Harga Tiket The Shore Oceanarium 2023

Harga Tiket The Shore Oceanarium – Bagi sesetengah orang, mungkin nama The Shore Oceanarium masih asing bagi mereka. Memandangkan terdapat beberapa konsep pelancongan yang juga hampir sama. Tetapi jangan silap, kerana anda akan menikmati pencarian hutan, spesies marin berbahaya dan banyak lagi.

Oleh itu, dalam perbincangan kali ini, ulasan lengkap The Shore Ocean akan dibentangkan yang mula diminati ramai. Ingin tahu bagaimana? Jangan terlepas sedikit perbincangan di bawah!

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @theshoreshoppinggallery

The Shore Ocean di Malaysia adalah salah satu destinasi pelancongan pilihan yang layak untuk berada dalam senarai menunggu semasa cuti. Ini kerana terdapat beberapa aktiviti atau aktiviti menarik yang boleh dilakukan.

Selain itu, bilangan spot juga menjadi tarikan utama. Sekurang-kurangnya anda boleh melakukan semua aktiviti berikut di The Shore Ocean:

1. Mencuba 18 Zon

Apabila anda berada di tempat pelancongan ini, anda akan disibukkan dengan pelbagai aktiviti yang amat memalukan jika anda merinduinya. Salah satunya adalah menikmati 18 zon koleksi yang satu persatu menawarkan keseronokan yang berbeza.

Mula-mula anda akan bertemu dengan Kolam Sentuh Interaktif, iaitu kolam yang dipenuhi ikan dan anda boleh menyentuhnya secara terus. Yang kedua ialah Jungle Quest yang membawa anda kepada rupa pelbagai jenis reptilia. Contohnya katak, ular dan lain-lain.

Ketiga, anda boleh meneruskan perjalanan anda ke Ocean Journey. Pengalaman di sini membuatkan anda merasai pelbagai keindahan seperti menyelam di bawah laut. Memandangkan banyak ekosistem yang boleh dilihat di sebelah kanan dan kiri dengan lampu yang cantik, sudah tentu anda akan sangat menikmatinya.

Tidak terhenti di situ, anda boleh meneruskan perjalanan ke pelbagai tempat lain sehingga 18 keseluruhannya. Antaranya River Story, Dangerous Marine Species, Living Fossil, Fun Freakish, MVA Aquarium hingga Feeding Frenzy seperti permainan yang dimainkan di komputer riba.

2. Tempat Bergambar Menarik

Aktiviti kedua yang boleh dilakukan di The Shore Oceanarium ialah memanfaatkan spot foto yang telah diterangkan. Apabila melalui 18 zon di atas, dalam setiap bahagian anda boleh mengambil gambar dengan hasil yang estetik.

Bilakah lagi anda boleh mendapatkan foto maksimum dengan pemandangan bawah air di latar belakang jika tidak di Shore Oceanarium? Sudah tentu, foto itu akan disokong oleh cahaya yang ada di sana. Anda boleh menjadikannya gambar paling keren semasa percutian anda dan bebas memilih kawasan mana yang paling cantik di sana.

Sesetengah orang lebih suka mengambil gambar dengan latar belakang akuarium gergasi, atau tempat Dinosaur Augmented Reality yang membuatkan pengunjung berasa seperti bertemu dalam kehidupan sebenar. Terdapat banyak idea foto lain, pastikan anda tidak kehabisan!

3. Kedai

Aktiviti seterusnya ialah shopping, memandangkan tempat ini berada di kawasan The Shore Shopping Mall, maka apa sahaja yang ingin dibeli boleh didapati. Pengunjung berkata mereka sangat berpuas hati menikmati tempat pelancongan ini.

Malah, pusat beli-belah itu termasuk dalam salah satu kategori pusat membeli-belah paling menarik di Melaka. Anda boleh menemui beberapa makanan, kosmetik, pakaian yang baik dan berjenama. Sudah tentu membeli-belah juga menjadi alternatif apabila anda sudah bosan mengelilingi tempat-tempat pelancongan.

Aktiviti-aktiviti di atas bakal memberikan pengalaman baru terutama kepada anda yang ingin menyampaikan ilmu kepada anak-anak tentang kehidupan bawah air tanpa perlu menyelaminya. Sampai sini boleh faham kan?

Kemudahan The Shore Oceanarium

Kemudahan The Shore Oceanarium
Picture by: @virtu_albag

Bercakap tentang kemudahan, sudah tentu sesiapa yang datang ke tempat-tempat pelancongan terutama untuk pendidikan keluarga mahukan yang super lengkap. Oleh itu, pihak pengurusan menyediakan beberapa kemudahan atau kemudahan awam seperti di bawah:

1. Kawasan Letak Kereta

Ruang meletak kereta mesti ada. Bagaimana tempat itu sesak dengan orang ramai jika kemudahan meletakkan kenderaan di tempat yang selamat kurang. Anda tidak perlu risau kerana Shore Ocean telah menyediakan kawasan yang luas yang boleh diduduki oleh beberapa jenis kenderaan.

2. Tempat Makan

Seperti yang dijelaskan di atas, tempat ini adalah satu lokasi dengan The Shore Shopping Mall, di mana secara umumnya akan terdapat banyak medan selera untuk mengisi perut yang lapar selepas seharian meneroka ikan bawah air.

Sudah tentu ini sangat disyorkan untuk anda yang ingin pergi bercuti dengan anak kecil yang mudah lapar. Jadi anda hanya perlu pergi ke kafe atau medan selera terdekat untuk mengisi perut.

3. Tandas

Tandas adalah kemudahan awam di The Shore Oceanarium kerana kewujudannya sangat penting, jadi pihak pengurusan mengambil berat tentangnya. Semua ini bertujuan untuk membuatkan pengunjung berasa selesa dan tidak kecewa untuk kembali ke tempat pelancongan pendidikan ini semula.

4. Kemudahan Tempat Menarik

Jadi jika tempat menarik di atas, sudah ada lebih kurang 18 zon yang boleh dikunjungi. Anda tidak perlu risau tentang cara membezakan antara satu sama lain kerana sudah ada papan tanda besar untuk setiap zon.

Pergi ke The Shore Ocean tidak perlu berfikir dua kali kerana terdapat banyak kemudahan yang menjamin keselesaan pengunjung.

Tempat pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @theshoreshoppinggallery

Jika anda ingin ke tempat ini maka lokasi yang tepat adalah di dalam The Shore Shopping Mall, betul-betul di sebelah Sungai Melaka. Supaya anda boleh ke sini, anda tidak perlu bingung kerana terdapat banyak akses yang boleh dilalui oleh kenderaan.

Alamat penuh ialah Jalan Pesisir Bunga Raya, Kampung Bunga Raya Pantai, 775100 Melaka, Malaysia. Jika anda menggunakan pengangkutan awam, adalah lebih digalakkan untuk menggunakan bas kerana ia akan membawa anda betul-betul di hadapan lokasi. Boleh juga menggunakan kenderaan persendirian.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @theshoreshoppinggallery

Jika anda ingin datang ke tempat ini, sila datang pada pukul 10.30 hingga 21.00 waktu Malaysia. Anda boleh melawat pada bila-bila masa semasa waktu operasi, sama ada hari bekerja atau cuti dan hujung minggu. Dengan kata lain tempat ini dibuka dari hari Isnin hingga Ahad.

Semestinya ia menghirup udara segar buat ibu bapa kerana mereka boleh ke sini pada bila-bila masa bersama anak tersayang. Lebih disyorkan untuk datang pada sebelah petang!

Harga Tiket The Shore Oceanarium

Harga kemasukan
Picture by: @theshoreshoppinggallery

Bercakap mengenai Harga Tiket The Shore Oceanarium, anda boleh lihat jadual di bawah:

Ticket TypeAdult Combo (13-59 years old)Child Combo (90 cm above 3-12 years old)Senior Combo (60 Years old or above)
Single EntryRM35RM25RM25
Optional Add On: 3D interactive package Feeding frenzy packageRM.10.6RM10RM10

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @theshoreshoppinggallery

Biasanya pengurus pelancongan akan memberi pengumuman berkaitan promo atau diskaun secara tiba-tiba. Sama ada dalam talian atau luar talian. Tapi harga tiket di atas dah mampu milik kan? Oleh itu, segera jadualkan untuk datang ke sini!

The Shore Oceanarium memang menyelamatkan banyak keindahan bawah air yang belum pernah dilihat sebelum ini. Anda harus membawa keluarga dan anak-anak anda ke sini supaya mereka akan seronok melihat kehidupan marin yang menyeronokkan dan unik.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Bijih 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.