√ TUGU NEGARA: Sejarah, Tarikan, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Tugu Negara – Tugu Peringatan Negara, yang lebih akrab dipanggil sebagai Tugu Negara, merupakan sebuah simbol luhur yang memuliakan lebih daripada 11,000 wira negara yang menemui ajal dalam gelanggang peperangan semasa Perang Dunia Pertama, Perang Dunia Kedua, dan sewaktu zaman darurat.

Lebih daripada sekadar sebuah monumen kebangsaan, tugu yang menjulang setinggi 15 meter ini memancarkan erti yang mendalam, mencerminkan kepimpinan, keteguhan, persatuan, kesiapsiagaan, kekuatan, keberanian, dan pengorbanan.

Sejarah

sejarah tugu negara

Tugu Negara yang pertama mula-mula adalah sebuah tiang konkrit yang terletak di Jalan Tugu, berdekatan dengan bulatan di depan Stesen Kereta Api Kuala Lumpur, bersebelahan dengan Masjid Negara.

Ia didirikan oleh pihak Pentadbir British sebagai tanda penghargaan terhadap pejuang dan wira yang telah mengorbankan diri dalam peperangan. Kini, hanya tapak tanah seluas 10 meter persegi yang tersisa sebagai kenangan.

Kompleks Tugu Negara yang terkini terletak di kawasan Taman Tasik Perdana dan telah dibuka pada 8 Februari 1966. Kompleks ini merangkumi Taman Peringatan sebagai lambang penghormatan negara kepada perwira yang telah mengorbankan nyawa mereka demi menjaga keamanan Malaysia.

Tiang asal telah dipindahkan ke Kompleks Tugu Negara sekarang, dan atasnya, tercatat tarikh-tarikh peristiwa tragis dalam sejarah kemanusiaan: Perang Dunia I (1914-1918), Perang Dunia II (1939-1945), dan Darurat (1948-1960).

Tarikan Sekitar

tarikan tugu negara

Monumen Negara terletak betul-betul bersebelahan dengan Plaza Tugu Negara, yang mempunyai sekelompok kecil kedai di mana anda boleh mendapatkan makanan ringan dan minuman. Terdapat juga tandas awam di sana untuk kemudahan anda. Di seberang Plaza Tugu Negara, terdapat taman kecil yang dihiasi dengan pokok-pokok, dilengkapi dengan bangku-bangku untuk anda berehat di bawah naungan.

Kerana Monumen Nasional terletak berdekatan dengan Taman Tasik yang indah, adalah baik untuk anda menjelajah salah satu taman yang paling terkenal di bandar ini. Lake Gardens merupakan serba hijau dan luas seluas 92 hektar, menjadi tempat yang ramai dilawati oleh pelari dan keluarga pada waktu pagi dan petang.

Ambillah peluang untuk melawat Taman Burung Kuala Lumpur semasa berada di sana. Ia merupakan tempat yang bagus untuk membawa anak-anak anda kerana terdapat lebih daripada 3,000 burung daripada 200 spesies. Taman Rama-rama juga menarik dan terletak berhampiran Taman Burung, menampilkan koleksi lebih daripada 6,000 rama-rama yang cantik. Jika anda menggemari keindahan alam semula jadi, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi Taman Bunga Raya dan Taman Orkid.

Dengan keberadaan anda di kawasan ini, pastikan untuk meluangkan masa melawat Bukit Bintang yang terus berkembang dengan pelbagai pilihan makanan, membeli-belah, budaya, dan hiburan malam. Nikmati sehari penuh hanya dengan berjalan-jalan, menerokai ratusan kedai, dan mencuba pelbagai masakan tempatan yang lazat.

Harga Tiket Tugu Negara

harga tiket tugu negara

Percuma

Baca Juga: Harga Tiket Pusat Sains Negara

Waktu Operasi

waktu operasi tugu negara

Buka setiap hari: 07:00 pagi – 06:00 petang.

Lokasi

lokasi tugu negara kl

Alamat: Taman Botani Perdana, Jln Parlimen, City Centre, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/nbFodY4Stykfx5iK7

Laluan

laluan tugu negara kl

Tugu Negara terletak di Taman Tasik Perdana, hanya mengambil masa 6 minit perjalanan untuk mencapai Taman Botani Kuala Lumpur. Untuk sampai ke destinasi tersebut, pengunjung boleh memandu sendiri atau menggunakan pengangkutan awam seperti bas, keretapi, LRT, dan MRT.

Stesen bas berdekatan:

  • Taman Tasik Perdana (KL1073)
  • Bank Negara Malaysia (BNM) (KL1051)

Stesen MRT & LRT berdekatan:

  • Pasar Seni
  • Masjid Jamek

Stesen keretapi berdekatan:

  • Bank Negara

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Tugu Negara bukan sekadar lambang kemerdekaan, tetapi juga penghormatan kepada pahlawan yang gugur. Monumen megah ini mencerminkan semangat patriotisme dan kesatuan rakyat Malaysia, menjadi tempat penting untuk mengenang jasa mereka yang berkorban demi negara. Dengan itu, Monumen Negara menjadi pengingat akan kepentingan memelihara nilai-nilai warisan bagi membentuk masa depan yang lebih baik.

Baca Juga  √ KUAN WELLNESS ECO PARK: Aktiviti & Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.