√ Bombon Kg. Marakau: Harga Tiket & Review

Bombon Kg. Marakau – Sistem ‘Tagal’ di kampung Marakau unik kerana ikan koi berwarna cerah yang terdapat di dalamnya. Ikan koi ini dapat dilihat dengan jelas dalam air yang jernih sungai Mansahaban. Keunikan ini membolehkan peluang yang hebat untuk mengambil gambar ikan koi ini.

Sistem pemuliharaan ikan sungai ‘Tagal’ ini dibuka kepada orang ramai pada tahun 2014, dan penduduk kampung telah mengurus dan membangunkannya sendiri. Terdapat lebih daripada 20 spesies ikan yang biasa terdapat di sungai Mansahaban, menjadikannya satu tempat yang menarik untuk menyaksikan kepelbagaian flora dan fauna sungai yang indah ini.

Waktu Operasi

Jika anda ingin mengunjungi Bombon Kg. Marakau, Desa Bombon Marakau ini terletak kira-kira 2.5 jam pemanduan dari Kota Kinabalu atau hanya 10 minit dari Kota Ranau. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyewa teksi dari bandar dan meminta supir untuk membawa anda terus ke lokasi tersebut.

Ini menjadikan desa ini mudah diakses bagi mereka yang ingin melawatnya dari kedua-dua Kota Kinabalu dan Kota Ranau. Tempat ini dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 5 petang.

Bayaran Masuk

Dewasa (Warga Negara Malaysia)RM5.00
Dewasa (Wisatawan Asing)RM10.00
Anak-anakRM3.00
Harga tiket dapat berubah sewaktu-waktu.

Lokasi

Alamat : Jalan Marakau, Libang Kg Marakau, 89300 Ranau, Sabah, Malaysia
Telefon: +60 14-544 8084
Google Maps : Disini

Baca Juga : LADANG TEH SABAH: Harga Tiket, Waktu Operasi, Aktiviti

Nota

Jangan sia-siakan kesempatan emas ini untuk merasakan pengalaman yang mendalam dan memberi makan kepada ikan-ikan yang bersahabat di sini.

Di kawasan Bombon, terdapat pelbagai jenis ikan yang dapat ditemui, termasuklah belut, ikan mas, lampam jawa, kelah, dan tilapia.

Baca Juga  Harga Tiket Lost World of Tambun 2023

Jika anda gemar aktiviti lasak, anda juga berpeluang untuk mendaki Bukit Dompurungon yang terletak berdekatan dengan Bombon.

Kesimpulan

Bombon Kg. Marakau adalah bahawa ia adalah sebuah desa yang menarik yang terletak dengan mudah dari Kota Kinabalu dan Kota Ranau.

Desa ini terkenal dengan sistem pemuliharaan ikan sungai ‘Tagal’ yang dikelola oleh masyarakat setempat dan menawarkan peluang unik untuk melihat ikan koi berwarna cerah dalam air yang jernih. Ia adalah destinasi yang ideal bagi sesiapa yang ingin menikmati keindahan alam semula jadi dan pengalaman menarik di Sabah, Malaysia.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.