√ PANTAI REDANG SEKINCHAN: Aktiviti, Lokasi, dan Review

Pantai Redang Sekinchan – Banyak yang mungkin tidak menyedari tentang Pantai Redang Sekinchan. Kejutan terbesar adalah bahawa di Sekinchan, terdapat destinasi rekreasi yang tersembunyi, mengundang untuk dinikmati bersama keluarga, pasangan, atau rakan-rakan.

Bagi mereka yang berada di kawasan Kuala Lumpur, Lembah Klang, atau kawasan berdekatan, tidak perlu bersusah payah mencari pantai yang jauh-jauh. Datanglah dan nikmatilah keindahan Pantai Redang Sekinchan tanpa perlu pergi jauh.

Sekinchan mempunyai banyak tarikan pelancongan, terutamanya dengan suasana desa yang tenang dan pemandangan sawah padi yang mengelilingi. Walaupun begitu, kebanyakan orang mungkin tidak menyedari tentang kehadiran pantai ini. Di sini, terdapat pelbagai aktiviti menarik yang dapat anda nikmati bersama orang yang tersayang.

Aktiviti Menarik

aktiviti pantai redang sekinchan

1. Bergambar

Aktiviti utama di pantai tentu sekali melibatkan bergambar atau OOTD! Siapa yang tidak suka berfoto, terutamanya di tempat yang penuh dengan sudut menarik. Mengabadikan gambar di bawah sinaran matahari tidak hanya menambah kesan pencahayaan yang indah, tetapi juga memastikan hasil gambar yang lebih hebat!

Selain daripada berfoto dengan latar belakang pantai dan laut, anda juga boleh memilih untuk berfoto di kawasan perkampungan nelayan atau di sekitar pondok rumah pokok yang berwarna-warni. Ingin gambar yang lebih memukau? Nikmatilah suasana matahari terbenam. Ia benar-benar mengasyikkan!

2. Berkelah

Aktiviti utama yang sering dinikmati di tepi pantai tanpa ragu ialah berkelah. Sebar tikar di pasir pantai dan aturkan hidangan yang telah dibawa. Dengan banyaknya pokok yang menambahkan kesejukan di tepi pantai, anda boleh berkelah dengan penuh keselesaan.

Jika terlupa membawa tikar, tiada masalah kerana terdapat banyak kerusi panjang sepanjang pantai. Terdapat juga buaian kayu yang direka khas dan pondok berwarna-warni. Anda pasti teruja berada di sini, terutamanya dengan pondok-pendok yang dibina daripada papan sepenuhnya dan disusun sedemikian rupa seperti rumah pokok.

3. Memancing

Bagi mereka yang gemar memancing, lokasi ini benar-benar sesuai untuk anda. Terdapat banyak sudut yang boleh dijadikan tempat terbaik untuk menangkap pelbagai jenis ikan.

Pantai ini sering menjadi destinasi pilihan bagi peminat memancing. Seringkali, pertandingan memancing diadakan di sini. Ini kerana hasil laut di kawasan ini sangat memuaskan. Anda pasti tidak akan pulang dengan tangan hampa.

4. Menikmati Makanan Laut

Ada yang mengatakan Pantai Redang Sekinchan merupakan syurga makanan laut yang halal di destinasi pelancongan ini. Terdapat banyak gerai dan restoran di sini yang menawarkan pelbagai pilihan makanan. Pilihlah yang paling memikat selera anda.

Dekat dengan laut, pastinya hidangan makanan laut yang disajikan sangat segar. Tidak sah melawat pantai ini tanpa menikmati keenakan pelbagai jenis ikan bakar dan hidangan celup tepung. Ia pasti akan menambah selera anda!

5. Aktiviti Lain

Terdapat pelbagai aktiviti pantai yang menarik untuk anda nikmati di sini. Terutamanya, kanak-kanak pasti akan terhibur sepanjang berkunjung ke Pantai Redang, Sekinchan.

Walaupun perlu diingatkan bahawa aktiviti bermandi-manda tidak digalakkan disini disebabkan keadaan pantai dan laut yang agak berbahaya. Tetapi jangan risau, masih terdapat pelbagai aktiviti pantai lain yang boleh memastikan tiada seorang pun dalam keluarga anda akan merasa bosan!

Aktiviti seperti bermain layang-layang, mencipta buih-buih sabun, dan membina istana pasir pastinya akan menyeronokkan hati si kecil. Bagi yang lebih dewasa, bermain bola pantai atau berjalan mengambil angin di laluan khas adalah pilihan yang sesuai.

Satu lagi aktiviti unik adalah melihat kehidupan nelayan. Banyak nelayan yang tinggal di sini, dan beberapa di antara mereka telah membina rumah di atas air. Terdapat juga banyak bot nelayan yang diletakkan berhampiran rumah air ini.

Sebelum lupa, terdapat satu aktiviti menarik lagi untuk kanak-kanak, iaitu menjelajah kawasan pantai menggunakan bas mini. Bas ini menyerupai bas merah dua tingkat dengan ruang terbuka di bahagian atas, seperti yang terdapat di London. Bayaran hanya RM 5, tetapi sudah pasti memberikan pengalaman baru dan unik kepada si kecil.

Lokasi

lokasi redang sekinchan beach

Alamat: 25, Jalan Jpt, 45400 Sekinchan, Selangor

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/1887Q9EQ2WWV9Rq88

Baca Juga: Pantai Klebang Melaka

Laluan ke Pantai Redang

laluan ke redang sekinchan beach

Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pantai Redang di Sekinchan adalah sejauh 96.3km dan dijangka mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit. Pandulah ke utara menggunakan Lebuhraya Utara Selatan dari Kuala Lumpur, kemudian sambung ke Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor Expressway E25, Laluan Persekutuan 54, dan akhirnya, Laluan Persekutuan 5.

Kesimpulan

Dalam Pantai Redang Sekinchan, Rekreasi.my dapati keindahan alamnya yang memukau dengan pasir putih, air biru jernih, dan hamparan padi hijau di sekitarnya. Pantai ini menawarkan pengalaman unik dengan aktiviti menarik seperti memancing dan berjalan-jalan pantai, menjadikannya destinasi yang menarik untuk dijelajahi.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.