Harga Tiket Bayou Lagoon Water Park 2023

Harga Tiket Bayou Lagoon Water Park – Bayou Lagoon Water Park merupakan destinasi pelancongan air yang menyediakan pelbagai jenis kolam renang dengan tunggangan tertentu. Pastinya tarikan pelancong atau percutian seperti ini sangat digemari oleh kanak-kanak, dewasa dan warga emas.

Tunggangan dipersembahkan dalam pelbagai bentuk dan saiz. Contoh tunggangan sedia ada ialah gelongsor, tarikan air dan banyak lagi. Maklumat lengkap mengenai tarikan pelancong ini akan dibincangkan dalam artikel berikut.

Lokasi Bayou Lagoon Water Park

Lokasi Bayou Lagoon Water Park
Picture by: @bayoulagoonparkresort

Destinasi pelancongan air Bayou Lagoon terletak di Jalan Kampung Tehel, Bukit Katil, 75450, Bandaraya Melaka atau kira-kira 143 km dari Kuala Lumpur dan mengambil masa kira-kira 2 jam perjalanan. Kemudian lokasi Bayou Lagoon sangat strategik dan mudah didapati.

Pengangkutan untuk sampai ke lokasi ini ialah kenderaan persendirian dan pengangkutan awam. Pengangkutan awam yang boleh digunakan ialah bas, teksi dan pelbagai lagi. Laluan perjalanan ke Bayou Lagoon boleh diakses melalui Peta Google supaya anda tidak perlu keliru semasa dalam perjalanan.

Taman Air Bayou Lagoon Waterpark

Taman Air Bayou Lagoon Waterpark
Picture by: @bayoulagoonparkresort

1. Kolam Renang Pelbagai Saiz

Di kawasan Bayou Lagoon Water Park, terdapat kolam renang dengan saiz yang berbeza. Baik dari segi keluasan dan kedalaman. Kolam renang ini disediakan untuk pengunjung yang ingin berenang dan sekadar bermain air untuk menemani anak atau keluarga.

Baca Juga  Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

Kolam renang cetek biasanya ditujukan untuk kanak-kanak dari usia kanak-kanak. Kemudian terdapat juga kolam renang dalam sedikit untuk kanak-kanak remaja yang ingin berenang atau belajar berenang. Semestinya kolam dalam juga disediakan mengikut keperluan orang dewasa.

2. Meluncur

Bukan sahaja menyediakan kolam renang, Bayou Lagoon juga mempunyai tunggangan yang menarik iaitu gelongsor. Ini adalah tunggangan paling biasa yang dimiliki oleh setiap kawasan pelancongan taman air. Slaid dibuat dalam bentuk yang melampau tetapi selamat digunakan.

Slaid juga boleh didapati dalam pelbagai saiz dan ketinggian mengikut saiz kolam renang. Bentuk slaid juga berbeza dan tentunya sangat menarik untuk pengunjung. Bentuk gelongsor berkisar dari lurus, lingkaran ke terowong.

3. Tumpahan Baldi

Selain daripada tunggangan gelongsor, kawasan kolam renang tidak akan terasa lengkap tanpa menaiki baldi yang tertumpah. Kebiasaannya kenderaan ini diletakkan di tengah-tengah kolam renang supaya dapat menyiram pengunjung yang berada di dalam kolam tersebut.

Baldi tumpahan ialah baldi yang menyimpan banyak air dan akan tumpah dalam beberapa minit. Tunggangan seperti ini adalah tarikan yang paling kuat, kerana kanak-kanak sangat bersemangat dengan menaiki baldi yang tertumpah. Lebih-lebih lagi kenderaan ini sudah berada di setiap kolam renang.

4. Pancutan air

Jika baldi telah tertumpah, maka perjalanan air pancut akan mengikutinya. Tunggangan air pancut mengalir dari pelbagai payung yang diperbuat daripada konkrit di beberapa kolam renang. Kewujudan pancutan air seperti ini akan memberikan pengunjung sensasi disimbah air.

Tarikan Pelancongan Bayou Lagoon Water Park

Tarikan Pelancongan Taman Air Bayou Lagoon
Picture by: @adiejup

Apa yang menjadi tarikan atau tarikan pelancongan ini ialah pelbagai tunggangan air yang menakjubkan seperti yang telah diterangkan sebelum ini. Kenderaan tersebut menjadi asbab mengikat pengunjung supaya pengunjung berminat untuk ke tempat pelancongan Bayou Lagoon Water Park.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah P Ramlee 2023

Tarikan ini dapat dilihat dari jumlah pengunjung yang menyukai semua tunggangan yang disediakan. Tiada satu pun tunggangan yang kosong kerana setiap pengunjung akan menggunakan tunggangan itu apabila mereka berenang.

Aktiviti Percutian di Bayou Lagoon Water Park

Aktiviti Percutian di Taman Air Bayou Lagoon
Picture by: @adiejup

Anda boleh meluangkan masa bercuti di taman air ini dengan melakukan aktiviti berikut.

1. Berenang

Sudah pasti aktiviti yang satu ini merupakan aktiviti utama yang boleh dilakukan semasa berada di taman air. Jika anda membawa keluarga terutama kanak-kanak, pasti anda akan menemani mereka berenang di kolam.

2. Nikmati Tunggangan Sedia Ada

Jika anda bosan berenang, anda boleh menggunakan semua tunggangan yang ada di kawasan taman air, seperti gelongsor. Menunggang gelongsor akan meningkatkan adrenalin anda dan membuatkan anda berasa lebih gembira selepas itu. Ini akan menjadikan kesan berenang anda tidak membosankan.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @drssecret_sarahmajid

1. Akses Wifi Percuma

Anda boleh mendapatkan akses kepada rangkaian wifi apabila anda berada di kawasan taman air. Selepas selesai berenang, sudah tentu anda ingin berehat sambil bermain telefon bimbit anda. Selain itu, dengan adanya akses wifi seperti ini akan memudahkan anda untuk mengakses internet.

2. Kerusi roda

Kemudahan kerusi roda disediakan untuk pengunjung berkeperluan khas atau perkara yang tidak diingini berlaku. Bagi pengunjung yang memerlukan kemudahan ini, mereka boleh terus menghubungi kakitangan taman air untuk mendapatkan pinjaman kerusi roda.

3. Bilik sembahyang

Bagi pengunjung yang ingin bersolat boleh terus mengunjungi surau yang telah disediakan. Kemudahan dan kelengkapan solat sudah ada di dalam bilik jadi anda tidak perlu risau jika terlupa membawa peralatan solat.

4. Bilik Persalinan dan Tandas

Ini adalah bilik atau kemudahan penting yang mesti ada di kawasan taman air, kerana setiap pengunjung akan membersihkan diri selepas berenang. Nah, di taman air ini, bilik persalinan dan tandas tersedia dalam keadaan baik supaya ia sangat selamat untuk digunakan.

Baca Juga  Harga Tiket Austin Heights Water & Adventure Park 2023

5. Kawasan Parking yang Besar

Kawasan parkir yang cukup luas tentunya memudahkan pengunjung yang membawa kenderaan persendirian. Kawasan parkir ini dikawal oleh penjaga parkir Bayou Lagoon Water Park supaya kenderaan akan disimpan dengan selamat sehingga anda selesai berenang.

6. Restoran

Selepas berenang, sudah tentu anda akan berasa lapar dan memerlukan tempat makan. Kawasan pelancongan taman air ini juga mempunyai restoran untuk pengunjung. Terdapat pelbagai jenis makanan yang lazat dan minuman segar disediakan.

7. Penginapan

Bukan sahaja kolam renang, taman air juga menyediakan penginapan untuk pengunjung yang memerlukannya. Lebih-lebih lagi bagi pengunjung yang datang dari luar bandar dan ingin menghabiskan lebih banyak masa di kawasan taman air.

Waktu Operasi Bayou Lagoon

Waktu Operasi Bayou Lagoon
Picture by: @lyaeyzia

Akses dan operasi taman air ini dibuka setiap hari Isnin hingga Jumaat dari jam 9 pagi hingga 7 malam. Kemudian Sabtu dan Ahad mula beroperasi pada pukul 8 pagi hingga 7 malam. Pengunjung boleh membuat tempahan tiket terus melalui kaunter atau melalui platform dalam talian.

Harga Tiket Masuk Bayou Lagoon Water Park

Harga Tiket Masuk Kawasan Taman Air
Picture by: @asreendana35

Untuk memasuki kawasan taman air, pengunjung perlu membayar tiket masuk. Harga Tiket Bayou Lagoon Water Park terbahagi kepada beberapa kategori seperti berikut.

1. Weekdays

Kanak-kanakRM16
MatangRM22
Warga emasRM12

2. Weekends

Kanak-kanak (Kumpulan 1 bas)RM22
Dewasa (Kumpulan 1 bas)RM29
Warga emasRM15

Terutama untuk kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, mereka tidak perlu membayar tiket masuk ke kawasan taman air.

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @asreendana35

Kebiasaannya, pengunjung yang ingin mendapatkan tiket masuk berdiskaun dan promosi lain boleh diperoleh dengan membuat tempahan tiket melalui beberapa platform rakan kongsi yang menyediakan tiket masuk ke kawasan pelancongan Bayou Lagoon.

Tinjauan ringkas mengenai Bayou Lagoon Water Park menjadikan kami lebih bersemangat untuk melawat dan menikmati percutian bersama keluarga. Tunggangan menarik yang disediakan pastinya menakjubkan dengan menghabiskan masa bercuti di sana.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.