Jambatan Saloma KLCC 2023: Aktiviti & Tarikan

Kuala Lumpur merupakan bandar raya yang menjadi destinasi utama pelancong tempatan mahupun asing. Daya tarikannya begitu kuat sehingga banyak tempat unik telah dibina. Antara yang paling dicari ialah Jambatan Saloma.

Jambatan ini merupakan lokasi baharu selepas Menara Petronas (Menara Berkembar) dan Menara Kuala Lumpur yang sedang trend. Pada waktu malam ia akan dipenuhi dengan lampu berwarna-warni yang berkilauan yang dinyalakan. Jadi jangan terkejut jika setiap hari akan dipenuhi kenderaan dan pengunjung yang melintasi jambatan ini.

Tarikan untuk Ditonton

Tarikan untuk Ditonton
Picture by: @kataomed

Sebenarnya di tempat ini tidak banyak tunggangan yang boleh disaksikan. Ingat, tempat ini bukanlah lokasi pelancongan sepenuhnya, tetapi pemindahan antara satu bandar ke bandar lain. Walaupun begitu, anda masih boleh menikmati sekurang-kurangnya beberapa tarikan di bawah:

1. Lampu LED

Mula-mula ada lampu LED yang bertukar warna mengikut musim yang berlaku ketika itu. Adakah musim kemarau, musim hujan atau sebagainya.

Begitu juga dengan acara, kadangkala kerajaan meminta pihak pengurusan jambatan turut serta memeriahkan beberapa acara istimewa dengan menghidupkan lampu khas juga.

2. Sungai Bersih

Sungai yang cantik dan bersih adalah impian semua orang. Tidak terkecuali rakyat Malaysia yang ingin melalui Jambatan Saloma. Anda boleh lihat betapa jernihnya air di bawah sana. Sudah tentu ia menambahkan kekaguman apabila anda berada di atas jambatan.

3. Barisan Kafe

Jika anda ingin ke tempat yang mempunyai kedai kulinari dan kedai selari yang lengkap dalam susunan yang kemas, maka pergilah ke jambatan ini. Sudah tentu, anda bukan sahaja melihatnya, tetapi anda juga boleh merasai keenakan kulinari di sana.

Baca Juga  √ Jambatan Gantung Tamparuli: Sejarah, Legenda, Pesona

Tentunya harganya juga amat berpatutan memandangkan lokasi ini merupakan kawasan pekerja yang memerlukan gaya hidup yang bersesuaian dengan gaji.

Tunggangan di atas agak mudah dan mungkin tidak semewah tempat pelancongan lain. Tetapi untuk kelas lawatan jambatan, beberapa perkara yang telah disebutkan di atas sudah cukup untuk menggembirakan seseorang.

Lokasi Jambatan Saloma

Lokasi Jambatan Saloma
Picture by: @kataomed

Tahukah anda tempat ini baru dibuka pada Februari 2021 yang terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Jambatan ini mempunyai panjang lebih kurang 370 meter dan menghubungkan Kampung Bharu dengan pusat Bandaraya Kuala Lumpur.

Sekarang untuk melepasi jambatan ini dari hujung ke hujung anda akan menghabiskan kira-kira 30 minit berjalan kaki. Tetapi kini, dengan hanya 15 minit anda telah tiba di penghujung jambatan.

Biasanya pekerja di Kuala Lumpur berkunjung ke Kampung Bharu untuk berehat dengan melalui jambatan ini. Jambatan ini mempunyai panjang lebih kurang 370 meter, 69 meter daripadanya adalah kawasan persimpangan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur.

Jadi jika dikira dengan teliti, jambatan ini hampir sama dengan bangunan 4 tingkat. Terdapat 2 cara untuk ke sini:

  • Pertama, bagi mereka yang berasal dari Kampung Bharu dan ingin ke Bandaraya Kuala Lumpur, kemudian ke stesen LRT Kampung Baru, kemudian ke Lorong Raja Muda Musa 3 supaya anda boleh menaiki Saloma Link.
  • Cara kedua, jika anda dari Kuala Lumpur ke Kampung Baru, ambil sahaja Jalan Saloma yang terletak di sebelah menara bank awam. Cara nak ke Jambatan Saloma ni sangat mudah kan?

Anda boleh menikmati suasana dengan lebih baik apabila anda berjalan. Jadi, sediakan tenaga anda dahulu, atau selepas puas berjalan, sila nikmati kulinari berhampiran Jambatan Saloma.

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @kataomed

Ramai yang bertanya, apa yang boleh dilakukan dengan melawat jambatan tersebut. Sekurang-kurangnya Saloma ini berbeza, anda boleh melakukan beberapa aktiviti di bawah:

Baca Juga  Harga Tiket Lata Payung 2023

1. Ambil gambar

Tahukah anda jambatan ini dibina kerana inspirasi daripada pembinaan Jambatan Keamanan di Tbilisi, Georgia. Namun reka bentuknya dibuat lebih menarik dengan menjalankan konsep “sirih tegak”. Konsep ini merupakan sebahagian daripada identiti masyarakat Melayu itu sendiri.

Reka bentuk jambatan itu boleh dikatakan sangat cantik sehingga membuatkan sesiapa sahaja terpegun. Jadi, pejalan kaki biasanya datang untuk mengambil gambar dan kemudian memuat naiknya di media sosial kegemaran mereka.

2. Nikmati Lampu Berwarna-warni

Jika anda datang pada waktu siang, anda mungkin mendapat gambar jambatan yang cantik. Namun, jika anda ingin menikmati kilauan lampu LED berwarna-warni, anda boleh datang pada waktu malam, selepas jam 7 malam.

Lampu sering bertukar mengikut perayaan, musim dan sebagainya. Malah, walaupun anda tidak melintasi jambatan ini, dalam erti kata cukup untuk berada di Jalan Raya Akleh, anda masih boleh menikmati keindahan jambatan tersebut.

Lazimnya masyarakat setempat mengajak kekasih untuk pergi melihat keindahan ini. Jika anda pelancong asing yang berkunjung secara tidak sengaja, maka jangan datang bersendirian!

3. Rasa Masakan Khas Malaysia

Aktiviti seterusnya yang boleh dilakukan ialah menikmati hidangan kulinari di seberang Saloma Link. Seperti yang dijelaskan di atas, biasanya pekerja di Kuala Lumpur mencari makan di Kampung Baru yang terletak sangat dekat dengan jambatan.

Anda boleh mencari deretan tempat makan dengan harga yang berpatutan dan rasa yang sedap. Contoh Masakan yang paling popular ialah Nasi Lemak Wanji, Makanan Laut Suraya dan Nasi Lemak Antara Bangsa. Sudah tentu, semuanya boleh dicapai dengan berjalan kaki.

Harganya juga sangat berpatutan, selalunya pelancong gemar menjamu selera di sini sama ada sekadar membeli minuman atau menjamu selera bersama keluarga besar. Jadi jangan terkejut jika medan selera ini sentiasa sesak dengan pengunjung dari kanak-kanak hinggalah orang dewasa.

Baca Juga  Harga Tiket Gold Coast Melaka 2023

Bagaimana, adakah anda berminat untuk mengunjungi Pautan Saloma ini? Pastikan anda menulisnya dalam senarai menunggu tempat untuk dikunjungi semasa cuti!

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @puifai_snap

Memandangkan tempat ini merupakan laluan keluar masuk kenderaan dan termasuk dalam kemudahan awam, Jambatan Saloma tidak mempunyai waktu buka atau tutup.

Cuma, jika anda ingin menikmati lampu LED berwarna-warni seperti yang diterangkan di atas, datanglah sekitar jam 19.00 hingga 22.00 malam waktu tempatan.

Harga Tiket Jambatan Saloma

Harga kemasukan
Picture by: @puifai_snap

Pelawat yang berjalan kaki tidak akan dikenakan bayaran untuk berada di jambatan ini. Cuma, kalau naik LRT dari Kampung Bharu ke Kuala Lumpur, sudah tentu ada harga yang perlu dibayar. Bagaimana anda tidak berminat untuk pergi ke tempat ini secara percuma dan menikmati keindahannya?

Kalau ditanya ada promo tak? Wah, masuk sahaja adalah percuma, justeru tiada promo atau diskaun disediakan oleh kerajaan. Macam jambatan biasa tapi rasa lain macam sebab keindahan sekeliling.

Jambatan Saloma adalah salah satu tempat yang disyorkan di Kuala Lumpur, Malaysia yang percuma atau percuma. Jadi apa yang anda perlu lakukan ialah berjalan dan mengambil gambar di sana dan anda boleh menambah suapan ke Instagram.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.