√ GUNUNG YONG BELAR: Trail, Permit, Harga Tiket 2024

Harga Tiket Gunung Yong Belar – Puncak Gunung Yong Belar menjulang sebagai puncak kedua tertinggi dalam rangkaian gunung Titiwangsa yang luas, hanya beberapa meter lebih rendah daripada Gunung Korbu yang mendominasi.

Ia menjadi destinasi pendakian yang diminati, terutamanya semasa hujung minggu, di mana kumpulan-kumpulan bersemangat bersatu dengan matlamat menyelesaikan perjalanan menuju salah satu puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia, kadang-kala dalam tempoh satu hari atau dua hari satu malam.

Tentang Gunung Yong Belar

tentang yong belar mount

Gunung Yong Belar merupakan sebuah gunung yang berada di sempadan negeri Perak Darul Ridzuan dan Kelantan Darul Naim, Malaysia. Dengan ketinggian mencapai 2,181 meter (7,156 kaki), Yong Belar memegang gelaran sebagai gunung tertinggi di Kelantan, kedua tertinggi di Banjaran Titiwangsa, dan ketiga tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Ia tergolong dalam senarai tujuh gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia yang mencapai ketinggian lebih daripada 2,134 m (7,000 kaki) dari aras laut, atau lebih dikenali sebagai G7 di kalangan pendaki tempatan.

Gunung ini menampilkan pelbagai jenis hutan seperti Hutan Dipterokarp Bukit, Hutan Dipterokarp Atas, Hutan Montane, dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung. Terdapat pelbagai flora yang bernilai perubatan di kawasan gunung ini.

Bagi para pendaki, terdapat kemudahan untuk bermalam di Kem Tudung Periuk sebelum memulakan pendakian ke puncak gunung ini.

Trail

trail gunung yong belar

Tempat mula bagi pengembaraan biasa ialah di Lojing (1,420m), terletak di tenggara puncak, di mana sebuah masjid terkemuka, Masjid Lojing, dapat ditemui di sebelah kiri jalan (jika bergerak ke atas dari Ipoh). Di samping itu, terdapat kemudahan tandas awam dan kawasan letak kereta yang luas untuk memuatkan banyak kereta. Beberapa pengembara memilih untuk berehat dan tidur sejenak dalam kenderaan mereka di sini sebelum memulakan perjalanan saat fajar.

Pilihan lain ialah mengikut jejak simen dan paip air hitam dari Empangan Blue Valley (1,540m) hingga ke Pintu Rimba, atau mempersingkatkan masa perjalanan (setiap hala) sejam atau lebih dengan menggunakan 4WD ke Kabin Kem di hujung ladang sayur persendirian yang mempunyai pintu pagar logam hitam berkunci pada satu titik.

Baca Juga  √ Sosodikon Hill Kundasang: Review & Harga Tiket 2024

Kebanyakan kumpulan lebih suka menaiki 4WD beberapa kilometer lebih dekat ke puncak, menuju Kabin Kem di ladang sayur yang dikenali sebagai Kebun Sayur (1,579m, ‘ladang sayur’), tempat kubis, bawang, kentang, dan sayur-sayuran lain ditanam. Walau bagaimanapun, bayaran tidak murah, RM36 seorang, untuk duduk atau berdiri di belakang, dan mungkin sepuluh kali ganda jumlah itu jika anda ingin menggunakan kenderaan secara eksklusif. Kesempatan untuk menyertai kumpulan lain ketika mendaki pada hujung minggu dapat menjimatkan masa yang berharga.

Pendakian ini mungkin kelihatan mudah dengan hanya kenaikan lebih dari 600 meter dari denai ke puncak, terutama dalam cuaca sejuk di ketinggian 1,500m. Namun, ini adalah pendakian sepanjang rabung yang bergerak naik turun dengan banyak bahagian yang curam dan berlumpur, dengan kenaikan sebenar mungkin hampir mencapai 1,000m. Waktu yang diperlukan untuk ‘turun’ dari puncak juga sama. Secara keseluruhan, pendakian ini agak serupa dengan Gunung Semangkok, tetapi lebih pendek dengan panjang denai 9km.

Selepas melepasi pondok di Kebun Sayur, denai meluncur ke lereng kecil sebelum memasuki hutan (‘pintu rimba’, 1,624m). Bahagian awal denai menawarkan pemandangan yang menarik karena mengikuti rabung dengan beberapa ‘puncak palsu’, terutama pada ketinggian 1,756m (selepas lebih sejam) dan beberapa tempat lagi selama sepuluh minit sepanjang 1,729m. Dari sini, mungkin anda dapat melihat Yong Yap, Bubu, dan Tok Nenek di sebelah kanan denai.

Setelah melewati puncak palsu ini, denai membawa anda ke Kem Tidung Periuk (1,660m). Kebanyakan pendaki akan mencapai tahap ini dalam masa kurang dari dua jam. Denainya berlumpur dan penuh dengan akar pokok, tetapi merupakan salah satu tempat perkhemahan utama yang popular di kalangan pendaki tempatan. Salah satu alasan adalah adanya sungai di laluan itu di luar kawasan perkhemahan. Berhati-hatilah ketika menuruni anak sungai – terdapat tali nipis untuk membantu melintasi batu yang curam dan licin.

Simpang seterusnya di denai selepas Tidung Periuk ialah simpang (1,700m) di mana belokan ke kiri akan membawa anda ke Air Terjun Pelur (‘Air Terjun Pelur’). Jika mahu meneruskan ke puncak Yong Belar, teruskan ke kanan, turun sedikit, lintasi sungai kecil, dan teruskan ke denai utama menuju ke puncak. Laluan kini menaik, memberikan anda rasa kemajuan yang baik. Sekali lagi, di sebelah kanan denai, ada peluang untuk menikmati pemandangan ke arah utara, menghadap Yong Yap, Bubu, dan Tok Nenek, jika cuaca baik. Perhatikan tumbuhan periuk kera di kawasan ini.

Baca Juga  √ GUNUNG STONG: Geologi, Tarikan, Harga Tiket 2024

Tapak perkhemahan seterusnya ialah Kem Kasut (1,950m), kira-kira 2 jam setelah Tidung Periuk (atau 3.5 hingga 4 jam keseluruhan dari Kebun Sayur). Sama seperti Kem Tidung Periuk, tapak ini berlumpur sedikit dan penuh dengan akar pokok, jadi disarankan untuk membawa tikar yang sesuai untuk tidur. Terdapat sumber air asas berdekatan (kira-kira sepuluh minit berjalan kaki), tetapi anda dinasihatkan membawa bekalan air sendiri atau merebus air sungai dari Tidung Periuk.

Puncak Yong Belar terletak tidak jauh, tetapi keadaan tanah semakin mencabar, dengan bahagian lumpur yang curam dan akar pokok serta dahan bergerigi yang menyulitkan perjalanan. Kebanyakan pendaki memerlukan kira-kira satu jam tambahan untuk mencapai puncak Yong Belar, menjadikan keseluruhan masa perjalanan sekitar 5 atau 6 jam.

Dari puncak, pemandangan yang menakjubkan menanti dalam cuaca yang baik. Gunung Korbu dan puncak Gunung Gayong dapat dilihat sekitar 8 kilometer ke barat laut. Korbu merupakan puncak tertinggi dalam rangkaian gunung Titiwangsa, kedua tertinggi di Semenanjung Malaysia, dan hanya beberapa meter lebih tinggi daripada Yong Belar. Puncak indah Yong Yap juga dapat dinikmati di utara apabila cuaca cerah. Seperti biasa, awal adalah lebih baik untuk menikmati pemandangan yang indah, dan itulah salah satu sebab mengapa berkhemah di salah satu kawasan perkhemahan adalah idea yang baik jika anda mempunyai masa.

Sedikit sebelum mencapai puncak, terdapat tiang simen nipis yang menandakan sempadan negeri. Di sinilah para pendaki yang terlibat dalam ekspedisi berbilang hari yang dikenali sebagai Trans Titiwangsa menuruni rabung yang menghubungkan Yong Belar, Korbu, Gayong, dan naik ke seberang ke apa yang dikenali sebagai Gunung Junction. Menjurus ke kiri membawa anda ke Korbu dan Gayong (Versi 1 Trans Titiwangsa). Menjurus ke kanan membawa anda ke arah Tok Nenek, Bubu, dan Yong Yap, dan keseluruhannya dikenali sebagai Versi 2 yang mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu untuk melibatkan kebanyakan puncak utama rangkaian gunung Titiwangsa!

Baca Juga  Jambatan Saloma KLCC 2023: Aktiviti & Tarikan

Turun sepatutnya mengambil masa tidak lebih daripada 5 jam, dan diharapkan anda tidak perlu menunggu terlalu lama untuk perjalanan 4WD kembali ke Lojing. Jika anda perlu turun kaki tanpa menggunakan 4WD, mungkin lebih baik turun ke Empangan Blue Valley (kira-kira 1 jam ke bawah) daripada mengikuti trek 4WD (anggaran lebih dua jam berjalan kaki).

Permohonan Permit

permit yong belar mount

Gunung Yong Belar sering menjadi tumpuan bagi aktiviti pendakian di kalangan pendaki dan terletak dalam Hutan Simpanan Kekal (HSK) Negeri Pahang.

Bagi melibatkan diri dalam sebarang aktiviti di Hutan Simpanan Kekal ini, setiap pengunjung dikehendaki memperoleh permit daripada Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.

Sebelum membuat permohonan atas talian, sila muat turun Manual Pengguna dan rujuk Panduan Menggunakan Sistem untuk mendapatkan panduan yang diperlukan. Perkhidmatan bayaran atas talian tidak disediakan.

Bayaran permit perlu diserahkan dalam bentuk Wang Pos atau Bank Draf atas nama Pengarah Perhutanan Negeri Pahang dan disampaikan kepada PHD Cameron Highlands sebelum pendakian dan dalam hari serta waktu pejabat.

Harga Tiket Gunung Yong Belar

harga tiket gunung yong belar
Gunung Yong BelarHarga Tiket
Pakej LengkapRM170

Bayaran merangkumi:

  • Guide
  • 4WD Transfer
  • Permit

Baca Juga: Harga Tiket Gunung Irau

Lokasi

lokasi yong belar mount

Alamat: Perak, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/Zqcqk5jD4N7a1zdj6

Laluan

laluan yong belar mount

Ipoh merupakan stesen kereta api terdekat (kira-kira 1 jam 15 minit perjalanan dengan kereta). Susun 4WD dari kuil Guandi Miao atau masjid di Lojing ke denai memakan masa kira-kira 40 minit.

Kesimpulan

Gunung Yong Belar merupakan destinasi semulajadi yang menarik di Malaysia dengan keindahan alamnya yang menakjubkan. Terletak di negeri Pahang, gunung ini menawarkan pengalaman pendakian yang mencabar tetapi memuaskan dengan pemandangan yang menakjubkan sepanjang perjalanan. Kelestarian alam sekitar di kawasan ini menjadi fokus utama, dan Rekreasi.my menggalakkan pengunjung untuk menjaga dan menghormati keindahan semulajadi Gunung Yong Belar demi kelestarian alam kita.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.