Harga Tiket Farm in The City 2023

Harga Tiket Farm in The City – Konsep baharu hadir dalam jelajah terbaharu Malaysia, An Eden of Nature and Animals Farm in The City (FITC). Yang mempersembahkan haiwan liar dan alam semula jadi yang direka dalam persekitaran yang terpelihara dengan baik.

Kewujudan tempat pelancongan ini seperti sebuah perkampungan biasa di Malaysia dengan banyak haiwan di dalamnya. Selain menghiburkan, ternyata tempat pelancongan ini menyediakan pelbagai jenis pendidikan seperti gaya hidup, pelbagai haiwan, pertanian, dan banyak lagi.

Tunggangan di Farm in The City

Tunggangan di Farm in The City
Picture by: @farminthecitymalaysia

Bukan sekadar kampung kosong malah pengunjung juga boleh berinteraksi dengan haiwan tersebut. Selain itu, di dalamnya anda juga boleh menemui aktiviti yang sangat menyeronokkan kerana ia bukanlah tempat pelancongan dengan tunggangan yang mencetuskan adrenalin.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini seperti:

 • Menyediakan makanan dan berinteraksi dengan haiwan jarang seperti kura-kura gergasi.
 • Boleh berinteraksi dengan haiwan jinak dan eksotik yang berjumlah lebih daripada 100 spesies.
 • Terdapat 300 burung individu di dunia.
 • Banyak burung terbang bebas iaitu kira-kira 100 ekor burung Malaysia.
 • Dan, anda boleh memanggil beribu-ribu ikan koi dengan membunyikan loceng.

Seronok sangat bukan aktiviti yang boleh dilakukan di kawasan pelancongan ini. Sebabnya, ia bukan seperti zoo yang hanya memerhati haiwan. Walau bagaimanapun, pengunjung boleh berinteraksi secara langsung dan mempunyai pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Burung Kuala Lumpur 2023

Tarikan

Tarikan
Picture by: @farminthecitymalaysia

Pelbagai jenis tarikan dapat dilihat setiap hari oleh pengunjung, sekali gus melengkapkan kemeriahan yang boleh anda rasai di Farm in the City. Nah, setiap hari akan ada tarikan yang menakjubkan dari pelbagai jenis haiwan, seperti:

1. Burung Terbang Percuma

Tarikan pertama yang akan diperkenalkan ialah burung yang boleh terbang bebas dalam sangkar yang besar dan luas. Dengan cara itu, pengunjung boleh berinteraksi dengan burung seperti memberi makan, membelai bulu burung, atau berswafoto dengan burung.

2. Gua Reptilia

Tidak ketinggalan, dunia reptilia turut disediakan di kawasan pelancongan ini. Dengan gua reptilia, pelawat boleh mendekati Retic Python, Ular Bakau dan Caiman Kerdil.

3. Tasik Moods

Di dalamnya juga terdapat tasik besar yang beralun dengan air yang bersih dan jernih. Tasik ini ternyata menjadi habitat populasi seperti Whistling Duck, Mandarin Duck, Canadian Goose, Emperor Angsa, Cape Shelduck Angsa, Common Shelduck, Ruddy Shelduck, dan banyak lagi.

4. Kampung Binatang

Terdapat juga arnab dan guinea pig yang pengunjung boleh berinteraksi secara langsung. Dan anda boleh memberi makan dan mengambil gambar dengan haiwan.

5. Memancing Longkang

Mempersembahkan tradisi silam Malaysia iaitu mengorek ikan di Longkang agar pengunjung dapat merasainya semula. Pasti pengunjung akan berasa nostalgia dengan mengingatkan mereka tentang warisan budaya mereka.

6. Jungle Walk

Berjalan di antara haiwan berasa agak menakutkan dan ini boleh didapati di Farm in the City. Anda boleh berjalan di antara haiwan unik seperti Landak Jambul Afrika, Kirk’s Dik Dik dan Iguana Marmoset Biasa.

7. Perladangan Malaysia

Terdapat juga tarikan yang boleh dirasai di ladang Malaysia. Di ladang ini terdapat jenis tipikal sayur-sayuran dan buah-buahan daripada lebih 60 pokok. Pengunjung boleh merasai buah-buahan tropika dan tumbuhan eksotik.

Baca Juga  Harga Tiket The Top Penang 2023

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @picazone.by.elanque

Apa yang menjadikan lawatan ini lebih menarik ialah jadual yang akan dijalankan oleh haiwan tersebut. Dengan jadual aktiviti ini, pengunjung tidak akan terlepas apa-apa yang ingin dilihat.

Malah kepuasan pengunjung dapat dirasai secara optimum dengan beberapa jadual aktiviti seperti:

 • 10.00 AM ialah waktu pembukaan Farm City.
 • 10.00 AM – 12.00 PM Masa Pony Ride dan boleh dilakukan oleh kanak-kanak hingga dewasa.
 • 10.30 AM ialah Turaco Feeding, burung ini akan mendapat makanan dan sesiapa sahaja boleh menontonnya secara percuma.
 • 10.45 AM ialah Pelican Feeding, boleh dilihat secara percuma apabila pelikan diberi makan.
 • 11.00 AM ialah Otter Feeding yang boleh didapati di Dewan Pameran secara percuma.
 • 11.15 AM ialah masa untuk penampilan haiwan istimewa yang boleh dilihat secara percuma di Whole Farm.
 • 13.00 PM anda boleh melakukan Pony Ride lagi sehingga 15.00 PM dengan tambahan harga tiket.
 • 2:30 p.m. Meerkat memberi makan boleh dilihat secara percuma.
 • 14.45 PM ialah pemberian makanan lorikeet pelangi tersedia secara percuma.
 • 15.00 PM adalah interaksi burung nuri yang disukai ramai pengunjung.
 • 15.30 PM masih dibuka untuk Pone Ride sehingga 17.00 PM.
 • 16.15 PM ada penampilan haiwan istimewa lagi.
 • 18.00 PM adalah masa ladang ditutup.

Dengan melihat kepada pelbagai jenis aktiviti di atas, ia boleh disesuaikan mengikut masa lawatan. Nasib baik, setiap aktiviti tertentu boleh dilakukan 2-3 kali sehari jadi anda tidak perlu takut terlepas.

Kemudahan di Farm in The City

Kemudahan di Farm in The City
Picture by: @farminthecitymalaysia

Di kawasan pelancongan ini telah disediakan kemudahan yang menyokong kepuasan dan keselesaan pengunjung seperti:

1. Tandas

Bagi memudahkan pengunjung berkunjung ke kawasan ini, tandas disediakan yang boleh digunakan. Anda boleh menggunakan tandas secara bebas yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dan boleh didapati di banyak tempat.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Teruntum 2023

2. Kawasan letak kereta

Kawasan parkirnya cukup luas sehingga boleh digunakan untuk kenderaan beroda dua atau beroda empat. Bagi mereka yang berkunjung ke kawasan pelancongan ini secara berkumpulan dan membawa bas, anda tidak perlu risau kerana kawasan parkingnya sangat luas.

3. Bilik Sembahyang Islam

Waktu beribadat memang boleh apabila anda masih berada di kawasan pelancongan ini. Justeru, ia menyediakan ruang solat bagi umat Islam yang ingin beribadat di tengah-tengah percutian mereka.

4. Makanan haiwan

Adakah anda ingin memberi makan kepada haiwan? Kemudahan yang akan disediakan jika anda menggunakan tiket pakej adalah makanan haiwan peliharaan percuma. Namun, anda juga boleh membelinya apabila ingin memberi makan kepada haiwan seperti ikan, burung dan lain-lain.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @picazone.by.elanque

Lawatan ke Farm in the City boleh dibuat di Jl Prima Tropika Barat, Lot 40187-40188, Bandar Putra Permai, Seri Kembangan, 43300 Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @farminthecitymalaysia

Pengunjung ingin melawat tempat pelancongan ini, jadi mereka boleh pada waktu operasi mereka. Pada hari bekerja ia dibuka pada 10.00 AM – 18.00 PM dan hujung minggu pada 09.30 – 18.00 PM. Dan, tempat pelancongan ini akan ditutup pada hari Selasa.

Harga Tiket Farm in The City

Harga kemasukan
Picture by: @_kyrsh_

Jika anda ingin merasai keseronokan di tempat pelancongan ini, anda perlu membeli tiket masuk terlebih dahulu, berikut Harga Tiket Farm in The City iaitu:

KategoriMatangKanak-kanak
WarganegaraRM39RM32
PelancongRM58RM48

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @farminthecitymalaysia

Buat masa ini ada promosi pakej nama keluarga Promosi My-KAD pada harga RM132 setiap pakej. Pakej yang ditawarkan termasuk perkhidmatan seperti:

 • Tiket masuk 2 dewasa + 2 kanak-kanak
 • 2 keping cenderahati Farm in the City.
 • 2 kotak makanan haiwan peliharaan
 • 2 pcs baucar mini zoo menara KL “Beli 1 dewasa percuma 1 kanak-kanak).

Menarik tak promo yang diberikan? Dengan harga yang berpatutan, anda boleh merasai keseronokan di Farm in the City. Beli tiket sekarang dan dapatkan keseronokan yang tidak dapat dilupakan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.