Harga Tiket Cable Car Genting 2023

Harga Tiket Cable Car Genting – Ingin menaiki gondola mengelilingi langit dengan selamat bersama keluarga tercinta? Kemudian anda mesti melawat Resort World Genting semasa percutian anda yang seterusnya. Kemudian nikmati perjalanan menaiki Awana SkyWay yang dikenali ramai sebagai Cable Car Genting.

Kenderaan yang satu ini membolehkan pengunjung ‘terbang’ selama lebih kurang sepuluh minit. Perjalanan akan bermula dari Stesen Awana di tengah bukit. Kemudian perjalanan akan berakhir di Stesen Sky Avenue di bahagian atas.

Menaiki Cable Car Genting

Menaiki Kereta Kabel Genting
Picture by: @jeysonizer

Beberapa pilihan tunggangan boleh didapati di Awana SkyWay. Empat tunggangan mempunyai harga tiket yang berbeza. Untuk memilih tunggangan yang paling sesuai untuk percutian yang menyeronokkan bersama keluarga anda, ketahui tentang setiap jenis gondola yang ada.

1. Gondola standard

Kenderaan ini boleh diisi antara 8 hingga 10 orang. Jika kumpulan anda kurang daripada 10 orang, maka anda akan berkongsi gondola dengan pengunjung lain. Gondola jenis ini termasuk perhentian percuma di Kuil Gua Chin Swee. Gondola akan berlepas di laluan C.

2. Gondola Standard dengan Naik Ekspres

Jenis tunggangan kedua ini sebenarnya sama dengan gondola pertama. Iaitu, setiap gondola akan diisi dengan 8 hingga 10 pengunjung. Dan tiket untuk gondola ini juga termasuk perhentian percuma di Kuil Gua Chin Swee. tetapi gondola ini akan menaiki ekspres di laluan D.

Baca Juga  Harga Tiket Bukit Bendera 2023

3. Gondola Lantai Kaca

Ingin mencuba kenderaan yang jauh lebih menarik dan mencabar? Nikmati perjalanan menaiki gondola dengan lantai kaca. Saiz gondola ini lebih kecil daripada gondola standard jadi ia hanya akan memuatkan 6 orang di dalamnya.

Laluan berlepas untuk gondola lantai kaca ialah laluan E. Seperti dua tunggangan sebelumnya, yang ini akan berhenti di Kuil Gua Chin Swee.

4. Gondola Chartered

Gondola terakhir ini sesuai untuk kumpulan yang tidak mahu berkongsi tunggangan dengan pengunjung lain. Anda boleh memesan gondola peribadi untuk kumpulan anda sendiri. Perkhidmatan ini tersedia untuk gondola standard dan gondola lantai kaca.

Untuk gondola standard, kapasiti penumpang adalah maksimum 10 orang. Manakala gondola lantai kaca hanya boleh diisi dengan maksimum 6 orang. Perjalanan juga akan berhenti di Kuil Gua Chin Swee.

Tarikan di Genting Cable Car

Tarikan di Genting Cable Car
Picture by: @jeysonizer

Terdapat dua pilihan tarikan yang boleh dinikmati oleh setiap golongan yang ingin menikmati gondola ini. Setiap tarikan sudah tentu mempunyai keterujaan tersendiri. Sebelum bertolak ke Awana SkyWay, fahami dahulu dua jenis tarikan tersebut dan ketahui tarikan mana yang paling menarik.

1. Perjalanan Sehala

Tarikan pertama ini sesuai untuk pengunjung yang merancang untuk menerokai Resort World Genting. Pengunjung boleh meletakkan kenderaan mereka di tempat letak kereta khas Awana SkyCentral yang masih satu dengan Genting Highlands Premium Outlets.

Kemudian pengunjung boleh menikmati Cable Car Genting dari stesen permulaan. Perjalanan akan mengambil masa 10 minit. Selepas sampai ke destinasi mereka, pengunjung boleh meneroka bahagian lain di Resort World Genting dan mencuba pelbagai tunggangan sedia ada.

2. Perjalanan Balik

Selain perjalanan sehala, pengunjung juga boleh membeli tiket untuk perjalanan pergi dan balik atau dua hala. Masa perjalanan ialah 20 minit, 10 minit keluar dan 10 minit pergi balik. Tiket pergi balik ini akan lebih murah sedikit daripada tiket sehala.

Baca Juga  √ Jambatan Gantung Tamparuli: Sejarah, Legenda, Pesona

Jika perjalanan menaiki gondola selama 10 minit tidak memuaskan, pengunjung boleh membeli tiket terusan untuk perjalanan pergi dan balik. Tetapi nanti pelawat akan turun di stesen yang sama dengan stesen berlepas.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @jm_kwek

Apakah aktiviti Cable Car Genting yang boleh dilakukan sepanjang perjalanan? Sepanjang 10 hingga 20 minit perjalanan, pengunjung boleh melakukan pelbagai perkara yang menarik dan menarik. Contohnya, menikmati keindahan yang kelihatan di bahagian bawah gondola.

Resort World Highland sendiri terletak di dataran tinggi dan sudah tentu memberikan pemandangan yang menakjubkan. Semasa berada di dalam gondola, jangan lepaskan masa untuk mengagumi keindahan yang terpampang di hadapan mata.

Satu lagi aktiviti yang tidak boleh diabaikan ialah bergambar. Jangan lupa bawa kamera anda apabila anda akan menaiki Awana SkyWay. Pandangan pada ketinggian akan menjadi latar belakang foto terbaik untuk dimuat naik kemudian ke Instagram atau media sosial lain.

Agar gambar yang diambil kelihatan lebih bermakna, adalah baik untuk memesan gondola peribadi. Jadi, di dalam gondola hanya akan memuatkan rombongan anda. Tidak segan silu bergambar bersama atau terganggu dengan kehadiran pengunjung lain.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @miela_eleanor

Sesebuah kenderaan sudah tentu perlu menyediakan pelbagai kemudahan yang diperlukan oleh setiap pengunjung. Resort World Genting telah menyediakan kemudahan yang akan membuatkan pengunjung berasa selesa dan selamat. Apakah kemudahan yang terdapat dalam kenderaan ini?

1. Resort World Awana

Terdapat hotel istimewa di kawasan pelancongan Awana SkyWay yang ditujukan untuk pengunjung yang akan bermalam beberapa malam di Resort World Genting. Kawasan pelancongan Resort World Genting memang sangat luas dan tidak boleh diterokai hanya dalam satu hari.

Jadi jika anda dan keluarga ingin meneroka semua tunggangan di Resort World Genting, sila tempah hotel Resort World Awana. Lokasinya berdekatan dengan stesen gondola Awana SkyWay.

Baca Juga  Harga Tiket Genting Highland Theme Park 2023

2. Pelbagai tunggangan permainan

Perjalanan Genting Cable Car dikelilingi oleh banyak tunggangan yang menarik. Pelbagai tunggangan ini berada di beberapa taman tema yang berbeza. Tetapi untuk mengakses setiap taman tema, pengunjung perlu membayar tiket masuk yang berbeza.

Tunggangan di kawasan pelancongan ini adalah untuk kanak-kanak, remaja, dan dewasa. Pastikan anda menikmati tunggangan yang paling sesuai untuk umur anda. Jika membawa kanak-kanak, elakkan menaiki kenderaan tertentu jika ketinggian kanak-kanak tidak memenuhi syarat.

Lokasi Cable Car Genting

Lokasi Kereta Kabel Genting
Picture by: @jeysonizer

Awana SkyWay berada di Level 4, Awana SkyCentral, 69000 Genting Highlands, Pahang, Malaysia. Untuk ke sini, pengunjung boleh memandu kenderaan persendirian atau juga boleh menaiki pengangkutan awam seperti bas atau kereta api.

Jam Operasional

Jam Operasional
Picture by: @silly.milky_thing
KeteranganJam Operasional
Ahad hingga Rabu07:00 pagi sampai 11:00 malam
Khamis hingga Sabtu dan malam tarikh merah07:00 pagi sampai 01:00 pagi
Kuil Chin Swee08:00 pagi sampai 07:00 malam setiap hari.

 

Harga Tiket Masuk Cable Car Genting

Harga Tiket Masuk dan Promo:Diskon Cable Car Genting
Picture by: @miela_eleanor

Harga Tiket Cable Car Genting 2023:

Jenis GondolaKeteranganHarga Tiket
Standard GondolaSehalaRM10
Balik-balikRM18
Express GondolaSehalaRM16
Balik-balikRM30
Glass Floor GondolaSehalaRM21
Balik-balikRM35
Chartered GondolaSehalaRM300 per gondola
Balik-balikRM550 per gondola

Terdapat harga istimewa untuk pelancong warga emas. Pelancong warga emas hanya perlu membayar RM5 hingga RM17 untuk gondola standard. Bagi Gondola Lantai Kaca pula, pelancong warga emas hanya perlu membeli tiket pada harga RM12 hingga RM24.

Sebelum melawat Awana SkyWay, fahami dahulu selok belok Genting Cable Car ini. Dengan cara itu, anda boleh memilih kenderaan yang paling sesuai dengan keperluan anda. Dapatkan maklumat menarik tentang Awana SkyWay sebelum berlepas untuk lawatan anda.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.