Harga Tiket The Top Penang 2023

Harga Tiket The Top Penang – Cuti tak semestinya jauh. Hanya bawa seisi keluarga mlawat The Top Penang yang terkenal. Tempat pelancongan ini terkenal dengan lokasinya yang sangat tinggi, seperti namanya. Intinya bukan di tanah tinggi, tetapi di bangunan pencakar langit.

Terdapat 18 tarikan di tempat pelancongan yang satu ini. Dijamin, anda memerlukan lebih daripada satu hari untuk menikmati segala-galanya dan mendapatkan percutian yang berkualiti. Sebelum bertolak ke tempat pelancongan eksotik ini, catatkan butiran penting di bawah.

Tunggangan The Top Penang

Kenderaan
Picture by: @scratontour_3010

Terdapat 7 tunggangan bertemakan pengembaraan yang menarik yang mesti dicuba oleh setiap pengunjung. Setiap tunggangan ini menawarkan keseronokan tersendiri. Jadi, pastikan anda merasai setiap perjalanan pengembaraan di tempat pelancongan terkenal ini.

1. Rainbow Skywalk

Berani melihat Pulau Pinang dari atas bangunan tinggi? The Observatory Deck dan Rainbow Skywalk menawarkan pemandangan yang paling menakjubkan ke seluruh bandar dari ketinggian. Lokasinya di tingkat 68, di atas bumbung Menara Komtar. Manakala Dek Balai Cerap berada di tingkat 65. Mana satu yang anda ingin cuba?

Baca Juga  √ Sosodikon Hill Kundasang: Review & Harga Tiket 2024

2. Pusat Penyelidikan Jurassic

Dalam bahagian ini, ibu bapa boleh mendidik anak-anak mereka tentang dinosaur dan saiz sebenar mereka serta habitat tempat dinosaur hidup. Pusat penyelidikan ini menghidupkan semula 200 dinosaur dengan bantuan teknologi animatronik terkini.

3. Teater Gerak Penemuan 7D

Adakah anda suka menonton filem yang menyeronokkan? Di The Top Penang, pengunjung bukan sahaja menonton malah turut merasai apa yang terdapat dalam filem tersebut. 7D Dome menggunakan teknologi terkini dalam realiti maya dan simulator yang akan mencipta perspektif dan dimensi baharu.

4. Tech Dome Pulau Pinang

Geodesic Dome menempatkan lebih daripada 120 pameran sains dan teknologi interaktif. Beberapa galeri di dalamnya berkisar tentang teknologi kehidupan, teknologi maklumat, optik, gaya dan gerak, kisah transformasi Pulau Pinang, dan sebagainya.

5. Penjelajah Lautan

Lebih daripada 70% permukaan planet kita adalah air. Tetapi tidak semua orang berpeluang untuk meneroka misteri dan keindahan laut biru secara langsung. Di tempat pelancongan ini, terdapat Ocean Explorer yang menawarkan projektor resolusi tinggi yang menunjukkan kehidupan marin yang menakjubkan.

6. Akuarium Butik Pulau Pinang

Lihat lebih dekat pelbagai fauna dan flora semasa dalam perjalanan penemuan di Akuarium Butik. Akuarium ini adalah rumah kepada pelbagai hidupan marin yang sangat pelbagai. Terdapat pelbagai ilmu yang boleh diperolehi apabila mengunjungi akuarium ini.

7. The Gravityz

Merupakan platform yang direka khas untuk anda yang berminat mencuba sesuatu yang mencabar. Perjalanan permainan ini dilarang sama sekali bagi mereka yang takut ketinggian. Tetapi The Gravityz sesuai untuk mereka yang sukakan cabaran dan ingin melompat dari ketinggian untuk menyegarkan diri.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @scratontour_3010

Selain tujuh tunggangan di atas, The Top Penang juga menawarkan pelbagai tarikan menarik yang wajib dicuba. Ada yang sesuai untuk keluarga yang melawat dengan anak-anak. Ini adalah antara tarikan yang mesti dicuba semasa melawat.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

1. Gim Dino

Perkenalkan gim kepada kanak-kanak sejak kecil. Di Dino Gym, kanak-kanak boleh mencuba pelbagai perkara seperti menggantung, berayun, berlumba dan banyak lagi. Set ayunan, dinding batu dan jambatan gantung tersedia untuk melatih kemahiran motor dan meningkatkan keseimbangan kanak-kanak.

2. Jeli Jeli

Atau juga dikenali sebagai bom kereta. Di kawasan ini, pelancong mungkin memandu kenderaan elektrik untuk merempuh kenderaan lain. Hanya di kawasan ini pelancong boleh memandu seperti orang gila. Tetapi pastikan anda mematuhi peraturan yang ditetapkan.

3. Karusel Muzikal

Kanak-kanak pasti akan sangat menyukai permainan ini. Selain perincian yang rumit, susunan kuda poni yang comel, warna dan lampu yang mempesonakan, Carousel Muzikal juga menawarkan muzik cantik yang boleh mempengaruhi mood kanak-kanak.

4. Maze Cermin Ajaib

Kawasan yang satu ini akan sangat memerangkap dan mempermainkan minda pelancong. Terokai labirin cermin yang sangat mendebarkan dan ketahui jalan mana yang bukan perangkap.

5. UFO-X

Ingin mencuba permainan yang luar biasa? Cuba permainan UFO-X dan pastikan tali pinggang keledar anda diikat dengan selamat. Rentasi alam semesta dengan kenderaan futuristik yang direka dengan mengutamakan keselamatan dan keselesaan anda.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @janeruilan

Bagaimana dengan aktiviti di The Top Penang? Adakah menikmati semua tunggangan dan tarikan di atas satu-satunya perkara yang boleh dilakukan? Masih terdapat beberapa aktiviti lain yang boleh dilakukan semasa lawatan ke tempat pelancongan eksotik ini.

1. Belajar tentang durian

Durian dikenali sebagai raja buah dan terkenal sebagai buah khas Asia Tenggara. Dalam Durian The King of Fruits, anda boleh mempelajari segala-galanya tentang durian, seperti proses pertumbuhan dan sejarahnya. Pelbagai aktiviti menarik boleh dilakukan di sini termasuk membeli pelbagai produk durian.

Baca Juga  Harga Tiket Zoo Kemaman 2023

2. Hormat kepada Tongkat Ali

Ada satu kawasan bernama Tongkat Ali King. Tongkat Ali sendiri merupakan herba perubatan Orang Asli yang sangat terkenal yang berasal dari hutan hujan Malaysia. Terdapat banyak manfaat kesihatan yang ditawarkannya. Ketahui lebih lanjut tentang ramuan perubatan ini di muzium Raja Tongkat Ali.

3. Berjalan-jalan di Galeri Negeri Pulau Pinang

Kenapa Pulau Pinang digelar Mutiara Timur? Ketahui tentang sejarahnya yang panjang dan berwarna-warni di Galeri Negeri Pulau Pinang. Bahagian ini diisi dengan maklumat supaya pelancong dapat mempelajari pelbagai perkara tentang Pulau Pinang dan membeli cenderahati khas Pulau Pinang.

Kemudahan di The Top Penang

Kemudahan di The Top Penang
Picture by: @papapa0725

Kerana ia adalah tempat pelancongan dalaman, tempat itu pasti mempunyai kemudahan yang lengkap. Sebahagian daripadanya adalah kemudahan mewah yang boleh digunakan untuk tujuan tertentu.

1. Restoran

Pelbagai makanan boleh didapati di restoran yang terdapat di bangunan tinggi ini. Contohnya, anda boleh menikmati makanan tempatan, makanan Jepun dan makanan barat di tempat yang sama. Bagi mereka yang ingin mencuba makan malam romantis, kunjungi restoran atas bumbung di tingkat 68 bangunan ini.

2. Dewan untuk disewa

Dewan atau dewan di bangunan tinggi ini sangat fleksibel dan boleh menjadi lokasi untuk pelbagai acara penting. Sebarang parti yang dirancang boleh diadakan di sini.

Lokasi The Top Penang

Lokasi
Picture by: @scratontour_3010

Tempat pelancongan atau taman tema yang sejuk ini terletak di Jalan Penang, George Town, 10000 Pulang Pinang, Malaysia.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @papapa0725

 

Jenis WahanaJam Operasional
Observatory Deck dan Rainbow SkywalkRabu hingga Isnin 10:00 pagi hingga 10:00 malam, Selasa jam 10:00 hingga 19:00
Top Boutique Aquarium dan Jurassic Research CenterSetiap hari jam 10:00 hingga 19:00
Tunggangan lainRabu hingga  Senin jam 10:00 hingga  19:00

Harga Tiket The Top Penang

Harga kemasukan
Picture by: @Masukaurelliacyndi

Senarai Harga Tiket The Top Penang:

Jenis TiketTiket DewasaHarga tiket The Top Penang ChildrenTiket Senior
Jurassic Research CenterRM58RM48RM48
Observatory Deck dan Rainbow SkywalkRM68RM48RM48
The Top Boutique AquariumRM38RM33RM33
Penang State dan Durian King GalleryRM30RM20RM20
Magic Mirror MazeRM20RM10RM10
Zombie OutbreakRM23RM18RM18
Dino GymRM5RM40RM5

 

Promosi/Diskaun

Promosi:Diskaun
Picture by: @jsengphotography

Dapatkan diskaun 10% untuk pembelian tiket dalam talian yang dibuat sehari sebelum lawatan ke tempat pelancongan ini.

The Top Penang adalah tempat pelancongan paling lengkap yang boleh dikunjungi semasa percutian keluarga. Pastikan anda merancang percutian ke tempat pelancongan ini lebih awal sebelum pergi bercuti.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.