√ PUSAT SAINS NEGARA: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Puat Sains Negara – Lebih dikenali sebagai PSN Kuala Lumpur, ialah sebuah institusi pendidikan dan pusat penyelidikan sains terletak di pusat bandaraya Malaysia, Kuala Lumpur.

Tempat ini, yang mengusung konsep taman tema sains dan teknologi, telah dibuka kepada orang ramai pada 29 November 1999 dan disempurnakan oleh Perdana Menteri Malaysia yang ke-4, iaitu Tun Dr. Mahathir Mohamad. PSN Kuala Lumpur bukan sahaja menjadi destinasi terkenal di kalangan pelajar, tetapi juga menarik perhatian pengunjung dari seluruh negara yang ingin menjelajahi dunia sains dan teknologi.

Sejarah

sejarah psn

Gagasan penubuhan Pusat Sains Negara (PSN) muncul pada awal tahun 1980-an, dengan Majlis Penyelidikan dan Kemajuan Sains Negara (MPKSN) memainkan peranan utama dalam merancang penubuhan Pusat Sains Negara. Objektif utama ialah untuk meningkatkan kesedaran dan pemahaman mengenai Sains dan Teknologi di kalangan rakyat Malaysia. Mengenangkan bahawa penubuhan pusat sains dengan semua keperluan merupakan cabaran yang memerlukan penyelidikan dan perancangan yang teliti, cadangan dibuat untuk menubuhkan Pusat Sains sementara sebagai langkah awal. Sebagai langkah permulaan itu, sebuah rumah kerajaan di alamat JKR 641, Jalan Kelantan, Bukit Persekutuan, Kuala Lumpur telah diubahsuai. Pada 5 April 1986, Pusat Sains sementara secara rasmi dibuka oleh YB Datuk Amar Stephen Yong, yang juga mengetuai Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar ketika itu. Sejak penubuhannya, Pusat Sains sementara telah memperluas koleksi bahan pameran, sebahagian besar daripadanya berasal dari pameran bergerak.

Impian untuk membina sebuah bangunan menjadi kenyataan pada tahun 1990, apabila projek Pusat Sains Negara diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Ke-5 untuk dilaksanakan pada Rancangan Malaysia Ke-6. Kerja pembinaan bangunan dan infrastruktur asas bermula pada November 1991. Pada 27 Februari 1992, Tun Abdul Ghafar bin Baba (ketika itu Timbalan Perdana Menteri Malaysia) merasmikan tapak projek Pusat Sains Negara di Bukit Kiara, Kuala Lumpur. Pembinaan bangunan selesai pada November 1993. Pembinaan akuarium terowong bermula pada September 1993 dan selesai pada Ogos 1994. Rekabentuk unik bangunan Pusat Sains Negara menyerupai kon yang terpotong pada bahagian puncaknya dan dilapisi dengan sebuah kubah geodesik. Rekabentuk ini mencerminkan daya kreatif dan inovatif Jabatan Kerja Raya, yang juga bertindak sebagai agensi pelaksana.

Pusat ini dilengkapi dengan Sistem Pengurusan Bersepadu (IBMS) dan mempunyai dua tingkat ruang galeri pameran dengan luas 6,717.6 meter persegi. Terdapat perpustakaan multimedia, makmal sains, tiga bengkel, dua auditorium, dan sebuah dewan serbaguna di pusat ini. Kawasan persekitaran Pusat Sains Negara didesain dengan tema lanskap pendidikan, dengan ciri-ciri utama termasuk kolam ekologi, taman herba, dan taman permainan kanak-kanak. Bahan pameran di lanskap Pusat Sains Negara menumpukan kepada sains fizikal dan biologi, melengkapkan bahan pameran di galeri pameran.

Secara serentak dengan pembinaan bangunan, bahan pameran sains interaktif direkabentuk oleh pakar tempatan dan antarabangsa. Kerja fabrikasi bahan pameran untuk Aras 1 bermula pada Ogos 1994 dan siap pada Mei 1995. Seterusnya, fabrikasi bahan pameran Aras 2 bermula pada Oktober 1995 dan siap pada September 1996. Untuk memastikan bahan pameran sentiasa relevan dengan kemajuan Sains dan Teknologi, Pusat ini bercadang untuk terus meningkatkan taraf bahan pameran yang sedia ada. Setelah beroperasi selama satu dekad, Pusat Sains sementara ditutup rasmi pada 15 April 1996. Kini, Pusat Sains Negara terus mengadakan pameran tambahan yang memaparkan pelbagai jenis bahan untuk kepuasan pengunjung.

Pusat Sains Negara ditutup untuk kerja-kerja pembaikpulihan dan kembali dibuka pada November 2017.

Tarikan

Salah satu daya tarikan utama Pusat Sains Negara Kuala Lumpur adalah galeri pameran yang menampilkan eksperimen sains, model bersepadu, dan pameran interaktif yang mendidik pelawat tentang pelbagai aspek sains seperti fizik, biologi, kimia, dan lain-lain. Pengunjung juga berpeluang mengikuti siri demonstrasi sains yang menarik dan terlibat dalam aktiviti penyelidikan.

Selain itu, PSN Kuala Lumpur sering mengadakan acara khas seperti seminar, bengkel, dan pertandingan sains untuk merangsang minat serta penglibatan dalam bidang sains di kalangan generasi muda. Ia berazam menjadi pusat utama dalam memajukan sains dan teknologi di Malaysia.

Pameran di sini terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu Galeri Pameran Dalaman, Pameran Bertema, dan Pameran Outdoor.

1. Pameran Dalaman

pameran dalaman psn

Kehadiran pelancong di dunia sains Pusat Sains Negara disambut dengan meriah oleh kepelbagaian hidupan marin dalam akuarium besar yang penuh warna. Di sini, anda dapat mengagumi pelbagai jenis ikan dan batu karang yang menyusun satu ekosistem terumbu karang yang unik. Pengalaman ini membolehkan pengunjung menyelami keindahan serta kepelbagaian kehidupan laut.

Selain daripada itu, pelawat juga berpeluang untuk memperoleh pengetahuan tentang sains di sebalik fenomena semulajadi berkaitan dengan Akua, Cahaya, dan Angin. Mereka dapat memahami bagaimana elemen-elemen ini berperanan dalam mengemudi teknologi hijau untuk masa hadapan. Pusat Sains Negara memberikan platform yang menarik untuk mengeksplorasi hubungan antara sains dan alam sekitar, sambil menikmati keajaiban dunia bawah laut yang menakjubkan.

2. Pameran Bertema

dinosaur psn kuala lumpur

Dinosour Encounter membolehkan pengunjung merasai interaksi langsung dengan 18 ekor dinosaur animatronik berukuran sebenar, di dalam persekitaran habitat asal dinosaur yang menakjubkan. Peluang juga diberikan untuk merasai teknologi Realiti Terimbuh (RT) yang lebih dramatik dan mengujakan, di mana pengunjung dapat berinteraksi secara maya seolah-olah berada di dalam dunia realiti dinosaur.

OBSKURA XR membuka peluang kepada pengunjung untuk menjelajahi dunia realiti maya beserta teknologinya. Mereka dapat menghiburkan diri dalam dunia di mana sains menjadi ajaib dan sangat menyeronokkan. Beberapa aktiviti menarik termasuk Luncur Pelangi, Jalajah Biru, Metro Tekno, Portal Poligon, Menangkis Serangan, Riak Rimba, dan Cabaran Mendaki, semuanya menjadi sebahagian daripada pengalaman yang menyeronokkan di dalam OBSKURA XR.

3. Pameran Outdoor

pameran outdoor psn malaysia

Sebuah taman rekreasi yang menampilkan beberapa pameran berunsurkan air, mengundang pengunjung untuk memahami konsep fizik seperti tekanan permukaan dan tenaga kinetik. Kawasan ini juga mengandungi pelbagai spesies tumbuhan herba dan rempah yang memiliki nilai perubatan dan komersial yang tinggi.

Harga Tiket Pusat Sains Negara

harga tiket pusan sains negara kl
Tiket Kemasukan Pusat Sains NegaraHarga Tiket
Adults (13-54 years old)RM 6.00
Children (7-12 years)RM 3.00
Obskura XR ExhibitionHarga Tiket
AdultRM 8.00
Child (4-12 years old)RM 6.00
Senior Citizens (55 Years and Above)
Child (< 3 years old)
Disabled
Free
Comp. Preschool (Including Teachers)RM 3.00
Comp. Elementary (Including Teachers)RM 3.00
Comp. Secondary (Including Teachers)RM 5.00
Dinosaur Encounter’ ExhibitionHarga Tiket
Adults (13-54 years old)RM 15.00
Child (4-12 years old)RM 12.00
Senior Citizens (55 Years and Above)RM 5.00
Comp. Preschool (Including Teachers)RM 6.00
Comp. Elementary (Including Teachers)RM 6.00
Comp. Secondary (Including Teachers)RM 8.00
Child (< 3 years old)
Disabled
Free

Baca Juga: Harga Tiket Petrosains

Waktu Operasi

waktu operasi psn kl
  • Sabtu – Khamis: 09:00 pagi sehingga 05:00 petang.
  • Jumaat: Tutup

Lokasi

lokasi psn kl

Alamat: 50662, Persiaran Bukit Kiara, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/LJhovpoFiG5Hsnzs9

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Pusat Sains Negara memainkan peranan yang penting dalam memajukan bidang sains dan teknologi di Malaysia. Sebagai pusat penyelidikan dan pendidikan, usaha mereka dalam meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap sains dan teknologi adalah krusial. Melalui program inovatif dan tumpuan pada pendidikan awam, Pusat Sains Negara berperanan sebagai peneraju dalam memupuk minat dan pemahaman terhadap ilmu pengetahuan.

Baca Juga  √ RUMAH TERBALIK KUCHING: Review & Harga Tiket 2024
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.