√ KILANG ROTI GARDENIA: Sejarah & Cara Melawat

Kilang Roti Gardenia – Selain daripada sesi pengajaran di dalam bilik darjah, sekolah sering menganjurkan program pembelajaran di luar kawasan sekolah. Salah satu daripada kegiatan tersebut termasuk lawatan ke kilang.

Di Malaysia, destinasi yang amat diminati adalah kedai roti Gardenia, menarik perhatian ramai.

Sejarah

sejarah gardenia

Pada tahun 1969, seorang warganegara Amerika yang dikenali sebagai Horatio Sye Slocum telah dihantar ke Singapura oleh Koperasi Perkhidmatan Eksekutif Antarabangsa (International Executive Service Corporation) (IESC) untuk memulakan perniagaan bakeri. Slocum, yang sebelum ini telah mengumpul pengalaman berniaga bakeri selama 35 tahun di beberapa rangkaian kedai roti di Amerika Syarikat, membawa bersamanya keahlian yang kaya apabila tiba di Singapura. Itulah permulaan bagi penubuhan Gardenia.

Gardenia bermula sebagai sebuah kedai roti di Singapura, tetapi atas permintaan yang tinggi, mereka memutuskan untuk membuka kedai roti komersial di Pandan Loop pada bulan Mac 1983. Inisiatif ini diikuti oleh pembukaan kedai roti kedua pada bulan Jun 1993.

Pada tahun 2019, Gardenia mengumumkan komitmen mereka untuk mematuhi larangan yang dikeluarkan oleh Pemerintah Singapura melalui Kementerian Kesihatan Singapura, selaras dengan Lembaga Penggalakan Kesihatan (HPB), berkaitan dengan penggunaan minyak terhidrogenasi (PHO) sebagai sumber lemak trans tiruan utama. Mereka turut menyatakan bahawa semua produk mereka sudah bebas daripada PHO sejak awal 2000-an, jauh sebelum larangan tersebut dilaksanakan pada Jun 2021.

Gardenia Malaysia telah didirikan pada tahun 1986, dan Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd. (Gardenia KL) adalah satu usaha sama antara QAF Limited, sebuah syarikat kumpulan makanan tercantum di Singapura yang juga mengendalikan Gardenia Singapura, Gardenia Filipina, dan Padiberas Nasional Berhad di Malaysia.

Baca Juga  Harga Tiket Wonderfood Museum 2023

Kilang kami beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu untuk memastikan para pengguna dapat menikmati produk-produk Gardenia yang segar setiap hari.

Cara Melawat

cara melawat ke kilang roti gardenia

Tidak hanya sebagai kilang pengeluaran roti, kedai roti Gardenia juga menerima lawatan pelajar yang berminat untuk melihat dan memahami secara langsung proses pembuatan roti di tempat ini.

Gardenia telah membuka kilang untuk lawatan sejak tahun 1991. Untuk maklumat lanjut, anda boleh menghubungi talian +6(03)-5191 6130, dan tekan sambungan 128, 130, atau 131.

Atau, anda juga boleh mengisi data ini secara langsung untuk mendaftar lawatan ke kedai roti Gardenia.

Aktiviti

aktiviti di kilang gardenia

Lawatan bermula dengan tayangan video yang mengagumkan mengenai seluruh proses penghasilan roti. Video itu tidak hanya lengkap dengan penjelasan yang mudah difahami, tetapi juga menarik dan tidak membosankan. Latar belakang suara dalam video itu sungguh terbaik, dengan intonasinya seolah-olah sedang bercerita. Pengalaman menontonnya dijalankan di dalam sebuah bilik khas, memberikan kesan eksklusif dan profesional seperti menonton filem di panggung wayang. Pujian pertama telah diberikan.

Selepas itu, lawatan melibatkan pemerhatian terus terhadap proses penghasilan roti. Walau bagaimanapun, gambar dan video tidak dibenarkan, dan sebagai tetamu, kita diingatkan untuk menghormati arahan ringkas ini. Berpeluang untuk menyaksikan proses ini melalui skrin monitor di ruang khas adalah suatu keberuntungan. Perlu berhati-hati dan tidak melanggar garisan kuning keselamatan, kerana ruang ini adalah tempat pengeluaran roti yang menghantar hasilnya ke seluruh negara setiap hari. Bayangkan, tempat ini merupakan tempat di mana roti terbaik dan lazat dihasilkan, yang kita nikmati setiap hari. Rasanya seolah-olah tidak dapat dipercayai.

Setelah lawatan, akan dibawa ke bahagian pantri untuk menikmati minuman ringan dan sesi soal jawab. Ini adalah tempat untuk bersantai, minum air, dan bertanya sebarang soalan yang terlintas di fikiran. Perkhidmatan hiburan untuk tetamu terasa begitu mudah dan murah, namun memberikan kegembiraan yang besar. Kadang-kadang, kecilnya perhatian memberikan impak yang besar.

Baca Juga  Harga Tiket Masuk KL Forest Eco Park 2023

Akhir sekali, setiap tetamu diberikan satu beg plastik produk Gardenia sebagai hadiah, berisi 1 paket fluffy buns coklat, 2×2 toaster waffle blueberry, canadian purple wheat 2 pcs, squiggles choco malto, dan auntie rosie’s kaya. Ini merupakan pujian ketiga, menambah keseronokan lawatan ini.

Lokasi

lokasi gardenia malaysia

Alamat: Lot 3, Jalan Pelabur 23/1, 40300 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/8ZezZAtpxNwBcGqy6

Nombor: +(6)03-55423228

Baca Juga: Harga Tiket KidZania Kuala Lumpur

Kesimpulan

Kilang roti Gardenia merupakan sebuah fasiliti pengeluaran roti yang terkenal di Malaysia. Kilang ini dikenali dengan reputasi produk berkualiti tinggi serta kepelbagaian pilihan roti yang disediakan. Dalam usahanya memenuhi permintaan pengguna, kilang ini menggunakan teknologi moden untuk mengekalkan standard kesegaran dan rasa produk.

Produk-produk Gardenia tidak hanya popular di kalangan pengguna tempatan, tetapi juga diiktiraf di peringkat antarabangsa. Rekreasi.my percaya bahawa keberhasilan kilang roti Gardenia dapat dihubungkan dengan komitmen mereka terhadap inovasi dan kualiti, menjadikan jenama ini pilihan utama dalam pasaran roti Malaysia.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.