√ SURIA KLCC MALL: Sejarah, Tarikan, Review

Suria KLCC, digambarkan sebagai syurga beli-belah bagi pelancong di Malaysia, memikat perhatian dengan kehebatannya. Hampir tiap hari, iklan mengenai pusat beli-belah ini mengisi skrin televisyen tempatan di pelbagai hotel. Terletak di bawah bayangan megah Menara Berkembar Petronas, Suria KLCC merupakan destinasi beli-belah mewah yang menawarkan lebih daripada 320 kedai eksklusif.

Pusat beli-belah ini tidak hanya memenuhi keperluan golongan kelas pertengahan dan atasan Malaysia, tetapi juga menjadi daya tarikan utama bagi pelancong dari pelbagai destinasi. Dengan hampir 40 juta pengunjung setiap tahun, Suria KLCC menyandang gelaran sebagai salah satu pusat beli-belah tersibuk di seluruh Malaysia.

Sejarah

sejarah suria klcc

“Suria” adalah istilah Melayu tulen yang bersumber dari bahasa Sanskrit “surya,” yang merujuk kepada “sinar matahari.” Dibuka pada bulan Mei 1998, pusat beli-belah ini dirangka sebagai sebahagian daripada projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC), yang diletakkan di kaki Menara Berkembar Petronas. Menawarkan pemandangan indah Taman KLCC dan Lake Symphony, pusat beli-belah ini menggambarkan bentuk pelan lantainya yang menyerupai bulan sabit.

Pelan lantai pusat beli-belah ini menonjol dengan tiga sayap yang meluas ke Jalan Ampang, Jalan P. Ramlee, dan Persiaran Petronas, memberikan akses langsung ke lobi menara. Terdapat juga akses mudah ke Dewan Filharmonik Petronas dan Simfoni Tasik. Di tingkat concourse, pintu masuk Aliran Ringan Transit (LRT) terletak di hujung Jalan Ampang, sementara pintu masuk ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur diakses melalui terowong di sekitar gelanggang tengah.

Baca Juga  √ MASJID BANDARAYA Kota Kinabalu: Sejarah & Tarikan

Tarikan

tarikan suria klcc

Suria KLCC juga begitu terkenal di kalangan mereka yang singgah sebentar di Kuala Lumpur. Selain daripada pelbagai pilihan membeli-belah, anda dapat menikmati pawagam yang luas, Dewan Filharmonik Petronas, akuarium, pusat konvensyen, galeri seni, dan taman yang menakjubkan. Taman ini sering kali dipenuhi dengan orang ramai dan memberikan pengalaman yang seronok untuk dijelajahi. Kolam renang luaran di taman ini juga sangat sesuai untuk keluarga, terutamanya yang mempunyai kanak-kanak.

Antara tarikan utama di Suria KLCC adalah lawatan ke jambatan langit atau dek pemerhatian Menara Berkembar Petronas. Pengunjung yang membeli tiket masuk mereka pada awal hari biasanya mengambil peluang untuk menjelajahi Suria KLCC sebelum mereka meneruskan lawatan ke puncak menara.

1. Aquaria KLCC

Dengan menampilkan terowong bawah air selama 90 meter, Aquaria KLCC menempatkan lebih daripada 150 spesies ikan yang bervariasi, baik dari Malaysia mahupun dari seluruh dunia.

2. Belle

Butik ini menawarkan pelbagai jenama yang difokuskan kepada peminat fesyen yang muda dan sentiasa mengikuti trend terkini. Jenama pakaian dan aksesori yang boleh didapati di sini termasuk D&G oleh Dolce and Gabbana, Seven Jeans, Cacharel, Chloé, dan Roberto Cavalli.

3. Dewan Filharmonik Petronas

Dewan Filharmonik merupakan tempat konsert di Suria KLCC, menjadi markas utama bagi Orkestra Filharmonik Malaysia. Siling dewan ini diperbuat daripada bahan lutsinar yang mempunyai sifat akustik yang cemerlang.

Di atas siling tersebut terdapat siling yang boleh diubahsuai, berperanan sebagai pemantul bunyi. Ini bermakna dewan ini boleh “diselaraskan” mengikut keperluan sebelum setiap persembahan, menjadikan dewan ini sebagai instrumen terbesar dalam mana-mana orkestra yang mengadakan konsert di dalamnya. Instrumen kedua terbesar dalam dewan adalah organ paip Klais yang dilengkapi dengan 4,740 batang paip.

Baca Juga  √ PASAR MALAM SINSURAN: Review, Tarikan, Harga Tiket 2024

4. Galeri Petronas

Di dalam Suria KLCC, terdapat sebuah galeri seni yang dikenali sebagai Galeri Petronas. Ia dianggap sebagai salah satu tempat pameran seni terunggul di Malaysia.

5. Kinokuniya

Kedai buku Kinokuniya telah membuka cawangan besar di Suria KLCC, merangkumi dua tingkat dan menghadap kepada kawasan kolam di luar Suria KLCC. Kinokuniya menyajikan fungsi biasa sebuah kedai buku sambil menawarkan kafe kepada para pengunjung.

6. Isetan

Syarikat serbaneka terkenal dari Jepun, Isetan, kini turut memiliki cawangan di Suria KLCC. Isetan menjadi salah satu penyewa utama di Suria KLCC, menempati ruang seluas lima tingkat setara dengan tinggi bangunan Suria. Gedung ini sering dilawati oleh pelancong dari Jepun, Korea, Singapura, serta pembeli tempatan yang mencari pelbagai jenis barangan dan jenama.

Jenama-jenama barangan mewah dan pakaian rekaan khas seperti Dior, Celine, DKNY, Calvin Klein, dan Polo Ralph Lauren turut mendirikan kedai kecil di dalam kompleks Isetan ini.

7. Petrosains

Pusat Petrosains Petronas terletak di tingkat empat Suria KLCC dan memberi tumpuan kepada industri penggalian minyak di Malaysia. Kanak-kanak sangat digalakkan untuk melawat pusat ini. Petrosains terkenal dengan laluan Dark Ride, Flight Simulators dan Adventure, serta bahagian Molecular Magic, Geotime Formation, dan Petrojaya.

8. Tiffany & Co.

Cawangan KLCC adalah satu-satunya tempat di Malaysia yang menjadi rumah kepada penjual berlian terkenal dari Amerika, Tiffany and Co. Butik ini memamerkan koleksi berlian terkini yang dirancang oleh Jean Schlumberger dan Elsa Perreti, selain dari jam tangan dan set pinggan mangkuk eksklusif yang diperbuat daripada batu porselain tulang asli.

9. Pawagam TGV

Pawagam TGV di tingkat 3 ini sebenarnya merupakan multipleks TGV terbesar di Kuala Lumpur. Terdapat 12 skrin dengan kapasiti tempat duduk sebanyak 2400 tempat duduk.

Baca Juga  √ MASJID Ar-Rahman Mukim Pulau Gajah: Review

10. Taman KLCC

Jika anak anda merasa panas, pastikan bawa baju salin dan nikmati kolam randuk di KLCC. Jika masih ada tenaga, mereka boleh berseronok dengan main jonkang jongkit dan buai di taman KLCC yang luas ini.

Baca Juga: Berjaya Times Square

Waktu Operasi

waktu operasi suria klcc

Buka setiap hari: 10:00 pagi – 10:00 malam.

Lokasi

lokasi suria klcc

Alamat: 241, Menara Berkembar Petronas, Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/1kmReBEXqBEQiZDE7

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Suria KLCC adalah kompleks beli-belah terkemuka di Kuala Lumpur yang menawarkan pengalaman membeli-belah mewah di pusat bandar. Dengan kedai butik, restoran mewah, dan pelbagai kemudahan, Suria KLCC menjadi destinasi pilihan untuk mereka yang mencari gaya hidup eksklusif dan keselesaan dalam satu tempat yang menarik di sekitar Menara Berkembar Petronas.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.