Harga Tiket Taman Botani Shah Alam 2023

Harga Tiket Taman Botani Shah Alam – Sebelum dikenali sebagai Taman Botani Shah Alam, orang ramai mengenali taman ini dengan nama lain. Sebelum ini taman ini dinamakan Taman Pertanian Bukit Cerakah atau Taman Pertanian Malaysia. Pada masa ini, taman botani ini adalah yang terbesar di dunia.

Taman botani ini merupakan pusat pengajian yang turut dibuka kepada pelancong awam. Di taman ini terdapat pelbagai perkara menarik untuk pelancong dewasa dan kanak-kanak. Ajak anak-anak tersayang pergi bercuti ke taman botani ini untuk lawatan di samping mempelajari perkara baharu.

Tunggangan dan Tarikan di Taman Botani Shah Alam

Tunggangan dan Tarikan di Taman Botani Shah Alam
Picture by: @amar.cupang

Terdapat sekurang-kurangnya lima taman berbeza yang boleh didapati di taman botani ini. Kelima-lima taman ini mempunyai keindahan tersendiri dan kesemuanya wajib dikunjungi ketika berkunjung ke sana. Lima taman yang indah dan mempesonakan ialah:

1. Taman Hiasan

Taman ini adalah yang paling cantik dan tersusun di Taman Botani Negeri. Katanya, taman ini adalah idea yang dicetuskan oleh bekas Menteri Pertanian Malaysia itu. Di taman ini, pengunjung boleh bertemu bunga eksotik dan pelbagai pokok renek yang tersusun cantik.

Bagi pelancong yang suka bergambar, tempat paling cantik di Taman Botani Negara ialah Taman Hiasan ini. Di sini juga terdapat sebuah menara pandang yang cantik yang menawarkan bunga-bunga yang mempesonakan. Kanak-kanak bebas berlari di atas rumput yang dijaga dengan baik.

Baca Juga  Harga Tiket Masuk Zoo Taiping 2023

2. Taman Kaktus

Bukan mudah untuk mencari padang pasir yang penuh dengan kaktus di Malaysia. Bukan mudah untuk rakyat Malaysia melihat rupa gurun kaktus. Di Taman Kaktus ini, pengunjung boleh melihat taman yang direka bentuk menyerupai padang pasir,

Di taman ini terdapat lebih daripada 145 spesies kaktus yang boleh ditemui. Kebanyakannya adalah spesies terancam bukan asli Malaysia. Hanya 15 spesies yang berasal dari Malaysia. Pengunjung juga boleh membeli kaktus untuk ditanam di rumah.

3. Taman Rempah dan Minuman

Taman Botani Shah Alam juga menyediakan taman yang menarik iaitu taman istimewa tempat tumbuhnya pelbagai tumbuhan rempah ratus. Di sini, pelancong boleh menemui kopi, buah pala, lada hitam, dan sebagainya. Ajar anak-anak kebaikan pelbagai tumbuhan ini.

Ramai pelancong seronok mengunjungi taman yang satu ini. Ibu bapa khususnya boleh mengajar anak-anak tentang rempah ratus yang terdapat di dapur setiap hari. Selain daripada menikmati alam semula jadi, kanak-kanak dapat sambil mempelajari perkara baru yang sangat berguna.

4. Herba dan Ubat Taman

Satu lagi taman yang boleh dikunjungi keluarga untuk mengajar kanak-kanak ialah Taman Herba dan Ubat. Tumbuhan di sini berbeza dengan tanaman di taman sebelum ini. Di taman ini, anda mungkin melihat pelbagai tumbuhan baru yang tidak terlalu biasa.

Taman ini menyimpan banyak tumbuhan ubatan dan herba yang agak jarang ditemui. Ramai pelajar dari pelbagai universiti dan institusi datang ke taman ini untuk mengkaji pelbagai tumbuhan yang ada. Tidak sedikit juga yang memanfaatkan tumbuhan yang ada di sini.

5. Taman Buah-buahan Tropika

Ingin menikmati pengalaman unik? Kemudian anda mesti datang ke taman buah-buahan ini. Di dalam taman ini terdapat banyak pokok tropika yang unik, jarang ditemui dan kebanyakannya tidak wujud di Malaysia. Taman Botani Negara telah menggunakan teknologi pertanian terbaik.

Baca Juga  Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

Teknologi itulah yang menjadikan taman ini mampu mengusahakan pelbagai jenis buah-buahan tropika. Pengunjung taman ini dibenarkan untuk merasai pelbagai buah-buahan yang terdapat di situ malah membeli buah-buahan untuk dibawa pulang sebagai cenderahati.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @zhanggl_guangliang

Selain menikmati lima taman di situ, pelancong juga boleh melakukan pelbagai aktiviti di Taman Botani Shah Alam. Taman pertanian ini bukan sahaja menyediakan kemudahan pendidikan yang menyeronokkan untuk kanak-kanak. Beberapa aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak dan ibu bapa mereka termasuk:

1. Memerhati burung

Nikmati saat santai bersama burung yang tinggal di Taman Botani Negara. Di taman ini, pengunjung akan menemui banyak spesies burung. Kebanyakan spesies burung yang terdapat di sini adalah burung migrasi.

Memerhati pelbagai burung bersarang dalam kehijauan yang subur adalah aktiviti remeh yang boleh menenangkan.

2. Keseronokan berbasikal

Di Taman Botani Negeri ini juga terdapat penyewaan basikal. Pengunjung boleh mencuba menyewa basikal dan senaman ringan di kawasan sejuk ini. Biasanya orang datang ke Taman Botani Negeri untuk berbasikal pada waktu pagi.

3. Lawati haiwan comel

Di bahagian Animal Park, pengunjung akan bertemu dengan banyak haiwan comel. Apakah haiwan comel yang ada? Beberapa haiwan comel yang boleh ditemui termasuk landak, rusa, tupai, dan kuda. Terdapat juga pelbagai spesies burung liar.

Di sini, kanak-kanak boleh memberi makan haiwan comel ini. Semasa melakukan aktiviti menarik ini, ibu bapa boleh mengajar anak-anak mereka tentang pelbagai haiwan yang diberi makan.

4. Memancing

Terdapat sebuah tasik dalam kawasan Taman Botani Negeri. Tasik ini menyajikan pemandangan yang sangat luar biasa. Jika anda suka memancing, bawa bersama peralatan memancing anda dan nikmati hobi memancing yang dikelilingi taman yang indah.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

Ramai pengunjung datang ke tasik ini semata-mata untuk memancing dan menikmati pemandangan indah dari tepian tasik. Malah, pengunjung juga dibenarkan berenang jika mahu.

Kemudahan di Taman Botani Shah Alam

Kemudahan di Taman Botani Shah Alam
Picture by: @amar.cupang

Kemudahan di Taman Botani Negara ini cukup lengkap dan sangat menyokong aktiviti pengunjung. Pelbagai kemudahan di sekitar taman termasuk:

1. Trek joging

Laluan jogging disediakan untuk ibu bapa dan anak-anak yang ingin melakukan senaman ringan. Keluarga yang telah selesai menikmati seluruh taman boleh berjoging bersama di denai ini.

2. Trek berbasikal

Lorong khas untuk berbasikal juga telah disediakan. Pengunjung boleh menyewa basikal dan mengelilingi taman di laluan yang tersedia.

3. taman permainan

Taman permainan atau kawasan permainan untuk kanak-kanak boleh diakses di Taman Botani Negara. Pengunjung boleh membenarkan kanak-kanak bermain sama banyak di arena ini.

Lokasi Taman Botani Shah Alam

Lokasi
Picture by: @my_fazira

Botani Shah Alam terletak di 40000, Taman Pertanian Malaysia, 40170 Shah Alam, Selangor. Setibanya di taman ini, pengunjung boleh mencari peta yang akan menunjukkan lokasi pelbagai taman di dalamnya.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @its_budakbaik

Isnin adalah cuti Taman Botani Negeri. Pengunjung boleh datang pada hari lain, dari Selasa hingga Ahad. Waktu operasi adalah dari 07:30 pagi hingga 16:30 petang.

Harga Tiket Taman Botani Shah Alam

Harga Tiket Masuk dan Promosi : Diskaun
Picture by: @zhanggl_guangliang

Tiket ke Taman Botani Shah Alam dijual dengan harga yang agak berpatutan. Terdapat tiga peringkat harga berbeza yang perlu diketahui oleh setiap pengunjung taman yang berpotensi.

Jenis TiketHarga Tiket
Kanak-kanakRM1
matangRM3
Warga emasRM1

Masa terbaik untuk melawat Taman Botani Negara ialah pada waktu pagi. Banyak aktiviti seperti berjoging dan berbasikal adalah lebih baik dilakukan pada waktu pagi. Selain itu, udara juga terasa lebih sejuk.

Bagaimanakah Taman Botani Shah Alam? Terdapat pelbagai jenis taman di dalam Taman Botani Negeri. Contohnya Taman Kaktus, Taman Hiasan, Taman Rempah, dan sebagainya. Ajar anak anda lebih seronok di Taman Botani Negara.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.