Harga Tiket Taman Rekreasi Gunung Lang 2023

Harga Tiket Gunung Lang – Gunung Lang ialah sebuah taman rekreasi di Ipoh yang didatangkan dengan keindahan yang menakjubkan. Tempat pelancongan yang satu ini menawarkan pelbagai tempat dan aktiviti menarik yang wajib dicuba oleh setiap pelancong. Salah satu contohnya ialah air terjun buatan.

Terdapat juga zoo mini atau zoo mini dan tasik yang jernih di taman rekreasi ini. Kanak-kanak juga akan menikmati lawatan ke taman tema ini. Pelancong akan menikmati banyak tempat menarik sekaligus dalam satu kawasan sahaja. Apa lagi yang ada di kawasan pelancongan ini?

Tunggangan dan Tarikan

Tunggangan dan Tarikan
Picture by: @mrmahadiibrahim

Apakah yang boleh didapati di taman rekreasi ini? banyak. Semua jenis hiburan boleh didapati di sini. Kanak-kanak dan orang dewasa boleh menikmati pelbagai aktiviti menarik. Berikut adalah beberapa perkara yang menjadikan taman rekreasi Gunung Lang lebih menarik.

1. Zoo Mini

Apabila tiba di taman rekreasi, pelancong mesti mengambil gambar terlebih dahulu. Selepas itu, pelancong boleh berjalan-jalan dan meneroka semua tunggangan dan tarikan yang ada di sana. Salah satunya ialah zoo mini atau zoo mini dengan beberapa haiwan comel di dalamnya.

Contohnya ada itik, rusa, lembu, burung merak, kuda, burung unta, dan sebagainya. Sudah ada laluan yang boleh dilalui oleh pelancong untuk menerokai seluruh kawasan mini zoo. Walaupun tidak banyak haiwan, kanak-kanak masih boleh berseronok di zoo mini ini.

Baca Juga  Waktu Operasi Pasar Malam Cameron Highland 2023

2. Tasik

Pelancong juga boleh mengakses tasik di taman rekreasi ini. Tasik yang ada di sini sangat mempesonakan dengan bukit-bukau dan hutan di sekelilingnya. Sebelum ini, tasik yang luas ini adalah lombong. Tetapi kemudian berkembang menjadi tasik.

Di tasik ini terdapat banyak ikan yang gembira menyambut makanan daripada pengunjung. Pengunjung dibenarkan memberi makan kepada ikan yang tinggal di tasik tersebut. Kanak-kanak pasti akan menyukai peluang ini.

3. Rumah Perak

Terdapat sebuah rumah kayu yang kelihatan cantik di tengah-tengah kawasan rekreasi Gunung Lang ini. Nama rumah tersebut ialah Rumah Perak yang merupakan salah satu rumah tradisional di Malaysia. Pelancong boleh memasuki rumah ini untuk menikmati keindahan reka bentuk dan seni bina tradisionalnya.

Di dalam rumah terdapat lampu yang boleh dihidupkan supaya pelancong tidak berada dalam kegelapan. Terdapat juga kipas supaya pelancong yang masuk tidak berasa panas.

4. Menara Pemerhatian

Taman rekreasi ini menyediakan dua menara tinjau atau menara pemerhati yang juga boleh diakses oleh pengunjung. Salah satu menara terletak di pinggir tasik manakala satu lagi menara berdekatan dengan bukit batu kapur. Setiap menara menawarkan pemandangan yang sangat menarik.

Untuk mendaki ke puncak menara, pengunjung tidak perlu menghabiskan banyak tenaga. Tiba di puncak, pengunjung akan menemui pemandangan yang menakjubkan. Ambil seberapa banyak gambar sebagai kenang-kenangan dan juga boleh dimuat naik ke media sosial.

5. Gua Kecil

Terdapat juga sebuah gua kecil di kawasan taman rekreasi ini. Gua kecik tak nampak seram. Pengunjung boleh memasuki gua dan meneroka gua Gunung Lang ini. Di dalamnya sudah ada lampu yang akan menerangi perjalanan pengunjung yang tidak terlalu jauh.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Payung 2023

6.     Air Terjun Buatan

Terdapat air terjun buatan yang jatuh dari atas bukit ke dalam kolam di bahagian bawah. Air terjun buatan ini kelihatan sangat cantik dengan tumbuh-tumbuhan yang merimbun di puncak bukit. Keindahan air terjun buatan ini sering dijadikan oleh pengunjung sebagai latar belakang foto yang cantik.

Aktiviti di Gunung Lang

Aktiviti di Gunung Lang
Picture by: @geozajimavosti

Apabila hendak membawa anak-anak bercuti ke suatu tempat, ibu bapa perlu mengambil kira aktiviti yang boleh dilakukan di sana. Jadi, apabila hendak melawat taman rekreasi ini, ibu bapa juga perlu mencari maklumat tentang aktiviti yang boleh dilakukan di sana.

1. Berinteraksi dengan haiwan

Terdapat zoo haiwan peliharaan di taman rekreasi ini. Di dalam zoo petting, pengunjung boleh melakukan pelbagai perkara menarik. Bukan sekadar bergambar dengan pelbagai haiwan comel tetapi juga berinteraksi dengan pelbagai haiwan ini.

Pengunjung boleh berinteraksi dengan beberapa haiwan seperti anak itik, kucing, angsa, kuda dan ular. Pastikan anda mengawasi kanak-kanak dan mengikut arahan kakitangan semasa berinteraksi dengan haiwan di zoo haiwan peliharaan.

2. Dengan bot

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, terdapat sebuah tasik di kawasan taman rekreasi ini. Selain menikmati keindahannya di tepi tasik, pengunjung juga boleh menikmatinya dari tengah tasik. Caranya ialah dengan menaiki bot. Adakah kanak-kanak dibenarkan menaiki bot juga?

Aktiviti ini hanya boleh dinikmati oleh orang dewasa dan kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya 13 tahun. Apabila menaiki bot, pelancong akan menikmati udara yang sejuk sambil menikmati alam semula jadi yang masih sangat indah.

3. Beri makan ikan

Apabila melancong ke taman rekreasi ini, pelancong juga dibenarkan memberi makan ikan. Beli roti dan makanan ikan di kaunter tiket bot untuk dibawa bersama anda menaiki bot. Terdapat sekumpulan ikan keli yang bersaiz besar akan gembira menyambut makanan yang diberikan.

Baca Juga  √ Mesilou Cat’s Village : Review, Lokasi, Bayaran Masuk

Pastikan sentiasa berhati-hati ketika melakukan pelbagai aktiviti di taman rekreasi ini. Khususnya, sentiasa berhati-hati semasa melakukan aktiviti berhampiran tasik. Pakai jaket keselamatan semasa menaiki bot, walaupun perjalanan bot hanya untuk masa yang singkat.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @mrmahadiibrahim

Kemudahan di Gunung Lang sangat lengkap untuk memenuhi keperluan keluarga. Dengan kemudahan sokongan, keluarga boleh menikmati percutian yang lebih tenang dan selesa. Contoh kemudahan sedia ada di taman rekreasi ini termasuklah:

1. Kawasan letak kereta

Membolehkan pengunjung datang dengan kenderaan persendirian. Kawasan letak kereta memuatkan banyak kenderaan.

2. Gerai makan

Gerai makan menyediakan makanan ringan, minuman dan aiskrim untuk kanak-kanak. Harga yang ditawarkan agak berpatutan.

3. Kemudahan awam

Tandas bersih, pondok rehat dan surau disediakan untuk keluarga yang ingin berehat sebentar dan memerlukan bilik air.

4. taman permainan

Kanak-kanak boleh bermain sepuas-puasnya di kawasan taman permainan. Bahagian ini direka khas supaya kanak-kanak dapat menikmati permainan yang menyeronokkan sambil masih berada di bawah pengawasan ibu bapa mereka.

Lokasi Gunung Lang

Lokasi Gunung Lang
Picture by: @mrmahadiibrahim

Alamat taman rekreasi ini ialah Off Jalan Kuala Kangsar, 30010 Ipoh, Perak. Lokasi ini boleh dikunjungi dengan mudah dengan kenderaan persendirian.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @mrmahadiibrahim

 

HariJam
Senin hingga i Kamis08:00 hingga 12:00 dan 13:30 hingga 19:00
Jumat08:00 hingga i 12:00 dan 14:45 hingga  16:00
Sabtu, Minggu, Hari Libur Nasional08:00 hingga  18:30

Harga Tiket Gunung Lang

Harga kemasukan
Picture by: @mrmahadiibrahim

Harga tiket taman rekreasi gunung lang:

Jenis TiketHarga Tiket Masuk
PerahuKanak-kanak berumur 3 hingga 12 tahun RM1.5
Matang RM3
Warga emas lebih 55 tahun RM1.5
Petting ZooRM6

 

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @mrmahadiibrahim

Tiada bayaran tiket Mount Lang perlu dibayar. Pengunjung bebas memasuki taman rekreasi tersebut tanpa perlu membayar yuran kemasukan. Bayaran akan dikenakan jika pengunjung ingin menaiki bot atau memasuki kawasan zoo haiwan peliharaan.

Pelbagai tarikan pelancong direka untuk percutian keluarga. Salah satunya ialah Gunung Lang yang menawarkan pesona alam yang indah dan pelbagai aktiviti menarik.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.