Harga Tiket Kampung Morten 2023

Harga Tiket Kampung Morten – Pelancongan Kampung Morten ialah sebuah lawatan kampung yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Melaka, Malaysia. Lokasi ini masih dalam suasana yang indah di antara banyak bangunan tinggi, dan betul-betul di pinggir Sungai Melaka.

Keluasan lokasi pelancongan ini adalah sekitar 12 hektar dan terdapat 100 rumah tipikal yang dijadikan tempat tinggal orang Melayu. Rumah itu adalah rumah asal yang dibina pada tahun 1921-1922. Oleh itu, kesan tradisional kampung masih dapat dirasai.

Bukan sahaja rumah tipikal, lawatan kampung ini masih mempunyai destinasi dan tunggangan lain yang menjadi ciri-ciri tempat pelancongan ini dan tentunya sangat menarik untuk dikunjungi. Apakah tunggangan itu? Temukan jawabannya dalam penjelasan berikut!

Lokasi Kampung Morten

Lokasi Kampung Morten
Picture by: @aliffabahanasution

Sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai perkampungan pelancongan ini, anda harus mengetahui lokasinya terlebih dahulu. Kampung ini terletak di Bandaraya Melaka, betul-betul di tengah-tengah Lapangan Terbang Melaka. Sebelum ini, lokasi kampung ini hanya berpaya.

Kemudian kerajaan menguruskan tempat itu untuk menjadi sebuah perkampungan pelancongan yang dihiasi dengan keindahan rumah-rumah tradisional di dalamnya.

Tunggangan Morten Village

Tunggangan Morten Village
Picture by: @zarshzerohour

Bertindak sebagai tarikan pelancong yang terkenal di Malaysia, sudah tentu pengurus tempat ini menyediakan pelbagai tunggangan atau objek yang boleh kita jadikan destinasi percutian apabila berkunjung ke Malaysia.

Baca Juga  Harga Tiket Flora Park Cameron Highland 2023

Rumah tradisional

Suasana pelancongan di kampung, sudah tentu akan banyak rumah penduduk di sekitar kampung. Rumah ini merupakan rumah tradisional dan sering digunakan sebagai kemudahan homestay untuk pengunjung.

Kampung ini merupakan perkampungan Melayu di tengah-tengah bandar Melaka. Bagi anda yang berkunjung ke lokasi ini, anda akan bertemu dengan penduduk setempat dan dapat mengorek lebih dalam tentang kampung ini.

1. Jambatan Unik

Jambatan ini merupakan salah satu ikon Kampung Morten. Selain itu, jambatan ini dikelilingi deretan rumah tradisional Melayu yang menjadikan pemandangan di sekeliling jambatan itu semakin menawan. Berdasarkan maklumat yang kami dapat, kampung ini benar-benar mengekalkan budaya asalnya.

Kemudian, lokasi ini juga banyak digunakan oleh pengunjung sebagai tempat bergambar yang bagus. Latar belakang foto dengan deretan rumah tradisional dan jambatan yang unik pastinya akan menjadikan tangkapan foto lebih baik dan berbeza daripada yang lain.

2. Lokasi hutan bakau

Suasana hutan Bakau dapat dirasai apabila menerokai kampung ini sebagai tarikan pelancong. Sudah tentu ini akan menjadikan fikiran lebih tenang dan sesuai untuk lawatan untuk menyegarkan semula fikiran anda.

Keindahan suasana Bakau dijamin dapat mengurangkan tekanan minda yang sedang dialami. Sensasi sejuk dan sejuk kerana angin bertiup terus dari alam mampu membuatkan minda lebih relaks dan mengurangkan tahap stress agar dapat menjalankan aktiviti seperti biasa nanti.

3. Pemandangan cicak monitor

Ini adalah objek yang bertujuan untuk memperkenalkan bahawa biawak pemantau adalah haiwan tipikal kawasan itu. Kemudian, menurut penduduk tempatan, biawak pemantau sering berjalan di sekitar rumah orang.

Biarpun kelihatan agak menakutkan, pemandangan seperti ini sudah menjadi kebiasaan bagi penduduk setempat, kerana biawak pemantau telah menjadi ikon atau ciri penduduk Morten.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah P Ramlee 2023

4. Taman Bunga

Di tengah-tengah kampung ini juga terdapat taman bunga yang pastinya mampu memanjakan mata dengan keindahannya. Secara umumnya, pengunjung menghabiskan banyak masa di taman bunga untuk mengambil gambar atau merakam detik percutian mereka.

Aktiviti Kampung Morten

Aktiviti Kampung Morten
Picture by: @tomdesauza_photography

1. Memakai Pakaian Tradisional

Anda bukan sahaja dapat menikmati keindahan kampung ini dengan rumah tradisional, anda juga boleh menikmati pemandangan yang indah dengan melihat penduduk setempat masih memakai pakaian tradisional. Pakaian ini adalah pakaian harian rakyat.

2. Menjelajah Kampung

Aktiviti atau aktiviti utama yang boleh dilakukan dengan mengunjungi tempat pelancongan ini ialah anda boleh meneroka kampung bersama keluarga atau yang terdekat. Kami sangat mengesyorkan anda berjalan-jalan di sekitar kampung kerana anda boleh mendapat banyak ilmu.

3. Berinteraksi dengan Penduduk Kampung

Ini berkaitan dengan aktiviti sebelum ini iaitu menjelajah kampung. Dengan berjalan melalui kampung, anda boleh berinteraksi dengan penduduk Morten dan menimba banyak pengalaman dengan mengembara ke kampung.

Aktiviti dan interaksi bersama penduduk kampung tentunya dapat menambahkan ilmu dan pengalaman baru untuk anda. Anda bukan sahaja seronok bercuti, anda juga mendapat sedikit pendidikan dan pengetahuan tentang kehidupan penduduk Morten.

Lebih-lebih lagi jika anda membawa anak-anak, maka ini adalah lokasi yang sesuai untuk berkongsi pendidikan dengan anak-anak. Cuti bukan sekadar cuti tetapi juga menambah ilmu kepada anda dan keluarga.

Kemudahan Objek Pelancongan Kampung Morten

Kemudahan Objek Pelancongan Kampung Morten
Picture by: @haz_selek

1. Kewujudan Lokasi Acara Tertentu

Walaupun lokasi pelancongan ini merupakan sebuah perkampungan, namun penduduk setempat membenarkan anda sebagai pengunjung atau penduduk di luar kawasan untuk mengadakan acara atau acara yang ingin diadakan. Bukan itu sahaja, penduduk juga akan membantu dalam proses persiapan majlis yang bakal anda laksanakan.

Baca Juga  Harga Tiket Gua Tempurung 2023

2. Restoran

Kemudahan restoran atau tempat makan juga disediakan dalam lawatan kampung ini. Jadi anda tidak perlu bersusah payah mencari kedai makan di sekitar lokasi kerana di kawasan kampung terdapat pelbagai jenis kafe dan restoran dengan menu makanan yang sedap.

3. Duduk dan Rehat

Jika anda penat berjalan di sekitar kampung ini, maka anda boleh berehat di tempat duduk yang disediakan oleh tapak pelancongan. Jadi, anda tidak perlu risau lagi apabila anda berasa letih setelah berjalan lama.

Tarikan pelancong

Tarikan pelancong
Picture by: @aliffabahanasution

Untuk tarikan pelancong jarang ditemui di tempat pelancongan ini. Namun, sekiranya terdapat organisasi atau komuniti yang mengadakan acara tertentu, tarikan pelancong boleh diadakan. Oleh itu, agenda pelancongan seperti ini tidak selalu berada dalam senarai aktiviti untuk tapak pelancongan.

Waktu Operasi Lawatan

Waktu Operasi Lawatan
Picture by: @tomdesauza_photography

Tarikan pelancongan ini beroperasi dari pagi hingga petang setiap hari. Lebih tepat dari pukul 9 pagi hingga 6 petang untuk hari Sabtu hingga Khamis dan 2 petang hingga 6 petang. Waktu operasi yang panjang pastinya sangat fleksibel dengan jadual pelawat.

Harga Tiket Kampung Morten

Harga kemasukan
Picture by: @bella_ahmadz

Untuk tiket masuk ke perkampungan pelancong ini, tiada bayaran atau percuma. Jadi sesiapa yang ingin memasuki kawasan atau lokasi pelancongan boleh masuk tanpa membayar tiket. Ini adalah salah satu sebab dari sudut ekonomi mengapa perkampungan pelancongan ini sangat disyorkan untuk dikunjungi.

Nanti anda hanya perlu membayar makanan dan keperluan lain yang diperlukan ketika melawat tapak pelancongan.

Promo/Diskaun Menarik

Promo:Diskaun Menarik
Picture by: @jeff_lifetrekker

Tidak terlalu banyak promo atau diskaun dalam persekitaran pelancongan ini, kerana kemasukan tidak memerlukan bayaran dan sudah pasti menjadi tarikan dan kelebihan untuk tarikan pelancong ini. Jadi, inilah yang membuatkan kami tertarik untuk bercuti di Kampung Morten.

Sekilas tentang Kampung Morten di atas dapat mengukuhkan lagi alasan memilih tarikan pelancong ini sebagai destinasi percutian pilihan. Kini kami semakin ingin tahu dan ingin menikmati suasana dan sensasi percutian yang mengujakan di kampung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.