Harga Tiket Melaka River Cruise 2023

Harga Tiket Melaka River Cruise – Sungai Melaka mempunyai nama jolokan yang sangat indah iaitu Venice of The East. Sungai yang sangat terkenal ini merupakan tarikan utama pelancong di Melaka. Salah satu cara untuk menikmati keindahan sungai ini sambil menikmati pemandangan bandar adalah dengan mencuba Melaka River Cruise.

Lawatan pelayaran sungai dijalankan dengan menaiki bot dan menyusuri sungai selama 45 minit. Selain menaiki bot, pengunjung juga boleh berjalan-jalan santai di tebing Sungai Melaka. Jika anda lebih berminat untuk menyusuri sungai dengan bot, dapatkan info penuh di halaman ini.

Melaka River Cruise

Kenderaan
Picture by: @azraiaziz282

Terdapat tiga tunggangan atau perkhidmatan yang disediakan untuk pelancong. Setiap perkhidmatan mempunyai keistimewaan tersendiri. Untuk menentukan perkhidmatan atau kenderaan yang paling sesuai untuk anda, ketahui dahulu apakah ciri-ciri setiap kenderaan.

1. Pelayaran Makan Malam

Sesuai untuk pelancong yang ingin menikmati makanan berkualiti sambil menikmati keindahan kota dari bot yang terapung di sungai. Bangunan luar bandar biasa dan lukisan dinding artistik akan menemani anda untuk makan makanan terbaik yang disediakan sepenuhnya.

Pada waktu petang, lampu berwarna-warni akan melengkapkan perjalanan anda dengan lebih sempurna. Pelayaran Makan Malam tersedia untuk tempahan individu, acara korporat, perkahwinan intim, parti hari jadi, mesyuarat makan tengah hari dan sarapan pagi.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Manukan 2023

2. Pelayaran VIP

Perkhidmatan VIP Melaka River Cruise ini direka untuk kumpulan yang ingin mengadakan acara istimewa di atas bot VIP. Bot VIP akan dihias mengikut tema yang anda mahukan. Hiburan secara langsung juga akan disediakan oleh Mariam Ahmad dan Khairil Fadzly.

Matlamatnya adalah untuk membantu anda berehat dengan hiburan yang menyegarkan. Pelayaran VIP juga termasuk makan malam di atas bot. Tiada orang asing di atas bot, hanya anda dan orang terdekat anda yang akan bermalam bersama.

3. Teksi Air

Dengan Teksi Air, pengunjung boleh meredah sepanjang Sungai Melaka yang sangat cantik. Keindahan semula jadi Pulau Besar, Pulau Nangka, Pulau Hanyut, Pulau Upeh, dan Pulau Undan akan menjadi latar belakang perjalanan. Pastikan kamera, bank kuasa dan telefon pintar dicas sepenuhnya.

Teksi air ini berlepas setiap hari dan bertolak dari Jeti Marina atau Jeti Marina. Apa sahaja jenis tunggangan yang anda inginkan, pastikan anda menghubungi pembekal perkhidmatan terlebih dahulu. Elakkan membuat pesanan terlalu ketat untuk mendapatkan perkhidmatan yang diingini.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @evita.07

Tiket Melaka River Cruise boleh dibeli dari dua jeti iaitu Melaka River Square Pier dan Spice Garden Pier. Selepas mendapat tiket, pelancong boleh segera menikmati perjalanan bot selama 45 minit dan menikmati pelbagai pemandangan menarik, seperti:

1. Jambatan yang menarik

Nanti bot akan melalui beberapa jambatan bersejarah. Salah satunya ialah Jambatan Tan Kim Seng yang dibina pada 1862 sebagai penghormatan kepada seorang saudagar kaya. Jambatan ini telah dimusnahkan oleh British pada tahun 1942 dan kemudian dibina semula.

Kemudian terdapat juga jambatan Chan Koon Cheng yang dibina pada tahun 1930. Dan yang ketiga ialah Jambatan Jawa yang juga dikenali sebagai Jambatan Hantu. Selain itu, bot tersebut juga melalui Jambatan Pasar, Jambatan Stesen Bas Lama, dan Jambatan Gantung Jebat.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Keding 2023

2. Beberapa tapak bersejarah

Selain melalui beberapa jambatan bersejarah, Melaka River Cruise juga akan membawa pelancong melihat beberapa tempat bersejarah lain. Salah satunya ialah Gereja St. Francis Xavier dibina pada tahun 1856.

Gereja itu menunjukkan kemegahan yang ditinggalkan oleh Portugis. Kemudian pelancong juga akan melalui Kampung Morten, perkampungan Melayu tradisional kuno dan tertua di Malaysia. Di kampung ini, budaya dan seni bina dipelihara oleh penduduk melalui cara hidup mereka.

Aktiviti di Melaka River Cruise

Aktiviti di Melaka River Cruise
Picture by: @nadiah_yusoff

Apa yang tidak boleh dilepaskan apabila menikmati perjalanan di atas air dengan bot. Antara aktiviti yang perlu dilakukan dan tidak boleh dilepaskan termasuklah:

1. Abadikan pelbagai detik

Anda pasti sudah sediakan kamera atau telefon pintar yang boleh digunakan untuk mengambil gambar semasa melalui pelbagai tempat menarik di tebing Sungai Melaka. Beri perhatian kepada perjalanan dan pastikan anda mengambil gambar setiap kali melalui tempat yang menarik.

2. Nikmati makanan dan minuman

Jika anda membeli pakej istimewa, makanan dan minuman akan disediakan. Nikmati setiap jenis hidangan yang dihidangkan dan jangan membazir sedikit pun. Bila lagi anda boleh menikmati keindahan bandar di atas bot menyusuri sungai sambil menikmati makanan yang lazat?

3. Sekitar tebing sungai

Selepas menikmati perjalanan dari tengah sungai menaiki bot, jangan langsung meninggalkan kawasan pelancongan Sungai Melaka. Cuba menyusuri sungai dari tebing. Terdapat laluan khas untuk pejalan kaki yang ingin berjalan santai menikmati sungai dan bandar bersama-sama.

Kemudahan Pelayaran Sungai Melaka

Kemudahan Pelayaran Sungai Melaka
Picture by: @nadiah_yusoff

Tempat pelancongan ini menyediakan pelbagai kemudahan, mengikut pakej pelayaran yang anda pilih. Harga bagi setiap pakej berbeza-beza, jadi wajarlah kemudahan yang disediakan juga tidak sama. Secara umumnya, beberapa kemudahan yang disediakan termasuk:

Baca Juga  √ LANGANAN WATERFALL: Review, Harga Tiket, Lokasi

1. Pelbagai jenis bot

Terdapat bot terbuka yang membolehkan semua pengunjung di dalamnya menikmati angin segar yang bertiup melalui bot. Terdapat juga bot VIP yang ditutup dengan penghawa dingin di dalamnya. Bot ini lebih sesuai untuk perjalanan pada hari panas.

2. Makanan dan hiburan

Tidak semua pakej menyediakan makanan dan hiburan. Hanya pakej tertentu yang menawarkan dua kemudahan atau perkhidmatan ini. Dan hiburan hanya tersedia dari hari Jumaat hingga Ahad sahaja. Hubungi pembekal perkhidmatan untuk mendapatkan maklumat lengkap tentang kemudahan yang satu ini.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @azraiaziz282

Alamat Melaka River Cruise ialah di Aras 9, Bangunan Graha Maju di Jalan Graha Maju, 75300 Melaka. Untuk memesan tiket, pelancong boleh menghubungi pembekal perkhidmatan melalui telefon atau e-mel. Anda juga boleh melawat terus ke pejabat atau ke jeti yang menyediakan kaunter tiket.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @keepm_xx

Pejabat pembekal perkhidmatan dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 11 malam. Walau bagaimanapun, masa operasi untuk setiap kenderaan berbeza-beza, bergantung pada jenis perkhidmatan yang dipilih.

Jenis WahanaHari OperasionalWaktu operasi
Dinner CruiseSetiap hariJam 9 pagi hingga 11 malam
VIP CruiseJumat hingga MingguJam 8 pagi hingga 11:30 malam
Water TaxiSetiap hariJam 9 pagi hingga 11:30 malam

Harga Tiket Melaka River Cruise

Harga kemasukan
Picture by: @nadiah_yusoff

Tiket pelayaran sungai juga berbeza-beza, bergantung pada jenis perkhidmatan yang anda pilih. Tetapi secara umum, harga tiket melaka river cruise individu tersedia untuk:

Jenis TiketHarga Tiket
Kanak-kanakRM25
Pelajar dan warga emasRM30
matangRM40

 

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @azraiaziz282

Untuk pakej istimewa, ada harga istimewa yang perlu dibayar. Berikut adalah beberapa contoh pakej istimewa dan harganya.

Jenis PaketHarga Tiket
VIP Jun Khalil CruiseMulai dari RM1200
Dining On The Cruise Mendam BerahiMulai dari RM2700
Everlasting LoveRM750 (Paket Emerald)
RM1200 (Paket Gold)
RM2000 (Paket Diamond)
Paket Sekolah Warisan Sungai MelakaRM25 per orang (Taman Kanak-Kanak)
RM30 per orang (Sekolah Dasar)
RM40 per orang (Sekolah Menengah)

Apakah jenis pakej yang anda ingin cuba? Melaka River Cruise VIP sangat sesuai untuk kumpulan yang memerlukan privasi atau pasangan yang ingin menikmati suasana romantis bersama. Pesan tiket hanya melalui laman web rasmi atau melalui telefon.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.