Harga Tiket Skybridge KLCC 2023

Harga Tiket Skybridge KLCC – Skybridge KLCC ialah jambatan yang menghubungkan dua bangunan. Anda pasti kagum kerana jejambat ini sangat sejuk dan terasa sangat megah. Sebenarnya fungsi jambatan ini adalah akses kepada pekerja untuk keluar sekiranya berlaku kecemasan.

Namun, ramai yang ingin melihat kecanggihan jambatan ini dan bangunan yang diterajuinya. Dengan cara itu, tempat ini boleh dijadikan sebagai destinasi pelancongan. Sebabnya ia akan membuatkan pengunjung merasai keseronokan di tempat ini.

Skybridge KLCC

Kenderaan
Picture by: @rizzsamad

Tunggangan yang boleh dirasai pengunjung ialah pemandangan di Kuala Lumpur. Jambatan ini merupakan penghubung antara menara berkembar di Pusat Bandaraya Kuala Lumpur. Tepat di tingkat 41 dan di dek balai cerap di tingkat 86.

Untuk melawatnya mesti dibelanjakan dengan membayar sejumlah tiket masuk. Tunggangan ini sesuai untuk mereka yang tidak takut dengan ketinggian kerana ia sememangnya akan mencetuskan adrenalin pengunjung.

Boleh dikatakan Skybridge ini mempunyai nama lain iaitu Skyways atau Skywalk supaya boleh berjalan kaki dan terasa di tempat yang tinggi. Dan jenis KLCC Skybridge ini adalah private skybridge kerana hanya orang tertentu sahaja yang boleh mengaksesnya iaitu mereka yang mempunyai tiket.

Tarikan di Skybridge KLCC

Tarikan di Skybridge KLCC
Picture by: @a.f.j.g.f.u

Pengunjung boleh merasai pelbagai jenis tarikan yang ada di sini. Ini kerana tempat ini sangat menakjubkan dan boleh membuatkan sesiapa sahaja berasa bertuah kerana dapat memasukinya. Lihat apakah tarikan yang boleh didapati di jambatan ini iaitu:

1. Pemandangan Indah

Memang tidak dinafikan pemandangan yang bakal diperolehi tentunya sangat cantik. Dengan suasana bandar moden, ia akan memberikan kesan istimewa untuk anda. Seluruh bandar dapat dilihat dengan jelas kerana anda berada di ketinggian di atas jambatan ini.

2. Kawasan Jambatan

Di kawasan jambatan yang menghubungkan satu bangunan pencakar langit yang lain, ternyata berada pada tahap yang tinggi. Tahap itu sendiri berada di tingkat 41 dan 42 menara. Kawasan jambatan sangat bagus dan menawan dengan kaca pepejal.

Sememangnya untuk fungsi jambatan ini selain sebagai penghubung, ternyata dapat menstabilkan bangunan apabila berlaku keadaan melampau.

3. Pengalaman Interaktif

Anda akan mendapat pengalaman interaktif yang sangat menarik dengan melihat bandar Kuala Lumpur dan menyeberangi jambatan sedia ada. Walau bagaimanapun, ternyata berhampiran Skybridge terdapat skrin Realiti Maya (VR) ditambah yang sangat interaktif.

Aktiviti di Skybridge KLCC

Aktiviti di Skybridge KLCC
Picture by: @a.f.j.g.f.u

Pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan di jambatan langit ini supaya pengunjung tidak akan bosan walaupun berlama-lama dalam lawatan ini iaitu:

 • Gambar selfie, apa lagi yang perlu dilakukan jika bukan untuk mengabadikan momen di sini? Anda boleh merakam momen dengan mengambil swafoto supaya anda boleh mendapatkan potret yang tidak dapat dilupakan di sini.
 • Bersantai melihat pemandangan bandar dari ketinggian yang betul supaya anda dapat merasai keindahan kota Kuala Lumpur.
 • Cipta kandungan menarik untuk dikongsi di media sosial.
 • Dan banyak lagi.

Sesiapa yang mengunjungi Skybridge ini pasti akan merasai sesuatu yang luar biasa kerana ketinggian ini akan membawa kenangan yang tidak dapat dilupakan.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @a.f.j.g.f.u

Ia tidak sepenuhnya percuma, tetapi beberapa kemudahan yang berdekatan dengan kawasan Skybridge dapat menyokong keselesaan pengunjung. Anda juga boleh merasai percutian yang menyenangkan pada hujung minggu dengan beberapa kemudahan, iaitu:

1. Berdekatan dengan Hotel

Disebabkan ia terletak di kawasan bandar, sudah tentu kemudahan sedia ada seperti hotel untuk bermalam boleh diperolehi. Seronok kan bila seharian berjalan-jalan dan jumpa hotel yang sesuai dan dekat. Jadi, beberapa hotel ini, iaitu:

 • Mandarin Oriental
 • Hotel Impiana
 • Peniaga Hotel
 • Hotel Pullman KLCC
 • Hotel Ibis KLCC
 • KNK Perdana
 • Butik Le Apple
 • The Zone All Suites

2. Berdekatan dengan Lawatan Lain

Pelbagai lawatan lain juga boleh dicapai dengan mudah apabila melawat Skybridge. Sekadar contoh seperti:

 • Petronas yang mempunyai bangunan yang lebih sejuk dan mempesonakan walaupun tiket masuk itu sendiri agak mahal.
 • Mall Suria KLCC, bila dah puas berkunjung ke Skybridge, bolehlah melawat mall untuk berehat dan kawasan ini buka sampai nampak. Walaupun tidak terlalu besar, ia akan membuatkan pengunjung sangat berpuas hati.
 • Esplanade (Lake Symphony), sebuah pertunjukan air pancut yang sangat cantik kerana boleh menari dan sangat memukau sehingga ramai pengunjung yang datang.
 • Jogging Track (KLL Park), destinasi seterusnya yang boleh dilawati ialah Jogging Track yang terletak di seberang pusat beli-belah. Menariknya kawasan jogging ini agak panjang iaitu 1.3 KM tetapi laluannya berliku dan tidak lurus.
 • Kolam Renang (Wading Pool), boleh digunakan untuk bersantai dan merupakan tempat yang agak sesak jadi untuk kanak-kanak sangat sesuai untuk berendam dan berseronok di dalam kolam.

3. Kemudahan Jambatan Langit Petronas

Skybridge terletak di petronas dan merupakan tempat persendirian yang hanya boleh dikunjungi oleh orang yang mempunyai tiket atau bekerja di dalamnya. Dan untuk menyokong keselesaan pengunjung, kemudahan disediakan seperti:

 • Tandas
 • Bilik Sembahyang Islam
 • Dinding kaca untuk melihat pemandangan
 • Kerusi roda
 • Dan lain lain

Lokasi Skybridge KLCC

Lokasi Skybridge KLCC
Picture by: @dinnirch

Bagi lokasinya sendiri, ia agak mudah untuk dicapai kerana masih boleh dikatakan di tengah-tengah bandar. Alamat penuh ada di Menara KLCC, Suria KLCC, Kuala Lumpur. The right is at 201A-C Jalan Ampang Kuala Lumpur City Centre Kuala Lumpur 50088 Federal Territory KL Malaysia.

Berdekatan dengan pelbagai jenis pelancongan dan hotel jadi ia akan menjadi sangat menyenangkan untuk melawat kawasan ini.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @fazlianatermazi

Waktu operasi Skybridge KLCC adalah sama seperti melawat kawasan pelancongan lain iaitu 09.00 pagi – 21.00 malam waktu tempatan. Bagaimanapun, untuk pembelian tiket sendiri, tarikh akhir adalah pada jam 18.00 malam.

Hari-hari yang dibuka untuk operasi adalah dari Selasa – Ahad. Dan pada hari Isnin adalah masa untuk tempat pelancongan ini ditutup jadi elakkan melawatnya pada hari Isnin.

Namun, jika ada hari istimewa seperti Krismas, Aidilfitri, atau cuti istimewa lain masanya akan berbeza. Dengan cara itu mesti dilihat sama ada terdapat hari istimewa apabila mengunjungi kawasan pelancongan ini.

Harga Tiket Skybridge KLCC

Harga kemasukan
Picture by: @fazlianatermazi

Jika anda ingin merasai sensasi mendaki jambatan yang sangat megah dan mencabar ini, maka anda boleh melihat keindahan bandar dengan membayar tiket ini. HTM akan dibahagikan kepada beberapa kategori iaitu:

KategoriMatangKanak-kanakWarga emas
WarganegaraRM28RM14RM14
Pelawat AsingRM80RM33RM42

Menariknya pengunjung yang boleh datang ke tempat ini adalah terhad. Sebab nak masuk kawasan pelancongan ni mesti ada tiket.

Pada masa ini, tiket dihadkan kepada 1200 orang setiap hari malah orang ramai berebut-rebut untuk mendapatkan tiket. Sebelum jam 11.00 pagi pun tiket sudah habis dijual.

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @fazlianatermazi

Untuk dapatkan promo boleh lihat di laman web rasmi. Biasanya untuk pembelian online juga akan mendapat diskaun.

Kunjungan anda ke KLCC Skybridge tidak akan dilupakan malah membuatkan anda ketagih ingin merasai keindahan bandar dari ketinggian. Dengan cara itu ia akan membuatkan anda ingin ke sini lagi dan lagi bersama keluarga dan orang tersayang.

Baca Juga  Harga Tiket Rumah P Ramlee 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.