Harga Tiket Jengka Wonderland 2023

Harga Tiket Jengka Wonderland – Apabila memasuki musim cuti, sudah tentu kita akan mencari tempat yang sesuai untuk melancong. Lebih-lebih lagi jika anda membawa anak-anak, sudah tentu anda perlu memilih tarikan pelancong yang menarik dan menyeronokkan, seperti Jengka Wonderland.

Tarikan pelancongan ini merupakan salah satu waterpark atau taman tema air yang menarik perhatian pelancong apabila berada di Jengka. Lokasi tersebut dikelilingi oleh ladang kelapa sawit dan tanaman yang subur, serta mempunyai keluasan 1.2 hektar, sehingga dapat menawarkan suasana alam yang segar.

Jengka Wonderland

Kenderaan
Picture by: @zuraini_79

Taman tema air yang berkonsepkan seni bina Timur Tengah dan Rom ini menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk dewasa mahupun kanak-kanak.

1. Kolam renang

Jengka Wonderland terbahagi kepada 5 bahagian kolam, antaranya:

  1. Kolam pantai beralun sedalam 5′ atau 1.5m
  2. Gelongsor kolam umum yang mempunyai kedalaman 1.5′ atau 0.45 m
  3. Gelongsor kolam kanak-kanak/bayi yang mempunyai kedalaman 1.5′ atau 0.45 m
  4. Kolam permainan bot sedalam 1.5′ atau 0.45 m
  5. Kolam sungai sepanjang 500 m dan dalam 4′ atau 1.2 m

Elemen fantasi berwarna-warni menghiasi taman tema air ini untuk menjadikan suasana lebih ceria dan menarik perhatian kanak-kanak. Selain itu, pengunjung juga bebas bermain bot kayuh yang disediakan secara percuma.

2. Rabbitland Petting Zoo

Rabbitland Petting Zoo ialah kawasan rekreasi dan zoo mini. Walaupun ia “mini”, terdapat banyak spesies haiwan yang boleh anda lihat di sini, seperti unta, kuda, arnab, burung merak, burung unta, burung murai biru, emu, dan rusa.

Baca Juga  Harga Tiket Bayou Lagoon Water Park 2023

3. Hotel D’Kolam

Bagi yang ingin bermalam, terdapat Hotel D’Kolam yang sedia menemani lawatan semalaman anda. Dengan kemudahan yang lengkap, ia dapat meningkatkan kualiti rehat anda, supaya anda bersedia untuk meneruskan aktiviti anda pada keesokan harinya.

4. Kafe

Selepas puas bermain air, anda boleh menjamu selera dan merasai hidangan chef terkenal di kafe ini. Anda boleh menikmati makanan yang lazat bersama keluarga, rakan atau pasangan anda.

Tetapi jika anda tidak mahu ke kafe, anda boleh makan makanan yang anda bawa sendiri, kerana taman tema air ini membolehkan pengunjung membawa makanan atau makanan sendiri dari luar ke dalam taman air.

Ini mampu mewujudkan suasana yang baik, dan memastikan pengunjung dapat berkelah dan mencipta kenangan manis bersama mereka yang terdekat.

Aktiviti di Jengka Wonderland

Aktiviti di Jengka Wonderland
Picture by: @zuraini_79

Wonderland ini telah dibuka sejak akhir 2018 dan dibina di Daerah Felda. Tempat ini mempunyai pelbagai jenis rides, jadi banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di sini.

1. Bermain di Waterpark

Aktiviti pertama yang boleh anda lakukan di sini ialah bermain di taman air. Sebabnya, taman tema air ini mempunyai banyak pilihan tunggangan yang menarik, seperti gelongsor air dan tunggangan sungai.

Bagi mereka yang mempunyai hobi berenang, sudah tentu mereka akan sangat gembira apabila berada di sini. Kerana, anda boleh mencuba pelbagai jenis kolam dengan saiz dan keunikan yang berbeza. Bukan itu sahaja, terdapat juga kolam kanak-kanak istimewa.

2. Bertenang

Selepas puas berenang dan bermain air di waterpark, aktiviti seterusnya yang mesti anda lakukan ialah berehat. Anda boleh duduk dan berehat, sambil melihat kawasan taman air yang cantik.

Baca Juga  √ LADANG TEH SABAH: Harga Tiket, Waktu Operasi, Aktiviti

Pengunjung boleh berehat di kawasan yang mereka inginkan, dan anda bebas memilih tempat bersantai. Contohnya di kawasan taman, berhampiran kolam renang, dan banyak lagi.

Tumbuhan yang banyak di sekitar Jengka Wonderland menjadikan suasana rendang dan damai. Tidak hairanlah, tempat ini sesuai untuk menyegarkan atau menghilangkan kebosanan akibat aktiviti harian.

3. Lawati Rabbitland Petting Zoo

Rabbitland mempunyai banyak koleksi pelbagai haiwan, jadi tempat ini sesuai untuk kanak-kanak, kerana ia boleh menjadi sarana pelancongan dan pendidikan pada masa yang sama. Aktiviti yang boleh anda lakukan di sini ialah bergambar dengan haiwan, bermain dengan arnab, dan memberi makan kepada haiwan tersebut.

Pastinya anak-anak akan gembira jika dijemput ke tempat ini. Namun, sentiasa patuhi peraturan sedia ada, ya.

4. Mengambil gambar

Suka foto untuk mengisi suapan Instagram? Kemudian, tempat ini adalah lokasi yang sempurna! Sebab, di sepanjang tapak pelancongan ada beberapa barang dan tempat menarik yang bagus untuk bergambar.

Anda boleh meneroka tempat ini untuk dijadikan objek foto atau latar belakang yang sejuk dan estetik. Sebabnya, wonderland ini menyediakan banyak spot foto yang menarik. Apa lagi, anda boleh bergambar dengan haiwan di Rabbitland Petting Zoo.

Jadi, jangan biarkan detik indah ini berlalu begitu sahaja.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @zuraini_79

Jengka Wonderland dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi, supaya pelancong berasa selesa ketika berkunjung. Kemudahan ini termasuk tempat duduk, tandas, surau, bilik persalinan, pelampung, gerai makan, kafeteria, loker, gazebo dan Rumah Hobbit.

Berita baiknya ialah terdapat sehingga 1000 tempat duduk di sini, jadi ia boleh memuatkan ramai pengunjung sekaligus. Manakala jumlah gazebo mencecah 90 unit dan Rumah Hobbit berjumlah 3 unit.

Baca Juga  Harga Tiket A Famosa Water Park 2023

Bilik persalinan dan tandas disediakan untuk lelaki dan wanita. Untuk makluman, kemudahan yang ada sama ada percuma atau berbayar.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @nanakoazriena

Jengka Wonderland is located at PT18047/1, Jalan Kilang, Neighbourhood JPJ, 26400 Bandar Tun Razak, Pahang. Taman tema air ini terletak di Bandar Jengka, Pahang, yang terletak bersebelahan dengan JPJ Jengka, dan mengambil masa 2 jam dari lapangan terbang Kuala Lumpur dan Kuantan.

Untuk ke destinasi pelancongan ini, anda boleh menaiki bas ekspres, kemudian turun di Terminal Bas Jengka Sentral. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memandu kereta anda sendiri, yang akan mengambil masa kira-kira 40 minit (dari Plaza Tol Chenor).

Manakala jika datang dari Kuala Lumpur, jarak yang perlu ditempuh ialah 164.1 km dalam masa 2 jam 14 minit, melalui tol melalui E8.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @nanakoazriena

Pelancong hendaklah melawat pada waktu operasi iaitu Isnin hingga Jumaat (Khamis tutup) pada jam 10.30 – 19.30. Manakala Sabtu dan Ahad pada jam 09.00 – 19.30 Lebih-lebih lagi pada musim cuti sekolah, tarikan pelancong ini dibuka setiap hari iaitu dari jam 09.00 pagi hingga 19.30 malam.

Bagi yang ingin datang ketika sunyi dan tidak terlalu panas, boleh berkunjung pada hari bekerja pada waktu pagi atau ketika tarikan pelancong baru dibuka.

Harga Tiket Jengka Wonderland

Harga kemasukan
Picture by: @nanakoazriena

Anda memerlukan tiket masuk supaya anda boleh melawat Jengka Wonderland, untuk Harga Tiket Jengka Wonderland lihat jadual berikut:

1. Tiket Waterpark

Kategori UmurHargaMaklumat
MatangRM18Bebas dudukPercuma untuk mencuba semua jenis kolam dan gelongsorBoleh bawa makanan
Kanak-kanakRM15Bebas dudukPercuma untuk mencuba semua jenis kolam dan gelongsorPercuma untuk mencuba bot kayuh
OKU dan Warga EmasRM10Bebas dudukBebas mencoba semua jenis kolam dan gelongsorBoleh membawa makanan

2. Tiket Rabbitland

Kategori UsiaHarga
MatangRM10
Kanak-kanakRM8
OKU dan Warga EmasRM5

3. Biaya Sewa

JenisHarga Keterangan
GazeboRM40Tersedia 90 unit
Hobbit HouseRM65Tersedia 3 unit
Pelampung DoubleRM13Sewa: RM8 | Deposit: RM5
Pelampung SingleRM10Sewa: RM5 | Deposit: RM5
Pelampung Kanak-anakRM6Sewa: RM3
LokerRM10Sewa: RM4 | Deposit: RM6

Harga tiket masuk Jengka Wonderland boleh dikatakan agak berpatutan, tambahan pula anda boleh mendapatkan tunggangan dan permainan yang menarik. Pastinya mampu memberikan pengalaman yang menyenangkan ketika berkunjung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.