√ BORNEO SAMARIANG Waterpark: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Borneo Samariang Waterpark – Dibuka pada 31 Mac 2018, Taman Air Borneo Samariang, atau lebih dikenali sebagai Taman Air Kuching, menyajikan tarikan yang dinantikan oleh penduduk Sarawak.

Sebagai taman air terbesar di Sarawak, ia telah menjadi kegemaran di kalangan penduduk sejak hari pertama operasinya. Kehebatan sebagai tarikan buatan manusia di pulau Borneo menjadikannya destinasi yang sangat populer.

Sejak munculnya pandemik Covid-19, Taman Air ini telah ditutup dan sehingga kini masih belum dibuka semula.

Tarikan

tarikan samariang waterpark

Meliputi tanah seluas 35 ekar, Taman Air ini terbahagi kepada tiga kawasan utama, iaitu Pintu Masuk Taman Air, Pulau Enggang, Pantai Salak & Kolam Ombak, serta Menara Santubong. Semua kawasan tersebut mengitar kawasan hutan bakau yang masih kekal asli, menambah daya tarikan semula jadi kepada pengalaman rekreasi di taman air ini.

The Hornbill Island

Terdapat kawasan khusus kanak-kanak di Taman Air ini, menawarkan tarikan yang sesuai untuk seisi keluarga. Antara tarikannya termasuk Aqua Play, Leisure Pool, Gunung Mulu Clear Water River, dan Kid’s Slides. Untuk keselesaan pengunjung, terdapat sebuah kedai makan bernama Waktu Pizza di Hornbill Pavilion yang menyediakan pelbagai jenis makanan segera. Tempat ini menambah keseronokan pengalaman rekreasi keluarga di Taman Air Borneo Samariang.

Santubong Tower

Menara Santubong yang setinggi enam tingkat menjadi mercu tanda utama dalam Taman Air Borneo Samariang, menawarkan pengalaman tarikan yang unik. Terbahagi kepada dua kategori, iaitu tunggangan tiub dan tunggangan bukan tiub, pengguna dapat menyewa tiub untuk menikmati Slaid Galaxy, Slaid Kanopi, dan Slaid Kristal dalam kategori tunggangan tiub.

Baca Juga  Harga Tiket Ehsan Waterpark 2023

Sementara itu, pengunjung juga dapat menikmati pengalaman tanpa tiub dengan 6 Lane Racers, Sky Drop Slide, dan Family Raft Ride, di mana terapung disediakan secara percuma di stesen pengangkutan. Dengan pelbagai pilihan, Menara Santubong menjadi destinasi utama untuk keseronokan dan kegembiraan dalam taman air ini.

Salak Beach Wave Pool

Jika anda mencari suasana pantai yang lebih dekat, Pantai Salak dengan Kolam Ombaknya adalah destinasi yang wajib dikunjungi. Pantai buatan manusia ini menawarkan pasir keemasan yang mencipta suasana seperti pantai tepi laut. Kawasan ini dilengkapi dengan 20 kabana yang boleh disewa, berpusat di Salak Pavilion yang menghadap Kolam Ombak Salak.

Keistimewaan Pantai Salak adalah kolam ombaknya yang meliputi luas 43,600 kaki persegi, menampilkan lapan ombak dengan pelbagai formasi seperti Gelombang Berlian, Gelombang Selari, dan lain-lain. Suasana ini menjadikan Pantai Salak sebagai tarikan utama bagi pengunjung yang mencari pengalaman pantai yang unik.

Harga Tiket Borneo Samariang Waterpark

harga tiket borneo samariang waterpark
Borneo Samariang WaterparkHarga Tiket
DewasaRM30
Kanak-kanakRM20
Warga EmasRM20

Baca Juga: Harga Tiket The Carnivall Waterpark

Waktu Operasi

waktu operasi samariang waterpark
  • Senin – Jumaat: 11:00 pagi – 06:00 petang
  • Sabtu – Ahad: 09:00 pagi – 06:00 petang

Lokasi

lokasi samariang waterpark

Alamat: Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/6nZYPRzhHmcEgHCA8

Laluan

laluan samariang waterpark

Untuk ke Taman Air Borneo Samariang, perjalanan agak rumit kerana jaraknya yang jauh dari Bandaraya Kuching. Oleh itu, nasihat saya adalah agar anda menaiki teksi atau mengupah pemandu perkongsian perjalanan di Kuching melalui Grab untuk keselesaan dan kemudahan perjalanan.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Borneo Samariang Waterpark menawarkan pengalaman seronok dengan pelbagai kemudahan. Dengan kolam renang, seluncur air, dan kawasan rekreasi, tempat ini sesuai untuk keluarga dan rakan-rakan. Keindahan landskap dan kebersihan kawasan turut menambah nilai. Mari cipta kenangan bersama kami di Borneo Samariang Waterpark.

Baca Juga  √ KSL WATERPARK Dinosaurs Alive: Review & Harga Tiket
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.