Harga Tiket Ice Skating IOI 2023

Harga Tiket Ice Skating IOI – Ingin mencuba permainan luncur ais tanpa perlu pergi jauh ke negara empat musim? Jangan risau, kerana kini terdapat tunggangan gelanggang ais di Ice Skating IOI atau Icescape IOI. Jadi, anda boleh bermain luncur ais bersama keluarga, pasangan atau rakan anda.

Jika anda berminat untuk menyertai akademi luncur ais atau hanya mencubanya, maka anda harus menganggap Icespace IOI sebagai destinasi pelancongan untuk dikunjungi. Berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang tempat ini? Baca artikel ini hingga habis, OK?

Ice Skating IOI

Kenderaan
Picture by: @danialchuer

Menurut Malaysia Book of Records, Ice Skating IOI mempunyai gelanggang luncur ais terbesar di Malaysia iaitu saiz Olimpik atau menjangkau 30m x 60m.

Lebih menakjubkan lagi, gelanggang ais ini merupakan gelanggang luncur ais pertama dengan pemandangan kaca bersaiz Olimpik di Malaysia. Sangat menakjubkan kan?

Sungguh menakjubkan, IOI’s Icescape dijangka menjadi hos untuk pelbagai pertunjukan atau pertandingan berprestij.

Anda boleh melakukan pelbagai jenis aktiviti ais di tempat ini, daripada luncur ais profesional, hoki ais, atau bermain luncur ais secara santai. Memandangkan Icescape IOI juga disokong oleh kemudahan yang lengkap.

Malah, anda juga boleh belajar menjadi pemain luncur ais yang baik, kerana di tempat ini juga terdapat akademi luncur ais yang menyediakan pelbagai pengajaran, daripada luncur pengenalan untuk pemula sehinggalah kepada standard profesional.

Aktiviti dalam Ice Skating IOI

Aktiviti dalam Ice Skating IOI
Picture by: @chileeang

Seperti yang dinyatakan di atas, terdapat banyak aktiviti ais yang boleh dilakukan di tempat ini, daripada meluncur ais, hoki ais, sehinggalah ke akademi ais. Berikut adalah penjelasan lanjut tentang aktiviti yang boleh anda lakukan di tempat ini.

Baca Juga  Harga Tiket X Park Sunway Iskandar 2023

1. Main Luncur Ais

Ice skating atau biasa juga dipanggil ice skating ialah sukan luncur yang dijalankan di atas permukaan ais. Seperti yang kita tahu, permukaan ais mempunyai suhu yang rendah (sejuk), jadi anda perlu memakai pakaian yang hangat supaya anda tidak kesejukan ketika bermain ice skating.

Jika ini kali pertama anda mencuba luncur ais, mungkin anda sering terjatuh kerana menghadapi masalah untuk melaraskan imbangan anda. Kalau dah cuba banyak kali pasti terbiasa.

Tapi ambil mudah, kerana kedua-dua pengunjung yang pernah atau tidak boleh bermain ice skating, masih dibenarkan masuk ke sini.

Aktiviti ini tentunya sangat mengujakan dan menarik terutama bagi golongan remaja. Bagi kanak-kanak, bermain luncur ais boleh menjadi pengalaman baharu dan menyeronokkan untuk mereka.

2. Main Hoki Ais

Selain bermain luncur ais, anda juga boleh mencuba hoki ais di sini.

Bagi mereka yang tidak tahu, hoki ais atau hoki ais adalah sukan berpasukan di atas ais. Sukan ini diyakini mampu melatih ketangkasan pemain.

Jika anda berminat untuk bermain hoki ais, anda boleh bertanya kepada pengurus terlebih dahulu untuk maklumat lanjut.

3. Belajar di Akademi Luncur Ais

Adakah anda ingin menjadi pemain luncur ais yang mahir dan profesional? Atau adakah anda berminat untuk menjadi atlet luncur ais?

Baiklah, Ice Skating IOI menawarkan akademi luncur ais terbaik. Sebabnya, mereka mempunyai salah satu jurulatih terbaik, dan menawarkan anda saiz gelanggang luncur ais sebenar di Sukan Olimpik.

Sudah tentu, ini sangat menyokong keupayaan untuk bermain luncur ais dan membuat impian anda menjadi kenyataan.

Setiap sesi akademi adalah selama 30 minit, dan anda boleh memilih untuk mengadakan sesi itu sebagai kumpulan atau individu. Kami mengesyorkan agar anda menyertai sesi kumpulan terlebih dahulu untuk mengetahui asasnya. Kemudian, sertai sesi 1 lawan 1 peribadi apabila anda bersedia untuk bersaing.

Baca Juga  Harga Tiket Gopeng Glamping Park 2023

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @zorin.ghani

Untuk menyokong keselesaan dan keselamatan semasa bermain, terdapat peralatan dan alatan yang mesti digunakan semasa meluncur, seperti kasut skate, sarung tangan, stokin, dan lain-lain.

Bagi yang tidak tahu, bentuk kasut skate adalah serupa dengan kasut roda. Cuma, bahagian bawah kasut roda bukan roda, tetapi menyerupai bilah pisau. Nah, bilah ini boleh membuatkan anda berdiri atau meluncur walaupun di permukaan ais.

Jadi, bagaimana jika anda tidak mempunyai peralatan atau peralatan? Jangan risau, kerana Ice Skating IOI menyewakan kasut roda dalam pelbagai saiz, dan menjual sarung tangan dan stokin.

Untuk kemudahan pengunjung, Icescape IOI turut melakukan penurapan semula ais selama setengah jam.

Penurapan semula ais dijalankan pada 14.30, 17.00 dan 19.30 tetapi masa tertakluk kepada perubahan tanpa notis pada bila-bila masa, disebabkan oleh aktiviti hoki ais, latihan akademi dan kegunaan persendirian.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @elyorch1k_axi

IOI Ice Skating ligger på AT-07, Level 1, IOI City Mall (East Wing), Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya Sepang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Kedudukannya di pusat membeli-belah memudahkan anda mencarinya.

Dari Kuala Lumpur, jaraknya ialah 31.1 km dalam masa 38 minit (melalui E9). Manakala melalui Seremban (E37), jaraknya ialah 32.4 km dalam masa 39 minit. Manakala melalui Seremban (E37) dan Lebuhraya Utara-Selatan (E2), jaraknya sejauh 33.2 km dalam masa 44 minit.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @zorin.ghani

Ice Skating IOI beroperasi setiap hari (Isnin hingga Ahad) dari jam 10.00 – 22.00. Walau bagaimanapun, pihak pengurusan mempunyai hak untuk menutup kawasan tersebut kerana sesuatu acara atau pelajaran latihan tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

Oleh itu, adalah lebih baik jika anda mengesahkannya terlebih dahulu, dengan menghubungi +603 8328 8880

Baca Juga  Harga Tiket Lata Medang 2023

Harga Tiket Ice Skating IOI

Harga kemasukan
Picture by: @chileeang

Harga Tiket Ice Skating IOI:

 WeekdayWeekendCuti sekolahCuti Bersama
Tiket Masuk (per entry)RM30RM35RM35RM35
PengunjungRM5RM5RM5RM5

Harga kemasukan yang disenaraikan di atas termasuk sewa kasut skate. Walau bagaimanapun, sarung tangan, stokin dan loker tidak disertakan. Berikut adalah harga untuk peralatan lain.

 HargaMaklumat
Sarung TanganRM10Mesti digunakan semasa bermain luncur ais
Kaus KakiRM6Mesti digunakan semasa bermain luncur ais
Mainan PenguinRM30Harga per jam
LokerRM3

Berita baiknya ialah tiada had masa permainan yang ditetapkan. Jadi, anda hanya perlu membayar sekali setiap lawatan dan boleh bermain seberapa banyak yang anda mahu di Ice Skating IOI.

Ice Skating Academy

Jenis PelajaranHarga
Yuran pendaftaran (pendaftaran kali pertama sahaja)RM40
Walk-in (setiap pelajar, dengan tempoh pembelajaran selama 30 minit)RM85
Private 1 siswa(5 × 30 menit)RM410
Semi private 2-3 siswa (5 × 30 menit)RM330
Group ≥ 4 siswa (5 × 30 menit)RM250

*) Tempahan awal diperlukan untuk semua jenis pelajaran skating.

Sesetengah daripada anda mungkin merasakan bahawa harga yang ditetapkan untuk akademi luncur ais agak mahal, tetapi ia berbaloi untuk kualiti jurulatih, kemudahan dan gelanggang luncur yang anda perolehi.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @syamil_irfnn

Semak Instagram @icescapeicerink dengan kerap untuk mendapatkan maklumat tentang promosi dan diskaun. Ini kerana pihak pengurusan sering mengumumkan maklumat tentang perayaan, pakej istimewa, dan lain-lain melalui akaun Instagram.

Berminat untuk melawat IOI Ice Skating? Ayuh, jadualkan masa untuk melawat dan nikmati keseronokan meluncur di permukaan ais!

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.