Harga Tiket Gopeng Glamping Park 2023

Harga Tiket Gopeng Glamping Park – Gopeng Glamping Park merupakan destinasi pelancongan semula jadi yang dikelilingi oleh bukit-bukit, sungai, gua dan hutan yang cantik. Ramai orang mengatakan bahawa destinasi pelancongan ini dapat memberikan pengalaman percutian yang ideal dan unik, kerana lokasi itu sendiri masih sangat dekat dengan alam semula jadi yang indah.

Pengunjung ke tempat ini boleh menghabiskan masa percutian mereka dengan berkhemah. Terdapat begitu banyak kemudahan menarik yang terdapat di destinasi pelancongan semula jadi ini. Sebenarnya terdapat pelbagai jenis aktiviti menarik yang boleh dilakukan di tapak glamping ini. Jadi, apakah aktiviti yang dimaksudkan?

Kenderaan

Kenderaan
Picture by: @gopengglampingpark

Selain menawarkan pengalaman perkhemahan yang menyenangkan, destinasi pelancongan ini turut menyediakan pelbagai jenis tunggangan yang boleh menambah kemeriahan percutian pengunjung. Oleh itu, tidak hairanlah orang ramai memilih untuk bercuti di Gopeng Glamping Park.

Orang dewasa dan kanak-kanak boleh bermain beberapa tunggangan di tempat ini. Selain itu, beberapa tunggangan ini juga boleh mencetuskan adrenalin mereka yang melakukannya. Berikut adalah 3 tunggangan menarik yang terdapat di tempat ini:

1. Berakit

Kenderaan yang sering menjadi pilihan pengunjung ke tempat ini ialah berakit. Ya, pengunjung ke tempat ini ingin berseronok bersama rakan dan keluarga sambil menyeberangi sungai di dalamnya. Untuk menikmati aktiviti ini, anda perlu membayar RM150.

Aktiviti yang agak mencabar ini boleh menjadikan detik percutian anda lebih diingati. Selepas melakukan sukan yang memacu adrenalin ini, anda boleh berehat sambil menikmati pemandangan indah hutan hujan di sekitarnya.

2. Air Terjun Abseiling

Tunggangan yang mencabar di tempat ini ialah Waterfall Abseiling. Jika dibandingkan dengan jenis tunggangan lain di destinasi pelancongan ini, Waterfall Abseiling boleh dikatakan sebagai tunggangan paling menyeronokkan dan mampu memberikan sensasi berbeza kepada pengunjungnya.

Orang ramai yang berani menaiki kenderaan ini, mereka akan diberi peluang untuk menuruni air terjun yang mempunyai ketinggian sehingga 12 meter. Kos untuk menikmati permainan ini ialah RM90.

3. Bola Cat

Berbeza dengan tunggangan sebelum ini, Paint Ball sendiri tidak boleh dimenangi atau dikalahkan oleh individu tertentu. Dalam erti kata lain, permainan ini akan melibatkan kerja berpasukan, supaya mereka boleh menang bersama.

Salah satu tunggangan di Gopeng Glamping Park dapat membentuk karakter setiap individu dengan lebih baik. Kerana, mereka perlu menetapkan rancangan dan strategi bersama untuk memenangi permainan. Nikmati permainan ini dengan membayar tiket sebanyak RM80.

4. ATV

Permainan terakhir yang menyeronokkan dan mencabar ialah ATV. Ya, anda boleh menggunakan kenderaan 4 roda ini untuk mengelilingi hutan hujan di sekitar taman ini. Nikmati aktiviti mencabar ini dengan membayar tiket RM180.

Tarikan Gopeng Glamping Park

Tarikan Taman Glamping Gopeng
Picture by: @gopengglampingpark

Terdapat beberapa jenis tarikan menarik di tapak glamping ini. Beberapa tarikan menarik boleh menjadi kelebihan tersendiri. Berikut adalah 3 tarikan menarik di kawasan Gopeng:

1. Dataran Jahan

Bagi yang pernah ke sini, mereka tahu tempat ini dikelilingi oleh Dataran Jahang yang tersergam indah. Lokasi hutan yang indah ini berhampiran dengan dataran Jahang, jadi anda boleh menikmati pemandangan sungai dari tempat ini secara langsung.

2. Eco Park Bandar Seri Botani

Lokasi Gopeng Park dan Eco Park Bandar Seri Botani agak dekat. Justeru, pengunjung ke tempat ini boleh segera mengunjungi Taman Eko Bandar Seri Botani selepas menikmati pemandangan di lokasi sebelum ini.

3. Gerai Masakan Tempatan hingga Masakan Barat

Selepas anda mengelilingi kawasan hutan ini, anda boleh berehat dengan merasai pelbagai makanan tempatan, masakan timur dan masakan barat yang dijual di tempat ini. Pelbagai menu hidangan di tempat ini dijamin sedap, jadi anda tidak akan kecewa dengan rasanya.

Aktiviti di Gopeng Glamping Park

Aktiviti di Gopeng Glamping Park
Picture by: @gopengglampingpark

Tidak sedikit yang menjadikan taman ini sebagai destinasi pelancongan yang paling sesuai untuk dikunjungi bersama keluarga. Ini kerana tempat ini menawarkan beberapa pilihan aktiviti yang sangat menarik iaitu aktiviti kebudayaan, aktiviti lasak, dan beberapa aktiviti lain.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung ke destinasi pelancongan ini:

1. Nikmati Pemandangan Matahari Terbenam

Pemandangan matahari terbenam di tempat ini sangat cantik, kerana persekitaran sekitar masih sangat cantik dan menenangkan. Untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang indah di tempat ini, pengunjung perlu datang pada sebelah petang.

2. Meneroka Gua

Aktiviti keseronokan kedua ialah menerokai Gua Tempurung, Gopeng. Biarpun suasana di dalam gua ini akan basah dan berlumpur, aktiviti ini mampu memberikan pengalaman percutian yang lebih unik bagi sesetengah orang.

3. Berkhemah

Seperti namanya, tempat ini menawarkan pengalaman berkhemah dengan konsep glamor. Jadi, beberapa kemudahan perkhemahan di tempat ini boleh memberi kesan mewah. Oleh itu, terdapat ramai orang yang berminat untuk mencubanya sendiri.

Kemudahan yang Ada

Kemudahan yang Ada
Picture by: @aliaaref_

Selain dilengkapi dengan pelbagai tunggangan, tarikan, dan aktiviti yang boleh dilakukan di tempat ini, Gopeng Glamping Park juga menyediakan pelbagai kemudahan berguna iaitu:

  • peralatan BBQ
  • Kawasan perkhemahan
  • Buaian besar
  • WiFi percuma
  • Kawasan parking yang luas
  • Penyewaan peralatan perkhemahan
  • tandas
  • Taman
  • taman permainan
  • Dan sebagainya

Lokasi dan Alamat

Lokasi dan Alamat
Picture by: @maymay2310

Alamat lengkap destinasi pelancongan ini ialah Jalan Besar Kampung Chulek, Gopeng, Perak, Malaysia. Untuk sampai ke lokasi ini, anda boleh memulakan perjalanan dari kawasan Kuala Lumpur. Kemudian, masa yang diperlukan untuk sampai ke lokasi ini dari Kuala Lumpur ialah 2 jam.

Walau bagaimanapun, tempoh masa yang diperlukan ini boleh berubah pada bila-bila masa, bergantung pada keadaan trafik yang berlaku pada masa itu.

Hari Buka & Waktu Operasi

Hari Buka & Waktu Operasi
Picture by: @snizam_rozali

Hari buka dan waktu operasi destinasi pelancongan ini diklasifikasikan sebagai sangat fleksibel, kerana taman yang indah ini dibuka setiap hari.

Sementara itu, waktu operasi adalah dari jam 08:00 hingga 22:00 waktu tempatan. Bagi pengunjung yang ingin menikmati pemandangan matahari terbenam di tempat ini, mereka boleh datang pada jam 17:00-18:00.

Harga Tiket Masuk Gopeng Glamping Park

Harga Tiket Masuk Terkini
Picture by: @gopengglampingpark

Sebelum melawat destinasi pelancongan ini, anda perlu tahu terlebih dahulu berapa kos Gopeng Glamping Park. Pada asasnya, harga tiket masuk ke gopeng glamping park boleh dibahagikan kepada beberapa kategori iaitu:

KategoriHarga Tiket
Double Tent (weekdays package 2D1N)RM158 (maksimal 2 orang)
Quad Tent (weekdays package 2D1N)RM238 (maksimal 4 orang)
Deluxe 8 Tent (weekdays package 2D1N)RM408 (maksimal 8 orang)
Double Tent (Jum’at-Sabtu)RM178 per orang
Double Tent (Sabtu-Minggu)RM208 per orang
Quad Tent (Jum’at-Sabtu)RM158 per orang
Quad Tent (Sabtu-Minggu)RM188 per orang
Deluxe 8 Tent (Jum’at-Sabtu)RM138 per orang
Deluxe 8 Tent (Sabtu-Minggu)RM168 per orang

Promosi/Diskaun yang berkenaan

Promosi:Diskaun yang berkenaan
Picture by: @gopengglampingpark

Dapatkan diskaun besar-besaran dengan membeli tiket melalui aplikasi pesanan dalam talian. Lazimnya, aplikasi seperti ini akan menawarkan pelbagai jenis promo dan diskaun menarik pada tarikh tertentu. Jadi, anda harus sentiasa menyemaknya dengan kerap.

Luangkan masa percutian anda bersama keluarga di Gopeng Glamping Park. Kerana, tempat ini dapat memberikan pengalaman percutian yang lebih menyeronokkan dan mengujakan kepada setiap pengunjung.

Baca Juga  PANTAI KLEBANG MELAKA - Tarikan & Aktiviti 2023
Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.