√ PULAU MABUL: Aktiviti, Review, dan Harga Tiket 2024

Harga Tiket Pulau Mabul – Jika anda mencari destinasi percutian yang damai dan menakjubkan, Mabul Island adalah pilihan yang sangat sesuai untuk anda.

Pulau kecil ini terletak di lepas pantai Sabah, Malaysia, dan dikenali kerana kecantikan pantainya, air yang bening, serta kepelbagaian makhluk marin yang menghuni kedalamannya.

Dalam penulisan ini, kami akan mengungkap pesona tersembunyi yang ada di Pulau Mabul.

Tentang Pulau Mabul

tentang pulau mabul

Pulau Mabul di Sabah adalah sebidang pulau kecil berbentuk bujur yang dikelilingi oleh pantai berpasir. Ia terletak di barat daya terumbu karang seluas 200 hektar di Laut Celebes, di luar pantai semenanjung Sabah. Mabul Island menonjol dengan terumbu cerun lembut dan air yang jernih, sementara juga menjadi tempat asal bagi puak Bajau Laut, salah satu etnik berbilang di Sabah.

Pulau Mabul diiktiraf sebagai salah satu lokasi selam muck terbaik di dunia. Selain itu, reputasinya sebagai destinasi utama untuk fotografi makro dasar laut juga tidak dapat disangkal di peringkat global.

Aktiviti Menarik di Pulau Mabul

aktiviti pulau mabul

1. Fotografi

Baru-baru ini, banyak kumpulan fotografi telah memilih Pulau Mabul, Malaysia sebagai destinasi untuk merakam kecantikan pulau dan secara umumnya, masyarakat Pelauk atau Gipsi Laut.

Operator pelancongan khusus menawarkan pakej fotografi yang unik di sini, sementara kelab-kelab fotografi dari Malaysia dan Asia Tenggara juga melibatkan diri dalam kegiatan yang serupa. Disarankan untuk membawa gula-gula atau snek jika anda ingin mengambil gambar bersama kanak-kanak Bajau Laut di Pulau Mabul.

2. Snorkeling

Snorkeling di perairan sekitar Pulau Mabul, Sabah, adalah cara yang luar biasa untuk mengamati kehidupan marin dengan latar belakang alam semula jadi yang memukau. Perjalanan sehari ke Pulau Kapalai atau Pulau Sipadan yang terkenal di seluruh dunia, keduanya hanya sekitar ±20 minit perjalanan dengan bot laju dari Mabul Island, boleh diatur oleh resort anda melalui operator selam.

Baca Juga  Harga Tiket Ice Skating IOI 2023

Namun, perlu diingat bahawa permit untuk Pulau Sipadan diperlukan sebelum melakukan sebarang aktiviti menyelam atau menyelam permukaan ke pulau tersebut, berdasarkan polisi perlindungan alam sekitar yang dikuatkuasakan oleh pihak kerajaan.

3. Menyelam

Terumbu cerun cetek dengan dasar berpasir menjadi tempat tinggal bagi pelbagai makhluk marin mikro, mulai dari sotong hingga udang, ikan, dan puluhan spesies nudibranch, moray, ikan pari, kuda laut, dan lain-lain. Keanekaragaman hayati yang mengagumkan, dipadukan dengan panduan selaman tempatan yang profesional, menjadikan Pulau Mabul pengalaman makro yang paling produktif untuk anda.

Menyelam di Pulau Mabul juga mudah karena arusnya lembut dan dasarnya yang berpasir tidak keruh, menjadikannya destinasi selaman yang lebih mudah diakses dibandingkan dengan tapak makro lainnya. Oleh itu, tidak menghairankan Pulau ini disenaraikan sebagai salah satu daripada 50 Tapak Selaman Terbaik di dunia.

4. Urut Spa

Mabul Water Bungalow Resort menawarkan pakej spa sehari yang mewah dengan pelbagai rawatan, disediakan oleh kakitangan yang berdedikasi untuk memenuhi setiap keperluan anda. Spa Mabul dijanjikan untuk menyegarkan minda dan menyuburkan jiwa anda.

5. Kursus PADI Pulau Mabul

Resort seperti Seaventures Dive Resort menawarkan Kursus PADI! Pengalaman belajar menyelam akan mengubah cara anda melihat dunia. Dengan mendapatkan pensijilan, atau jika anda sudah seorang penyelam, teruskan pendidikan anda untuk menjelajah dunia di atas dan di bawah permukaan laut.

6. Island Hopping

Menjelajah pulau-pulau di Sabah adalah cara yang hebat untuk menikmati keindahan pantai yang memukau di kawasan ini. Selain dari Sipadan dan Kapalai, bagi mereka yang ingin menjelajah lebih jauh, ada kemungkinan untuk melawat pulau-pulau lain seperti Bum Bum, Pom Pom, Mataking, dan Taman Marin Tun Sakaran.

Jelajah sehari boleh diatur untuk melawat kebanyakan pulau yang berdekatan, dengan perjalanan dari dan ke bandar Semporna atau Mabul.

Baca Juga  √ PULAU LAYANG-LAYANG: Tarikan, Review, Harga Tiket 2024

7. Kayak Lautan

Sewaan kayak disediakan sepanjang tahun (RM 30 sejam) di Perkampungan Air Sipadan, Sipadan Mabul Resort, dan Sipadan-Kapalai Dive Resort, yang terletak di Pulau Kapalai.

Peralatan yang boleh disewa termasuk kayak lutsinar Molokini, kayak biasa, dan pendayung. Molokini adalah kayak lutsinar yang diperbuat daripada bahan serupa dengan kaca kalis peluru dan kanopi jet pejuang.

8. Melihat Bintang

Pemandangan langit di Pulau ini sungguh indah dengan bintang-bintang yang berkelipan. Dengan kadar pencemaran cahaya yang rendah, pulau ini benar-benar ideal untuk menikmati fenomena ini.

9. Lawati Perkampungan Bajau Laut

Bajau Laut dikenali sebagai ‘Gipsi Laut’ disebabkan gaya hidup nomad dan kecenderungan mereka menjelajah lautan. Gipsi laut ini memang pakar dalam urusan laut, menjalani kehidupan di kawasan Segi Tiga Terumbu yang merangkumi Malaysia, Filipina, dan Indonesia secara turun-temurun.

Hingga kini, jumlah yang cukup besar masih tinggal dalam bot rumah kayu atau pondok bertiang yang mereka bina di atas terumbu karang berdekatan dengan pulau-pulau di Semporna. Orang Bajau Laut dikenali sebagai komuniti yang mesra dan bersedia menyambut kedatangan pengunjung.

10. Melihat Matahari Terbit dan Tenggelam

Menyaksikan matahari terbit atau terbenam di Pulau ini adalah antara pengalaman yang sukar dilupakan dan perlu dirancang dengan teliti.

Matahari terbit biasanya berlaku sekitar pukul 5.45 pagi, walaupun memerlukan usaha untuk bangun awal, namun pengalaman ini sungguh berbaloi. Bagi mereka yang tidak mahu berbangun awal, pemandangan matahari terbenam juga menawarkan keindahan yang sama memukau seperti matahari terbit.

11. Regatta Lepa

Pesta air Regatta Lepa memperlihatkan adat resam dan tradisi ‘Gipsi Laut’. Sorotan utamanya termasuk pesta terapung bot-bot lepa yang berwarna-warni, perlumbaan bot lepa, pertandingan tarik tali, pertandingan ratu cantik, dan persembahan bunga api yang memukau. Acara ini biasanya berlangsung dari pertengahan hingga akhir bulan April dan berlangsung selama 2-3 hari.

12. Miss Scuba Internasional

Organisasi Miss Scuba International diasaskan oleh En Robert Lo yang merupakan pemilik Sipadan Mabul Resort (SMART) dan Banglo Air Mabul, dan beliau amat percaya kepada pembangunan mampan untuk persekitaran marin.

Baca Juga  √ PULAU MANTANANI: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024

Beliau berharap dengan berkongsi keindahan semula jadi dunia bawah air melalui pertandingan ratu cantik, ia akan membolehkan lebih ramai orang untuk memahami betapa lemahnya lautan kita dan berapa lagi usaha yang diperlukan untuk memainkan peranan kita untuk memeliharanya. Sekiranya anda tiba pada bulan November, anda akan tiba tepat pada masanya untuk pesta Miss Scuba International ini.

Harga Tiket Pulau Mabul

harga tiket pulau mabul

Anda tidak boleh pergi ke Pulau Mabul secara individu, sebaliknya anda perlu memanfaatkan pakej Pulau Mabul yang telah disediakan oleh beberapa ejen pelancong. Bagaimanapun, sebagai panduan, purata harga pakej ke Pulau Mabul berkisar antara RM500 hingga RM5000, bergantung kepada tempoh masa yang diambil dan jenis kemudahan yang anda pilih.

Baca Juga: Harga Tiket Pulau Manukan

Masa Terbaik untuk Melawat Pulau Mabul

pantai pulau mabul

Sebelum kita mengecap keindahan Pulau Mabul, mari kita berbincang mengenai masa terbaik untuk mengunjungi destinasi cantik ini.

Pulau Mabul terdedah kepada hujan monsun, yang boleh mengacau rancangan perjalanan dan mempengaruhi kondisi selam.

Masa paling sesuai untuk mengunjungi Mabul Island adalah semasa musim kemarau, iaitu dari Mac hingga Oktober. Tempoh yang ideal untuk mengeksplor pulau ini adalah selama 3 atau 4 hari.

Dalam tempoh ini, cuaca cerah dan kering serta laut yang tenang dan jernih menjadikannya waktu yang ideal untuk aktiviti menyelam dengan skuba dan snorkeling.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa harga mungkin lebih tinggi pada musim ini kerana ketinggian permintaan.

Lokasi

lokasi mabul island

Pulau Mabul terletak di asia tenggara Sabah, Malaysia

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/uP1wrjPREaVGtZok7

Kesimpulan

Pulau Mabul mempersembahkan keindahan luar biasa dan kepelbagaian hayati yang terdapat di pulau ini. Pulau Mabul terkenal dengan pantainya yang cantik, air laut yang jernih, dan terumbu karang yang menakjubkan.

Selain itu, pulau ini menjadi destinasi popular untuk penyelam dengan pelbagai spesies marin yang unik. Terdapat juga perbukitan kecil dan kampung nelayan yang menambahkan pesona kesejukan. Rekreasi.my percaya Pulau Mabul menawarkan pengalaman yang luar biasa bagi pelancong yang mencari ketenangan dan keunikan alam semula jadi.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.