Harga Tiket Taman Saujana Hijau Putrajaya 2023

Harga Tiket Taman Saujana Hijau Putrajaya – Taman Saujana Hijau Putrajaya menyajikan pemandangan yang indah dan suasana yang sejuk kepada pengunjungnya. Dengan kawasan hijau yang luas di dalamnya, pengunjung boleh merehatkan minda seketika daripada aktiviti harian mereka.

Destinasi pelancongan taman ini terbahagi kepada 3 bahagian dengan konsep berbeza iaitu England, Eropah dan China. Ketiga-tiga bahagian taman ini mempunyai kelebihan tersendiri, jadi pengunjung boleh melihat sendiri kelebihan yang ada pada setiap bahagian taman tersebut.

Tunggangan Taman Saujana Hijau

Tunggangan Taman Saujana Hijau
Picture by: @stayplacefu

Umumnya, pelancong akan mengunjungi tempat ini untuk menikmati pemandangan yang indah sambil berkelah bersama orang tersayang. Ini berlaku bukan tanpa sebab memandangkan destinasi pelancongan taman ini sendiri dilengkapi dengan pokok-pokok yang rendang dan cantik.

Selain itu, taman ini juga dilengkapi dengan tunggangan menarik yang boleh menambahkan kemeriahan pada detik percutian anda. Oleh itu, anda perlu tahu apa tunggangan di tempat ini. Tunggangan menarik di tarikan pelancong ini ialah Tempat Letak Kereta Awam.

Kenderaan ini boleh digunakan oleh pengunjung yang ingin mengelilingi taman ini tanpa perlu berjalan kaki. Kereta api yang terdapat di tempat ini boleh membawa pengunjung bersiar-siar dengan selamat dan selesa.

Tarikan Taman Saujana Hijau

Tarikan Taman Saujana Hijau
Picture by: @stayplacefu

Dengan mengetahui apakah tarikan di taman ala Eropah ini, anda pasti lebih berminat untuk mengunjunginya bersama keluarga tersayang. Kerana, taman ini bukan sahaja sesuai untuk dikunjungi bersama pasangan, malah sesuai untuk destinasi pelancongan keluarga.

Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, destinasi pelancongan ini akan dibahagikan kepada 3 jenis taman dengan konsep yang berbeza. Oleh sebab itu, di sini kami akan berkongsi maklumat lengkap tentang kelebihan setiap taman di dalamnya iaitu:

Baca Juga  Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya 2024

1. Taman Inggeris

Sudah ramai yang bersetuju bahawa Saujana Hijau merupakan destinasi pelancongan taman yang berbeza dengan taman-taman lain. Ini kerana pengunjung tempat ini akan diberikan 3 pilihan taman yang berbeza dengan konsep yang berbeza.

Pilihan taman pertama ialah Taman Inggeris. Tempat yang paling terkenal di kawasan taman ialah Pavilion Inggeris. English Pavilion ini merupakan gazebo yang boleh digunakan pengunjung untuk berehat seketika, sebelum meneruskan aktiviti mereka semula.

Gazebo di taman ini akan dikelilingi oleh hamparan bunga berwarna-warni, jadi ini dapat menambahkan lagi keindahan pemandangan di sekelilingnya. Bagi mengelak panas matahari, amat digalakkan berkunjung pada waktu pagi atau petang.

2. Taman Eropah

Tidak seperti pilihan taman sebelum ini, Taman Eropah itu sendiri terletak di puncak 3 bukit ini. Jadi, pengunjung boleh menikmati pemandangan Putrajaya yang menakjubkan dengan mendaki ke puncak bukit ini.

Di dalam Taman Eropah juga akan terdapat gazebo yang boleh menjadi tempat bersantai untuk pengunjungnya. Namun, saiz gazebo di taman ini tidaklah sebesar saiz gazebo di Taman Inggeris. Gazebo di taman ini akan terletak di sebelah halaman terbuka.

Bukan itu sahaja, Taman Eropah juga dikelilingi oleh pokok malar hijau yang menenangkan, jadi ini boleh menjadi tempat yang paling sesuai untuk berehat dan berkelah bersama keluarga.

3. Taman Oriental

Untuk taman yang satu ini membawa konsep ala Cina. Jadi, tidak hairanlah di taman ini akan lebih banyak tumbuh-tumbuhan tropika di sekelilingnya. Selain itu, satu lagi keunikan taman ini terletak di bahagian gazebo.

Gazebo di dalam Oriental Garden akan dilengkapi dengan sistem perlindungan kilat yang sangat selamat. Jadi, pengunjung yang sedang bersantai di tempat ini tidak perlu risau apabila hujan lebat turun. Paling penting, anda tidak berdiri di sebelah tiang pelindung kilat ini.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Botani Shah Alam 2023

Aktiviti Taman Saujana Hijau

Aktiviti Taman Saujana Hijau
Picture by: @stayplacefu

Antara sebab destinasi pelancongan ini sering dikatakan sebagai tempat terbaik untuk meluangkan masa bercuti bersama keluarga adalah kerana terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan ketika berkunjung ke Taman Saujana Hijau Putrajaya.

Berikut adalah pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung tempat ini:

1. Nikmati Keindahan Alam Sekitar

Biasanya orang akan mencari tempat yang sejuk dan cantik untuk menenangkan fikiran mereka seketika. Dalam hal ini, Saujana Hijau boleh menjadi pilihan yang tepat, kerana taman ini mempunyai panorama alam yang indah dan menakjubkan.

Di sekeliling taman ini akan terdapat pemandangan indah yang boleh anda nikmati bersama keluarga, pasangan atau rakan-rakan anda. Untuk menikmati pemandangan yang lebih cantik, lebih baik anda mengunjungi tempat ini pada waktu pagi atau petang.

2. Berkelah

Rasa letih selepas berjalan-jalan dan menikmati keindahan alam sekitar? Kemudian anda boleh berehat sebentar dengan berkelah di bawah pokok yang rendang. Pengunjung boleh membawa makan tengah hari mereka sendiri untuk dinikmati di bawah pokok yang rendang dan sejuk ini.

3. Basikal

Bagi sesetengah orang yang pernah ke sini, mereka tahu bahawa tempat ini juga menyediakan laluan berbasikal yang sangat selamat. Pengunjung boleh menggunakan laluan ini untuk berbasikal sambil menikmati pemandangan indah di sekelilingnya.

4. Berjoging

Bukan sedikit orang yang ingin bersenam di tempat yang sejuk. Destinasi pelancongan taman ala Eropah ini menyediakan trek jogging yang boleh digunakan oleh pengunjung secara bebas. Trek joging ini sepanjang 2.8 km dan dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan yang sejuk.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @kevinliew333

Terdapat beberapa jenis kemudahan yang disediakan di destinasi pelancongan yang menarik ini. Berikut adalah beberapa kemudahan yang boleh membuatkan pengunjung lebih selesa iaitu:

  • Kawasan parking yang luas
  • tandas
  • Gazebo
  • Bilik sembahyang
  • Bangku taman
  • Kedai buku
Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Melaka 2024

Lokasi Taman Saujana Hijau

Lokasi Taman Saujana Hijau
Picture by: @leeleng817

Destinasi pelancongan ini terletak di Jl. P11, Presint 11, Putrajaya, Malaysia. Orang ramai yang ingin melawat taman ini boleh menggunakan kenderaan beroda 2 atau 4. Ini kerana laluan ke tempat ini adalah selamat, selesa dan mudah.

Manakala bagi pelancong yang tidak mempunyai kenderaan persendirian untuk sampai ke lokasi ini, mereka boleh menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam seperti bas, teksi, dan lain-lain jenis pengangkutan awam seperti ini.

Waktu Operasi Berkenaan

Waktu Operasi Berkenaan
Picture by: @kevinliew333

Setiap destinasi pelancongan pastinya mempunyai peruntukan tersendiri berkenaan waktu operasi. Bagi destinasi pelancongan, taman ini sendiri dibuka setiap hari dari jam 07:00-19:00 waktu tempatan. Jadi anda boleh menghabiskan masa sebanyak mungkin di tempat ini.

Walaupun waktu operasi taman ini diklasifikasikan sebagai sangat fleksibel, pelancong dinasihatkan untuk mengunjungi tempat ini pada hari bekerja. Kerana, tempat ini akan menjadi sangat sesak pada hujung minggu atau apabila saat-saat percutian telah tiba.

Harga Tiket Taman Saujana Hijau

Harga Tiket Taman Saujana Hijau
Picture by: @ah_sin

Dengan kepelbagaian tarikan yang ada di taman ini, mungkin anda rasa harga tiket masuk taman saujana hijau putrajaya agak mahal. Namun, ini adalah satu kesilapan besar kerana pihak pengurusan taman ini tidak mengenakan bayaran masuk kepada pengunjung.

Dalam erti kata lain, anda boleh melawat tempat ini secara bebas dan percuma. Jadi, anda tidak perlu menyediakan bayaran tiket masuk terlebih dahulu untuk mengunjungi tempat ini.

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @kevinliew333

Kerana taman ini boleh dilawati secara percuma, tidak akan ada promo atau diskaun yang boleh anda gunakan. Nikmati semua jenis tarikan di tempat ini sebebas mungkin, dan jemput orang yang anda sayangi untuk menikmati keseronokan bermain di taman ini.

Taman Saujana Hijau merupakan destinasi pelancongan menarik di kawasan Putrajaya yang patut dikunjungi oleh semua pelancong. Oleh itu, tidak perlu menunggu lebih lama untuk berehat di taman yang indah ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.