PANTAI KLEBANG MELAKA – Tarikan & Aktiviti 2023

Selain mempunyai pemandangan semula jadi yang indah dan padang pasir, Pantai Klebang juga menyediakan pelbagai jenis tunggangan yang menyeronokkan yang boleh dimanfaatkan oleh pengunjung. Kewujudan kenderaan ini dapat menambahkan lagi keterujaan para pelancong yang mengunjunginya.

Ramai rakyat Malaysia telah mengunjungi pantai ini pada musim cuti atau pada hari bekerja. Ini berlaku bukan tanpa sebab memandangkan pantai yang indah ini mampu memberikan pengalaman percutian yang lebih sukar untuk dilupakan. Jadi, pantai ini tidak pernah sepi pengunjung.

Rides di Pantai Klebang

Rides di Pantai Klebang
Picture by: @cas12125

Bunyi ombak di pantai ini mampu menenangkan hati dan fikiran pengunjungnya. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengajak anak bermain pasir pantai. Sebab, pantai padang pasir ini mempunyai kawasan yang sangat luas dan sesuai untuk dijadikan tempat bermain.

Malah, pantai ini juga dilengkapi dengan beberapa jenis tunggangan yang sangat menyeronokkan. Untuk itu, kenali apakah fun rides di tempat ini iaitu:

1. ATV

ATV atau kenderaan semua rupa bumi ialah tunggangan pertama yang terdapat di pantai ini. Bermula dari pengunjung kanak-kanak, remaja, hingga dewasa boleh menaiki kenderaan ini untuk mengelilingi pantai. Dengan cara itu, anda tidak akan berasa letih selepas melakukan aktiviti percutian ini.

Kenderaan empat roda ini mampu merangsang adrenalin pengunjung, maka tidak hairanlah kenderaan ini sering menjadi pilihan kebanyakan pelancong. Walaupun kenderaan ini direka untuk satu orang sahaja, anda masih boleh menikmatinya bersama rakan atau keluarga.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Dayang 2023

2. Keretapi elektrik

Berbeza dengan ATV yang boleh dinaiki pengunjung dewasa, tren elektrik ini sendiri hanya boleh dinaiki oleh pengunjung kanak-kanak. Jadi, ibu bapa hanya boleh memerhati dari jauh ketika anak-anak mereka bermain tunggangan ini.

Untuk bermain kenderaan yang satu ini, pengunjung perlu membayar bayaran tambahan. Namun, anda tidak perlu risau kerana bayaran tambahan ini agak berpatutan.

3. Kesibukan

Pernahkah anda mendengar apa itu bustel? Ya, bustel adalah sebuah rumah penginapan berkonsepkan penampilan seperti bas, supaya penginapan ini dapat memberikan pengalaman percutian yang lebih menarik kepada pelancong.

Bustel di kawasan ini juga sering disebut sebagai homestay terbaik di Pantai Klebang Melaka. Nanti penginapan ini akan disusun rapi di kawasan pintu masuk pantai.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @sazliana_sahar

Setiap destinasi pelancongan akan memerlukan tarikan baharu untuk menarik perhatian pelancong. Dalam hal ini, pantai yang mempunyai padang pasir yang sangat luas dilengkapi dengan pelbagai jenis tarikan menarik yang mampu menambahkan lagi kemeriahan percutian pengunjung.

Berikut adalah beberapa tarikan yang boleh dinikmati pengunjung ke pantai ini iaitu:

1. Kocok Kelapa Asli Klebang

Minuman istimewa yang wajib anda cuba apabila berkunjung ke tempat ini ialah Coconut Shake. Rasa lazat minuman ini hanya boleh dicuba apabila anda berkunjung ke Pantai Emas Klebang, Melaka. Coconut Shake ialah minuman yang menggabungkan kelapa dengan aiskrim vanila.

Jadi, anda boleh bayangkan sendiri betapa sedapnya minuman ini. Coconut Shake boleh menjadi minuman paling sesuai apabila cuaca di pantai mula terasa panas.

2. Klebang Beach Resort Melaka

Tarikan yang satu ini boleh menjadi pilihan paling tepat untuk pelancong yang ingin menginap di resort mewah dan selesa. Malah, harga sewa bilik semalam di rumah penginapan ini juga agak berpatutan iaitu bermula dari RM160-RM233.

Pelancong boleh menginap di Klebang Beach Resort Melaka, supaya keesokan paginya dapat melihat pemandangan matahari terbit yang sangat cantik.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Manukan 2023

3. Muzium Kapal Selam

Walaupun tidak berada di kawasan pantai ini, lokasi Muzium Kapal Selam tidaklah terlalu jauh, jadi bolehlah singgah sebentar untuk melihat kandungan muzium tersebut. Destinasi pelancongan Muzium Kapal Selam ini adalah muzium kapal selam asli yang hanya wujud di Malaysia.

Jadi, tempat ini boleh menjadi destinasi pelancongan pendidikan yang sangat sesuai untuk ibu bapa yang berhasrat untuk membawa anak-anak mereka bercuti.

Aktiviti Pantai Klebang

Aktiviti Pantai Klebang
Picture by: @izul_julianto

Dengan begitu banyak aktiviti yang boleh dilakukan di tempat ini, pengunjung boleh berasa lebih selesa menghabiskan masa bercuti di sini. Tidak perlu membincangkan perkara lain, berikut adalah beberapa jenis aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung pantai:

1. Main Layang-layang

Aktiviti pertama yang menyeronokkan di sini ialah bermain layang-layang. Dengan angin yang bertiup kencang, wau boleh terbang lebih tinggi. Jadi, aktiviti ini boleh membuatkan kanak-kanak berasa lebih gembira.

2. Menunggang Kuda Padi

Kuda padi juga sering dirujuk sebagai kuda. Apabila anda melawat pantai ini, anda boleh menikmati pemandangan sekitar dengan menunggang kuda padi di pantai. Jadi, anda tidak perlu berjalan sendirian untuk menikmati pemandangan di pantai ini.

3. Berkelah

Untuk berkelah di pantai ini, pengunjung boleh membawa makanan dan minuman sendiri dari rumah. Namun, mereka juga boleh membeli beberapa jenis makanan tipikal di tempat ini untuk dinikmati bersama keluarga tersayang.

Suasana selesa yang wujud di pantai ini mampu menjadikannya sesuai untuk dijadikan tempat perkelahan.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @iamjoeyjohari

Selain menyediakan beberapa jenis tunggangan dan aktiviti yang sangat menarik, pantai ini juga menyediakan pelbagai kemudahan yang sangat berguna, dan antaranya ialah:

  • Tandas awam
  • gerai makan
  • Kawasan parking yang luas
  • taman permainan
  • Gerai yang menjual pelbagai jenis permainan yang menyeronokkan
Baca Juga  Harga Tiket 99 Wonderland Park 2023

Lokasi dan Alamat Pantai Klebang

Lokasi dan Alamat Pantai Klebang
Picture by: @cas12125

Pantai ini terletak di daerah Melaka Tengah dan berada di antara Sungai Udang dan Bandaraya Melaka. Untuk maklumat lanjut, pantai ini akan terletak berhampiran Pantai Puteri yang mempunyai panorama alam yang sangat indah juga.

Bagi orang ramai yang ingin berkunjung ke pantai ini, bolehlah memulakan perjalanan dari kawasan Kuala Lumpur. Kemudian, teruskan perjalanan melalui Lebuhraya Utara-Selatan dan keluar dari pintu tol Ayer Keroh.

Tiba di bandar Melaka, anda hanya memerlukan lebih kurang 15 minit untuk sampai ke lokasi pantai ini.

Hari Buka dan Waktu Operasi

Hari Buka dan Waktu Operasi
Picture by: @himsonong

Waktu operasi pantai ini diklasifikasikan sebagai sangat fleksibel iaitu 24 jam sehari. Jadi, setiap kali anda ingin melawat pantai ini, anda boleh melakukannya dengan segera. Anda boleh yakin bahawa pantai ini dibuka setiap hari dan pada setiap masa.

Namun, bagi pengunjung yang ingin menginap di kawasan ini, mereka perlu membuat tempahan terlebih dahulu. Ini perlu dilakukan bagi menjangkakan berlakunya bilik penuh yang boleh membuatkan pengunjung berasa kecewa.

Harga Tiket Pantai Klebang

Harga kemasukan
Picture by: @izul_julianto

Untuk memasuki pantai ini, pengunjung tidak perlu membeli tiket masuk terlebih dahulu, kerana kemasukan ke tempat ini adalah percuma.

Bagaimanapun, bagi pengunjung yang ingin menginap di Bustel Klebang, mereka perlu membayar bayaran tambahan sebanyak RM80/malam. Harga ini diklasifikasikan sebagai sangat berpatutan, kerana terdapat banyak kemudahan yang boleh dinikmati di penginapan ini.

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @roshazrinarusly

Tiada promosi atau diskaun yang boleh digunakan untuk membeli tiket memasuki pantai ini. Sebab tiket masuk ke Pantai Klebang adalah percuma.

Namun begitu, terdapat beberapa jenis promo atau diskaun yang boleh diperolehi oleh pengunjung yang akan menempah salah sebuah penginapan di kawasan ini. Biasanya, promosi ini boleh didapati dari aplikasi dalam talian.

Pantai ini tidak mengenakan bayaran masuk, jadi pelancong boleh berasa bebas untuk mengunjunginya. Nikmati masa percutian anda di sini sambil melihat pemandangan yang indah di sekelilingnya.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.