√ KUALA SEPETANG: Tarikan, Review, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Kuala Sepetang – Kuala Sepetang, yang dahulunya dikenali sebagai Port Weld, telah diberikan nama resmi oleh Pemerintah Negeri Perak. Berlokasi di muara sungai yang mengarah ke Selat Melaka di sisi barat Perak, dalam wilayah Taiping, Kuala Sepetang adalah kawasan yang bersempadan dengan Matang, Au Long, Kamunting, dan Taiping. Kawasan ini juga dikenali dengan keindahan paya bakau yang luas, yang dijaga oleh Jabatan Perhutanan Matang, dan menyediakan pelbagai tempat menarik untuk dikunjungi di Kuala Sepetang.

Terkenal akan paya bakau yang terbentang luas dan hutan bakau yang mengagumkan, Kuala Sepetang menjadi destinasi pilihan yang sempurna bagi mereka yang berkeinginan mengalami keindahan alam Malaysia yang asli. Kawasan ini juga terkenal dengan pelbagai aktivitas menarik seperti pelayaran menyusuri sungai, kunjungan ke kolam ikan, serta kesempatan mencicipi makanan laut yang segar dan enak. Bagi penggemar alam dan budaya nelayan, Kuala Sepetang pasti adalah destinasi yang tak boleh dilewatkan.

Tarikan

1. Matang Mangrove Reserve

matang mangrove reserve

Kuala Sepetang mendapat pengiktirafan kerana sistem pantai bakau yang menghampar ke utara hingga ke desa nelayan yang mempesonakan di Kuala Kurau. Cara yang paling unggul untuk menikmati ekosistem yang mengagumkan ini tanpa terperangkap dalam lumpur adalah melalui Rizab Bakau Matang, di mana terdapat jalan setapak yang mengelilingi hutan bakau yang lebat.

Ini memberikan peluang yang tidak ternilai untuk anda mengamati dari dekat pokok-pokok bakau dan akar-akarnya. Selain itu, anda juga berkesempatan menyaksikan burung-burung tempatan dan makhluk lain seperti mudskippers yang merupakan penghuni setia kawasan bakau tersebut.

ButiranMaklumat
Waktu Buka8 pagi hingga 7 malam setiap hari
Yuran MasukRM15 seorang

2. Kuala Sepetang Charcoal Factories

kuala sepetang charcoal factories

Kuala Sepetang dikenali sebagai salah satu pengeluar arang yang terbesar di Malaysia. Hutan bakau di sini menyediakan kayu yang ideal untuk dijadikan arang. Setiap tahun, kira-kira 1000 hektar hutan bakau setempat ditebang untuk tujuan ini. Namun, jumlah yang sama akan ditanam semula, memerlukan masa kitaran selama 30 tahun untuk tumbuh kembali. Keseluruhan proses ini diatur oleh Jabatan Perhutanan Malaysia untuk memastikan kelestarian alam sekitar.

Di luar kawasan bandar, terdapat kilang arang Khay Hor Holdings yang telah diwarisi secara turun-temurun dan kini dimiliki oleh Encik Chuah. Pelawat boleh mengikuti lawatan percuma ke kilang ini, di mana mereka akan dibawa melihat tanur bata raksasa yang digunakan dalam proses pembuatan arang. Proses ini meliputi pelbagai langkah, dari pengeringan hingga pembakaran. Anda juga akan dapat melihat tumpukan kayu bakau yang telah dipotong, menunggu giliran untuk dimasukkan ke dalam tanur. Jika bertuah, pelawat mungkin dapat menyaksikan pekerja mengangkut lebih banyak kayu balak ke dalam kilang pada waktu yang tepat.

Baca Juga  √ MUZIUM TELEKOM: Sejarah, Tarikan, Harga Tiket 2024
ButiranMaklumat
Waktu Buka9 pagi hingga 5 petang setiap hari
Yuran MasukPercuma, namun RM5 seorang untuk lawatan

3. Kuala Sepetang Port Weld Bridge

kuala sepetang port weld bridge

Setibanya anda di Kuala Sepetang dari Taiping, anda mungkin tidak akan menyadari betapa dekatnya anda dengan perairan hingga anda menyeberangi jambatan terkenal yang melintasi Sungai Reba, anak sungai yang lebih kecil daripada Sungai Sepetang. Lokasi ini mungkin merupakan salah satu tempat paling memukau di Kuala Sepetang, sebuah perspektif sempurna dari mana anda dapat melihat rumah-rumah penduduk yang bertengger di tepi air, di mana puluhan bot nelayan berwarna biru, merah, dan kuning bersandar bak kereta terapung — dan seringkali, bot-bot ini menjadi alat transportasi utama bagi keluarga setempat.

Jambatan Port Weld kini dilengkapi dengan bumbung besi yang berombak, sehingga anda bisa berkunjung ke sini pada bila-bila masa sepanjang hari. Namun, pemandangan terbaik bisa dinikmati pada saat matahari terbit atau terbenam. Nantikan saat bot nelayan melintas di bawah jambatan dan rebut peluang untuk mengambil gambar yang tidak terlupakan itu.

4. Kuala Sepetang Kampung Seberang

kuala sepetang kampung seberang

Jambatan Port Weld akan membawa anda ke Kampung Seberang atau kawasan Cina di Kuala Sepetang. Anda akan menemui labirin lorong-lorong kecil yang mempesonakan di sini, yang hanya boleh dilalui dengan berjalan kaki atau naik motosikal. Rumah-rumah lama di sini, kebanyakan masih dibuat daripada kayu sepenuhnya, berderet rapat di tepi pantai, diselangi dengan kuil Cina dari semasa ke semasa. Ada rumah yang dibangun di atas tiang, dan beberapa di antaranya telah diubah menjadi homestay yang menarik.

Keindahan Kampung Seberang terletak pada kemungkinan untuk mengembara, mengamati penduduk tua Cina setempat yang sedang berehat di beranda mereka, menjalankan kehidupan seharian yang sederhana. Anda juga boleh bersantai sambil menikmati secawan kopi atau semangkuk mi di salah satu dari banyak rumah yang telah berubah fungsi menjadi kedai kopi. Sekurang-kurangnya, anda pasti akan menikmati masa berjalan-jalan di lorong-lorong belakang ini. Namun, pengalaman anda mungkin akan bertambah menarik, terutama jika anda dapat berbahasa Cina dan berinteraksi dengan penduduk setempat yang sering kali ingin tahu tentang mereka yang meluangkan masa untuk berbual dengan mereka.

5. Port Weld Railway

port weld railway

Kuala Sepetang, yang dahulunya dikenali sebagai Pelabuhan Weld, memainkan peranan penting semasa Zaman Kolonial British. Ia adalah destinasi akhir bagi laluan keretapi Taiping-Port Weld yang dibuka pada tahun 1885, yang merupakan laluan keretapi pertama di Tanah Melayu. Hari ini, anda masih boleh melihat papan tanda stesen keretapi lama yang berdiri di tengah-tengah bandar, dengan tulisan dalam bahasa Inggeris, Melayu, Tamil, dan Cina. Meskipun hanya sedikit sisa-sisa yang bertahan, termasuk beberapa bagian landasan keretapi, tempat ini tetap merupakan kenangan sejarah yang penting dan patut dikunjungi ketika anda berada di Kuala Sepetang.

Baca Juga  √ GUA IKAN Kelantan: Tarikan, Review, Harga Tiket 2024

6. Boat Ride

kuala sepetang boat ride

Salah satu aktiviti terpenting di Kuala Sepetang adalah menyertai salah satu daripada pelbagai lawatan bot yang ditawarkan. Kebanyakan lawatan ini berlangsung di Sungai Sepetang, membawa pelawat melalui tempat-tempat utama yang membanggakan Kuala Sepetang.

Setiap bot dapat membawa sekurang-kurangnya enam orang dan menawarkan lawatan khas selama dua jam dengan harga RM28 untuk setiap orang. Lawatan ini termasuk kunjungan ke ladang ikan terapung, aktiviti menonton helang memberi makan, serta pelayaran menyusuri kawasan bakau pantai. Namun, jika anda datang dalam kumpulan, anda juga memiliki pilihan untuk berbincang dengan juragan bot untuk menyesuaikan pengalaman perjalanan anda.

Bagi mereka yang belum pernah mengunjungi Kuala Sepetang, mengikuti salah satu dari lawatan bot ini sangat disarankan. Lawatan ini tidak hanya memberikan anda kesempatan untuk memahami dimensi perairan di sini, tetapi juga untuk merasakan keindahan hutan bakau yang mengelilingi kawasan tersebut.

Harga Tiket: RM28

7. Pulau Sangga

pulau sangga sepetang

Salah satu destinasi unik dan terasing yang bisa anda jelajahi dengan bot adalah Kuala Sangga, sebuah penempatan utama di Pulau Sangga. Pulau muara terpencil ini adalah salah satu dari hanya dua pulau di Malaysia yang masih belum dilengkapi dengan bekalan elektrik dan air. Kampung di pulau ini beroperasi dengan tenaga solar, dan apabila anda berkunjung ke Kopitiam satu-satunya di sini, anda akan disajikan minuman yang dibuat dari air hujan.

Keistimewaan pulau ini juga terletak pada asal-usulnya sebagai penempatan Katolik Cina. Masih terdapat sebuah gereja yang didedikasikan untuk Saint Anne di sini. Walaupun penganut Katolik asal telah berpindah, Saint Anne kini dihormati seperti dewi Cina, dan dipercayai telah melindungi pulau ini dari berbagai bencana, termasuk Tsunami 2004 yang mengerikan. Ini tentunya merupakan penemuan antropologi yang menarik.

Kebiasaannya, Kuala Sangga dikunjungi sebagai sebahagian dari perjalanan bot yang lebih panjang dari Kuala Sepetang. Namun, berdasarkan penyelidikan terkini, terdapat projek eko-pelancongan baru yang menawarkan pengalaman inap desa di pulau ini, yang pastinya memberikan pengalaman yang sangat berbeza dan istimewa.

8. Muzium Matang

muzium matang sepetang

Jika anda berkunjung ke Kuala Sepetang melalui perjalanan kereta dari Taiping, jangan lepaskan kesempatan untuk singgah di muzium yang dibina oleh Ngah Ibrahim, yang dikenali sebagai Orang Kaya Menteri Paduka Tuan. Pameran di muzium ini banyak membincangkan tentang sejarah Taiping dan Kuala Sepetang, dengan fokus khusus pada politik sebelum era penjajahan British di Tanah Melayu.

Masuk ke muzium ini adalah percuma, jadi sangat disarankan untuk anda berkunjung dan memperoleh pengetahuan asas tentang kawasan ini sebelum anda memulakan penjelajahan lebih lanjut.

Waktu Buka: Muzium ini dibuka setiap hari dari jam 9 pagi hingga 5 petang, dan ditutup pada hari cuti kebangsaan.

9. See the Fireflies

kuala sepetang fireflies

Kuala Sepetang merupakan salah satu dari sedikit tempat di pantai Barat Malaysia di mana anda masih berpeluang melihat kelip-kelip. Memang benar, jumlah kelip-kelip ini telah berkurangan dengan drastik akibat penurunan kualiti persekitaran hutan bakau, dan anda tidak lagi dapat menyaksikan rumpun-rumpun cahaya kuning yang menyala seperti masa lalu. Namun, tidak meluangkan waktu untuk menikmati matahari terbenam dan perjalanan mencari kelip-kelip di Kuala Sepetang adalah sebuah kehilangan besar.

Baca Juga  √ KLCC PARK: Review, Tarikan, Harga Tiket 2024

Anda disarankan untuk mencari lawatan bot yang berangkat sekitar pukul 6.30 petang. Dalam lawatan ini, anda akan dibawa mengunjungi ladang ikan dan menikmati keindahan hutan bakau selama kira-kira sejam, diikuti dengan sesi memburu kelip-kelip yang dimulai pada pukul 7.30 malam, saat kegelapan mulai menyelimuti. Ini pastinya merupakan pengalaman yang tak terlupakan dan alasan yang baik untuk bermalam di Kuala Sepetang.

10. Eagle Watching & Feeding

kuala sepetang eagle feeding

Dalam setiap lawatan bot di Kuala Sepetang, ada satu segmen yang dikenali sebagai “memakan helang”. Bagi jurugambar hidupan liar, ini merupakan kesempatan yang tidak boleh dilepaskan. Segmen ini melibatkan juragan bot yang memberi makan helang tempatan dengan kulit ayam, yang dibuang ke permukaan air untuk menarik perhatian burung-burung tersebut. Walaupun ini bukan contoh aktiviti pelancongan yang lestari, ia merupakan sebuah praktik yang berlaku dan popular, jadi kita tidak boleh mengabaikannya.

Meskipun helang tidak mengalami kecederaan langsung dari aktiviti ini, mereka akhirnya mungkin mengembangkan kebergantungan pada daging ayam yang diberikan, yang secara tidak langsung membuat mereka bergantung pada bot-bot tersebut. Anda mungkin akan mendapatkan gambar yang menakjubkan, tetapi penting untuk menyedari implikasi dari apa yang anda saksikan dan lakukan.

11. Wonder Farm Mushroom

wonder farm mushroom

Ladang cendawan organik yang terletak berdekatan dengan Kuala Sepetang ini telah memproduksi pelbagai jenis kulat selama lebih 30 tahun dan merupakan destinasi yang sesuai untuk mempelajari tentang penanaman cendawan. Lawatan yang ditawarkan di ladang ini sangat menyeluruh dan menarik, terutama bagi kanak-kanak yang akan mendapati proses pembelajaran tentang penternakan cendawan organik ini sangat menyeronokkan.

12. Dolphin Spotting Tour

kuala sepetang dolphin

Perairan di Kuala Sepetang merupakan tempat yang ideal untuk menyaksikan ikan lumba-lumba Indo-Pasifik Humpback. Waktu terbaik untuk melihatnya adalah ketika matahari terbit, jadi jangan terpedaya dengan kata-kata operator pelancongan yang mengatakan sebaliknya. Untuk pengalaman terbaik dalam melihat ikan lumba-lumba, disarankan untuk menginap di salah satu pilihan penginapan yang kami rekomendasikan, dan kemudian mengikuti lawatan pada awal pagi.

ButiranMaklumat
Harga TiketRM150 seorang
Maklumat TambahanMinimum 3 orang, maksimum 10 orang

Lokasi

lokasi kuala setepang

Alamat: Kuala Sepetang, Perak, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/fUW4nYvdqTQb5Z7CA

Baca Juga: Harga Tiket Kellie’s Castle

Laluan

laluan kuala sepetang

Kuala Sepetang terletak lebih kurang 15km ke barat Taiping dan merupakan destinasi yang sesuai untuk kunjungan setengah hari atau sehari penuh. Cara terbaik untuk sampai ke sini adalah dengan memandu dari Taiping. Namun, terdapat juga pilihan bas, iaitu bas nombor 77, yang beroperasi pergi balik antara stesen bas Taiping di Pekan Lama dan Kuala Sepetang.

Kesimpulan

Rekreasi.my mendapati Kuala Sepetang di Perak, yang dulunya dikenali sebagai Port Weld, terkenal dengan hutan paya bakau dan keindahan sinar merah matahari di ufuk barat. Kawasan ini, kaya dengan sejarah dan budaya, juga dikenali dengan Mee Udang yang lazat, menarik ramai pengunjung.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.