Harga Tiket Pulau Manukan 2023

Harga Tiket Pulau Manukan – Pulau Manukan ialah pulau kedua terbesar di Taman Tunku Abdul Rahman, dan diiktiraf sebagai taman laut negara. Pulau ini terletak di Malaysia Timur, tepatnya di negara Sabah, dan juga dikenali sebagai destinasi pelancongan popular di Kota Kinabalu (KK).

Ini kerana Manukan mempunyai banyak tarikan pelancong yang istimewa untuk dikunjungi bersama keluarga, rakan atau pasangan. Untuk ke pulau ini, anda perlu menggunakan bot terlebih dahulu.

Pulau Manukan

Kenderaan
Picture by: @_szy2un_

Jika anda berhasrat untuk melawat Manukan, bermakna anda perlu mengetahui tunggangan atau objek pelancongan di pulau ini.

Rupa-rupanya, terdapat banyak tempat menarik di Manukan. Tidak hairanlah, jika pulau yang satu ini sering menjadi destinasi pelancongan terbaik di Malaysia. Jadi, apakah tempat menarik ini? Berikut adalah 3 perkara yang menjadi tarikan utama.

1. Titik Jesselton

Jesselton Point adalah tempat menarik yang mesti anda lawati sebelum perjalanan anda ke pulau itu. Lokasinya tidak jauh dari Suria Sabah Shopping Mall atau pusat membeli-belah di Kota Kinabalu.

Di Jesselton Point, anda boleh memilih salah satu pakej yang ditawarkan untuk menaiki bot ke Manukan. Lazimnya, pakej itu juga merangkumi pulau-pulau lain di sekitarnya, seperti Pulau Sapi, Pulau Mamutik, Pulau Gaya, Pulau Sulung, Kampung Air, dan sebagainya.

Selain itu, anda juga boleh melakukan beberapa aktiviti menarik di Jesselton Point.

Baca Juga  Harga Tiket Kampung Agong 2023

2. Kepulauan Sekitar

Pulau Manukan telah diiktiraf sebagai sebahagian daripada Taman Laut Negara, serta menjadi tarikan utama di Sabah. Tidak hairanlah, Manukan sangat popular di kalangan pelancong tempatan dan luar negara.

Pulau ini terletak tidak jauh dari pulau-pulau terkenal lain di daerah Kota Kinabalu, pulau-pulau tersebut adalah:

3. Pulau Lembu

Pulau Sapi adalah sebuah pulau kecil yang juga merupakan sebahagian daripada Taman Laut Negara Tunku Abdul Rahman. Anda boleh menaiki bot untuk ke pulau ini, dalam masa 10 minit (dari Manukan).

Airnya yang jernih dan biru, membolehkan anda melakukan pelbagai jenis aktiviti air, seperti snorkeling, parasailing, dan lain-lain.

4. Pulau Mamutic

Tempat menarik seterusnya ialah Pulau Mamutik yang sesuai untuk bersantai dan menghilangkan kepenatan. Malah, anda juga boleh melakukan aktiviti air di pulau ini.

5. Pulau Sipadan

Keindahan Pulau Sipadan terletak pada batu kapurnya yang setinggi 600 meter dari dasar laut. Uniknya hanya Pulau Sipadan yang mempunyai keindahan ini.

Aktiviti menyeronokkan yang boleh dilakukan di sini ialah selam skuba, jadi anda boleh melihat pemandangan indah hidupan laut seperti terumbu karang, penyu, ikan, barakuda, dan sebagainya. Selain itu, terdapat juga gua-gua besar dan penutup batu yang boleh anda temui di Pulau Sipadan.

6. Resort atau Penginapan

Keindahan Pulau Manukan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sini membuatkan anda tidak mahu meninggalkan tempat ini. Selain itu, suasananya sejuk, segar dan tenang untuk membuatkan anda ingin tinggal lebih lama.

Jadi, jika anda rasa begitu, anda boleh menempah penginapan di Manukan Island Resort. Bukan itu sahaja, di sini juga terdapat Shangri La Tanjung Aru Resort and Spa yang mempunyai kemudahan dan hiburan yang lengkap untuk anda.

Baca Juga  PANTAI KLEBANG MELAKA - Tarikan & Aktiviti 2023

Aktiviti di Pulau Manukan

Aktiviti di Pulau Manukan
Picture by: @beach_bums_borneo

Sejak dari tadi, selalu disebut-sebut bahawa terdapat banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan di pulau yang indah ini. Dalam bahagian ini, kami akan menyebut dan menerangkan aktiviti-aktiviti ini, supaya ia boleh menjadi inspirasi untuk anda apabila anda melawat nanti.

1. Main Toojou Funboat

Toojou Funboat disebut sebagai salah satu aktiviti yang mesti dilakukan apabila melawat Manukan. Sebabnya, Toojou Funboat akan membawa anda mengelilingi pulau-pulau berhampiran Kota Kinabalu. Ia menyeronokkan, bukan?

Ayuh, dapatkan pengalaman yang menyenangkan sambil melihat keindahan pulau-pulau ini.

2. Menyelam dan Snorkeling

Pulau Manukan terkenal dengan lautnya yang bersih dan sangat jernih sehingga ramai pelancong tidak mahu melepaskan peluang menyelam atau bersnorkel di pulau ini.

Dengan menyelam dan snorkeling, anda boleh melihat laut dalam yang biru dan hijau yang jernih dan cantik. Selain itu, terdapat juga terumbu karang yang berwarna-warni, ikan dan batu yang cantik.

3. Berkelah Bersama Rakan atau Keluarga

Anda boleh membawa makanan dan minuman, untuk dimakan semasa berkelah di Manukan. Pantainya cantik dan menakjubkan, sesuai untuk berkelah dengan orang terdekat. Malah, anda juga boleh merasai ketenangan di sini.

4. Bermain Parasailing

Parasailing merupakan aktiviti yang tidak patut anda lepaskan apabila berkunjung ke Manukan. Aktiviti ini sangat mengujakan, kerana anda akan berasa terbang di udara menggunakan payung terjun dan melihat keindahan lautan.

5. Ambil gambar

Keindahan Pulau Manukan tidak boleh dilepaskan. Oleh itu, anda perlu merakamkan momen di tempat ini melalui gambar.

Selain itu, terdapat banyak tempat bergambar yang cantik di pulau ini, jadi anda boleh mendapatkan gambar yang cantik untuk dipamerkan di media sosial.

Baca Juga  Harga Tiket Wonderfood Museum 2023

6. Penginapan Resort

Manukan Island Resort ialah resort utama di Manukan, yang menyediakan penginapan. Rumah penginapan ini menawarkan dua jenis restoran iaitu restoran Resort dan Boat.

Restoran Resort menyajikan menu sarapan pagi dan bertukar menjadi panggangan semasa makan tengah hari. Sementara itu, restoran Perahu menawarkan pilihan menu tempatan dan antarabangsa.

Selain Manukan Island Resort, di pulau ini juga terdapat Shangri La Tanjung Aru Resort and Spa yang tidak kurang cantiknya.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @_szy2un_

Daripada lima pulau di Taman Laut Negara, Pulau Manukan mempunyai kemudahan pelancongan yang paling maju, termasuk rumah kelab, 20 unit vila, beberapa restoran dan pusat menyelam.

Jadi, anda tidak perlu risau tentang keselesaan, kerana kemudahan ini dapat menyokong keselesaan anda ketika berkunjung.

Lokasi Pulau Manukan

Lokasi
Picture by: @_szy2un_

Pulau Manukan terletak di Taman Laut Tunku Abdul Rahman, Sabah, Malaysia Timur. Jika datang dari Kuala Lumpur, anda perlu terbang ke Kota Kinabalu dahulu, kemudian menaiki feri dari Jesselton Point. Selepas itu, tempah bot ke “Pulau Manukan”.

Pengangkutan awam utama untuk ke Manukan adalah dengan bot laju dari Kota Kinabalu ke jeti yang mengambil masa ±20 minit. Bot laju bertolak dari terminal feri Jesselton Point dan beroperasi dari 8:30 pagi hingga 4:15 petang.

Harga Tiket Pulau Manukan

Harga kemasukan
Picture by: @_szy2un_

Untuk ke pulau ini, anda perlu membayar harga tiket bot pulau manukan terlebih dahulu. Di samping itu, terdapat yuran pemuliharaan yang perlu dibayar, bersama dengan butiran.

Harga Tiket Bot (Putar Belakang)Kanak-kanakMatang
1 PulauRM30RM35
2 PulauRM40RM45
3 PulauRM50RM55
4 PulauRM60RM65
Yuran Pemuliharaan (Pelancong Tempatan)RM3RM5
Yuran Pemuliharaan (Pelancong Asing)RM15RM20

Walau bagaimanapun, harga yang disenaraikan di atas boleh berubah pada bila-bila masa, bergantung pada dasar dan syarat pengurus.

Adakah anda mula mendapat idea dan berminat untuk melawat Pulau Manukan? Ayuh segera jadualkan dan bersiap sedia untuk melancong.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.