Harga Tiket Countryside Stables Penang 2023

Harga Tiket Countryside Stables Penang – Countryside Stables Penang merupakan destinasi pelancongan yang menyediakan kemudahan dan tunggangan menarik untuk percutian anda. Dalam persekitaran lokasi pelancongan ini anda boleh menunggang kuda, memberi makan kuda, dan banyak lagi.

Di lokasi ini terdapat kuda pelbagai saiz yang boleh ditunggangi pengunjung. Jadi anda boleh memilih kuda mana yang anda akan naik. Ingin tahu apakah lokasi pelancongan ini? Semak penjelasan di bawah.

Jelajah Kandang Countryside Stables Penang

Jelajah Kandang Desa Desa Pulau Pinang
Picture by: @maccheng7878

1. Kandang kuda

Dalam perjalanan ini anda boleh memberi makan kuda secara langsung. Ini sangat berguna untuk mendidik anak-anak supaya dekat dengan haiwan dan tidak takut. Makanan kuda juga mudah didapati dan boleh diberikan segera.

Apa yang lebih menarik ialah saiz kuda yang besar, dari kecil hingga besar, membolehkan kanak-kanak menyediakan makanan untuk kuda ini dengan mudah. Kandang kuda diselenggara dengan sangat baik dan bersih supaya selesa untuk dikunjungi.

Kanak-kanak menjadi lebih bersemangat dan teruja apabila memberi makan kepada kuda. Jadi, jangan ragu lagi untuk bercuti ke lokasi ini.

2. Kawasan Menunggang Kuda

Bukan sahaja kandang kuda, lokasi pelancongan Countryside Stables Penang juga menyediakan kawasan untuk menunggang kuda. Dari kanak-kanak hingga dewasa, menunggang kuda dengan selamat kerana akan dibimbing terus oleh petugas pelancongan.

Dalam menggunakan kenderaan ini, pengunjung boleh menunggang kuda selama 30 minit dan 1 jam. Yuran untuk menikmati tunggangan ialah RM80 untuk 30 minit dan RM120 untuk 1 jam. Kami mengesyorkan anda menyewa terus kuda selama 60 minit kerana harganya akan lebih murah.

Kawasan ini boleh didapati di luar dan dalam. Anda hanya perlu memilih kawasan yang dikehendaki mengikut keperluan anda.

3. Nikmati Reka Bentuk Dalaman Coboy

Bukan sahaja tunggangan seperti yang diterangkan di atas, lokasi pelancongan ini juga mempunyai reka bentuk dalaman yang menakjubkan supaya pengunjung bebas mengambil gambar dan menikmati reka bentuk. di seluruh kawasan lokasi anda akan menemui pelbagai jenis reka bentuk unik yang berbeza.

Aktiviti Pelancongan Countryside Stables Penang

Aktiviti Pelancongan Kandang Desa Pulau Pinang
Picture by: @keyinq

1. Memberi Makan Kuda

Pengurus tempat pelancongan menyediakan makanan kuda yang sedia untuk diberikan kepada kuda. Kemudian, pengunjung boleh menyediakan makanan terus kepada kuda melalui kandang atau dari padang kuda. Makanan kuda ini dijual dalam pek.

Makanan kuda boleh dilakukan oleh kanak-kanak dan juga orang dewasa. Bagi kanak-kanak yang ingin memberi makan kepada kuda, pegawai akan mengarahkan anak ke kandang kuda kecil atau kerdil.

Sementara itu, pengunjung dewasa boleh menyediakan makanan kuda bersaiz biasa. Oleh itu, semasa menghabiskan masa di arena ini anda akan menjadi lebih dekat dengan kehidupan kuda dan boleh mendapatkan maklumat berguna tentang haiwan berkaki empat ini.

2. Menunggang kuda

Jumlah kuda yang terdapat dalam pelbagai saiz pastinya rugi jika anda tidak menunggang kuda. Anda juga boleh memilih terus kuda yang anda ingin tunggangi dan tunggangi. Arena dan kawasan menunggang kuda disediakan.

Semasa menunggang kuda, anda tidak perlu risau kerana anda akan dibimbing dan diajar oleh pegawai khas dari tapak pelancongan tersebut. Supaya ianya terjamin selamat dan boleh sahaja menunggang kuda seperti yang diharapkan.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, masa menunggang kuda yang ditetapkan oleh tapak pelancongan ialah 30 minit dan 60 minit. Untuk pilihan ini anda boleh memilih mengikut keperluan anda. Jangan lupa sentiasa mengutamakan keselamatan semasa menunggang kuda.

3. Sekitar Kawasan Pelancongan

Kawasan pelancongan ini agak luas dan sangat dihuni oleh kuda-kuda yang sihat. Kandang kuda di sepanjang kawasan pelancongan berbaris rapi. Jadi kepada anda yang ingin melihat kuda, anda boleh segera melihat kawasan kandang.

Pegawai juga membenarkan pengunjung mengambil gambar dan menyentuh kuda secara langsung. Jika ada aktiviti khas, kuda boleh dikeluarkan dari kandang dan pengunjung boleh menyentuh kuda secara terus tanpa melalui sangkar.

4. Bergambar Dengan Kuda

Aktiviti lain yang boleh dilakukan ialah bergambar dengan kuda. Ini adalah bukti anda telah pun mengunjungi lokasi pelancongan ini. Untuk itu, jangan lepaskan peluang untuk bergambar terus dengan kuda, OK?

Tarikan Pelancong Countryside Stables Penang

Tarikan Pelancong Kandang Desa Pulau Pinang
Picture by: @keyinq

Tarikan utama pelancong yang boleh dinikmati di lokasi pelancongan ini ialah menunggang kuda dan melihat cara menunggang kuda yang baik, yang ditunjukkan oleh tenaga pengajar pelancongan yang berada di sana. Semasa aktiviti ini, perhatikan betul-betul cara menunggang kuda dengan betul.

Kemudahan di Tarikan Pelancong

Kemudahan di Tarikan Pelancong
Picture by: @keyinq

Menjalankan peranan sebagai tempat pelancongan tentunya perlu mempunyai kemudahan sokongan yang boleh membuatkan pengunjung lebih selesa ketika berada di tapak. Berikut adalah beberapa kemudahan di kawasan Countryside Stables Penang.

1. Kawasan Parking yang Besar

Lokasi pelancongan ini mempunyai kawasan parkir yang boleh digunakan oleh pengunjung untuk meletakkan kenderaan persendirian mereka. Kawasan ini agak luas dan mampu memuatkan kenderaan dalam kapasiti yang cukup besar serta keselamatan yang terjamin.

Tempat letak kereta ini terletak berhampiran kawasan Countryside Stables Penang supaya anda tidak perlu berjalan jauh ke kawasan pelancongan utama. Kemudian anda hanya akan dikenakan bayaran letak kereta mengikut peruntukan tapak pelancongan Countryside Stables.

2. Tandas

Countryside Stables Penang dilengkapi dengan tandas yang mencukupi untuk memenuhi keperluan pengunjung. Tandas di kawasan ini sangat diselenggara dan selesa untuk digunakan. Bagi pengunjung yang ingin mencuci tangan dan memenuhi keperluan kebersihan lain, mereka boleh melakukannya di dalam tandas.

3. Kafeteria dan Bilik Rehat

Untuk berehat selepas berjalan melalui kawasan pelancongan, anda boleh menikmati hidangan lazat dan minuman segar di kafeteria. Kafe ini juga menyediakan banyak tempat duduk untuk pengunjung yang ingin berehat.

Kafe yang berkonsepkan semi-outdoor ini pastinya memberikan anda sensasi udara dari hembusan angin yang pastinya dapat menghilangkan kepenatan yang anda rasai.

4. Kenderaan Berkuda

Selain itu, terdapat juga kemudahan menunggang kuda yang boleh ditunggangi oleh pengunjung. Namun begitu, kemudahan ini perlu disemak terus oleh pegawai pelancongan.

Lokasi Countryside Stables Penang

Lokasi Kandang Desa Pulau Pinang
Picture by: @jiayi__lau

Destinasi pelancongan ini terletak di Lot 10050, Jalan SungaiBird, Kampung SungaiBird, 11000 Balik Pulau, Pulau Pinang. Jika anda bertolak dari Kuala Lumpur, ia boleh mengambil masa 4.5 jam dengan jarak 364 km.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @huishinlow

Lokasi pelancongan ini dibuka setiap hari, namun jadual terbahagi kepada dua sesi iaitu sesi pagi dari jam 10 pagi hingga 12 tengah hari, dan sesi petang yang dibuka dari jam 2 petang hingga 7 malam. Pastikan anda sampai ke destinasi anda mengikut jadual tersebut.

Harga Tiket Masuk untuk Lokasi Pelancong

Harga Tiket Masuk untuk Lokasi Pelancong
Picture by: @keyinq

Tiket masuk ke kawasan pelancongan ini disenaraikan dalam jadual di bawah.

Harga TiketMatangKanak-kanak
Tiket masukRM12RM8
Menunggang kudaRM80 – RM120RM80 – RM120
Makanan kudaRM6/pekRM6/pek

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @huishinlow

Promosi dan diskaun pelawat boleh diperolehi pada masa-masa tertentu. Jadi sentiasa kemas kini maklumat terkini tentang tapak pelancongan Kandang Desa.

Pelbagai jenis maklumat tentang Countryside Stables Penang di atas sudah tentu membuatkan kami tertarik dan ingin berkunjung ke lokasi pelancongan ini. Lebih-lebih lagi, keseronokan percutian dengan kuda sangat jarang diperolehi.

Baca Juga  Harga Tiket Ehsan Waterpark 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.