Harga Tiket Hutan Bandar MBJB 2023

Harga Tiket Hutan Bandar MBJB – Hutan Bandar MBJB merupakan hutan pelancongan berbentuk taman yang terdapat banyak tempat menarik dengan kemudahan yang lengkap. Objek pelancongan ini sering dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara, baik pada hari cuti mahupun hari bekerja.

Biarpun mempunyai nama hutan, ternyata tarikan pelancongan hutan ini bukan sahaja menghadirkan pemandangan hutan. Tetapi terdapat juga kolam renang, tasik dan taman di dalamnya. Jadi pengunjung boleh melakukan banyak aktiviti di lokasi pelancongan ini. Berikut adalah ulasan penuh.

Tempat Pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @dapo_kitchen

Lawatan hutan ini terletak di Jalan Tasek Utara, Kolam Ayer, 80100 Johor Baru, Malaysia. Lokasi ini mempunyai jarak kira-kira 335 km dari Kuala Lumpur dengan masa perjalanan selama 3 jam 34 minit. Jarak ini agak jauh sehingga memerlukan alat pengangkutan untuk sampai ke sana.

Bagi orang ramai di sekitar Johor Baru, anda boleh menggunakan pengangkutan awam seperti bas, teksi dan grab untuk sampai ke lokasi hutan pelancongan. Manakala orang yang jauh dari lokasi, kami sarankan menggunakan kenderaan persendirian.

Tunggangan di Hutan Bandar MBJB

Tunggangan di Hutan Bandar MBJB
Picture by: @nurhaffiz

1. Taman Bunga

Kawasan hutan ini didominasi oleh taman bunga yang cantik dan cantik. Ini menjadi ikon atau ciri lokasi pelancongan. Banyak tempat taman bunga dijadikan pengunjung sebagai tempat bergambar atau mengabadikan momen sebagai bukti pernah berkunjung ke kawasan Hutan Bandar.

Baca Juga  Taman Tasik Taiping 2023: Taman Paling Cantik

2. Tasik

Selain taman bunga, pengunjung akan dimanjakan dengan pemandangan tasik yang tenang dan menyegarkan kerana berada di kawasan hutan. Di sekitar tasik juga disediakan tempat duduk untuk pengunjung menikmati pemandangan tasik secara santai.

3. Taman permainan

Hutan ini mempunyai taman permainan dengan beberapa objek permainan yang boleh digunakan oleh kanak-kanak seperti gelongsor. Sambil menikmati ketenangan dan kesejukan hutan, anda boleh menemani anak bermain di taman.

4. Kolam renang

Tunggangan kolam renang boleh dinikmati oleh pengunjung di kawasan hutan. Kolam renang ini bersaiz sederhana dan sudah tentu ia sangat sesuai untuk dijadikan tempat bermain kanak-kanak. Selain itu, anda juga boleh berenang di dalamnya.

Walaupun terletak di kawasan hutan dan taman, air kolam di kolam renang ini sangat bersih dan jernih. Kemudian anda boleh merasai suasana sejuk dan menikmati pemandangan indah pokok-pokok yang mengelilingi hutan.

5. Kawasan Perkhemahan dan Perkelahan

Selain kolam renang, terdapat juga kawasan perkhemahan dan perkelahan. Suasana Hutan Bandar MBJB yang mempunyai banyak pokok pastinya sangat sesuai untuk berkhemah dan berkelah. Bukan itu sahaja, pada waktu malam anda boleh berasa tenang.

Jika anda mempunyai masa yang mencukupi untuk bercuti, anda boleh menjadikan lokasi ini sebagai destinasi perkhemahan dan perkelahan. Kawasan ini dikhaskan khusus untuk perkhemahan dan berkelah supaya anda boleh mendapatkan kepuasan dalam memasang khemah dan kedudukan berkelah.

6. Tempat Foto Menarik

Jangan lepaskan tempat bergambar menarik di kawasan hutan ini. Tumbuhan dan pokok akan menjadikan latar belakang foto lebih cantik. Pengunjung dijamin akan ketagih bergambar di lokasi pelancongan ini.

Di sekitar hutan dan sepanjang jalan di kawasan hutan terdapat tempat duduk di bawah beberapa pokok. Ini boleh menjadi alternatif untuk anda berehat selepas berjalan di sekitar taman dan hutan.

Baca Juga  Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya 2024

Tarikan Pelancong di Hutan Bandar MBJB

Tarikan pelancong
Picture by: @dapo_kitchen

Point yang menjadi tarikan pelancong hutan ini ialah tunggangan di atas. Terutamanya kolam renang yang sangat banyak digunakan oleh pengunjung. Di dalam kolam itu juga terdapat air pancut yang sering dihidupkan apabila pengunjung berenang di dalamnya.

Selain itu, tarikan utama atau tarikan pelancong di tempat ini ialah kewujudan taman bunga yang dihiasi dengan banyak pokok. Suasana ini akan memberikan anda sensasi sejuk dengan tiupan angin yang tenang. Pastinya sangat sesuai untuk menyegarkan minda anda.

Aktiviti Pelancongan Hutan Bandar MBJB

Aktiviti Pelancongan Hutan Bandar MBJB
Picture by: @nurhaffiz

1. Berenang

Kewujudan kolam renang di kawasan ini membolehkan anda sekeluarga berenang. Saiz kolam yang sederhana sudah tentu memudahkan anda mengawasi anak dan keluarga semasa berenang. Air kolamnya sangat jernih jadi selamat digunakan.

2. Berkhemah

Bagi anda yang mempunyai hobi berkhemah dan memasang khemah, lokasi hutan pelancongan ini adalah idea terbaik. Kawasan dan lokasi perkhemahan yang luas boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti perkhemahan bersama keluarga atau komuniti anda.

3. Berkelah

Aktiviti berkelah juga boleh dilakukan di kawasan hutan pelancongan. Hutan ini mempunyai kawasan perkelahan yang luas dan dikelilingi oleh pokok-pokok. Ini akan mewujudkan suasana yang tenang dan sejuk sehingga menjadikan aktiviti perkelahan lebih khusyuk.

4. Berjalan Mengelilingi Hutan dan Bergambar

Hutan ini mempunyai taman, tasik dan tempat bergambar yang menarik. Anda boleh mengambil seberapa banyak gambar yang anda suka di kawasan hutan sambil berjalan-jalan di sekitar hutan. Latar belakang foto yang anda dapat adalah pokok yang cantik, taman bunga yang cantik hingga pemandangan tasik yang tenang.

Kemudahan Hutan Bandar MBJB

Kemudahan Hutan Bandar MBJB
Picture by: @nurhaffiz

Bukan sahaja tunggangan dan tarikan menarik, hutan pelancongan ini mempunyai kemudahan yang akan membuatkan anda lebih selesa di dalamnya. Lebih-lebih lagi dengan banyak tunggangan, kemudahan berikut akan melengkapkan percutian kami.

Baca Juga  Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

1. Kawasan Parking yang Besar

Pengunjung yang membawa kenderaan persendirian boleh meletakkan kenderaan di kawasan parkir ini. Kapasiti kawasan sangat besar sehingga boleh memuatkan kenderaan yang banyak. Kemudian penjaga parkir akan menjaga keselamatan kenderaan semasa berada di sana.

2. Bilik sembahyang

Semasa beraktiviti di kawasan hutan, jangan ketinggalan waktu solat. Di kawasan hutan ini terdapat surau yang boleh anda gunakan. Selain itu, bilik ini telah dilengkapi dengan peralatan solat yang anda perlukan.

3. Trek Joging

Kemudahan ini amat sesuai untuk pengunjung yang gemar bersukan dan ingin melakukan aktiviti jogging. Trek jogging disediakan di sepanjang jalan melalui hutan.

4. Tandas dan Bilik Air

Tandas dan bilik air di kawasan ini boleh digunakan pengunjung untuk keperluan sendiri seperti membuang air besar dan berkumur-kumur selepas berenang di kolam.

Waktu Operasi Hutan Bandar MBJB

Waktu Operasi Hutan Bandar MBJB
Picture by: @dapo_kitchen

Lokasi hutan pelancongan ini beroperasi setiap hari dari jam 7 pagi hingga 11 malam waktu tempatan. Semasa waktu operasi ini, anda boleh menikmati percutian anda dan menggunakan tunggangan mengikut kehendak anda di lokasi.

Harga Tiket Hutan Bandar MBJB

Harga Tiket Masuk Kawasan Hutan
Picture by: @dapo_kitchen

Pengunjung yang ingin menghabiskan masa bercuti di hutan pelancongan ini tidak perlu membayar tiket masuk. Oleh itu, jika anda ingin bercuti tanpa menghabiskan banyak wang, maka hutan pelancongan seperti ini adalah pilihan terbaik.

Promosi/Diskaun Pelawat

Promosi:Diskaun Pelawat
Picture by: @dapo_kitchen

Untuk promosi dan diskaun harga dari lokasi pelancongan ini masih tiada maklumat. Namun, pada masa-masa tertentu, biasanya akan ada promo dan diskaun menarik untuk pengunjung yang ingin bercuti di sana. Jadi sentiasa ikuti maklumat terkini tentang lokasi pelancongan ini.

Objek pelancongan Hutan Bandar MBJB amat sesuai dijadikan destinasi percutian. Selain harga masuk percuma, lawatan hutan ini mempunyai tunggangan dan kemudahan yang lengkap. Ini membuatkan kami semakin ingin tahu dan ingin berkunjung ke sana tidak lama lagi.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.