√ DATARAN MERDEKA: Sejarah, Tarikan, Review

Dataran Merdeka dipanggil demikian untuk menghormati pengumuman kemerdekaan Tanah Melayu (dan kemudiannya Malaysia). Pada saat tengah malam 31 Ogos 1957, bendera Union Jack dikurangkan dan bendera Malaya dikibarkan untuk pertama kalinya di sini, menandakan akhir pemerintahan kolonial British di Semenanjung.

Sejarah

sejarah dataran merdeka

Pada zaman awal Kuala Lumpur, masyarakat Cina dan Melayu menetap di sepanjang tepi timur Sungai Klang. Di sebelah barat sungai itu terdapat tanah yang asalnya dimiliki oleh Yap Ah Loy dan digunakan untuk menanam sayur-sayuran.

Pada tahun 1880, ibu negeri Selangor dipindahkan dari Klang ke Kuala Lumpur oleh pentadbiran kolonial. Residen British ketika itu, William Bloomfield Douglas, memutuskan bahawa bangunan kerajaan dan tempat tinggal kakitangan harus terletak di sebelah barat sungai untuk menjauhkan diri daripada apa yang dianggapnya keadaan bandar yang tidak bersih dan kemungkinan kebangkitan penduduk tempatan.

Pejabat kerajaan dan ibu pejabat polis baharu dibina di Bukit Aman, dengan penginapan untuk polis terletak di Barrack Road (kini Jalan Tangsi dan sebahagian daripada Jalan Raja). Sebidang tanah berpaya dan tidak rata serta-merta di sebelah barat Sungai Klang kemudiannya diratakan dan dialirkan untuk dijadikan tempat latihan polis.

Tanah itu diperoleh daripada Yap oleh Residen British Frank Swettenham dengan harga $50 se ekar pada tahun 1882.Sebidang tanah ini, yang pada asalnya dinamakan Padang Kawad, akan menjadi Padang.

Sepuluh tahun kemudian pada tahun 1892, Pemangku Residen British Ernest Birch yang merupakan seorang pemain kriket yang berminat kemudian mula melicinkan tanah supaya ia boleh digunakan sebagai padang kriket dan sukan lain. Rumah kelab Kelab Selangor telah dibina di lokasi sekarang pada tahun 1890 dan Gereja St Mary telah dibina pada tahun 1895.

Pada tahun 1897, pejabat kerajaan telah dipindahkan dari Bukit Aman ke Bangunan Sultan Abdul Samad yang menghadap ke Padang.

Bangunan ini merupakan salah satu mercu tanda paling penting yang dibina oleh British dan telah direka oleh A.C. Norman, R. A. J. Bidwell, dan A. B. Hubback dalam gaya seni bina Indo-Saracenic atau Neo-Mughal.

Bangunan ini menempatkan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor dan kemudiannya Mahkamah Agung sebelum mahkamah dipindahkan, dan bangunan itu ditinggalkan tidak digunakan selama beberapa tahun. Ia kini menempatkan Kementerian Warisan, Kebudayaan, dan Kesenian.

Baca Juga  Harga Tiket Countryside Stables Penang 2023

Memandangkan Bangunan Sultan Abdul Samad telah direka bentuk dan pembinaannya dimulakan sebelum Kuala Lumpur menjadi ibu negeri bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu, ia menjadi tidak mencukupi untuk penggunaan birokrasi yang semakin berkembang apabila ia dijadikan ibu negara.

Banyak bangunan kemudiannya dibina berhampiran bangunan dan juga di sekitar Padang. Sebuah pejabat percetakan telah dibina pada tahun 1899 di sudut barat daya Padang, dewan bandar di timur laut pada tahun 1904, pejabat Keretapi FMS di tenggara pada tahun 1905, Pejabat Pos Besar di selatan Bangunan Sultan Abdul Samad pada tahun 1907, Ukur. Bangunan jabatan pada tahun 1910 dan Mahkamah Agung pada tahun 1915 di kawasan timur laut.

Memandangkan Padang terletak di hadapan pejabat kerajaan, ia digunakan untuk banyak acara kebangsaan dan sivik. Padang pernah dipajakkan kepada Kelab Selangor yang menggunakannya untuk pelbagai sukan seperti kriket dan ragbi. Pada tahun 1987, Padang telah diambil balik oleh Dewan Bandaraya dan sebagai balasan, Kelab Selangor telah diberikan sebidang tanah di Bukit Kiara.

Pada tengah malam 30 Ogos 1957, bendera British diturunkan dan bendera Malaya dinaikkan buat kali pertama di Padang, acara yang ditonton oleh sebilangan besar orang di sana.[8] Pada pagi 31 Ogos 1957, upacara kemerdekaan Tanah Melayu kemudiannya diadakan di Stadium Merdeka.

‘Padang’ telah dinamakan semula ‘Dataran Merdeka’ atau Dataran Kemerdekaan pada Oktober 1989. Ia dilakukan sempena kempen Tahun Melawat Malaysia 1990 bermula 1 Januari 1990.

Pada 31 Ogos 2007, Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi menjerit ‘Merdeka!’ pada perayaan tengah malam, di mana ribuan rakyat Malaysia menyambut 50 tahun kenegaraan.

Tarikan Sekitar Daratan Merdeka

Terdapat banyak mercu tanda di sekitar Dataran Merdeka, kerana tempat ini pernah menjadi pusat pentadbiran Selangor. Kehadirannya masih kekal penting, terutamanya selepas Kuala Lumpur dianugerahkan status wilayah persekutuan sebagai ibu kota persekutuan Malaya pasca-kemerdekaan Tanah Melayu. Walau bagaimanapun, fokus artikel ini tertumpu kepada mercu tanda yang terletak dalam jarak berjalan kaki dari Dataran Merdeka.

1. British Colonial Buildings

british colonial building

Mercu tanda yang paling ketara di Dataran Merdeka adalah bangunan kolonial British. Secara jelas, pihak British telah memilih untuk menetapkan pentadbiran kerajaan mereka di sekitar padang kriket.

Pada dasarnya, inilah Dataran Merdeka: sebuah padang, atau lapangan, yang berhadapan langsung dengan Kelab Selangor dan Pejabat Kerajaan. Mereka membangunkan bangunan kerajaan mengelilingi Padang ini. Arkitek British pada zaman itu banyak mengadopsi seni bina dari India British dan wilayah kolonial lain yang berkongsi iklim serupa. Hasilnya adalah gaya kolonial yang menarik dan unik, memberikan bentuk ikonik kepada Dataran Merdeka.

Baca Juga  √ TAMAN RIMBA TEMPLER: Tarikan & Harga Tiket 2024

Laluan Colonial Walk membawa melalui bangunan kolonial bersejarah ini. Kami dapati plak yang menerangkan sejarah dan seni bina bangunan bersejarah ini sangat menarik. Artikel ini memberikan gambaran yang hebat mengenai warisan bangunan penjajah di sekitar Dataran Merdeka, sesuatu yang tidak boleh anda lepaskan.

2. Dataran Merdeka Flag Tower

dataran merdeka flag tower

Di ujung satu lagi Dataran Merdeka, terdapat tiang bendera yang besar. Bendera Malaysia yang besar sentiasa berkibar dengan gagah dari tiang ini, kelihatan jelas dari jarak yang agak jauh. Terdapat juga beberapa tiang bendera yang lebih pendek tersebar di sekelilingnya, dengan setiap satu menjulang bendera mewakili negeri-negeri dalam persekutuan Malaysia.

Yang menarik perhatian tentang tiang bendera ini ialah mozek di pangkalnya. Satu mozek menggambarkan pemandangan Kuala Lumpur pada zaman ia masih bersifat koleksi kampung. Manakala yang lain menggambarkan semula adegan ikonik Perdana Menteri Malaysia pertama yang tiga kali mengumumkan “Merdeka!” – mengisytiharkan kemerdekaan Semenanjung.

3. Pertemuan Sungai Gombak & Klang

pertemuan sungai gombak dan klang

Tentu, mercu tanda asal ialah tempat ‘pertemuan berlumpur’ yang memberikan nama kepada Kuala Lumpur. Pada masa kini, bahagian sungai yang dirujuk telah dikekalkan dan tebing sungai diturap, mungkin tidak lagi mencerminkan corak yang memberikan inspirasi kepada namanya. Walaupun begitu, kedua-dua sungai tersebut kini dikenali sebagai ‘sungai mati’.

Oleh itu, bandar ini telah melancarkan projek River of Life untuk menghidupkan semula kawasan tersebut. Kami tidak dapat memastikan sama ada sungai-sungai itu kini mengalir hidup, tetapi inisiatif ini telah memberikan penampilan yang menarik kepada kawasan tersebut.

Masjid Jamek Kuala Lumpur, yang telah dinaiktaraf dan dibina semula oleh pentadbiran kolonial, masih terletak di segi tiga tanah persis di pertemuan sungai tersebut.

Pada hari ini, kawasan ini diterangi dengan cahaya biru pada waktu malam, dan terdapat pertunjukan air pancut di depan masjid, yang masih aktif digunakan dan menjadi tempat solat berjemaah Jumaat. Stesen LRT Masjid Jamek juga terletak berdekatan untuk kemudahan pengangkutan yang mudah.

4. Jalan Yap Ah Loy

jalan yap ah loy

Jalan Yap Ah Loy merupakan sebuah jalan di pusat bandar Kuala Lumpur, terletak di seberang sungai dari Dataran Merdeka. Jalan ini diberi nama sempena seorang tokoh utama dalam pembentukan Kuala Lumpur, seorang pemimpin masyarakat Cina yang berhijrah (atau ‘Kapitan Cina’), Yap Ah Loy.

Di lorong di sepanjang jalan ini, terdapat siri mural yang mengisahkan kisah hidupnya. Beliau menjalani kehidupan yang penuh peristiwa, yang mungkin sebanding dengan cabaran pada zaman itu.

Baca Juga  √ TAMAN NEGARA Tanjung Piai: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Kami peribadi mendapati ceritanya agak menarik dalam kejujurannya. Yang menarik perhatian ialah, seseorang benar-benar boleh bermula sebagai individu biasa dan kurang baik (kemudian berkembang menjadi ketua geng yang benar-benar berpengaruh), dan masih mampu mencapai kedudukan yang tinggi dalam masyarakat, menjadi pelindung komunitinya dan diabadikan dalam sejarah. (Walaupun, seseorang tidak dapat tidak bertanya-tanya tentang bagaimana kasih sayang terhadap seorang gadis nyonya Melaka mungkin telah menyumbang kepada pembalikannya untuk dihormati.)

5. Tarikan Lain

victoria fountain kl

Semasa meneroka tanda tempat di sekitar, anda akan menemui beberapa tanda tempat yang lebih kecil.

Batu sifar Kuala Lumpur terletak di sebelah padang di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad. Ini secara tidak langsung mencerminkan kepentingan pengukuran di Kuala Lumpur pada zaman penjajah. Salah satu pejabat kerajaan yang dibina oleh British ialah Jabatan Ukur.

Anda juga akan menjumpai air pancut hijau awam yang mungkin tidak terdapat di Eropah. Inilah Fountain Victoria, dinamakan sempena Ratu Victoria. Kami terfikir sama ada simbol ini memberi kesan kepada penduduk tempatan pada masa itu, menyedari bahawa mereka telah dijajah. British, bagaimanapun, memilih menamakan air pancut itu selepas Ratu mereka sendiri, bukan raja tempatan (sepertinya) yang memerintah. Walaupun begitu, kita telah melestarikan air pancut dan namanya.

Perpustakaan Kuala Lumpur adalah bangunan yang agak baru. Terletak bersebelahan dengan pejabat percetakan kerajaan lama (kini Galeri Bandaraya), ia menonjol dengan senibina yang serasi dengan landskap sekitar Dataran Merdeka.

Terdapat menara jam di kawasan pasar lama di belakang sungai. Menara jam itu sendiri mungkin tidak terlalu menarik, tetapi ada siri pancutan air di depannya. Kami rasa ia memberikan keadaan yang sejuk, dan kanak-kanak sering bermain dengan pancutan air tersebut. Terdapat juga jam lain di depan jabatan tinjauan lama. Ia adalah jam undur dan mempunyai tirai air yang dihidupkan pada masa tertentu.

Waktu Operasi

daratan merdeka kl

Buka setiap hari 24 jam.

Baca Juga: Petaling Street

Lokasi

lokasi daratan merdeka malaysia

Alamat: Jln Raja, City Centre, 50050 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/vkDW6TgayBcDoyGK9

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Dataran Merdeka memainkan peranan penting sebagai lambang kemerdekaan Malaysia, menjadi saksi kepada peristiwa bersejarah seperti Proklamasi Kemerdekaan. Dengan kehadiran megahnya, tempat ini mencerminkan tekad dan semangat untuk mencapai kemerdekaan. Dataran Merdeka bukan hanya sebuah lapangan, tetapi juga memikul makna dan semangat kemerdekaan yang kekal bagi rakyat Malaysia.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.