Harga Tiket Paradise 101 2023

Harga Tiket Paradise 101 – Paradise 101 adalah pulau buatan di Langkawi yang boleh dijadikan rujukan percutian paling menarik kerana daya tarikan semula jadinya. Dinamakan 101 kerana Langkawi terdiri daripada 99 pulau semula jadi dan 2 pulau buatan manusia.

Pelancong akan disajikan dengan pelbagai tempat dan tunggangan menarik yang boleh dicuba sesuka hati. Bermula dari menaiki banana boat, jet ski, snorkeling, dan lain-lain lagi. Malah, tempat yang agak instagramable telah disediakan untuk berburu bersama rakan-rakan.

Rides in Paradise 101

Rides in Paradise 101
Picture by: @oscartang1994

Antara yang menarik tentang pulau buatan ini ialah ia menyediakan pelbagai jenis tunggangan air. Tunggangan yang menjadi tempat bermain air termasuklah, iaitu.

1. Ski Jet Ski Paradise Langkawi

Perjalanan pertama yang anda boleh cuba semasa berada di tempat yang menarik ini ialah jet ski. Kenderaan ini cukup mencabar adrenalin dan sentiasa menjadi sasaran pengunjung yang pertama kali datang.

Apabila menaiki kenderaan ini, anda boleh merasakan sensasi menyenangkan yang sangat luar biasa. Mana tidaknya, kenderaan ini seperti memandu kenderaan bermotor betul-betul di atas laut jadi pastinya ia mengujakan.

2. Bot Pisang dan Sofa

Selain jet ski, anda juga boleh memilih tunggangan air yang tidak kurang menariknya seperti banana dan sofa boat. Pengunjung yang menaiki kenderaan yang satu ini akan dibawa meluncur menikmati pantai dengan bot yang terasa lembut.

Bot yang digunakan ialah bot getah yang mempunyai bentuk yang agak unik seperti pisang. Ride ini bukan sahaja boleh dinikmati sendirian, malah boleh membawa dari 3 hingga 5 orang.

Baca Juga  Harga Tiket Countryside Stables Penang 2023

3. Snorkeling

Jika anda ingin menikmati pemandangan bawah laut, anda boleh snorkeling atau menyelam. Snorkeling dalam lawatan ini akan memukau anda dengan keindahan alam semula jadi yang mempesonakan di bawah laut.

Pelbagai jenis ikan yang cantik, terumbu karang, dan ekosistem marin yang lain dapat dilihat dengan jelas apabila menyelam. Anda juga tidak perlu risau, semua tunggangan sedia ada termasuk snorkeling dilengkapi dengan pelbagai peralatan keselamatan yang cukup selamat.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @syfnzhrrr

Tempat pelancongan di Langkawi ini mempunyai pelbagai tarikan menarik. Dengan mengetahui tarikan yang sedia ada, dijamin anda tidak mahu berlama-lama untuk mengunjungi tempat-tempat tersebut.

1. Paradise 101 Aquapark

Lawatan ini menyediakan banyak tempat menarik untuk pengunjung yang ingin menikmati keindahan. Pulau buatan ini mempunyai keindahan yang menakjubkan untuk anda nikmati sambil bersantai di tepi laut.

Anda boleh berehat di kawasan yang telah disediakan oleh pengurus, atau anda juga boleh berjalan kaki di sepanjangnya. Keindahan pulau ini memang tidak dapat dipertikaikan dan menjadi tarikan utama. Hamparan air biru kelihatan begitu jernih dengan pasir putih yang menawan.

2. Pengembaraan Bakau

Bakau merupakan kawasan yang kaya dengan unsur semula jadi di Langkawi, Malaysia. Pengunjung boleh menerokai hutan paya bakau melalui laluan air atau menaiki bot.

Anda akan disajikan dengan pelbagai hidupan yang terdapat di kawasan paya bakau. Untuk ke hutan bakau ini anda tidak boleh melakukannya sendirian, anda akan dibimbing terus oleh pemandu pelancong yang bertugas.

3. Memerhati burung

Adakah anda seorang pencinta burung? Jika ya, maka lokasi ini wajib dikunjungi ketika berada di Syurga 101. Menurut sumber, Langkawi dihuni oleh sebanyak 267 spesies burung dari seluruh dunia.

Dari November hingga April, anda boleh melihat pelbagai jenis burung yang berhijrah. Manakala di luar musim, terdapat banyak spesies burung tempatan.

Baca Juga  Harga Tiket Lata Payung 2023

Aktiviti di Syurga 101

Aktiviti di Syurga 101
Picture by: @oscartang1994

Pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan di tarikan pelancongan terbaik ini. Aktiviti menyeronokkan yang dimaksudkan adalah seperti berikut:

1. Nikmati Tunggangan Air yang Menarik dan Seronok

Tunggangan air menjadi aktiviti utama yang diingini ramai pelancong. Terdapat banyak aktiviti yang menyeronokkan untuk dicuba. Bermula dari jetski, banana dan sofa boat, snorkeling, dan sebagainya.

Selain itu, sebenarnya banyak lagi tunggangan lain yang anda boleh cuba semasa berada di tempat ini. Dengan mencuba pelbagai tunggangan sedia ada, sudah pasti menghilangkan rasa penat yang dialami setelah menempuh jarak yang jauh.

2. Cuba Pelbagai Masakan

Satu lagi aktiviti yang anda tidak boleh ketinggalan untuk mencuba ialah kulinari. Lawatan ini mempunyai kafe atau tempat makan bernama OMG Restaurant Paradise 101. Tidak jauh berbeza dengan kafe biasa, kafe ini menyajikan pelbagai makanan dan minuman yang lazat.

Rata-rata harganya agak mahal, tetapi berbaloi dengan rasa yang diberikan kerana ia sangat lazat. Anda boleh menikmati pelbagai hidangan sambil menikmati pemandangan pantai yang cantik dan indah.

3. Memburu Foto atau Video

Selain mencuba tunggangan dan hidangan kulinari, pengunjung boleh memburu foto di beberapa tempat menarik. Tempat tarikan pelancong ini telah menyediakan tempat yang istimewa dengan kemudahan untuk sesiapa sahaja yang ingin bergambar. Seperti buaian, bingkai bulat yang kelihatan menarik dari segi estetika, dan sebagainya.

Anda juga boleh meneroka semua tempat dengan latar belakang yang menarik di tempat ini. Matlamatnya tidak lain tidak bukan untuk mendapatkan gambar terbaik untuk dimuat naik di pelbagai media sosial sedia ada.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @syfnzhrrr

Sebagai tarikan pelancong yang menarik, Paradise 101 menawarkan kemudahan lengkap untuk pengunjung yang datang. Kemudahan yang disediakan pastinya dibuat khusus untuk menyokong keselesaan dan menjadikan pengunjung lebih selesa.

Berikut adalah pelbagai kemudahan yang akan anda temui apabila berada di tempat tarikan pelancong yang satu ini:

  • Bot menyeberang atau bot laju.
  • Kemudahan awam seperti tandas dan tempat ibadat khas berupa surau.
  • Kawasan rehat sebagai tempat berehat sebentar bagi pengunjung setelah menempuh perjalanan yang jauh.
  • Kafe yang menjual pelbagai hidangan lazat.
  • Tempat bergambar yang estetik dan menarik untuk pengunjung.
  • Taman permainan yang mengujakan seperti jetski, banana boat, snorkeling, dan lain-lain.
Baca Juga  Pasar Seni KL: Tarikan, Aktiviti, Tips

Lokasi

Lokasi
Picture by: @syfnzhrrr

Paradise 101 terletak sangat jauh dari pusat bandar, tetapi ia mudah ditemui kerana popularitinya. Alamat penuh terletak di Kampung Kok, 07000 Langkawi, Malaysia.

Untuk ke lokasi, anda boleh sampai ke lokasi tersebut dengan menaiki kenderaan bermotor dan berhenti di jeti feri. Jika ya, kenderaan boleh diletakkan dan meneruskan perjalanan dengan bot laju.

Bagi yang masih keliru tentang laluan tersebut, anda boleh terus mengaksesnya menggunakan Google Maps yang akan dikongsikan di bawah. Peta Google akan membimbing perjalanan anda supaya anda boleh sampai ke lokasi dengan cepat dan mudah.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @yazmin.aziz

Waktu operasi yang ditetapkan oleh pengurus boleh dikatakan agak lama. Jadi anda boleh melaraskan masa melawat anda berdasarkan waktu operasi.

Hari atau MasaWaktu operasi
Isnin Khamis10.00 pagi hingga 05.00 petang
Jumaat – Ahad10.000 pagi hingga 08.00 malam

Walaupun dibuka setiap hari, masa yang sesuai untuk melawat adalah pada hari bekerja atau hari biasa. Sebabnya kerana weekdays atau weekdays tidak begitu sesak sehingga dapat menikmati suasana dengan tenang.

Harga Tiket Pulau Paradise 101 Langkawi

Harga Tiket Masuk dan Pakej Promo
Picture by: @syfnzhrrr

Bagi mereka yang ingin menghabiskan percutian mereka dalam lawatan ini, mereka perlu menyediakan kos yang agak mahal. Harga tiket paradise 101 agak berbeza kerana ia bergantung pada tunggangan yang ingin anda cuba.

Harga KemasukanMatangKanak-kanak (bawah 7 tahun)
Spot Silver ParadiseRM 216Free
Spot Gold ParadiseRM 319Free
Play, Relax, Refresh & RechargeRM 49.50Free

Harga kemasukan ke tour ini memang mahal, tapi kalau nak lebih murah boleh beli tiket dalam bentuk pakej. Ia biasanya termasuk semua lawatan, penginapan, dan juga makanan. Harga tiket ini boleh berubah pada bila-bila masa mengikut syarat dan polisi pihak berkenaan.

Paradise 101 merupakan tarikan pelancong yang menarik yang tidak boleh dilepaskan ketika berada di Langkawi, Malaysia. Lawatan ini menyediakan water ride lengkap dengan pelbagai aktiviti menarik. Ia sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga atau pasangan semasa bercuti.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.