Harga Tiket Dark Mansion Penang 2023

Harga Tiket Dark Mansion Penang – Malaysia mempunyai pelbagai tarikan pelancong dan percutian yang menyeronokkan. Salah satunya ialah Dark Mansion Penang. Tempat atau destinasi pelancongan ini memberikan pengunjung rasa cahaya dalam gelap, yang akan menjadikan aktiviti percutian lebih menyeronokkan.

Pelancongan Dark Mansion merupakan satu tempat pelancongan unik yang menarik kerana ia mempunyai kesan yang berbeza dari tarikan pelancong umumnya. Pengunjung boleh melihat bilik gelap dan muzium 3D sambil meluangkan masa di sini.

Menaiki Dark Mansion Penang

Menaiki Penang Dark Mansion
Picture by: @elynna85

Berkonsepkan tempat pelancongan dalam bentuk bilik, Dark Mansion mempunyai tunggangan ringkas atau ringkas yang boleh dinikmati pengunjung. Kenderaan ini akan dibincangkan dengan lebih terperinci dalam penerangan berikut.

1. Muzium Tiga Dimensi

Muzium Tiga Dimensi atau Dark Mansion Penang 3D Museum merupakan kenderaan utama yang dimiliki oleh tempat pelancongan ini. pengunjung boleh melihat pelbagai gambar dan hiasan unik dalam keadaan tiga dimensi yang sangat memukau.

Termasuk dalam jenis muzium yang jarang ditemui, tempat ini memaparkan nuansa pendarfluor yang mencipta cahaya dalam bilik gelap atau dikenali sebagai glow in the dark. Pelawat dan pelancong boleh melihat lukisan, lukisan dan karya seni lain dalam bentuk pendarfluor 3D.

2. Objek Misteri Tropika Andorra

Tunggangan berikut adalah karya seni yang dibuat dalam bentuk The Infinity Room yang menampilkan suasana hutan hujan tropika. Semestinya penampilan bilik masih dipersembahkan dalam konsep glow in the dark. Kemudian dalam kenderaan ini juga terdapat ilustrasi jambatan yang bersinar indah.

3. Bintang dan Cahaya Bulan

Seterusnya ialah persembahan imej tiga dimensi bintang dan cahaya bulan yang bercahaya di dalam bilik gelap. Pengunjung dapat merasai suasana seperti berada di angkasa lepas sambil melihat bintang dan bulan yang sangat cantik.

4. Objek Toy Story saya

Objek berikut adalah tunggangan yang memaparkan hiasan lukisan yang unik dan lucu khas dunia permainan yang pastinya sangat menarik minat kanak-kanak. Perhiasan ini ialah watak permainan merentas generasi dan digunakan sebagai lokasi kegemaran pengunjung yang membawa kanak-kanak.

Aktiviti Percutian di Dark Mansion Penang

Aktiviti Percutian di Dark Mansion Penang
Picture by: @darksaintess

Beberapa aktiviti percutian yang boleh dilakukan semasa berada di tempat pelancongan Dark Mansion adalah seperti berikut.

1. Ambil Foto di Setiap Tunggangan

Mengambil gambar adalah aktiviti yang paling dan paling wajib semasa cuti. Apa sahaja tempat percutian dan lokasi yang anda lawati, mengambil gambar adalah satu kemestian bagi pelawat.

Begitu juga apabila menghabiskan masa bercuti di sini. Walaupun suasana bilik dan tempat pelancongan ini cenderung gelap, pencahayaan untuk mengambil gambar masih berkualiti tinggi. Nanti gambar-gambar yang korang boleh ambil akan nampak mewah sebab kesan glow in the dark yang ada di tempat ini.

2. Lawati Setiap Kenderaan Sedia Ada

Daripada banyak-banyak tunggangan di Dark Mansion, semuanya mempunyai daya tarikan tersendiri. Setiap kenderaan mempunyai ciri dan tema karya seni yang berbeza, jadi pengunjung tidak akan mudah bosan apabila berada di muzium glow in the dark dan lokasi muzium tiga dimensi.

Selain itu, setiap kenderaan mempunyai penerangan tentang kenderaan yang boleh menjadi pengetahuan kepada pengunjung. Menariknya, kenderaan ini dibuat dengan konsep berbeza iaitu glow in the dark yang menjadi tumpuan pengunjung.

Ini berikutan tidak banyak tempat dan lokasi pelancongan yang memberikan kesan dan sensasi berbeza seperti yang terdapat di Dark Mansion Pulau Pinang.

Tarikan Pelancong di Dark Mansion

Tarikan Pelancong di Dark Mansion
Picture by: @alexis.37101

Lawatan glow in the dark ini mempunyai beberapa tarikan menarik yang boleh anda nikmati. Pastikan anda menonton semua tarikan dan jangan ketinggalan!

1. Karya agung Edgar Muller

Pertunjukan tarikan ini menampilkan lukisan cahaya dalam gelap terbesar di dunia oleh Masterpiece Edgar Muller. Kemudian anda akan melihat bagaimana lukisan itu kelihatan dan kelihatan apabila anda berada di dalam bilik gelap.

2. Bilik Infinity

Selain sebagai kenderaan pelancongan, The Infinity Room juga mempunyai tarikan tersendiri. Sama seperti tarikan sebelum ini, The Infinity Room juga akan memaparkan lukisan atau lukisan bercahaya dalam gelap bertemakan jambatan bercahaya yang tidak berkesudahan.

3. Bintang dan Cahaya Bulan

Tarikan ini merupakan pertunjukan cahaya bintang dan bulan yang akan memberi kemudahan kepada pengunjung untuk menerokai bilik dan berjalan seolah-olah berada di bawah cahaya bintang. Pasti ia akan menjadi sangat menyeronokkan, bukan?

4. Kisah Mainan Saya

Sama seperti The Infinity Room, My Toy Story bukan sekadar tunggangan. Tetapi ia juga merupakan tarikan pelancong yang dimiliki oleh Dark Mansion Penang. Pengunjung pasti dimanjakan dengan kenangan zaman kanak-kanak kerana tarikan ini menampilkan watak permainan yang seiras dengan kanak-kanak kecil.

5. Pandora Tropika Misterius

Tarikan serta tunggangan di destinasi pelancongan ini ialah Pandora Tropika Misterius. Dalam tarikan ini, anda akan dihiburkan dengan kehadiran gambar dan lukisan bercahaya yang menunjukkan suasana hutan hujan tropika yang sangat misteri.

Kemudahan Pelancongan Dark Mansion Pulau Pinang

Kemudahan Pelancongan Dark Mansion Pulau Pinang
Picture by: @nasrulfahmi

1. Kawasan letak kereta

Kemudahan yang terdapat di lokasi ini ialah kawasan parkir. Kawasan parkir milik Dark Mansion agak luas dengan kapasiti yang besar. Pengunjung boleh meletakkan kenderaan mereka dengan selamat di kawasan parkir.

2. tandas

Seterusnya adalah kemudahan paling biasa yang mesti ada di kawasan pelancongan iaitu tandas. Anda tidak perlu risau jika anda mempunyai keperluan mendesak untuk ke tandas. Di sini tandas tersedia dalam keadaan baik supaya selamat digunakan untuk pengunjung.

3. Lokasi Pelancong Dark Mansion Pulau Pinang

Dark Mansion Tour terletak di 145, Lebuh Kimberley, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang, Malaysia. Jika anda berkunjung dari Kuala Lumpur, maka anda akan menempuh perjalanan selama 4.5 jam dengan jarak lebih kurang 356 km.

Pengangkutan yang boleh anda gunakan adalah pengangkutan awam dan kemudiannya anda perlu menyeberangi lautan menggunakan bot atau kapal di pelabuhan, kerana lokasi muzium adalah di Pulau Pinang.

Waktu Operasi Lawatan

Waktu Operasi Lawatan
Picture by: @alexis.37101

The Dark Mansion Tour mula beroperasi dari jam 10 pagi hingga 6.30 petang. Destinasi ini dibuka setiap hari dari Isnin hingga Ahad. Jadi pada bila-bila masa anda ingin melawat, Dark Mansion sentiasa bersedia untuk melayani anda semasa percutian anda.

Harga kemasukan

Harga kemasukan
Picture by: @alexis.37101

Untuk memasuki Dark Mansion, pengunjung mesti membayar tiket dengan butiran harga berikut.

Kanak-kanakRM20
MatangRM30

Harga tiket boleh berubah pada bila-bila masa bergantung pada polisi pengurus destinasi pelancongan. Tiket boleh didapati secara offline dan online. Jika anda ingin memesan tiket dalam talian, tiket ini telah dijual di beberapa platform rakan kongsi daripada Dark Mansion.

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @elynna85

Bagi pengunjung yang ingin mendapatkan diskaun atau promosi tiket memasuki Dark Mansion, ini boleh diperolehi apabila membeli tiket di platform pembelian tiket tertentu. Terdapat begitu banyak platform yang boleh digunakan, jadi anda boleh melihatnya melalui internet.

Keunikan destinasi Dark Mansion Penang seperti yang diterangkan di atas mampu membuatkan anda betah sepanjang percutian anda. Pasti kita akan mempunyai percutian yang hebat dan ingin pergi ke sana lebih lagi. Apabila tiba waktu bercuti nanti, tidak salah untuk memilih lokasi ini sebagai destinasi percutian.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah Terbalik Sabah 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.