak yang ingin belajar tentang dinosaur dan banyak lagi.

7. Mangkuk Genting

Di tingkat tiga First World Plaza terdapat arena khas untuk boling. Terdapat 10 lorong boling yang boleh digunakan untuk persaingan sihat bersama rakan atau keluarga. Arena ini mula beroperasi pada jam 3 petang hingga 11 malam.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @gentinghighland

Anda pastinya terdapat berpuluh-puluh permainan di Genting Highland Theme Parkyang pastinya sangat menarik. Daripada banyak tarikan, di bawah adalah yang paling menarik dan mesti cuba. Sudah tentu, pastikan dahulu anak-anak yang dibawa memenuhi syarat untuk dapat mencuba tarikan ini.

1. Pangkalan Andromeda

Di Andromeda Base terdapat tiga permainan yang membuat jantung bergetar. Salah satunya ialah Terraform Tower Challenge dengan tahap cabaran yang tinggi. Untuk menikmati tarikan ini, pengunjung mesti mempunyai ketinggian minimum 122 cm.

Baca Juga  Harga Tiket The Top Penang 2023

2. Bandar Rivet Robot

Terdapat dua permainan di bahagian taman tema ini. Yang pertama ialah Rivet Town Roller. Dua pelawat akan duduk di dalam kapsul dan kemudian berpusing di laluan yang telah disediakan. Sama seperti permainan sebelum ini, khusus untuk pengunjung 122 cm ke atas.

3. Zaman ais

Seperti namanya, empat tarikan di Genting Highland diinspirasikan daripada filem Ice Age yang terkenal. Salah satunya ialah Sid’s Rock ‘N’ Slide dengan tahap ketegangan sederhana. Sesuai untuk keluarga yang mempunyai anak dengan ketinggian minimum 100 cm.

Aktiviti di Genting Highland Theme Park

Aktiviti di Taman Tema Genting Highland
Picture by: @gentinghighland

Selain mencuba permainan sedia ada, pengunjung juga boleh melakukan pelbagai aktiviti menarik. Terdapat banyak aktiviti menarik untuk dilakukan bersama rakan dan keluarga. Di bawah adalah contoh aktiviti yang mesti dilakukan semasa melawat Genting Highland.

1. Ambil gambar di Rio

Rio adalah salah satu kawasan yang paling Instagrammable di Genting Highland. Pelbagai bangunan di sini direka bentuk menyerupai bangunan sedia ada di Eropah. Ambil gambar menarik bersama keluarga anda berlatar belakangkan bangunan berwarna-warni yang estetik dan cantik.

2. Menjadi dongeng dalam Epic

Epik juga menawarkan keseronokan yang mesti dinikmati oleh kumpulan yang bercuti. Bahagian ini didominasi oleh pokok dan tumbuhan yang sejuk. Latarnya juga akan membuatkan pengunjung berasa seolah-olah mereka adalah pari-pari dalam dunia yang indah. Nikmati tunggangan yang tersedia di sini.

3. Nikmati Awana SkyWay

Pengunjung juga boleh melihat keindahan Genting Highland dari ketinggian dengan mendaki Awana SkyWay. Kereta kabel itu sangat selamat dengan kaca kukuh mengelilingi bangku keluli di dalamnya. Nikmati pemandangan dari atas sambil merakam detik-detik berharga.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @gentinghighland

Kemudahan di Genting Highland Theme Park tentunya sangat lengkap. Bukan sahaja kanak-kanak dan remaja yang boleh berseronok di kawasan pelancongan ini. Sesetengah kemudahan juga boleh digunakan pada skala yang lebih besar.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Kolam Air Deru Ecopark 2023

1. Pusat membeli-belah

Ibu-ibu boleh membeli-belah dahulu di pusat membeli belah sementara menunggu anak-anak selesai menikmati permainan. Tetapi pastikan anak-anak berada di bawah pengawasan orang dewasa.

2. ruang makan

Terdapat satu kawasan khas untuk menikmati hidangan bersama setelah penat mencuba setiap tarikan dan ride di sana.

3. kemudahan lain

Terdapat juga ruang untuk spa, bilik mesyuarat untuk mereka yang ingin mengadakan majlis atau perkahwinan di Genting Highland, dan pelbagai kemudahan awam seperti tandas, bilik air, dan sebagainya.

Lokasi Genting Highland Theme Park

Lokasi
Picture by: @gentinghighland

Alamat Genting Highland Theme Park ialah di 69000 Genting Highlands, Bentong, Pulau Pinang, Malaysia. Sejak diubah suai pada tahun 2013, kawasan pelancongan ini telah dikunjungi oleh ramai pelancong.

Waktu Operasi Genting Highland Theme Park

Waktu operasi
Picture by: @shphx._.

Setiap hari, pelbagai tunggangan di Genting Highland mula beroperasi pada pukul 11 ​​pagi dan akan berhenti beroperasi pada pukul 9 malam waktu tempatan.

Harga Tiket Genting Highland Theme Park

Harga kemasukan
Picture by: @shphx._.

Harga tiket Genting Highland Theme Park berbeza-beza, bergantung pada taman tema yang anda pilih. Berikut ialah julat harga untuk beberapa taman tema.

Theme ParkHarga Tiket
Genting SkyWorlds Theme Park*RM128
Skytropolis Indoor Theme Park*RM62
Skytropolis Ultimate Combo**RM90

*Tiket untuk satu hari, percuma untuk bermain pelbagai tunggangan di taman tema.

**Tiket untuk satu hari, semua tunggangan di Skytropolis dan 3 tunggangan di Ripley’s Adventure.

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @yusufshiraz

Harga tiket di atas adalah harga promo. Pada masa ini, Resort World Genting sedang mengadakan pembukaan lembut dan akan berlangsung pada 31 Mac 2023. Tiket yang anda bayar adalah sah untuk satu hari dan pelawat boleh bermain tunggangan di dalamnya seberapa banyak yang mereka mahu.

Ajak anak-anak anda menikmati keseronokan pelbagai tunggangan dan permainan di Genting Highland Theme Park. Pelbagai tunggangan boleh dicuba semasa pembukaan lembut dengan harga yang lebih rendah. Tempah tiket anda dengan segera, melalui laman web rasmi Resort World Genting.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.