√ KUCHING Wetlands National Park: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kuching Wetlands National Park – Saksikan keindahan lumba-lumba Irrawaddy, burung-burung pantai, monyet, dan banyak lagi ketika anda menyusuri hutan bakau yang dipenuhi air di Taman Negara Kuching Wetlands dalam sebuah perjalanan setengah hari untuk melihat kehidupan liar dari Kuching.

Jelajahi muara yang memukau di mana dua sungai, Sungai Santubong dan Sungai Salak, bersatu. Berkelana dengan bot pelancongan untuk merasai pengalaman melihat dari dekat pelbagai spesies tumbuhan dan hewan yang luar biasa di habitat mereka.

Tarikan

tarikan kuching national park

Taman Negara Tanah Lembap Kuching merangkumi kawasan seluas 6,610 hektar. Sebahagian besar taman ini terdiri daripada ekosistem mangrove masin yang menghubungkan rangkaian luas saluran air laut dan sungai pasang surut, yang menghubungkan dua sungai utama di sempadan taman.

Di kawasan pedalaman taman, terdapat beberapa kawasan hutan heath yang lebih kecil. Taman ini merupakan tempat pemijahan dan pembibitan yang penting untuk pelbagai spesies ikan dan udang. Selain itu, ia juga menyimpan kepelbagaian hidupan liar seperti monyet proboscis, monyet berekor panjang, monyet berdaun perak, biawak, buaya muara, dan pelbagai jenis burung seperti burung raja, helang laut perut putih, dan burung pantai termasuk bangau ajudan kecil yang jarang ditemui.

Walaupun merupakan taman yang relatif baru, kawasan ini telah lama menjadi tumpuan para pencinta alam kerana keunikannya dan peluang untuk melihat hidupan liar. Bagi para pengunjung, Taman Negara Tanah Lembap Kuching menyediakan pengenalan yang menarik kepada ekosistem bakau dan peluang untuk melihat pelbagai jenis hidupan liar, sambil menikmati keindahan dan kedamaian pantai di Sarawak.

Lawatan di taman ini biasanya mengikuti laluan utama air dan kebanyakan mengambil masa setengah hari. Lawatan ini melibatkan pelayaran menyusuri sungai, memasuki anak-anak sungai yang lebih kecil, dan kadangkala berhenti di perkampungan nelayan Melayu di sebuah pulau di luar sempadan taman. Beberapa lawatan juga menawarkan pengalaman mencari ikan lumba-lumba Irrawaddy, atau menavigasi saluran air yang dipenuhi bakau untuk melihat hidupan liar pada waktu malam seperti monyet proboscis, buaya, dan kelip-kelip.

Baca Juga  √ MASJID WILAYAH Persekutuan: Review, Sejarah, Seni Bina

Aktiviti

1. Morning Cruise

morning cruise kuching wetlands

Taman Negara Tanah Lembap Kuching, yang meliputi kawasan seluas 6,610 hektar, merupakan sebahagian daripada senarai perjanjian Tanah Lembap Kepentingan Antarabangsa yang ditandatangani di Iran pada tahun 1971.

Ia merupakan kawasan yang kaya dengan kepelbagaian hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan, mencerminkan keragaman biologi ekosistem bakau. Daya tarikan utama di habitat rapuh ini tidak lain adalah ikan lumba-lumba Irrawaddy dan buaya muara.

Perjalanan bermula dengan pemanduan selama 35 minit dari Kuching ke sebuah perkampungan Melayu yang terletak di dalam Taman Negara Tanah Lembap Kuching. Di sana, pengunjung akan menaiki bot untuk memulakan pelayaran menyusuri sungai bakau yang menuju ke Laut China Selatan.

Pelayaran ini memberi peluang untuk melihat ikan lumba-lumba Irrawaddy yang misterius, yang kehadirannya bergantung pada keadaan pasang surut. Dikenali juga sebagai lumba-lumba snubfin, spesies ini mendiami muara dan kawasan pantai cetek, dengan Santubong menjadi salah satu tempat terbaik di Sarawak untuk memerhatikan mamalia marin yang mengagumkan ini. Pengunjung perlu memiliki pandangan yang tajam untuk melihat ikan lumba-lumba ini, terutamanya apabila mereka bermain di sekitar bot nelayan tempatan.

Selanjutnya, bot akan melanjutkan pelayaran di sepanjang anak sungai Delta Sungai Salak, menawarkan peluang untuk melihat monyet Proboscis dan buaya serta mempelajari lebih lanjut tentang hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan yang membentuk ekosistem bakau ini.

Paya bakau tebal di kawasan ini juga merupakan tempat perlindungan bagi cicak pemantau air, pemulung, ketam bakau, udang, obor-obor yang boleh dimakan, kerang-kerangan, dan banyak lagi. Pelbagai jenis burung seperti raja ikan, helang laut perut putih, dan burung pantai lain juga boleh dilihat di sini. Paya ini mengekalkan pelbagai spesies pokok, dengan bakau hitam dan merah, yang dikenali sebagai “Bako”, menjadi yang paling penting.

Baca Juga  √ RESERVOIR PARK Kuching: Review & Harga Tiket 2024

Setelah tiba di kampung Kampong Salak, bot akan membuat pusingan U dan kembali ke jeti, sebelum pengunjung dihantar balik ke Kuching.

2. Evening Cruise

evening cruise kuching wetlands

Saksikan ikan lumba-lumba Irrawaddy, burung pantai, dan monyet ketika anda menyusuri hutan bakau yang penuh air di Taman Negara Tanah Lembap Kuching dalam sebuah rombongan hidupan liar setengah hari dari Kuching.

Jelajahi muara yang menarik di mana dua sungai, Sungai Santubong dan Sungai Salak, bertemu dan menjadi habitat bagi pelbagai spesies tumbuhan dan haiwan, berkelana dengan bot persiaran untuk pemandangan yang lebih dekat.

Untuk lawatan petang, bot akan berhenti hingga malam untuk menjelajahi anak sungai paya yang lebih kecil, dimana anda dapat menyaksikan kelip-kelip berkumpul di pokok bakau, mencipta pemandangan yang serupa dengan pokok Krismas.

Tukang bot yang berpengalaman itu juga akan mencari Buaya Muara dalam kegelapan, yang sering kelihatan semasa air pasang surut. Mata mereka akan bersinar merah terang bila terkena cahaya obor. Di akhir lawatan, anda akan kembali ke jeti bot untuk dihantar balik ke hotel.

Perjalanan bermula dengan perjalanan singkat selama 35 minit dari Kuching ke sebuah perkampungan Melayu yang terletak di dalam Taman Negara Tanah Lembap Kuching. Naiklah ke atas bot kami dan mulakan pelayaran menyusuri sungai bakau menuju ke Laut China Selatan untuk melihat ikan lumba-lumba Irrawaddy yang misterius (keberadaannya bergantung pada keadaan pasang surut).

Ikan lumba-lumba Irrawaddy atau snubfin ini mendiami muara dan kawasan pantai cetek, dengan kawasan Santubong sebagai salah satu tempat terbaik di Sarawak untuk menyaksikan mamalia laut yang mengagumkan ini. Pengunjung perlu pandai mengamati untuk melihat ikan lumba-lumba, terutamanya ketika mereka bermain di sekitar bot nelayan yang membawa hasil tangkapan.

Bot tersebut akan terus berlayar di sepanjang anak sungai Delta Sungai Salak, memberikan peluang untuk melihat monyet dan buaya Proboscis serta belajar tentang hidupan liar dan tumbuh-tumbuhan yang membentuk ekosistem bakau yang kompleks. Paya bakau yang tebal juga merupakan tempat perlindungan bagi cicak pemantau air, memerang, pemulung, ketam bakau, udang, obor-obor yang boleh dimakan, kerang-kerangan, dan lain-lain.

Baca Juga  √ KLCC PARK: Review, Tarikan, Harga Tiket 2024

Pelbagai jenis burung, termasuk raja ikan, helang laut perut putih, dan burung pantai lain juga dapat dilihat di sini. Paya ini menyokong pelbagai jenis pokok, dengan bakau hitam dan merah yang dikenali sebagai “Bako” sebagai yang paling penting.

Harga Tiket Kuching Wetlands National Park

harga tiket kuching wetlands national park
Kuching Wetlands National ParkDewasaKanak-kanak
Morning CruiseRM198RM99
Evening CruiseRM218RM109

Baca Juga: Harga Tiket Kuan Wellness Eco Park

Waktu Operasi

waktu operasi kuching wetlands

Buka Setiap Hari: 09:00 pagi – 08:00 petang

Morning Cruise:

 • 09:00 pagi

Evening Cruise:

 • 04:00 petang

Lokasi

lokasi kuching national park

Alamat: Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/UeLUwdC5DXEz6taM8

Perkara yang Perlu Dibawa

 • Kasut trekking atau kasut yang sesuai untuk berjalan
 • Topi atau tudung
 • Pakaian tambahan
 • Air tambahan dan snek ringan
 • Ubat-ubatan peribadi atau kit pertolongan cemas
 • Lampu suluh atau lampu kepala
 • Payung kecil, poncho, dan baju hujan
 • Beg punggung ringan atau beg kalis air
 • Blok matahari
 • Topeng muka dan hand sanitizer
 • Penghalau serangga
 • Barang-barang peribadi seperti kad pengenalan, telefon bimbit, kamera, dan lain-lain.

Kesimpulan

Rekreasi.my menemukan bahawa Taman Negara Tanah Lembap Kuching, atau Kuching Wetlands National Park, adalah bekas hutan paya bakau di Sarawak, Malaysia. Ditetapkan sebagai taman negara pada tahun 1992, ia melindungi pelbagai spesies seperti monyet proboscis dan langur berperak. Kawasan ini juga mempunyai sejarah sebagai titik perdagangan penting pada abad ke-12 dan berperanan penting dalam perlindungan pantai. Terdapat usulan untuk melindungi koridor tanah bagi migrasi dan pembiakan spesies hewan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.