Waktu Operasi Pasar Malam Cameron Highland 2023

Pasar Malam Cameron Highland – Pasar Malam Cameron Highland atau lebih dikenali sebagai Pasar Brinchang sentiasa sesak dengan penduduk tempatan dan luar negara. Kawasan ini boleh dikatakan sebagai pusat membeli-belah, baik kulinari mahupun barangan menarik lain.

Tidak hairanlah akhirnya tempat ini sering dikunjungi oleh pelancong asing. Ditambah pula dengan makanan jalanan yang banyak dengan makanan yang cukup lazat. Sama ada tradisional Malaysia atau trending. Ingin tahu tentang tunggangan, kemudahan dan tiket masuk? Perhatikan pembahasan berikut!

Ride Pasar Malam Cameron

Ride Pasar Malam Cameron
Picture by: @kristaangelina

Bagi anda yang ingin ke sana, anda mesti tahu tunggangan apa yang anda boleh nikmati. Tunggangan yang dimaksudkan bukanlah seperti taman air atau lawatan lain, tetapi berbeza. Memandangkan konsep yang dibawa adalah kulinari dan barangan yang menarik.

1. Tunggangan luar

Tunggangan luar biasanya dipenuhi dengan pelbagai penjual makanan moden dan tradisional. Boleh pilih mana-mana nak makan. Lebih-lebih lagi untuk ibu hamil yang mengalami masalah mengidam. Tempat ini nampaknya syurga bagi penggemar makanan.

Tetapi supaya tunggangan luar atau suasana dapat dinikmati dengan baik, anda harus datang pada hari yang cerah. Tidak mengapa apabila cuaca mendung atau hujan renyai-renyai sambil menikmati hidangan masakan hangat, tetapi jangan lupa untuk membawa baju hujan atau payung!

2. Tunggangan Foto

Mengambil gambar seolah-olah menjadi aktiviti wajib bagi sesiapa yang sedang berjalan-jalan atau memasak di suatu tempat. Salah satunya ialah di Pasar Malam Cameron. Terutama untuk selebriti yang bekerja untuk mengulas makanan.

Baca Juga  Jambatan Saloma KLCC 2023: Aktiviti & Tarikan

Anda boleh menemui pelbagai tempat bergambar yang menarik. Anda boleh bergambar di tengah-tengah kedai yang kelihatan cantik pada waktu malam.

3. Relax Rides

Jika anda penat berjalan-jalan dan ingin singgah sebentar sebelum menikmati hidangan kulinari seterusnya, jangan risau, kerana Pasar Malam Cameron Highland telah menyediakan tempat duduk untuk pejalan kaki. Anda boleh sambil menikmati suasana dan lampu berkilauan di sekeliling.

Bila lagi nak rasa masakan dari kawasan atau negara lain kalau bukan di Pasar Malam ini? Sediakan lebih banyak wang, kerana dijamin anda tidak akan cukup untuk makan satu jenis makanan dan minuman sahaja. Ajak juga orang tersayang supaya lebih berkesan.

Senarai Senarai Pasar Malam Cameron Highland

Perubahan : Pasar Malam Brinchang dipindahkan ke Golden Hill manakala Pasar Pagi Tanah Rata berlanjutan ke waktu petang dan malam. Pasar Malam Tanah Rata pada malam Sabtu juga dah tiada sejak 4 tahun lepas.

Bebas Harga Tiket

Harga kemasukan
Picture by: @cheramiche

Jika anda bertanya tentang tiket masuk, jawapannya hampir sama dengan kawasan pusat beli-belah secara umumnya. Pasar Malam Cameron adalah bayaran masuk alias tak perlu bayar untuk masuk.

Anda boleh memasuki kawasan pasar malam mini dengan bebas tanpa perlu mengeluarkan sesen pun. Tetapi masih menyediakan bayaran letak kenderaan! Selain itu, seperti yang dijelaskan di atas, tidak cukup untuk anda membeli satu makanan dan minuman sahaja, jadi simpan wang tambahan.

Pelbagai jenis makanan dan minuman dijual disini dengan harga yang agak berpatutan. Jika anda telah mencuba beberapa, sediakan ulasan! Anda juga boleh menemui pelbagai barangan menarik. Contohnya gelang, beg dan lain-lain.

Jadi, tempat ini sengaja direka untuk pelancong yang ingin membeli-belah sama ada untuk diri sendiri, dengan rakan-rakan atau cenderahati untuk orang lain.

Promo atau Diskaun Kedai

Promo atau Diskaun Tiket
Picture by: @cheramiche

Sekarang untuk promo, sebenarnya bergantung pada setiap penjual. Alias ​​antara satu kedai dengan kedai lain menggunakan promosi yang berbeza. Jadi, bukan diskaun umum, tetapi peribadi, mengikut polisi penjual.

Baca Juga  Harga Tiket Wet World Water Park 2024

Tetapi jangan risau, kerana makanan jalanan di pasar Malam Cameron sering mengadakan promosi untuk menarik pelanggan. Contohnya beli satu percuma satu. Sudah tentu ini amat menguntungkan pengunjung kerana dapat menjimatkan kos untuk menikmati makanan dan minuman yang dijual.

Begitu juga dengan barangan, selalunya ada banyak promo untuk cenderahati dalam kuantiti yang banyak. Anda boleh membeli item yang serupa atau berbeza dalam pakej untuk lebih menjimatkan. Sampai sini boleh faham kan?

Tarikan Sedia Ada

Tarikan Sedia Ada
Picture by: @cheramiche

Mengenai tarikan, sudah tentu tidak banyak yang boleh dinikmati. Seperti yang dijelaskan di atas, tempat ini adalah makanan jalanan. Jadi anda tidak perlu mengharapkan lebih banyak muzik langsung atau apa-apa lagi. Jika anda ingin menikmati tarikan, anda boleh datang ke tempat-tempat di sekitar Pasar Malam Cameron Highland.

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @cheramiche

Apabila tibanya cuti, tempat menarik di Cameron Highland yang berkonsepkan makanan jalanan kontemporari ini wajib dikunjungi. Anda tidak akan cepat bosan kerana terdapat beberapa aktiviti yang perlu dilakukan. Inilah ringkasannya:

1. Kedai

Pertama, sudah tentu anda boleh membeli-belah dan mencuba membeli pelbagai kulinari dan barangan unik yang dijual. Barang-barang ini berharga pada harga yang berpatutan. Jadi anda masih boleh berjimat walaupun anda berbelanja banyak.

Anda akan dapati beberapa barangan unik seperti aksesori, pokok bunga, kasut, pakaian, anak patung, beg, perhiasan sehinggalah pokok bunga seperti kaktus. Jadi anda tidak akan keliru untuk memberi hadiah kepada orang tersayang.

2. Masakan

Lepas shopping, pasti perut akan rasa lapar. Anda boleh menikmati pelbagai snek lazat yang disediakan di Brinchang atau Pasar Malam Cameron. Anda bebas memilih sama ada ingin makan makanan berat seperti nasi lemak, makanan laut, ikan olahan lain dengan rempah ratus dan perisa yang tidak perlu anda ragukan.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

Selain itu, Anda juga boleh menemui banyak makanan segera. Contohnya sosej, dimsum, odeng dan lain-lain. Tidak lupa juga ada minuman seperti soda, boba, jus, susu. Jadi, jangan sesekali sia-siakan peluang ini!

3. Memburu Foto dan Menikmati Suasana

Penjelasan di atas merujuk kepada tempat foto. Anda boleh mengambil gambar instagramable di sepanjang jalan Pasar Malam Cameron Highland. Anda juga boleh mengambil tempat kedai yang unik dengan pencahayaan yang terang.

Jangan lupa berehat jika penat di tempat yang disediakan. Lebih-lebih lagi bila bawa ibu bapa. Pastikan mereka mendapat rehat yang cukup semasa berjalan.

Kemudahan Pasar Malam Cameron Highland

Kemudahan Pasar Malam Cameron Highland
Picture by: @cheramiche

Pelbagai kemudahan sudah wujud di tempat ini. Pertama, terdapat tempat letak kereta untuk kedua-dua motosikal dan kereta. Anda juga boleh mencari tandas dan surau dengan mudah apabila anda ingin membida. Terdapat juga meja dan kerusi untuk pelancong yang ingin menikmati hidangan berat. Tidak lupa juga terdapat lampu yang terang dan cantik menambahkan lagi kehangatan suasana.

Lokasi Pasar Malam Cameron Highland

Lokasi
Picture by: @kagaya1981

Lokasi Pasar Malam Cameron II ialah di Jalan Golden Hills 1 , 39000 Brinchang, Pahang, Malaysia. Akses sangat mudah untuk pelbagai jenis kenderaan bermotor dan pengangkutan awam. Anda boleh menaiki grab, teksi atau lain-lain.

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @cheramiche

Bagi mereka yang ingin datang menikmati juadah kulinari di sini, boleh datang dari tengahari hingga ke malam iaitu dari jam 17.00 hingga 23.00 waktu Malaysia. Hari pembukaan adalah dua hari seminggu iaitu Jumaat dan Sabtu sahaja. Selain hari ini pasar malam mini ditutup.

Cadangan masa terbaik adalah sekitar jam 19.00 hingga 22.00 kerana pada masa itu semua kedai telah dibuka sepenuhnya.

Pasar Malam Cameron Highland tidak boleh dilepaskan. Jadi jemput semua orang yang anda sayangi untuk menikmati hidangan kulinari sambil bersantai dan menikmati jalanan dengan lampu yang cantik, OK?

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.