Harga Tiket Upside Down Museum Penang 2023

Harga Tiket Upside Down Museum Penang – Pernahkah anda membayangkan apa yang akan berlaku jika dunia terbalik? Nampaknya, salah satu daripada imej ini boleh divisualisasikan dengan melawat Upside Down Museum di Pulau Pinang.

Seperti namanya, destinasi pelancongan ini menawarkan konsep foto dalam ruangan di mana pelbagai objek di dalamnya terbalik. Semuanya terbalik dan yang pasti, ini boleh menjadi tempat untuk menghasilkan foto yang estetik.

Tunggangan di Upside Down Museum Penang

Tunggangan di Muzium Upside Down
Picture by: @suhana_sofia

1. Perabot Rumah di Pelbagai Bilik

Malah, destinasi pelancongan di Pulau Pinang ini menawarkan konsep foto dalaman yang semuanya terbalik. Jadi, di dalam bilik ini, anda akan menemui pelbagai perabot yang dipasang di atas atau di siling bilik.

Contoh perabot ini ialah permaidani, meja, kerusi dan sofa. Jadi apabila anda mengambil gambar di tempat ini, kemudian foto itu dipusingkan, hasil foto akan menunjukkan bahawa anda seolah-olah tersepit di siling rumah juga.

Tempat pelancongan ini seperti sebuah rumah yang terbahagi kepada pelbagai bilik. Terdapat ruang tamu, ruang makan, bilik air, dapur dan keluarga. Itupun ia lengkap dengan pelbagai peralatan dan perhiasan.

2. Bilik Condong

Selain daripada pelbagai bilik yang disebutkan tadi, terdapat juga bilik senget di sini. Sesuai dengan cara menyebutnya, apabila anda mengambil gambar di dalam bilik ini, hasilnya akan kelihatan seperti anda berdiri mengiring walaupun anda sebenarnya berdiri tegak.

Baca Juga  Harga Tiket Tasik Dayang Bunting 2023

3. Lorong Penuh Mural

Tambahan pula, terdapat juga lorong di mana sebahagian dindingnya dipenuhi dengan mural. Mural ini menggambarkan manusia dan ia kelihatan seperti kawasan ini menyerupai kawasan Seni Jalanan di Georgetown.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @suhana_sofia

Tiada tarikan istimewa yang boleh dilihat di Upside Down Museum. Kerana di sini pengunjung hanya dapat melihat bagaimana perabot di seluruh bilik disusun secara terbalik.

Jadi boleh dikatakan tempat pelancongan yang satu ini menawarkan pengalaman yang unik kepada setiap pengunjung. Lebih-lebih lagi di sini sudah ada kakitangan atau pegawai khas yang sedia membantu setiap pengunjung untuk bergambar atau bergambar.

Sudah tentu, kualiti pukulan pegawai tidak diragui. Selain itu, mereka juga boleh memberikan idea pose yang menarik agar masa yang anda luangkan di dalam rumah akan lebih berkesan dan hasil gambar juga sangat memuaskan.

Aktiviti di Upside Down Museum

Aktiviti di Muzium Upside Down
Picture by: @suhana_sofia

1. Tunggu

Selepas mendapat tiket anda, anda akan diberikan kunci loker untuk menyimpan kasut terpakai anda. Di sini, setiap pengunjung tidak dibenarkan menggunakan alas kaki untuk menjaga kebersihan lantai.

Manakala kunci loker akan diberikan kepada pengunjung untuk diambil. Selain diberi kunci loker, pengunjung juga akan diberikan nombor dan kemudian diiringi ke ruang menunggu. Di dalam bilik ini, pengunjung boleh menikmati pelbagai kemudahan sedia ada sehingga nombor siri mereka dipanggil.

Jadi memang dalam muzium ni, pelancong tak boleh terus masuk ke dalam bilik. Tapi kena tunggu dulu, bergilir-gilir dengan pelancong lain yang masuk lebih awal.

2. Ambil gambar

Boleh dikatakan bergambar merupakan antara aktiviti utama yang dijalankan di tempat pelancongan seunik ini. Setiap sudut bilik di tempat pelancongan ini adalah latar belakang yang akan menjadikan gambar anda lebih estetik.

Pengunjung yang datang bersendirian juga boleh melakukan aktiviti yang satu ini dengan selesa. Sebabnya, setiap bilik ada pegawai yang akan tolong ambil gambar. Malah, mereka juga akan membantu mengarahkan pose yang terbaik untuk mengambil gambar.

Baca Juga  Harga Tiket Petrosains 2023

Kehadiran mereka tentunya sangat membantu. Sebab, pengunjung tidak perlu bersusah payah memikirkan pose apa yang kelihatan realistik kerana ini akan mengganggu pengunjung lain yang sedang menunggu giliran untuk bergambar juga.

Tidak kira betapa menariknya aktiviti yang satu ini, anda tetap harus melakukannya dengan berhati-hati. Jangan biarkan pose atau pergerakan yang anda buat merosakkan sifat sedia ada.

3. Beli Barangan

Membeli barang dagangan juga merupakan aktiviti yang boleh dilakukan semasa berada di Upside Down Museum. Lebih tepat lagi, anda boleh melakukan ini selepas tiba di penghujung atau sejurus sebelum menuju ke pintu keluar.

4. Sekitar Bilik

Jangan lupa ambil gambar di setiap bilik. Di sini ada ruang tamu, kemudian ada ruang keluarga, dapur, ruang makan dan bilik air juga. Anda boleh meneroka semua bilik ini sambil menonton replika reka bentuk dalaman rumah Cina lama.

Pelbagai perhiasan serta peralatan yang digunakan di sini juga adalah model lama. Walaupun begitu, destinasi pelancongan yang satu ini masih menjadi tempat yang sangat sesuai untuk menambah stok gambar.

Sila ambil perhatian bahawa dalam setiap bilik hanya boleh dikunjungi oleh satu kumpulan pelancong, walaupun ia adalah pengembara solo. Iaitu, dalam satu bilik anda hanya akan bersama kumpulan anda tanpa perlu berebut-rebut dengan kumpulan pelancong lain.

Dengan cara ini juga, anda tidak perlu segan untuk melakukan pelbagai pose. Tidak semua perabot yang ada dilekatkan pada siling bilik, tetapi ada juga yang dilekatkan pada dinding. Selain itu, terdapat juga lorong yang dindingnya dipenuhi dengan mural yang menggambarkan manusia.

Kemudian terdapat juga bilik senget yang apabila anda berdiri tegak di dalam bilik ini, dalam foto ia akan tetap kelihatan senget. Kecondongan adalah kira-kira 45 darjah, jadi ia serupa dengan adegan dalam klip video Michael Jackson.

Baca Juga  Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @jatinmahajan95

1. Kafe dan kedai cenderamata

Kafe dan kedai cenderamata ini terletak di hujung bilik dan akan ditemui selepas anda hampir sampai ke pintu keluar. Seperti bilik-bilik lain, pelbagai peralatan di kawasan ini diterbalikkan.

Namun, di sinilah tempat anda boleh membeli cenderahati untuk disimpan sebagai kenang-kenangan.

2. Loker Storan

Kemudahan lain yang boleh anda temui di tempat pelancongan ini ialah loker simpanan. Loker ini boleh digunakan sebagai tempat menyimpan kasut atau kasut. Sebabnya, ketika berkunjung ke sini, pengunjung tidak dibenarkan menggunakan alas kaki ini.

Matlamatnya adalah untuk tidak mengotorkan lantai setiap bilik. Bukan setakat lantai, ini juga untuk mengelakkan dinding kotor memandangkan ketika bergambar pengunjung dibenarkan berpose atau memanjat dinding.

3. Lokasi Muzium Terbalik

Upside Down Museum ini terletak di pusat bandar George Town, lebih tepat lagi di Kimberley Street, George Town, Pulau Pinang, Malaysia. Alamat ini sangat mudah didapati menggunakan pengangkutan awam atau menggunakan kenderaan persendirian.

Jika anda menggunakan pengangkutan awam, anda boleh menggunakan Grab Car atau bas 401E. Kemudian, anda boleh berhenti di perhentian bas yang paling hampir dengan muzium di The Hotel Armenian. Sampai di sini, anda masih perlu berjalan lebih kurang 3 minit dan anda boleh melihat muzium.

Waktu operasi

Waktu operasi Upside Down Museum
Picture by: @jatinmahajan95

Muzium Upside Down dibuka setiap hari dan boleh dikunjungi dari jam 09.30 pagi hingga 18.30 malam.

Harga Tiket Upside Down Museum Penang

Harga kemasukan Upside Down Museum
Picture by: @jatinmahajan95

 

KategoriHarga Tiket
Pengembara Asing DewasaRM 29
Kanak-kanak Pelancong Asing (Umur 5 – 12 Tahun)RM 21
Pengembara Tempatan Dewasa (with MyKad)RM 21
Anak Pelancong Tempatan (with MyKad)RM12

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @jatinmahajan95

(belum ada sumber)

Setiap kali anda berhasrat untuk melawat Upside Down Museum, pastikan anda menyediakan kamera anda dengan baik. Kemudian, supaya hasil foto nanti nampak lebih natural, sapukan hairspray pada rambut supaya rambut boleh lurus ke atas dan apabila foto diterbalikkan nanti, rambut akan kelihatan gugur.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.