Harga Tiket Mossy Forest 2023

Harga Tiket Mossy Forest – Mossy Forest dikenali sebagai hutan tertua di Malaysia. Umurnya dianggarkan mencecah 200 bilion tahun. Hutan yang mempesonakan ini merentasi 914 hektar tanah. Landskap hijau yang indah ini terletak berhampiran dengan puncak Gunung Brinchang di Pahang.

Nikmati perjalanan melalui paya dengan memandu Land Cruiser. Kenderaan hebat ini akan membawa pengunjung ke ketinggian 2,031 meter dari aras laut. Pemanduan ini adalah gunung tertinggi di Asia Tenggara. Anda akan menghabiskan 20 minit dalam perjalanan.

Mossy Forest

Kenderaan
Picture by: @mossyforestcameronhighlands

Sepanjang perjalanan, pelancong akan menikmati pemandangan ladang teh Sungai Palas. Kebun teh ini adalah yang tercantik di seluruh Asia Tenggara. Lalu apa yang boleh dinikmati setibanya di hutan yang mempesonakan ini?

Mossy Forest Malaysia adalah sebahagian daripada Cameron Highlands. Cameron Highland sendiri mempunyai beberapa tarikan pelancongan menarik yang boleh diterokai oleh pengunjung. Beberapa contoh tarikan pelancong yang boleh dikunjungi oleh pelancong termasuklah:

1. Ladang teh

Terdapat empat tempat taman teh yang indah di Cameron Highland, tidak jauh dari hutan hijau yang mempesonakan. Kebun teh Cameron Valley, Teh Bharat, Teh Boh dan Sungai Palas sedia mengalu-alukan kedatangan pelancong yang hadir.

2. Taman Strawberi

Selain kebun teh, terdapat juga lapan kebun strawberi yang bukan sahaja menyegarkan malah boleh dituai apabila tiba masanya. Beberapa taman strawberi di Cameron Highland termasuk Strawberi Ark, Strawberi Sihat, Strawberi Merah Besar, Strawberi EQ, dan sebagainya.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Berangin 2023

3. Penternakan lebah

Tumbuhan bukan satu-satunya daya tarikan di Cameron Highland, terdapat juga lawatan fauna unik yang boleh dinikmati. Contohnya penternakan lebah. Terdapat sekurang-kurangnya tiga ladang lebah yang boleh dilawati. Tiga ladang lebah itu ialah Ee Feng Gu, Highlands Apiary, dan Cameron Tringkap.

4. Gunung Brinchang

Gunung kedua tertinggi di Cameron Highlands selepas Gunung Irau. Ketinggiannya mencapai 2,000 meter dari aras laut. Pengunjung dibenarkan mendaki melalui laluan hutan sambil menikmati keindahan alam semula jadi. Masuk ke dalam hutan untuk sampai ke puncak sejauh 3 km.

Tarikan dan Aktiviti di Mossy Forest

Tarikan dan Aktiviti di Hutan Berlumut
Picture by: @cillaibohult

Tarikan di hutan ini juga sangat pelbagai. Setiap pelancong boleh menerokai hutan yang diliputi warna hijau semula jadi dan melawati setiap tempat menarik di sepanjang laluan. Apa yang boleh anda lakukan apabila mengembara ke Mossy Forest ini?

1. Mendaki Mossy Forest

Aktiviti yang paling wajib dicuba ketika melawat Mossy Forest ialah trekking atau mendaki. Ketinggian hutan ini sangat sesuai untuk pendaki, walaupun mereka yang masih baru. Denai kembara khas telah disediakan yang boleh dilalui untuk sampai ke hutan.

Banyak pokok berlumut tua dengan selimut kabus tebal yang akan menemani perjalanan anda. Susah ke nak panjat dalam hutan ni? Tidak sama sekali kerana landasan tangga kayu telah disediakan supaya pengunjung boleh berjalan dengan mudah dan selesa.

2. Nikmati pesona alam

Apabila tiba di Mossy Forest, pengunjung boleh berehat dan menikmati pesona semula jadi yang menakjubkan. Hutan ini merupakan hutan ke-6 paling Instagrammable di dunia. Ini bermakna setiap pengunjung pasti akan menemui tempat yang indah di sepanjang denai mendaki hutan ini.

Ramai pelancong datang ke Mossy Forest ini dengan tujuan untuk menyembuhkan atau menyegarkan. Pelbagai aktiviti yang memenatkan di bandar menyebabkan pekerja berasa letih dan tertekan. Mengembara melihat bumi hijau di hutan ini sudah cukup untuk menjernihkan fikiran dan menyegarkan paru-paru.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Manukan 2023

3. Kumpul gambar yang cantik

Disebabkan ia merupakan hutan Instagrammable, maka tidak hairanlah ramai pelancong muda datang mengumpul gambar tercantik yang kemudiannya akan dimuat naik ke Instagram. Anda juga dikehendaki membawa kamera semasa melancong ke hutan ini.

Pokok berlumut tua bukan satu-satunya elemen yang boleh digunakan sebagai latar belakang foto. Untuk menjadikan gambar yang anda kumpulkan kelihatan lebih mistik dan misteri, datanglah ke Mossy Forest ini pada awal pagi. Kabus tebal perlahan-lahan akan membelah hutan dan menjadi perhiasan yang cantik untuk foto anda.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @mossyforestcameronhighlands

Mossy Forest Cameron Highland dilengkapi dengan banyak kemudahan. Kewujudan semua kemudahan ini membolehkan pelancong lebih menikmati perjalanan dan percutian mereka. Antara kemudahan di kawasan pelancongan Cameron Highland termasuklah:

1. Penginapan

Terdapat sekurang-kurangnya 60 hotel yang boleh ditemui di kawasan Cameron Highland. Salah satunya ialah The Lakehouse, sebuah rumah penginapan yang menyajikan keindahan alam semula jadi di sekitar bangunan ringkas. Pengunjung yang ingin menghabiskan beberapa hari di Cameron Highland boleh menginap di sana.

2. Pusat membeli-belah

Lapan lokasi membeli-belah atau membeli-belah juga terdapat di seluruh Cameron Highland. Ladang Kea misalnya, merupakan pasar tani di mana pelancong boleh membeli hasil segar seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan jagung.

3. Restoran

Mendaki hutan Mossy pastinya akan menguras tenaga pelancong. Nasib baik terdapat banyak restoran yang menyediakan makanan yang lazat dan sihat. Pelbagai menu dihasilkan hasil tuaian petani di Cameron Highland.

Lokasi Mossy Forest

Lokasi Hutan Berlumut
Picture by: @mylienated

Adakah anda bersedia untuk melawat Mossy Forest yang terkenal ini? Mula-mula, tulis alamat lengkap hutan di Cameron Highland, kemudian ketahui cara untuk ke Mossy Forest. Hutan ini terletak di Gunung Brinchang, 39000 Brinchang, Pahang Malaysia.

Baca Juga  Harga Tiket Muzium Kapal Selam 2023

Lokasi tepat adalah 2 km sebelum puncak Gunung Brinchang. Pelancong yang ingin bercuti ke hutan ini boleh mengaksesnya dari persimpangan kebun teh Sungai Palas. Untuk ke hutan ini, pengunjung juga boleh memandu kenderaan 4WD atau melakukan lawatan ke Cameron Highland

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @mossyforestcameronhighlands

Bilakah pelancong boleh datang ke tempat ini? Hutan ini beroperasi 24 jam sehari dan tiada had masa yang dikenakan. Disebabkan oleh waktu operasi tanpa had ini, pelawat boleh datang pada bila-bila masa, dari Isnin hingga Ahad.

Tetapi masa terbaik untuk menikmati pesona luar biasa hutan ini adalah pada waktu pagi. Kabus akan menjadi sangat tebal tetapi perlahan-lahan akan menipis dan kemudian hilang. Anda boleh mengambil banyak gambar yang cantik dari semasa kabus masih tebal sehingga ia hilang sepenuhnya.

Harga Tiket Masuk Mossy Forest

Harga Tiket Masuk dan Promosi : Diskaun
Picture by: @mossyforestcameronhighlands

Bayaran masuk Mossy Forest adalah berbeza untuk pelancong Malaysia dan pelancong asing. Harga tiket juga berbeza untuk kanak-kanak dan warga emas yang berumur 60 tahun ke atas. Catatkan harga tiket masuk di bawah, kemudian sediakan dana untuk semua ahli yang akan melancong ke Mossy Forest.

Jenis Tiketharga MalaysiaHarga untuk warga asing
Kanak-kanakRM5RM15
matangRM10RM30
Warga emas (60 tahun ke atas)RM5RM30

Harga tiket di atas adalah untuk hutan lumut sahaja, tidak termasuk tarikan pelancong lain di kawasan Cameron Highland. Jika anda ingin bercuti ke tempat pelancongan lain di Cameron Highland, sila ketahui maklumat harga tiket terlebih dahulu.

Sebagai hutan yang cukup Instagrammable, Mossy Forest dikunjungi oleh ramai pelancong muda. Tetapi bukan sahaja remaja dibenarkan bercuti di kawasan ini. Setiap pelancong dapat menikmati keindahan alam semula jadi yang dipersembahkan oleh Cameron Highland terutama Mossy Forest ini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.