√ TAMAN EKO RIMBA KANCHING: Tarikan & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Taman Eko Rimba Kanching – Akhir minggu di Kuala Lumpur menjadi peluang emas yang selalu dinanti-nantikan oleh penduduk bandar. Kesibukan dan tekanan harian di bandar yang sibuk membuatkan semua orang tidak sabar menanti tiba hujung minggu.

Ada yang pulang ke kampung halaman, keluar dari kesibukan bandar, atau mengunjungi pantai, dan banyak lagi. Bagi anda yang ingin menghabiskan masa di tempat yang lebih dekat dengan alam semulajadi, mari nikmati hujung minggu anda di air terjun, Taman Eko Rimba Kanching!

Tarikan

tarikan air terjun eko rimba kanching

Untuk pengetahuan anda, Taman Eko Rimba Kanching ini adalah destinasi taman eko yang dipenuhi dengan keindahan air terjun. Terdapat 7 tingkat air terjun di sini yang boleh anda pilih untuk menikmati waktu mandi bersama keluarga.

Setiap tingkat air terjun di sini memiliki ciri keunikan dan kecantikan tersendiri. Sebaik tiba, pengunjung akan dihidangkan dengan pemandangan yang menakjubkan dan suasana yang istimewa. Terdapat sungai yang mengalir perlahan, menjadi tempat yang sesuai untuk bermandi-manda bersama anak-anak.

Di sekeliling kawasan ini, terlihat kerusi-kerusi batu dan gazebo yang disediakan untuk keselesaan anda. Jambatan kecil juga melintasi sungai ini, sering menjadi tempat untuk bergambar. Kawasan ini benar-benar menjadi tempat berkelah kegemaran bagi keluarga.

Naik sedikit dari kawasan ini, anda akan melalui kawasan hutan simpan yang hijau untuk mencapai air terjun pertama. Sebelum sampai ke air terjun setinggi 4 hingga 5 meter ini, terdapat aliran air yang mengalir lembut, mencipta suasana seperti gelongsor air alami yang sesuai untuk kanak-kanak.

Baca Juga  √ KUNDASANG WAR MEMORIAL: Tarikan & Harga Tiket 2024

Dari air terjun pertama hingga yang ketujuh, setiap satu mempunyai keistimewaan tersendiri. Terdapat yang mengalir deras ke bawah, ada yang mengalir lembut di celahan batu-batu, ada yang tinggi dan besar, dan ada yang kecil. Semuanya bergantung kepada anda untuk menjelajah sejauh mana.

Laluan konkrit untuk mendaki berhenti di kawasan air terjun aras ke-4. Dari situ, anda perlu melalui laluan tanah bersebelahan dengan air terjun ke-4 ini. Tidak jauh dari situ, anda akan tiba di air terjun ke-5.

Air terjun ini turun dengan deras, menjadikannya tempat pilihan untuk pengunjung mandi di bawah pancutan air yang memukau. Bersebelahan dengan air terjun ke-5, anda akan menemui laluan yang membawa anda ke air terjun aras ke-6.

Air terjun ini sangat tinggi. Laluan ini berakhir di air terjun ke-7. Jika anda mahu melanjutkan perjalanan dari air terjun ke-7 ini, anda akan sampai ke puncak dan dapat melihat sumber air terjun dari dua sumber air kecil yang mengalir perlahan. Sungguh menarik, bukan? Rasa ingin sampai ke puncak pasti terasa. Tetapi, pastikan anda menjaga kesihatan dan keselamatan anda dengan baik.

Camping

camp taman eko rimba kanching

Bagi mereka yang gemar aktiviti luaran dan berhasrat untuk berkecamping di sini, kawasan berkemah terletak berdekatan dengan air terjun aras ke-2. Ia pasti memberikan rasa ketenangan dan kedamaian yang luar biasa ketika berkemah di sini.

Kawasan ini dikelilingi oleh kehijauan, diiringi dengan bunyi deras air terjun dan nyanyian merdu burung-burung, menjadikan anda sepenuhnya terlepas dari tekanan dan kesibukan hidup harian. Pastikan membawa semua peralatan berkemah dan BBQ untuk merasai pengalaman berkemah yang lengkap. Selain itu, penting untuk menjaga kebersihan sekitar kawasan berkemah ini. Amanahkan alam semula jadi agar sentiasa boleh dinikmati oleh generasi akan datang.

Baca Juga  √ BORNEO HAPPY FARM: Review & Harga Tiket 2024

Kemudahan

kemudahan eko rimba kanching park

Selain daripada kawasan letak kereta yang luas dan banyak, Taman Eko Rimba Kanching ini menyediakan pelbagai kemudahan yang pastinya memudahkan waktu riadah anda. Antara kemudahan yang disediakan termasuk:

 1. Tandas
 2. Bilik Persalinan
 3. Surau
 4. Taman Permainan
 5. Gerai Makan
 6. Gazebo

Dengan adanya kemudahan-kemudahan ini, anda dapat menikmati pengalaman riadah dengan lebih selesa dan memuaskan di Taman Eko Rimba Kanching.

Harga Tiket Taman Eko Rimba Kanching

harga tiket taman rimba kanching

Harga Tiket Masuk:

Waktu OperasiWarganegaraWarga Asing
Sabtu-Ahad & Cuti UmumRM3RM8
Isnin-JumaatRM2RM8

Lain-lain:

Taman Eko Rimba KanchingHarga
Sewa GazeboRM25
Letak KeretaRM5
Letak BusRM15
Letak MotosikalRM2
Rekaman Filem ProfesionalRM1000

Baca Juga: Harga Tiket Air Terjun Kipungit

Waktu Operasi

waktu operasi air terjun eko rimba kanching

Setiap Hari: 08.00 pagi – 05.00 petang.

Lokasi

lokasi taman kanching

Alamat: 1, 48000 Rawang, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/JHji8HJTpTVPokAh7

Nombor: +60355132000

Laluan

laluan ke taman rimba kanching

Anda dapat mengambil laluan alternatif melalui Jalan Ipoh ke Bandar Baru Selayang, menuju ke Rawang. Setelah melepasi Selayang, pastikan anda memberi perhatian kepada papan tanda Hutan Luput Kanching. Untuk memudahkan, gunakan aplikasi Waze atau Google Maps.

Tips

tips taman rimba kanching selangor

Jika anda merancang untuk melawat tempat ini nanti, mari saya kongsikan beberapa tips untuk memudahkan dan menyeronokkan lawatan anda:

 • Sungai dan air mungkin naik mendadak ketika hujan, jadi pastikan anda bersedia dengan langkah berjaga-jaga sekiranya hujan tiba.
 • Pastikan anda menjaga kawasan berkelah dan berkemah dari monyet-monyet yang tinggal di sini. Mereka agak nakal, jadi berhati-hatilah.
 • Sesuaikan pakaian anda mengikut keadaan di sini. Walaupun Taman Eko Rimba Kanching ini merupakan kawasan air terjun yang terjaga, ia masih merupakan alam semulajadi yang asli. Pastikan pakaian dan kasut yang sesuai dipakai untuk memastikan keselamatan anda.
 • Amalkan kebersihan di kawasan tempat anda berkemah atau berkelah. Pastikan semua sampah dan bekas makanan serta minuman dibuang di tempat yang betul.
 • Patuhi penjarakkan sosial. Walaupun kita mungkin sudah masuk ke fasa endemik, kesihatan dan keselamatan tetap perlu dijaga. Jadi, elakkan berkumpul terlalu ramai atau di kawasan yang sesak.
Baca Juga  √ PANTAI CAHAYA BULAN: Tarikan, Sejarah, Harga Tiket 2024

Kesimpulan

Taman Eko Rimba Kanching merupakan destinasi semulajadi yang menarik perhatian pengunjung dengan keindahan alamnya. Terletak di kawasan Kanching, taman ini menawarkan pelbagai aktiviti luaran, seperti trekking, air terjun yang menakjubkan, dan suasana hutan yang nyaman.

Dengan usaha pemuliharaan yang dijalankan, taman ini menjadi habitat utama untuk flora dan fauna tempatan. Rekreasi.my yakin bahawa pengalaman melawat Taman Eko Rimba Kanching tidak hanya memberikan ketenangan kepada pengunjung, tetapi juga meninggalkan kesan positif terhadap kepentingan pemeliharaan alam sekitar.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.