Harga Tiket Zoo Johor 2023

Harga Tiket Zoo Johor – Bercuti ke zoo bersama anak-anak sememangnya dapat menyemai semangat belas kasihan kepada haiwan yang lebih tinggi. Dengan cara itu, mereka boleh mempunyai keinginan yang lebih besar untuk melindungi haiwan ini. Salah satu zoo yang patut dikunjungi ialah Zoo Johor.

Terlalu banyak tarikan yang ada pada zoo yang satu ini. Bermula dari tunggangan yang menyeronokkan, tarikan menarik, hinggalah kepada aktiviti menarik yang boleh dinikmati pengunjung. Dengan tarikannya yang banyak, tempat ini sentiasa sesak dengan pengunjung.

Menunggang di Zoo Johor

Menunggang di Zoo Johor
Picture by: @j_colie

Pada asasnya, zoo di Johor Bahru adalah antara zoo tertua di Malaysia. Zoo ini mula dibina pada tahun 1928. Di destinasi pelancongan ini akan terdapat lebih daripada 100 spesies haiwan yang berbeza.

Selain dilengkapi dengan pelbagai jenis haiwan yang comel dan comel, zoo ini juga mempunyai salah satu tunggangan yang boleh menambahkan lagi keterujaan pengunjungnya iaitu bot mendayung. Kenderaan ini boleh dinikmati bersama-sama dengan keluarga, pasangan atau rakan-rakan.

Kemudian, pengunjung ke tempat ini boleh mendayung bot sendiri mengelilingi tasik mini di dalamnya. Sudah tentu kewujudan kenderaan ini mampu menggembirakan kanak-kanak, justeru zoo ini boleh menjadi destinasi pelancongan keluarga yang paling sesuai.

Nikmati pemandangan di sekitar tasik ini dengan menaiki bot dayung yang tegap ini, kerana tasik mini di tempat ini dikelilingi oleh beribu-ribu flora yang cantik dan menampung burung yang tidak terkira banyaknya.

Tarikan di Zoo Johor

Tarikan di Zoo Johor
Picture by: @felixpets

Tarikan adalah salah satu faktor terpenting yang perlu ada pada setiap destinasi pelancongan di seluruh negara. Kerana, dengan adanya tarikan menarik ini, pelancong akan lebih berminat untuk mengunjungi tempat tersebut.

Lebih banyak tarikan yang ada pada destinasi pelancongan tertentu, ini akan membuatkan pelancong lebih berminat untuk mengunjunginya. Manakala Zoo Johor sendiri mempunyai beberapa tarikan menarik iaitu:

1. Terdapat ratusan spesies haiwan yang unik

Tarikan utama zoo ini ialah terdapat ratusan spesies haiwan yang unik di dalamnya. Ini bukan tanpa sebab, memandangkan Zoo Johor itu sendiri merupakan antara zoo tertua di Malaysia.

Malah, di antara ratusan spesies haiwan itu terdapat juga beberapa daripadanya yang terancam. Jadi, kanak-kanak boleh berpeluang melihat haiwan yang tidak boleh dilihat di tempat lain ini.

Bermula dari kucing liar, harimau Indo-Cina, gajah putih, flamingo, iguana, walabi, dan beberapa lagi jenis haiwan unik yang boleh anda lihat dengan mengunjungi tempat ini. Jadi, zoo ini juga boleh dijadikan destinasi pelancongan pendidikan untuk kanak-kanak.

2. Tempat Foto Menarik Disediakan

Kini, orang ramai akan lebih memilih destinasi pelancongan yang dilengkapi dengan pelbagai tempat bergambar menarik di dalamnya. Ini berlaku kerana sesetengah orang akan mengambil gambar sebanyak mungkin untuk dimuat naik ke akaun media sosial masing-masing.

Dalam hal ini, Zoo Johor menyediakan pelbagai tempat untuk gambar-gambar yang sangat menarik. Malah, spot bergambar ini juga boleh didapati di setiap sudut lokasi. Jadi, anda boleh mengambil seberapa banyak gambar yang anda boleh semasa bercuti di zoo ini.

Aktiviti yang boleh dilakukan di Zoo Johor

Aktiviti yang boleh dilakukan di Zoo Johor
Picture by: @j_colie

Destinasi pelancongan ini mula ditubuhkan oleh Almarhum Raja Johor. Namun, ketika itu zoo itu hanya boleh diakses oleh kerabat diraja, jadi orang ramai tidak dapat mengunjunginya secara bebas.

Lama kelamaan, atau lebih tepat pada tahun 1962, Zoo Johor mula dibuka secara umum. Sejak itu, penduduk tempatan dapat meluangkan masa bercuti di sini sambil melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan, seperti:

1. Berkelah

Di zoo ini akan terdapat padang rumput hijau yang sangat sejuk. Dengan padang rumput hijau ini, anda boleh berkelah bersama keluarga atau rakan anda di sini.

Selain itu, taman di zoo ini juga dilengkapi dengan beberapa bangku yang cantik yang boleh menambah keselesaan aktiviti perkelahan anda. Bagi pengunjung yang ingin melakukan aktiviti ini hendaklah menjaga kebersihan persekitaran di sekeliling mereka.

2. Melihat dan Memberi Makan Haiwan

Apabila melawat zoo, sudah tentu aktiviti pertama yang akan dijalankan ialah melihat-lihat dan memberi makan kepada pelbagai haiwan di dalamnya. Pada asasnya, zoo ini dilengkapi dengan ratusan spesies haiwan yang boleh dilihat secara bebas.

Pada masa tertentu, pengunjung juga dibenarkan berinteraksi secara langsung dengan haiwan ini. Pengunjung boleh memberi makan kepada beberapa haiwan seperti gajah, kuda, rusa dan kerbau.

3. Naiki Bot dan Nikmati Pemandangan Sekitar

Seperti yang kami katakan sebelum ini, zoo ini mempunyai menaiki bot dayung yang boleh digunakan oleh pengunjung untuk menikmati pemandangan indah di sekelilingnya.

Bot ini boleh digunakan oleh pengunjung untuk mengelilingi sebuah tasik kecil yang dikelilingi oleh ribuan flora yang sangat cantik. Nanti jumlah maksimum penumpang bot ini ialah 2 orang sahaja, jadi anda perlu ingat dengan baik.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @budok_kuda

Setiap destinasi pelancongan pastinya mempunyai beberapa kemudahan tersendiri. Manakala Zoo Johor sendiri mempunyai pelbagai kemudahan yang lengkap seperti:

  • tandas
  • Bilik sembahyang
  • Tandas
  • Kawasan parking yang luas
  • gerai makan
  • Padang rekreasi
  • taman permainan

Lokasi dan Alamat Zoo Johor

Lokasi dan Alamat Zoo Johor
Picture by: @lathiif82

Lokasi zoo itu sendiri sangat mudah dicapai dengan menggunakan kenderaan persendirian atau pengangkutan awam. Ini kerana Zoo Johor terletak di Jl. Gertak Merah, Taman Istana, Johor Bahru, Johor, Malaysia.

Untuk sampai ke lokasi zoo ini, anda perlu memulakan perjalanan dari Kuala Lumpur ke pusat bandar Johor Bahru. Kemudian, perjalanan dari pusat bandar Johor Bahru ke zoo hanya akan mengambil masa lebih kurang 5 minit dengan menaiki kereta atau motosikal.

Hari Pembukaan dan Waktu Operasi

Hari Pembukaan dan Waktu Operasi
Picture by: @qalisya_t_shope

Waktu operasi zoo adalah sangat fleksibel, yang dibuka setiap hari dari jam 09:00-16:00 waktu tempatan. Dengan fleksibiliti waktu operasi yang ada di tempat ini, pengunjung boleh menghabiskan masa bercuti di sini lebih lama.

Pelancong dinasihatkan mengunjungi zoo ini pada hari bekerja, kerana pada hujung minggu zoo ini akan dipenuhi pengunjung lain.

Harga Tiket Masuk Zoo Johor

Harga Tiket Masuk Zoo Johor
Picture by: @miin0715

Harga tiket masuk ke zoo johor akan dibahagikan mengikut kategori pengunjung, dan berikut adalah butiran harga:

KategoriHarga kemasukan
matangRM2
Kanak-kanak (3-12 tahun)RM1
Kanak-kanak dan bayi (0-2 tahun)Gratis

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @felixvetservices2019

Untuk mendapatkan promo atau diskaun besar apabila membeli tiket memasuki zoo ini, gunakan aplikasi tempahan dalam talian yang sedang menawarkan banyak promo menarik. Dengan cara itu, anda boleh menjimatkan lebih banyak perbelanjaan percutian anda.

Supaya detik-detik percutian anda di Zoo Johor lebih mendebarkan dan selesa, amatlah digalakkan untuk berkunjung ketika cuaca cerah. Di samping itu, adalah lebih baik jika anda mengunjunginya pada hari bekerja, supaya tempat itu tidak terlalu sesak.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Negara 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.