Harga Tiket Lata Tebing Tinggi 2023

Lata Tebing Tinggi is a popular waterfall tour in Malaysia. Penduduk tempatan dan pengunjung dari pelbagai wilayah menghabiskan masa di kawasan ini untuk mandi air terjun. Sensasi air terjun yang segar dan sejuk pastinya mampu menghilangkan kepenatan pengunjung selepas melakukan perjalanan.

Terletak di kawasan hutan, sudah tentu pengunjung akan disambut dengan udara yang sejuk dan tidak panas langsung. Lebih-lebih lagi jika anda ingin bercuti dan mencari suasana baru untuk menyegarkan minda, maka inilah tempatnya. Lebih lanjut mengenai lawatan air terjun ini akan dibincangkan seperti berikut.

Tunggangan Air Terjun Lata Tebing Tinggi

Tunggangan Air Terjun Lata Tebing Tinggi
Picture by: @hikki38

1. Air terjun

Disebut sebagai pelancongan air terjun, tentunya kenderaan yang dimiliki adalah air terjun itu sendiri. Air yang mengalir dari puncak tebing nanti akan dikumpulkan melalui aliran sungai. Kawasan tadahan air ini digunakan sebagai kolam semula jadi untuk berenang.

Pengunjung biasanya berenang di kolam sambil menikmati pancuran air yang mengalir dari atas tebing. Anda dapat segera merasai kesegaran air terjun apabila tiba di lokasi pelancongan ini. Selain itu, kedalaman kolam sungai ini tidak terlalu dalam sehingga selamat untuk pengunjung.

Jika anda berminat untuk berenang di alam semula jadi dan merasa mandi di bawah air terjun, maka lokasi ini adalah cadangan yang sesuai untuk anda kunjungi. Kami juga ingin tahu tentang suasana berenang di tapak pelancongan air terjun.

Baca Juga  √ LANGANAN WATERFALL: Review, Harga Tiket, Lokasi

2. Aliran Sungai yang Jelas

Kenderaan seterusnya adalah lanjutan daripada aliran air terjun iaitu aliran sungai. Di sini anda boleh menikmati pemandangan aliran sungai terus dari sumber air terjun. Air jernih mengalir di sepanjang aliran sungai.

Anda tidak boleh terlepas suasana tenang dan nyaman ini. Jadi, jangan lupa abadikan momen berharga anda semasa melawati lawatan air terjun. Selain itu, di bahagian air yang tenang anda juga dapat merasai bagaimana rasanya berenang di sungai.

ATV dan Kenderaan Trek

Selain berenang, anda boleh berjalan-jalan di sekitar tapak pelancongan menggunakan motosikal ATV yang boleh disewa terus kepada kakitangan air terjun. Nanti anda akan dikenakan bayaran sewa ATV.

Aktiviti Pelancongan di Lata Tebing Tinggi

Aktiviti Pelancongan di Lata Tebing Tinggi
Picture by: @hikki38

Dalam menikmati percutian pasti ada aktiviti yang boleh dilakukan di lokasi tersebut. Begitu juga apabila anda berada di lokasi pelancongan air terjun ini. Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh dilakukan semasa berada di lokasi air terjun.

1. Berenang

Ini merupakan aktiviti paling biasa yang boleh dilakukan di lokasi pelancongan Lata Tebing Tinggi. Anda boleh melakukan aktiviti berenang seberapa banyak yang anda mahu. Jika anda ingin berenang, jangan lupa bawa semua peralatan renang yang anda perlukan.

Kemudian, sudah tersedia tandas dan bilik air yang boleh digunakan untuk membersihkan badan selepas berenang. Jadi, anda tak perlu pening kepala nak bersihkan badan dan tukar baju kat mana sebab ada kemudahan berenang yang lengkap disediakan di sini.

2. Ke bawah sungai

Air terjun ini akan dihubungkan dengan sungai yang cukup luas. Jika anda ingin tahu tentang suasana sungai yang merupakan sambungan kepada aliran air terjun, maka anda boleh menyusurinya. Tapi jangan lupa ikut arahan yang telah disediakan oleh pegawai.

Baca Juga  Harga Tiket Desa Dairy Farm 2023

Juga, jangan menyusuri sungai terlalu jauh dari kawasan air terjun. Ikut arahan pegawai dan utamakan keselamatan anda. Selain itu, kemudahan ATV dan trek juga disediakan untuk pengunjung yang ingin mengelilingi sungai.

3. Bergambar di Lokasi Air Terjun

Apabila pergi bercuti, sudah tentu aktiviti yang satu ini tidak boleh dilupakan. Pemandangan sekitar air terjun yang sangat cantik dan semulajadi pastinya sangat indah untuk diabadikan. Nanti boleh dapat gambar atau gambar dengan pemandangan air terjun dan pokok yang saling memenuhi.

Kemudahan Pelancongan Lata Tebing Tinggi

Kemudahan Pelancongan Lata Tebing Tinggi
Picture by: @man_nankai

Lokasi pelancongan ini mempunyai kemudahan yang cukup lengkap dan dapat memenuhi permintaan pengunjung. Kemudahan ini ialah:

1. Restoran

Di dalam kawasan ini terdapat restoran atau kedai makan yang menyediakan pelbagai jenis menu makanan yang lazat dan minuman segar. Setelah melalui perjalanan yang jauh ke lokasi, nanti anda akan berasa lapar dan ingin makan.

Oleh itu, anda boleh memesan makanan di restoran dan percutian anda akan menjadi lebih mudah tanpa perlu mencari restoran lain untuk menjamu selera.

2. Tandas dan Bilik Air

Tandas dan bilik air boleh digunakan oleh pengunjung untuk membersihkan badan selepas berenang dan tujuan lain. Kewujudan kemudahan seperti ini akan membuatkan anda lebih selesa sambil menikmati percutian anda kerana semua yang anda perlukan sudah tersedia.

3. Kawasan Parking yang Besar

Bagi anda pengunjung yang datang dari luar kawasan baik jauh mahupun dekat dan membawa kenderaan, maka kenderaan anda boleh diletakkan di lokasi parking yang telah disediakan. Kenderaan anda juga dijamin selamat kerana telah dikawal oleh pegawai tempatan.

4. Penginapan

Kemudahan penginapan juga disediakan di lokasi pelancongan air terjun, jadi bagi pengunjung yang ingin bermalam, tidak perlu bersusah payah mencari penginapan. Kemudian penginapan ini berkonsepkan seperti rumah-rumah kecil yang akan membuatkan anda selesa sepanjang penginapan anda.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Berangin 2023

Di rumah-rumah ini sudah tersedia bilik dan kemudahan penginapan yang boleh anda gunakan. Lebih-lebih lagi setelah menempuh perjalanan yang jauh, sudah tentu anda ingin berehat dan menikmati kesejukan kawasan air terjun dengan lebih lama lagi.

5. Tarikan pelancong

Seperti namanya, iaitu pelancongan air terjun, tarikan utama tempat pelancongan ini adalah keindahan air terjun yang mengalir dari atas tebing. Sebab utama pengunjung ingin singgah ke tempat ini adalah untuk melihat dan merasai keseronokan bercuti di lokasi air terjun tersebut.

Tarikan seperti ini tidak diragui lagi dan ditambah pula dengan kewujudan kemudahan berenang yang boleh diperolehi oleh pengunjung dan pelancong.

6. Tempat pelancongan

Lawatan air terjun ini terletak di 34140 Rantau Panjang, Perak, Malaysia. Jika anda datang dari Kuala Lumpur, perjalanan mengambil masa selama 4 jam dengan jarak lebih kurang 333 km. Anda boleh menggunakan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam untuk sampai ke lokasi pelancongan ini.

Waktu Operasi Pelancongan Lata Tebing Tinggi

Waktu Operasi Pelancongan Lata Tebing Tinggi
Picture by: @gordonkhor

Lokasi pelancongan air terjun ini dibuka setiap hari selama 24 jam. Biasanya pengunjung mula bersesak-sesak tiba pada pukul 10 pagi. Akses selama 24 jam berguna untuk pengunjung yang ingin bermalam dan berehat jika tiba di lokasi pada waktu malam.

Harga Tiket Lata Tebing Tinggi

Harga kemasukan
Picture by: @amzari.md.yusop

Untuk harga kemasukan ke lokasi pelancongan air terjun ini adalah:

Kanak-kanakRM1
MatangRM2

Itu adalah harga tiket untuk masuk ke kawasan air terjun. Untuk kos penginapan dan penyewaan kemudahan lain, bayaran tambahan akan dikenakan bergantung kepada kemudahan yang akan digunakan.

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @shhrfzn

Promo atau diskaun ini hanya boleh diperolehi oleh pengunjung pada masa-masa tertentu sahaja. Jadi sentiasa ikuti setiap kemaskini maklumat terkini berkenaan lokasi lawatan air terjun ini. Kewujudan promo ini tentunya sangat menguntungkan pengunjung dan menarik minat pengunjung lain.

Ulasan berkenaan lawatan air terjun Lata Tebing Tinggi membuatkan kami bertambah penasaran dan ingin segera meluangkan masa bercuti di sana. Jangan lupa sediakan segala kelengkapan sebelum bercuti di sini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.