√ IPOH MURAL ART TRAIL: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Ipoh Mural Art Trail – Karya seni jalanan di Ipoh tetap menjadi kegemaran sejak kedatangan Ernest Zacharevic yang mula-mula menghidupkan semula warisan lukisan jalanan dari Pulau Pinang.

Jelaslah lukisannya kini pudar sedikit demi sedikit seiring berlalunya masa, terutamanya diterpa terik mentari dan hujan lebat yang kadang-kadang turun.

Namun, semangat baru seni sentiasa berputik. Anda dapat menemui karya-karya ini semasa melancong dengan panduan yang berguna ini!

Sejarah

sejarah ipoh mural art trail

Terdapat satu tokoh yang perlu anda kenal dalam seni bandar di Malaysia: Ernest Zachareviv, yang juga bertanggungjawab untuk kebanyakan seni jalanan di George Town, Pulau Pinang.

Beliau pada asasnya membawa seni jalanan ke Malaysia dan saya amat bersyukur akan itu! Dilahirkan di Lithuania, beliau dijuluki sebagai “Banksy dari Timur” oleh BBC selepas mencipta enam karya seni untuk Festival George Town pada tahun 2012.

Walaupun kepingan-kepingan itu kini dicetak pada pakaian dengan barisan di sekitar sudut-sudut di George Town untuk bergambar bersama mereka, seni mural jalanan di Ipoh tidak terlalu banyak ditemui jika dibandingkan. Tiada barisan di sini, kawan saya!

Sejarah seni mural jalanan di Ipoh sebenarnya bermula apabila Zachareviv meluaskan muralnya ke bandar-bandar lain di Malaysia. Mural pertamanya muncul pada tahun 2014 apabila Ipoh Old Town White Coffee menugaskannya untuk menyiapkan tujuh lukisan dinding. Ini menjelaskan mengapa terdapat begitu banyak mural berkaitan kopi di Bandar Lama Ipoh!

Kata khabarnya, beliau menyiapkannya dalam masa enam minggu sahaja. Saya harap beliau diberi bekalan kopi tanpa had sebagai ganjaran!

Artis lain juga telah melukis di Ipoh dan saya akan membuat liputan tentang itu semasa kami pergi.

Mural Art by Ernest Zacharevic

Ernest Zacharevic, yang terkenal dengan mural-mural menakjubkan di jalan-jalan Georgetown, Pulau Pinang, juga merupakan artis yang bertanggungjawab untuk karya-karya tersebut.

Selepas menyiapkan karya seninya di Pulau Pinang pada tahun 2012, Ipoh Old Town White Coffee meminta beliau untuk datang ke Ipoh bagi melukis tujuh mural di Ipoh Old Town.

Beliau mengambil masa satu setengah bulan untuk menyiapkan kesemua lukisan itu, bekerja siang hingga malam tanpa henti.

Baca Juga  Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023

Walau bagaimanapun, kebanyakan daripada mural-mural itu kini telah pudar dengan masa, dan tidak ada rancangan untuk melakukannya semula.

Old Uncle With White Coffee

Old Uncle With White Coffee

Sebuah mural yang besar menggambarkan seorang bapa saudara lama Ipoh dengan cawan kopi aslinya terpahat dengan indah.

Mural itu terletak di dinding bangunan di seberang Pusat Maklumat Pelancongan dan Padang Ipoh.

Ia merupakan lambang yang membanggakan serta mengingatkan kepada asal usul kopi putih khas Ipoh!

Paper Plane

paper plane mural

Hanya beberapa langkah dari mural pertama (Pakcik Tua dengan Kopi Putih), anda akan menjumpai mural dua kanak-kanak ini di dalam sebuah kapal terbang kertas besar yang terbang tinggi di atas bangunan tersebut apabila anda meninggalkan Pusat Maklumat Pelancongan Ipoh di Padang Ipoh.

Kopi-O

kopi o mural art

Penduduk tempatan gemar membawa kopi putih Ipoh mereka dalam beg plastik kecil yang diikat dengan tali nilon untuk menutup salah satu hujungnya, sambil diletakkan sedotan di sudut terbuka yang lain!

Mural besar berbentuk 4 ikat tepi yang digantung bersama ini terletak di bahagian atas dinding di tempat letak kereta terbuka yang tidak begitu ketara.

Hummingbird

hummingbird mural

Berhampiran dengan mural sebelumnya (Kopi-O), terdapat mural comel burung kolibri hijau besar yang kelihatan berlegar-legar di tepi pokok dengan latar belakang biru pucat.

Mural Struggle dan Hummingbird berkongsi tempat letak kereta yang sama tetapi di hujung yang bertentangan!

Mural burung kolibri masih ada di dinding, walaupun telah pudar. Anda boleh melihatnya di atas dinding besi yang berwarna biru terang. Tempat letak kereta sedang dalam pembangunan dan tidak dapat diakses oleh orang ramai pada masa ini.

Evolution

evolution art mural

Evolusi ini adalah penghormatan kepada sejarah perlombongan bijih timah di Ipoh. Mural hitam dan putih meliputi hampir keseluruhan bahagian Muzium Ho Yan Hor!

Mural itu menampilkan adegan biasa perlombongan bijih timah dengan pekerja sebagai fokus utama. Korek timah menjulang di latar belakang berhadapan dengan bukit batu kapur!

Trishaw

trishaw mural art

Mural 3D ini menampilkan beca sebenar yang boleh anda bergambar! Ia menunjukkan seorang lelaki sedang memuatkan kereta becanya dengan beg sampah dan kotak kadbod yang diratakan. Nama alternatif untuk mural ini ialah “Seni Jalanan adalah Sampah”.

Girl With Stool and Birdcage

girl with stool and birdcage

Walau bagaimanapun, pada Oktober 2017, ia telah dicat oleh pemilik bangunan itu tanpa sebarang pertentangan atau bantahan dari artis. Mereka menyatakan bahawa seni jalanan adalah sementara dan merupakan sebahagian daripada daya tariknya.

Baca Juga  Harga Tiket Gold Coast Melaka 2023

Mural Lain

mural street art ipoh

Sewaktu anda meneroka kawasan tumpuan pelancong seperti Lorong Pangkalan, anda pasti akan menjumpai beberapa tempat ini.

 • Swing: Mural interaktif dengan buaian berkarat yang tergantung betul-betul di bawah tangga yang berada di sisi Kedai Makanan & Minuman Ding Feng.
 • A Tree with Many Fruits: Mural indah ini terletak di lorong yang tersembunyi. Apa yang menarik tentang mural ini ialah fakta bahawa pokok yang digambarkan menghasilkan lebih daripada satu jenis buah – semuanya adalah buah-buahan tempatan! Durian, limau bali, nangka, betik, dan rambutan!
 • Packet of Heong Peah: Anda mungkin akan perasan yang ini (atau mungkin tidak kerana ia agak kecil) semasa melalui Lorong Pangkalan. Heong Peah ialah biskut serpihan Cina yang popular dengan isi manis di dalamnya!
 • Cheers: Kumpulan lelaki ini sedang menikmati bir mereka yang sedang dibakar boleh dilihat di dinding di luar satu hujung Lorong Pangkalan, berhampiran dengan tandas awam.
 • Kids Jumping for Joy: Banyak contoh seni jalanan di Ipoh menggambarkan kanak-kanak bermain dan ini tidak terkecuali. Anda akan menjumpai mural yang ceria ini di Lorong Pasar.
 • Kopitiam Scene: Di lorong yang sama seperti mural sebelum ini, mural ini juga dilengkapi dengan bangku untuk sesi bergambar bagi pengunjung yang gemar berpura-pura menjadi sebahagian daripada adegan tersebut!
 • Cooling Down: Mural panjang ini adalah karya Eric Lai, seorang guru seni tempatan. Anda boleh melihatnya dari persimpangan Rumah Arlene dan Bangunan SPH de Silva.
 • Kopitiam Scene 2: Terdapat satu lagi adegan kedai kopi lama yang dilukis pada salah satu dinding di Lorong Pangkalan. Ia memerlukan sedikit kesabaran untuk menunggu pukulan yang jelas walaupun ramai pelancong sering melalui jalan ini!
 • Struggle: Jika anda tidak memahami seni, anda mungkin sangka ia hanyalah tumpukan kereta di kawasan barang terbuang! Ironiknya, mural tersebut terletak di dinding tempat letak kereta! Tempat letak kereta telah dipasang sehingga hanya bahagian atas mural ini yang dapat dilihat.
 • Pair of Tin Miners: Beberapa pelombong mungkin ditemui di sudut yang agak tersembunyi berhampiran BookXcess Kong Heng.
 • Waiting for Business: Di belakang kedai membaiki kereta (Pusat Servis Tayar WF) di sebelah tempat letak kereta, terdapat mural bersaiz penuh yang menggambarkan seorang lelaki yang sedang bersantai di kedai wau, tanglung, pomelo, dan kalungan bunga.
 • Balancing Act: Di sebelah Lorong Hale terdapat mural dramatik yang besar yang memaparkan sekumpulan lelaki mengibarkan bendera besar sambil watak Cina mengucapkan selamat maju jaya kepada semua orang!
 • Cat vs Mouse: Pada zaman dahulu, kucing sering dipelihara di rumah (dan kedai) di Malaysia untuk mengawal populasi tikus. Mural kecil ini adalah satu penghormatan kepada hubungan yang tersebut.
 • Tribute to Tin Mining: Terdapat 2 mural pekerja lombong bijih timah yang terletak berdekatan antara satu sama lain. Anda boleh menemuinya di belakang cawangan Kopi Putih Bandar Lama Ipoh yang menghadap Ipoh Padang.
 • 3D Ipoh: Mural yang cerah ini menghiasi dinding di sisi cawangan OCBC di Bandar Lama Ipoh. Anda akan menjumpainya jika berjalan kaki dari Menara Jam Memorial Birch ke Tempat Letak Kereta Perbandaran Ipoh yang lama.
Baca Juga  √ GAHARU TEA Valley Gopeng: Review & Harga Tiket 2024

Harga Tiket Ipoh Mural Art Trail

mural street ipoh

Kerana ini adalah seni jalanan mural, tidak ada harga tiket atau dikenakan bayaran, ia adalah percuma.

Baca Juga: Laman Seni 7

Waktu Operasi

ipoh mural street art

Buka setiap hari 24 jam.

Lokasi

ipoh street art

Alamat: Jalan Masjid, Taman Jubilee, 30300 Ipoh, Perak

Google Maps: https://maps.app.goo.gl/Wa8UVmG2A57F3N296

Laluan

ipoh mural art street

Tertanya-tanya cara terbaik untuk bergerak antara tempat-tempat yang disenaraikan di atas?

Berjalan kaki: ini adalah cara yang paling mudah untuk meneroka seni jalanan Ipoh. Kebanyakan mural berhampiran dan direka bentuk untuk ditemui semasa laluan berjalan kaki yang senang. Mural Arts Lane adalah lokasi yang paling jauh dari mural Zach, kira-kira 15 minit berjalan kaki.

Dengan teksi/Grab: jika anda merasa letih, panggil teksi atau gunakan aplikasi mudah alih Grab untuk mendapatkan kereta. Ini adalah cara yang berpatutan dan mungkin menjimatkan tenaga anda berbanding dengan berjalan di bawah cuaca panas.

Kesimpulan

Rekreasi.my menyimpulkan bahawa Ipoh Mural Art Trail merupakan satu inisiatif yang menarik dan memberi keunikan kepada bandar Ipoh melalui seni mural yang menakjubkan. Laluan seni mural ini tidak hanya memperindah bandar, tetapi juga memperkaya pengalaman pelawat dengan memperkenalkan sejarah dan kebudayaan tempatan. Inisiatif ini turut meningkatkan daya tarikan pelancongan di kawasan tersebut serta mempromosikan kepelbagaian seni di Malaysia.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.