Harga Tiket Lata Berangin 2023

Harga Tiket Lata Berangin – Kelantan mempunyai pelbagai pesona alam yang tidak begitu diketahui oleh pelancong tempatan mahupun luar negara. Potensi semula jadi yang dipersembahkan tidaklah kalah jika dibandingkan dengan kawasan lain. Salah satu keindahan alam yang wajib dikunjungi di Kelantan ialah Air Terjun Lata Berangin.

Air terjun ini mempunyai ketinggian sehingga 120 meter dan banyak dicari oleh pelancong. Masa terbaik untuk melawat air terjun adalah dari April hingga Ogos. Pada bulan itu tiada hujan jadi anda boleh menikmati pemandangan dan berendam di air terjun tanpa takut banjir.

Tunggangan di Lata Berangin

Tunggangan di Windy Lata
Picture by: @iamgrowgray

Tempat ini merupakan lawatan air terjun yang popular di Kelantan dan banyak dicari oleh pelancong. Namun tarikan pelancongan ini masih agak baru, jadi ia tidak menawarkan banyak tunggangan yang boleh dicuba.

Walaupun belum dilengkapi tunggangan, tidak bermakna pengunjung tidak dapat menikmati keindahan di situ. Pengunjung boleh berjalan di sekitar kawasan air terjun sambil menikmati pesona semula jadi yang ditawarkan.

Pesona air terjun yang dipersembahkan sangat bagus dan luahan air yang tidak seberapa. Tetapi agak mengujakan untuk meluangkan masa berenang di sekitar air terjun.

Air terjun ini pada asasnya boleh digunakan sebagai tempat untuk menikmati keindahan alam semula jadi sambil menguji adrenalin. Ramai pengunjung telah menjadikannya tempat untuk memanjat batu. Ini kerana ia mempunyai bentuk dalam bentuk batu sehingga menjadi cabaran pendakian yang agak berat.

Baca Juga  Harga Tiket The Sheep Sanctuary 2023

Tarikan Lata Berangin

Tarikan
Picture by: @iamgrowgray

Air terjun yang satu ini kelihatan begitu cantik dan cantik, tidak hairanlah setiap hari ia hampir tidak pernah sepi pengunjung. Selain itu, terdapat juga banyak tarikan yang dipersembahkan agar pengunjung lebih betah apabila berada di sini.

1. Kolam Air Terjun yang Luas

Bagi yang tidak mahu mandi atau berenang di Lata Berangin, anda boleh berehat di hadapan air terjun yang agak luas. Di tempat ini, terbentang pemandangan sekitar air terjun dapat dilihat dengan jelas dan menakjubkan.

Pastinya sesuai dijadikan tempat menenangkan fikiran dari pelbagai masalah. Anda boleh menikmati ketenangan yang ditawarkan oleh alam semula jadi dengan bunyi air terjun yang menjadi tarikan utama.

2. Air Terjun dengan Bentuk Landskap

Seperti yang telah disebutkan, ketinggian air terjun ini mencecah lebih 120 meter. Dengan ketinggian ini, dijamin lokasinya sangat teduh dan menenangkan sesiapa sahaja yang datang. Perkara yang menjadikannya begitu unik adalah bentuknya seperti landskap dengan keluasan kira-kira 20 meter.

Aliran air yang jatuh sepintas lalu datang dari tebing yang dipenuhi batu. Pengunjung yang datang dijamin terpesona dengan keindahan yang berbeza berbanding air terjun lain.

Aktiviti di Lata Berangin

Aktiviti di Windy Lata
Picture by: @iamgrowgray

Sebenarnya banyak lagi aktiviti yang boleh dilakukan di tempat pelancongan yang satu ini. Contohnya, aktiviti menarik di sekitar air terjun seperti mendaki, berkhemah atau sekadar berjalan-jalan.

1. Trekking ke Air Terjun

Jika anda ingin menikmati keindahan air terjun, pengunjung mesti menempuh perjalanan selama beberapa minit dari kawasan parkir. Ia mengambil masa kira-kira 20 minit dan hanya boleh dicapai dengan berjalan kaki.

Sepanjang perjalanan, terdapat banyak tebing hijau di kanan dan kiri sungai. Pada musim hujan, biasanya akan muncul aliran air yang akan mengalir di celah-celah tebing. Oleh itu, sangat digalakkan menggunakan alas kaki kerana bintik-bintiknya agak licin.

Baca Juga  Harga Tiket Escape Penang 2023

2. Berendam dalam Air Terjun

Bila berkunjung ke Lata Berangin, jangan lupa bawa baju ganti. Ini kerana memang rugi jika berkunjung tetapi tidak meluangkan masa mandi di bawah air terjun yang menyegarkan.

Di air terjun ini, anda boleh menikmati pelbagai jenis aktiviti yang tentunya berkaitan dengan air. Bermula dari membersihkan diri dengan mandi, berenang, atau sekadar mencuci muka.

Selepas menghabiskan masa di tempat ini, badan anda yang letih akan berasa lebih segar dan fikiran anda akan berehat.

3. Berkhemah Di Bawah Air Terjun

Kawasan pelancongan air terjun ini membolehkan pelancong memasang khemah untuk berkhemah. Dengan cara itu, pelancong yang datang jauh-jauh boleh bermalam atau berehat dan bersantai.

Aktiviti perkhemahan di sekitar air terjun ini sememangnya menjadi tarikan kepada penggemar. Pelancong boleh merasai sensasi percutian sepuas-puasnya asalkan memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pengurus.

4. Memburu Foto dan Video

Terdapat banyak tempat foto instagramable untuk dijadikan latar belakang. Walaupun dalam perjalanan sebelum tiba di air terjun, anda akan disajikan dengan hamparan pesona semula jadi yang menakjubkan.

Anda juga boleh bergambar di tempat yang berlatarbelakangkan pergunungan yang menjulang tinggi. Hamparan sawah padi yang kelihatan kemas dan cantik juga dapat dilihat sepanjang perjalanan. Ditambah pula dengan aliran air terjun yang bersih dan jernih.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @iamgrowgray

Bercerita tentang aktiviti, sudah tentu pengurus telah menyediakan kemudahan yang cukup lengkap dan mencukupi untuk pengunjung yang datang. Kemudahan yang boleh diperolehi apabila berkunjung ke Lata Berangin ialah:

  • Tandas awam yang boleh digunakan secara percuma.
  • Terdapat banyak gerai makan di sekitar lokasi.
  • Kawasan parkir yang sangat luas untuk keselamatan kenderaan pengunjung.
  • Tempat ibadat seperti surau.
  • Gazebo.
  • Laluan yang dibuat khas ke lokasi air terjun.
  • Tempat khas untuk pengunjung yang ingin berkhemah.
Baca Juga  Harga Tiket Sungai Congkak 2023

Lokasi Lata Berangin

Lokasi
Picture by: @lataberanginmdkk

Tempat tarikan pelancong ini terletak di Jln Kuala Krai, Gua Musang, 10800, Kelantan. Perjalanan ke lokasi ini boleh dicapai dengan kenderaan beroda dua bagi memudahkan perjalanan. Setelah sampai di kawasan parkir, perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki selama beberapa minit.

Perjalanan yang agak jauh, namun berbaloi dengan keindahan air terjun yang dipersembahkan. Jadi, jika anda masih tidak faham alamat yang diberikan, berikut adalah pautan Peta Google untuk ke kawasan Lata Berangin.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @lataberanginmdkk

Sebelum melawat mana-mana tempat pelancongan, sudah tentu sangat penting untuk mengetahui waktu operasi. Sememangnya sangat mengecewakan jika anda pergi ke lokasi pelancongan tetapi ternyata lawatan itu ditutup.

Kalau nak datang ke lokasi air terjun Lata Berangin, boleh datang setiap hari, dari hari Isnin hingga Ahad. Bagaimanapun, waktu buka agak terhad dan tidak dibuka 24 jam sehari. Waktu operasi dibuka dari jam 08.30 pagi hingga 6 petang.

Harga Tiket Lata Berangin

Harga kemasukan
Picture by: @lataberanginmdkk

Tiket masuk ke tarikan ini terbahagi kepada dua kategori iaitu untuk dewasa dan kanak-kanak. Harga tiket masuk boleh dikatakan agak berpatutan jadi ia sesuai jika dikunjungi bersama keluarga atau berkumpulan.

Harga Tiket Lata Berangin:

Tiket Masuk Latar BeranginHarga
Kanak-kanak (Umur bawah 18 tahun)RM1
Matang (Umur 18 tahun ke atas)RM2

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @m_shariman

Harga tiket ke tapak pelancongan ini murah, jadi pihak pengurusan jarang memberikan promo. Promo atau diskaun biasanya akan diberikan pada hari-hari tertentu seperti apabila ada acara berkaitan air terjun ini.

Pengunjung yang sering mendapat promo selalunya datang. Malah pengurus tidak berfikir dua kali untuk memberikan tiket percuma kepada pengunjung setia.

Pesona semulajadi Kelantan berupa air terjun Lata Berangin boleh dijadikan pilihan percutian yang menarik. Alam semula jadi yang sangat indah yang merangkumi hamparan gunung, sawah padi dan ditambah dengan aliran air yang menyegarkan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.