Harga Tiket Petrosains 2023

Harga Tiket Petrosains – Menjadi tempat pelancongan yang ditunggu-tunggu dengan pelbagai pendidikan. Petrosains ialah pusat penemuan SAINS terbesar di Malaysia. Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan di sini, contohnya belajar, lawatan sambil belajar, atau menghabiskan masa bercuti.

Sebenarnya, lawatan pendidikan ini dibangunkan sebagai muzium sains dan teknologi di Malaysia. Ia juga boleh dipanggil Petrosains KLCC kerana ia berada di Suria KLCC. Ingin tahu apakah keseronokan yang boleh didapati dalam lawatan pendidikan ini?

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @instapetrosains

Ia tidak kelihatan seperti muzium yang membosankan kerana ia agak besar di dalam dan terdapat tunggangan yang menarik. Bagi anda yang membawa anak kecil juga boleh menikmati setiap tunggangan yang ada, seperti:

 • Kapsul Tenaga: nikmati keseronokan anda sendiri dengan tenaga baharu dan mengasyikkan untuk meneroka masa hadapan.
 • Angkasa: pelajari cara angkasawan bekerja dan tinggal di angkasa dengan program replika NASA Mars Rover.
 • Gettime Diorama: lihat dinosaur 200 juta tahun dahulu.
 • Sparkz: Tiub angin dan helikopter yang sangat menyeronokkan.
 • Pelantar Minyak: replika pelantar minyak di KL supaya anda boleh melihat proses penerokaan minyak dan gas.
 • Kelajuan: dibuat untuk peminat Formula 1
 • Dunia Nano Molekul: terletak di bahagian atas tangga lingkaran Dunia Molekul Nano supaya anda dapat melihat keseronokan Kimia.
 • Teater 3D: Anda boleh melihat pawagam 3 dimensi di bilik teater mini ini.
 • Makmal Teknologi: seperti berada dalam filem sci-fi supaya anda boleh melihat robot dan juga merasai perasaan terbang.
 • Kedai Hadiah XPLORIAS: banyak permainan pendidikan dengan hadiah disediakan.
Baca Juga  Harga Tiket Muzium Melaka 2023

Tarikan di Petrosains

Tarikan di Petrosains
Picture by: @instapetrosains

Pelbagai jenis tunggangan boleh dilakukan oleh semua pengunjung yang memenuhi syarat. Walau bagaimanapun, terdapat cadangan yang tidak boleh ditinggalkan untuk melakukan tarikan yang sangat tegang.

Cuba ambil kapsul tenaga, yang sedang mendapat diskaun. Kapsul tenaga ini akan memberi anda peluang untuk melihat masa depan dengan pelbagai SAINSnya. Anda boleh mendapatkan kenderaan yang disyorkan ini hanya di Petrosains.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @sca.sabah

Aktiviti menarik boleh dilakukan dalam lawatan pendidikan yang sangat menarik ini. Anda juga boleh mengatakan bahawa aktiviti itu boleh membuatkan anda berasa perkara yang baik, seperti:

1. Bengkel Penemuan Petrosains

Aktiviti yang akan menunjukkan bengkel yang menarik dan menyeronokkan kerana anda sebagai pengunjung boleh memilihnya sendiri. Di dalamnya telah disediakan untuk bengkel kegemaran untuk dipilih. Selain itu, pengunjung akan diberikan STEM Kit percuma.

2. MakerStudio

Studio pembuat adalah tempat yang boleh digunakan untuk imaginasi yang baik. Pelbagai siri bengkel yang inovatif, interaktif dan bermaklumat untuk membolehkan SAINS membantu anda dengan cara yang luar biasa.

Malah, anda juga boleh membuat kod Mars Rover supaya pengunjung akan merasakan sesuatu yang sangat hebat.

3. Main Labs

Terutama untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 9 tahun yang boleh memberikan imaginasi mereka melalui SAINS. Bengkel ini sangat interaktif dan menjadikan kanak-kanak menjadi penyelidik yang baik. Dan jangan ketinggalan kerana tempat duduk sangat terhad.

4. Pusat Pendidik

Para pendidik boleh mendapatkan senjata yang betul daripada Petrosains kerana mereka akan diberikan idea kreatif dan amalan terbaik. Dengan cara itu program masa hadapan boleh disesuaikan dengan kemajuan zaman.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @coniglia_a

Sentiasa mengutamakan kepuasan dan keselesaan pengunjung agar kemudahan disediakan yang cukup lengkap dan mencukupi. Malah kemudahan yang disediakan juga telah diatur sedemikian rupa agar dapat digunakan dengan mudah dan berpatutan iaitu:

Baca Juga  Harga Tiket Upside Down Museum Penang 2023

1. Ibu bapa yang baru lahir

Bagi ibu bapa baru yang masih mempunyai bayi (newborn) tetapi ingin melancong, lawatan pendidikan ini adalah pilihan yang tepat. Di sini terdapat beberapa kemudahan yang mencukupi untuk menjaga bayi, seperti:

 • Nursing room yang selalunya dijadikan tempat penyusuan ibu dan bayi. Dilengkapi dengan sofa dengan sandaran belakang, soket kuasa dan tempat membasuh botol bayi. Kawasan ini dianggap sangat kondusif dan peribadi sehingga sesuai untuk bayi.
 • Kawasan rehat ibu bapa yang boleh digunakan oleh ibu bapa yang membawa anak-anak berehat ketika melawat lawatan pendidikan ini.
 • Musholla yang memungkinkan untuk melakukan ibadah bagi umat Islam.

2. Kemudahan Orang Kurang Upaya dan Warga Emas

Sangat selamat untuk membawa keluarga OKU kerana kemudahannya sangat mencukupi dan mesra dengan keperluan OKU. Bukan itu sahaja, kerana kemudahan tersebut juga sesuai untuk warga emas seperti:

 • Kerusi roda
 • Tandas khas untuk warga emas dan orang kurang upaya
 • Pembantu peribadi (jika perlu)

3. Kemudahan Awam Lain

Dan untuk pengunjung umum keperluan mereka juga sangat diprihatinkan kerana ia akan menjadi kemudahan itu sendiri, seperti:

 • Loker untuk menyimpan barang
 • Eskalator
 • Kawasan parking yang luas
 • Perkhidmatan kesihatan
 • mesin ATM
 • Sambutan yang mesra

Lokasi

Lokasi
Picture by: @instapetrosains

Untuk mendapatkan akses pantas melawat Petrosains KLCC, anda boleh pergi ke Aras 4 Suria KLCC, Menara Berkembar PETRONAS. Suria KLCC adalah tempat premier yang sangat terkenal sebagai destinasi kawasan membeli-belah di Malaysia dan ramai pengunjung.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @instapetrosains

Pengunjung boleh memasuki kawasan pelancongan pendidikan ini pada waktu operasi yang ditetapkan. Waktu operasi boleh dilihat dalam jadual di bawah:

HariWaktu operasi
Isnin – Jumaat (kecuali Isnin pertama setiap bulan)09.30 pagi – 05.30 petang (pembelian maksimum HTM jam 04.00 petang)
Hujung minggu, cuti & cuti sekolah09.30 pagi = 06.30 petang (pembelian maksimum HTM jam 05.00 petang)

Perlu diingat bahawa melawat lawatan pendidikan ini akan ditutup setiap Isnin pertama pada awal bulan. Oleh itu, jangan salah faham. Jadi, boleh dikatakan tempat ini dibuka setiap hari kecuali hari itu.

Baca Juga  Harga Tiket Taman Buaya Melaka 2023

Harga Tiket Petrosains

Harga kemasukan
Picture by: @sca.sabah

Memasuki lawatan pendidikan ini tidak memerlukan wang yang banyak supaya anda boleh membawa ramai keluarga atau saudara mara. Jadi, untuk merancang lawatan yang baik, anda boleh lihat Harga Tiket Petrosains di bawah:

KategoriPelawat TempatanPelawat Antarabangsa
Kanak-kanak di bawah 3 tahunGratisGratis
Kanak-kanak berumur 3-12 tahunRM7.5RM16.5
Dewasa berumur 13-60 tahunRM18.5RM28
Warga emas berumur 61 tahun ke atasRM9RM14

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @instapetrosains

Buat masa ini ada promo yang pengunjung boleh nikmati iaitu kalau nak naik Energy Capsule Ride cuma perlu bayar RM5/pack dari RM9, cukup murah kan? Dengan harga promo, anda boleh mendapat keseronokan yang tiada tandingan.

Kalau nak tahu macam-macam promo, diskaun harga dan macam-macam lagi boleh follow akaun media sosial. Terdapat banyak kemas kini terkini dan anda boleh melihat pelbagai jenis aktiviti yang akan dijalankan.

Adakah anda berminat untuk melawat tempat pelancongan ini? Selain digunakan untuk bercuti, Petrosains juga boleh memberikan pendidikan untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Kecanggihan teknologi dan SAINS akan ditemui di sini.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.