Harga Tiket Mardi Cameron Highland 2023

Mardi Cameron Highland merupakan destinasi pelancongan yang menyajikan pelbagai objek menarik untuk mengisi masa percutian anda. Lokasi ini dihiasi dengan bunga-bunga indah dan kemudahan yang boleh memanjakan anda untuk merasa seperti di rumah di lokasi pelancongan.

Bukan sahaja taman bunga, masih banyak lagi objek pelancongan yang disediakan di tempat ini seperti taman permainan kanak-kanak, kafe dan kemudahan lain. Pengunjung ke lokasi pelancongan ini bukan sahaja dari dalam negara tetapi juga dari luar atau luar negara.

Lokasi Pelancong dan Sejarah Ringkas Mardi Cameron Highland

Lokasi Pelancong dan Sejarah Ringkas Mardi Cameron Highland
Picture by: @shinharaz

Destinasi pelancongan ini terletak di Jalan Persiaran Endah, 39000 Tanah Rata, Cameron Highlands. Lebih tepat lagi, ia adalah kira-kira 214 km dan boleh mengambil masa lebih kurang 3 jam 17 minit. Perjalanan yang agak jauh akan membuahkan hasil apabila anda memasuki lokasi ini.

Dengan keluasan sekitar 42 hektar, tempat ini telah dirasmikan pada 14 Jun lalu berdasarkan idea Institut Penyelidikan dan Kemajuan Malaysia atau MARDI. Taman ini boleh menampung sehingga 100,000 pengunjung.

Pada mulanya tempat ini merupakan stesen atau pusat penyelidikan yang dibuka pada tahun 1926 semasa pemerintahan British dan dijadikan Taman Agroteknologi oleh Menteri Pertanian Datuk Dr. Effendi Norwawi.

Tunggangan Tersedia

Tunggangan Tersedia
Picture by: @shinharaz

Lokasi ini merupakan taman agroteknologi yang terdiri daripada enam kawasan utama iaitu Taman Inggeris, Taman Herba, Taman Orkid, Taman Mawar, pusat maklumat dan penyelidikan, serta kemudahan membeli cenderamata. Kemudian taman-taman itu terdiri daripada pelbagai spesies bunga dan tumbuhan.

Taman Bunga Mawar mempunyai jenis bunga ros yang berasal daripada 40 jenis bunga ros. Kemudian terdapat juga persekitaran ladang yang mengandungi 10 jenis strawberi, 100 jenis buah sitrus, enam jenis anthurium, 4 jenis jenis epal, pear dan kesemak.

Di sekitar taman terdapat beberapa tunggangan menarik seperti kincir angin ala Belanda, beberapa taman permainan, air pancut, dan banyak tempat bergambar menarik yang wajib dikunjungi. Kemudian terdapat juga 3 laluan hutan dan 7 laluan untuk melalui taman di lokasi ini.

Kemudahan Mardi Cameron Highland

Kemudahan Mardi Cameron Highland
Picture by: @shinharaz

Kemudahan berikut merupakan nilai tambah bagi lokasi pelancongan ini. Pasti percutian kita akan lebih lengkap dan terasa lebih diingati.

1. Pusat Jualan Cenderamata

Pusat jualan ini menyediakan cenderahati tipikal Mardi Cameron iaitu hasil dari Taman Agroteknologi. Bermula dari buah-buahan segar, sayur-sayuran, tanaman hiasan pasu, bunga potong segar dan banyak lagi.

Pengunjung boleh memilih hasil pertanian dan pertanian proses untuk dibawa pulang. Harga untuk tumbuhan dan produk pertanian ini sangat berpatutan dan mesra poket. Jadi, anda tidak perlu risau tentang kehabisan wang kerana semuanya dijual dengan harga yang mesra.

2. Taska Pelbagai Jenis Bunga

Kedudukan tapak semaian di taman bunga Mardi Cameron Highland juga memberi kesan menarik kepada anda. Deretan bunga-bungaan yang tumbuh subur di dataran tinggi dengan suasana udara yang sejuk pastinya boleh merosakkan percutian anda.

Semaian bunga ini boleh digunakan oleh pengunjung untuk ditanam di rumah masing-masing. Deretan bunga yang cantik berwarna warni pastinya sangat memberi inspirasi kepada pengunjung untuk mendapatkan bunga ini. Semaian bunga ini disediakan dalam pasu tumbuhan dan pengunjung boleh membelinya.

3. Kafeteria

Mengembara melalui taman-taman yang terdapat di lokasi pelancongan ini sangat menguras tenaga anda. Selepas itu anda akan memerlukan tempat berehat untuk berehat dan menambah nutrisi dalam badan. Tempat tersebut merupakan sebuah kafeteria yang menyediakan pelbagai jenis makanan dan minuman.

Minuman yang dijual di kafeteria ialah minuman segar seperti jus dan minuman ringan. Manakala makanan yang disediakan adalah pelbagai jenis makanan ringan. Harga menu makanan juga tidak terlalu mahal dan sesuai dengan kualiti.

4. Kemudahan Mesyuarat

Kemudahan ini disediakan untuk pengunjung yang ingin mengadakan mesyuarat serta bercuti. Kapasiti bilik mesyuarat ini cukup besar untuk mencecah 100 orang. Untuk mendapatkan kemudahan ini, anda hendaklah menjaga tempahan dan kelulusan daripada pihak pengurusan Taman Agroteknologi.

Anda boleh menggunakan bilik mesyuarat ini untuk pelbagai aktiviti seperti mesyuarat, perjumpaan keluarga, acara penting dan aktiviti tertentu yang lain. Jangan lupa untuk menjaga semua keperluan yang diperlukan untuk mendapatkan kebenaran menggunakan bilik.

Tarikan pelancong

Tarikan pelancong
Picture by: @z_suenn

Tiada tarikan khusus dari beberapa tapak pelancongan ini. Namun, lokasi Taman Agroteknologi ini mempunyai air pancut yang sering dimainkan dengan tarikan air pancut yang sangat menarik. Tarikan seperti ini juga menjadi tarikan untuk menarik pengunjung.

Aktiviti di Mardi Cameron Highland

Aktiviti di Mardi Cameron Highland
Picture by: @z_suenn

Pelbagai tunggangan dan kemudahan di lokasi ini tentunya pengunjung boleh menjalankan aktiviti dan aktiviti percutian seperti yang diterangkan di bawah.

1. Berjalan Mengelilingi Taman

Kawasan taman yang terdiri daripada enam jenis taman ini merupakan lokasi yang wajib anda kunjungi, kerana titik jualan destinasi ini terkandung dalam tunggangan ini. Kebun-kebun ini menyediakan pelbagai jenis bunga cantik yang ditanam secara berkumpulan.

Sehingga bunga yang tumbuh berbaris dengan berbagai warna. Semasa berjalan-jalan di taman ini pengunjung tidak akan pernah bosan kerana penempatan bunga-bunga ini sangat menarik dan sesuai dijadikan tempat bergambar.

Di kawasan ini, anda boleh melalui 3 laluan hutan dan 7 taman. Apabila berjalan di sekitar kawasan tersebut anda boleh ditemani oleh pemandu pelancong yang akan menerangkan maklumat berkenaan taman dan hutan yang sedang diterokai. Selain itu, terdapat juga laluan pejalan kaki untuk menyusuri seluruh kawasan Mardi Cameron Highland.

2. Ambil gambar di Taman

Berjalan melalui taman tidak akan lengkap tanpa mengambil beberapa gambar menarik di tapak pelancongan. Anda boleh mengambil gambar yang cantik di setiap taman. Bermula dari taman bunga, kebun buah-buahan dan taman-taman lain.

Momen yang begitu indah di taman yang cantik ini tidak akan dilepaskan. Bagi anda yang ingin berkunjung ke sini, jangan lupa bergambar di lokasi ini!

3. Mengadakan Mesyuarat dan Cuti

Aktiviti dan aktiviti seperti ini boleh dilakukan oleh pengunjung yang ingin bercuti sambil mengadakan mesyuarat berkaitan kerja. Ini disokong dengan kewujudan kemudahan bangunan mesyuarat dalam persekitaran destinasi pelancongan.

Waktu Operasi Lawatan

Waktu Operasi Lawatan
Picture by: @eppaviolet

Taman ini dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 5 petang. Kemudian terdapat juga rehat kakitangan supaya pengunjung tidak dapat memasuki kawasan taman iaitu dari pukul 12.45 tengahari hingga 2 petang, kecuali pada musim cuti sekolah.

Harga Tiket Mardi Cameron Highland

Harga kemasukan
Picture by: @eppaviolet

Untuk memasuki kawasan Taman Agroteknologi, pengunjung perlu membayar tiket dengan nominal berikut:

Kanak-kanakRM2
MatangRM5
Kanak-kanak (Kumpulan 1 bas)RM60
Dewasa (Kumpulan 1 bas)RM120

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @shinharaz

Tidak banyak maklumat tentang promo dan diskaun yang boleh diperolehi apabila mengunjungi lokasi ini. Namun begitu, harga diskaun yang termasuk dalam pakej berkumpulan biasanya merupakan promo untuk pengunjung jika mereka membawa kumpulan yang ramai.

Maklumat mengenai Mardi Cameron Highland di atas semakin menarik perhatian kami untuk datang melawat kawasan Taman Agroteknologi. Keindahan taman dan suasana yang sangat indah tentunya menjadikan percutian itu lebih bermakna.

Baca Juga  Harga Tiket Ehsan Waterpark 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.