Harga Tiket Masuk Underwater World Langkawi 2023

Harga Tiket Masuk Underwater World Langkawi – Underwater World Langkawi terletak di selatan Pantai Cenang. Tempat ini merupakan akuarium terbesar di Malaysia. Pengunjung akan menyaksikan lawatan bawah air yang didiami oleh lebih 200 spesies haiwan. Contohnya jerung, pari dan lain-lain.

Selain itu, terdapat juga spesies ikan air tawar terbesar yang hidup di Arapaima Amazon dan boleh dilihat terus di pintu pagar akuarium. Berdiri di atas tanah seluas kira-kira 6 hektar dengan 3 bahagian iaitu hutan hujan tropika, sederhana dan sub-Antartika. Ingin tahu tentang ulasan penuh? Dengar sampai habis!

Underwater World Langkawi

Kenderaan Sedia Ada
Picture by: @jomtravellocal

Tempat pelancongan ini direka bentuk dengan fokus utama pendidikan, pengetahuan dan hiburan. Ramai pelancong dari dalam mahupun luar negara berminat untuk melihat apa yang ada di tempat ini. Anda boleh meneroka pelbagai jenis ekosistem seperti sub Antartika, hutan hujan tropika dan lain-lain.

1. Pratonton Tangki

Pada bahagian pertama anda akan menemui sebuah Preview Tank yang merupakan zon pertama Underwater World ini. Kira-kira lapan kaki panjang. Di dalamnya terdapat ikan Arapaima yang merupakan spesies ikan terbesar di dunia yang hidup di air tawar. Anda juga boleh melihat ikan pari, ikan keli walau di bahagian pertama ini.

2. Ekosistem Sungai

Beralih ke tempat seterusnya, bahagian ekosistem sungai memaparkan ikan yang berasal dari Asia Tenggara, Amazon, Afrika, Amerika Utara hingga Australia. Terdapat tiga tangki penghubung yang serupa dengan konsep sungai.

Beberapa haiwan yang terdapat di situ contohnya ialah ikan garfish tropika, ikan keli albio, ikan keli ekor merah hingga ke Naga Air Cina. Bagaimana anda tidak berminat untuk ke Underwater World Langkawi?

3. Hutan Hujan Tropika

Seterusnya ialah hutan hujan tropika yang menyajikan sensasi meneroka kandang burung yang sangat luas. Anda akan bertemu Flamingo, Ruddy Shelduck, Pheasant di pintu masuk ke kawasan itu.

Jika anda menjemput kanak-kanak, sudah tentu mereka akan sangat terhibur dengan burung merpati, marmoset, gurame gergasi, cockatoo dan macaw.

4. Bahagian Iklim

Bahagian iklim ini merupakan tarikan utama pelancong kerana ia boleh dikatakan rumah kepada penguin Afrika yang sangat suka bermain. Bukan itu sahaja, terdapat juga anjing laut dari Amerika Selatan. Bahagian Iklim mempunyai terowong kecil sepanjang 8 meter dan laluan pejalan kaki.

Jadi ia membolehkan pengunjung melihat penguin berenang sedekat mungkin dengan habitat semula jadi mereka.

5. Bahagian Sub Antartika

Seterusnya ialah bahagian Sub Antartika yang tidak kurang menariknya daripada bahagian iklim. Dikenali sebagai Rockies kerana ia didiami oleh haiwan yang pernah melompat dari batu ke batu.

6. Tangki Heksagon

Kenderaan lain ialah tangki heksagon yang merupakan sebahagian daripada bawah air bertemakan kapal karam. Anda akan menemui tangki berkapasiti kira-kira 70,000 liter dan dianggap sebagai tempat terbaik untuk menyaksikan spesies ikan terbesar seperti jerung hitam dan putih.

7. Tangki Terowong

Siapa yang tidak berminat untuk berjalan dalam terowong sepanjang 15 meter? Setiap pengunjung pastinya akan terpesona apabila melintas sambil melihat pelbagai spesies ikan dan hidupan laut lain.

8. Kolam koi

Tempat ini sememangnya dikelilingi dengan pemandangan hutan tropika yang subur, warna dan percikan yang datang dari air terjun. Anda boleh menemui spesies Ikan Sultan, Ikan Mas Jepun, Cichlid dan lain-lain. Anda juga boleh memberi makan ikan mengikut jadual.

9. Bahagian Invertebrata

Tunggangan di Underwater World Langkawi memang cukup lengkap. Terdapat bahagian invertebrata yang mengandungi spesies marin yang jarang ditemui.

10. Bahagian Terumbu Karang

Kini di bahagian terakhir akuarium ini anda akan menikmati terumbu karang dan permata yang tidak ternilai. Terumbu karang penuh dengan warna.

11. Bahagian Beracun atau Beracun

Tidak lupa, terdapat juga haiwan akuatik yang paling mematikan dan beracun. Contohnya ialah Belut Moray hingga Lionfish.

Tarikan Ditampilkan di Underwater World Langkawi

Tarikan Ditampilkan di Underwater World Langkawi
Picture by: @jomtravellocal

Kini untuk tarikan yang dipaparkan, pengunjung akan diajak meneroka terowong sepanjang lebih kurang 15 meter dengan pemandangan pelbagai spesies ikan. Contohnya ikan pari, jerung, kerapu, penyu hijau dan lain-lain.

Kesemua haiwan ini terapung dalam 500,000 liter air laut. Anda juga boleh menonton penguin berenang dan bermain di Kawasan Penguinarium. Malah pengunjung turut diberi peluang memberi makanan kepada haiwan laut ini pada waktu makan.

Anda juga boleh menemui pelbagai haiwan air tawar. Contohnya ialah pameran kerang, reptilia, terumbu karang, invertebrata kepada haiwan berbisa dan berbisa. Tempat ini sangat menarik untuk kanak-kanak, bukan?

Aktiviti untuk Dilakukan

Aktiviti untuk Dilakukan
Picture by: @judet

Berdasarkan penjelasan sebelum ini, beberapa aktiviti yang dijalankan tidak jauh dari melihat pemandangan pelbagai spesies ikan yang terbahagi kepada beberapa bahagian dan iklim. Sepanjang pemandangan anda boleh mengambil gambar dan sangat instagramable.

Anda juga boleh menimba ilmu dengan membaca penerangan yang diberikan oleh pengurus. Mengingati seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa tempat ini bertujuan untuk pendidikan atau pendidikan untuk semua orang.

Anda juga boleh menginap di hotel atau rumah tetamu di sekitar. Selain itu, anda tidak perlu risau jika tiba-tiba lapar kerana terdapat pusat peranginan atau kafe dengan pelbagai juadah yang lazat. Sampai sini boleh faham kan?

Lokasi Underwater World Langkawi

Lokasi Underwater World Langkawi
Picture by: @jomtravellocal

Jadi untuk ke tempat ini boleh terus ke Jalan Pantai Cenang 07000, Langkawi, Kedah Malaysia. Walau bagaimanapun, untuk butiran lanjut, lihat maklumat berikut:

1. Melalui Udara

Yang pertama adalah melalui udara, anda boleh berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi yang disambungkan ke pelbagai bandar antarabangsa utama. Dari lapangan terbang, tempat ini adalah kira-kira 9 km. Anda boleh menaiki teksi untuk ke sana.

2. Melalui Talian Darat

Jadi jika anda melakukan perjalanan darat, maka tempat pelancongan ini terletak di hujung selatan Pantai Cenang. Anda boleh bertolak dari Pusat Bandar Langkawi dengan menaiki bas ke Coco Valley atau Zon Bebas Cukai Zon untuk sampai ke akuarium.

Bagaimanakah anda memahami cara untuk ke Underwater World Langkawi? Jangan lupa merancang dengan baik!

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @judet

Jika anda bertanya bilakah waktu buka tempat pelancongan ini? Jawapannya, dibuka setiap hari pada pukul 10.00 hingga 18.00 waktu tempatan. Tetapi untuk kemasukan pengunjung terakhir terhad kepada 17.00 sahaja. Jadi, pastikan anda tidak terlambat supaya anda boleh menikmati pemandangan lebih lama!

Harga Tiket Masuk Underwater World Langkawi

Harga kemasukan
Picture by: @judet

Jumlah harga tiket yang perlu dibayar untuk memasuki Underwater World Langkawi ini ialah:

Jenis Pengunjung Harga Tiket 
Dewasa RM33
Anak-anak RM28

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @judet

Promosi atau diskaun jarang diberikan oleh pengusaha pelancongan memandangkan tempat ini memang bertaraf antarabangsa. Bagaimanapun, pengunjung yang ingin membeli tiket dalam aplikasi lain akan mendapat promosi sehingga RM29 untuk dewasa.

Demikianlah ulasan lengkap Underwater World Langkawi yang amat memalukan untuk tidak dilepaskan apabila tibanya musim cuti. Harga tiket yang murah dengan pelbagai kemudahan dan pendidikan pasti membuatkan sesiapa sahaja terpegun.

Baca Juga  Harga Tiket Zipline Shah Alam 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.