Harga Tiket Pulau Dayang 2023

Melancong ke pulau adalah salah satu perkara yang sangat menyeronokkan dan meninggalkan kesan yang menarik dalam kehidupan. Sama seperti negara jiran Indonesia, Malaysia juga mempunyai pulau-pulau yang menarik untuk dikunjungi, salah satunya Pulau Dayang Bunting.

Pulau ini sememangnya pulau yang sangat popular dan mempunyai tarikan yang membuatkan sesiapa sahaja ingin melancong ke pulau ini. Pulau ini mempunyai keadaan air tasik yang segar dan merupakan pulau yang mempunyai banyak mitos dan pemandangan alam yang sangat cantik.

Pulau ini dikelilingi oleh tasik yang mempunyai keadaan air yang jernih dan segar. Udara sejuk dari pepohonan di pulau ini akan menambahkan lagi minat pengembara untuk menghabiskan masa yang lebih lama di pulau ini lebih-lebih lagi terdapat banyak penginapan yang terdapat di sekitar pulau ini.

Aktiviti Pelancongan di Pulau Dayang

Aktiviti Pelancongan di Pulau Dayang
Picture by: @javier._.choy0322

Apabila melawat sesebuah pulau, bukan sahaja pemandangan yang indah menjadi tarikan utama. Kebanyakan lawatan pulau juga memudahkan pengunjung mereka dengan pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan semasa berada di pulau itu.

Begitu juga dengan Pulau Dayang Bunting, di pulau ini cukup banyak aktiviti yang boleh dilakukan. Selain itu, terdapat banyak tarikan yang menjadi punca ramai pelancong akhirnya memilih pulau ini sebagai destinasi percutian.

Nak tahu aktiviti apa yang boleh dilakukan di pulau cantik di Malaysia ini? Semak senarai berikut bagi beberapa ulasan:

1. Berenang dan Snorkeling

Kedua-dua berenang dan snorkeling, kedua-duanya adalah aktiviti yang paling penting dan paling diminati oleh pengunjung. Selain itu, air di tasik yang mengelilingi pulau ini adalah segar, jadi ia sangat sesuai untuk berenang dan snorkeling.

Baca Juga  Harga Tiket Poring Hot Spring Ranau Sabah 2024

Berenang di tasik pulau ini sangat selamat kerana aliran airnya agak tenang dan tidak berbahaya. Namun, kedalaman air di tasik ini agak dalam, jadi anda yang tidak biasa berenang di air percuma perlu memakai jaket keselamatan.

Tidak perlu risau, pengurus pelancongan telah menyediakan penyewaan jaket keselamatan untuk pengunjung yang ingin menyelam ke dalam tasik. Selain itu, aktiviti snorkeling boleh dilakukan di kawasan Langkawi ini.

Tasik di pulau ini diklasifikasikan sebagai mempunyai kekayaan alam bawah laut yang sangat indah. Setiap pengunjung yang melakukan aktiviti snorkeling pasti terpegun melihat keindahan alam semula jadi di bawah air. Pelbagai biota bawah air boleh ditemui di tasik ini.

Ekosistem akuatik masih sangat terpelihara, maka tidak hairanlah tempat ini sering dijadikan destinasi utama untuk aktiviti snorkeling. Jadi bagaimana dengan peralatan untuk menyelam atau snorkeling?

Tidak perlu risau, di tempat ini juga terdapat tempat sewa peralatan snorkeling yang lengkap. Jadi pengunjung tidak perlu lagi membawa peralatan dari rumah. Selain itu, bagi pengunjung yang masih baru dalam aktiviti snorkeling, terdapat juga pemandu di sini yang sedia membantu.

2. Mengelilingi Pulau dengan Bot

Berenang dan snorkeling memang menjadi aktiviti utama di Pulau Dayang. Tetapi tidak semua pengunjung adalah pakar dalam menyelam air percuma. Jadi bagi anda yang ingin terus menikmati keindahan pulau ini, anda boleh memilih menaiki bot alternatif.

Di sekitar pulau itu, terdapat banyak bot-bot besar yang sedia memuatkan beberapa orang untuk mengelilingi perairan. Penumpang bot juga boleh menyentuh pergerakan air apabila bot mula bergerak.

Melihat pemandangan sekitar pulau sambil menikmati angin sepoi-sepoi di dalam bot akan menjadi detik yang paling indah dan tidak dapat dilupakan oleh pengunjung. Untuk dapat menaiki bot ini pengunjung akan dikenakan bayaran sewa tambahan.

Ini kerana kos menaiki bot tidak termasuk tiket masuk ke tempat tarikan pelancong. Setiap penumpang bot akan disimpan selamat dengan dibekalkan dengan jaket keselamatan khas. Kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa kekal selamat semasa berada di atas bot.

Baca Juga  Harga Tiket Pulau Jerejak 2023

3. Memburu Foto dan Bersantai

Selepas merasai beberapa aktiviti pelancongan seperti berenang, snorkeling hingga menaiki bot, pengunjung boleh berehat sambil menikmati pemandangan semula jadi pulau dan angin sepoi-sepoi.

Udara di kawasan Pulau Dayang masih diklasifikasikan sebagai sangat cantik dan tidak dikaitkan dengan pencemaran udara. Justeru, tidak perlu risau selagi ada pulau, aktiviti santai akan lebih terkawal. Di tepi tasik terdapat kawasan yang teduh untuk berehat.

Terdapat juga beberapa gazebo yang disediakan khas untuk bersantai ketika berada di pulau ini. Anda juga boleh berkelah dan menikmati makan tengah hari yang anda bawa sambil menikmati keindahan alam semula jadinya. Bagi anda yang suka bergambar, kawasan pulau ini boleh menjadi tempat yang sangat sesuai.

Terdapat pelbagai sudut tempat yang memaparkan tempat terbaik dan cantik di pulau itu. Tempat yang indah ini boleh digunakan sebagai latar belakang memburu foto. Di sini ia tidak menyediakan perkhidmatan jurugambar khas. Jadi setiap pengunjung boleh menyediakan kamera terbaik mereka sendiri.

Pemandangan alam sekitar pulau yang indah ini juga sering menjadi objek foto pasangan yang sedang melakukan foto pra perkahwinan. Sangat disyorkan untuk datang ke pulau ini ketika cuaca cerah, supaya anda boleh mendapatkan tempat bergambar yang terbaik.

Kemudahan Pelancongan

Kemudahan Pelancongan
Picture by: @daily_johor

Sebagai tempat pelancongan yang mempunyai ramai peminat dan pengunjung dari pelbagai asal usul, Pulau Dayang Bunting menyediakan pelbagai kemudahan pelengkap bagi memenuhi keperluan pelancong ketika berada di kawasan pelancongan tersebut.

Antara kemudahan yang disediakan secara amnya ialah tandas, surau umat Islam, tempat letak kereta, penyewaan jaket keselamatan, dan lain-lain. Berdekatan dengan kawasan pelancongan pulau ini, terdapat beberapa restoran yang menyediakan pelbagai jenis menu makanan dan minuman.

Baca Juga  √ TAMAN NEGARA Tanjung Piai: Aktiviti & Harga Tiket 2024

Pengunjung yang tidak membawa bekal pun boleh membeli makanan dan minuman di restoran ini, jadi tidak perlu risau tentang kelaparan ketika berada di pulau itu. Bukan itu sahaja, terdapat juga hotel atau penginapan yang berdiri di sekitar kawasan pulau.

Setiap pengunjung yang ingin berlama-lama di kawasan pulau ini, boleh menyewa penginapan atau menempah hotel di sekitar sini. Secara umum, kemudahan hotel dan penginapan juga cukup lengkap dan mencukupi.

Pengunjung yang memilih untuk menginap di rumah penginapan ini akan mempunyai detik-detik yang lebih indah semasa melancong di pulau ini. Pengunjung boleh menikmati udara pagi dan keindahan matahari terbenam pada sebelah petang.

Tempat pelancongan

Tempat pelancongan
Picture by: @daily_johor

Akses ke lokasi pelancongan Pulau Dayang agak mudah kerana ia boleh diakses dengan kenderaan beroda dua atau empat. Pulau ini terletak di Kedah, Malaysia. Pelancong tempatan atau pelancong boleh bergantung kepada pengangkutan awam untuk ke pulau ini.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @javier._.choy0322

Bagi waktu operasi, lawatan ini dibuka 24 jam setiap hari. Jadi pelancong bebas datang ke sini bila-bila masa pada hari cuti dan hari bekerja. Waktu mula juga tidak terhad, jadi ia dibuka pada bila-bila masa.

Harga Tiket Masuk & Promosi Pulau Dayang

Harga Tiket Masuk Pulau Dayang
Picture by: @javier._.choy0322

Harga kemasukan ke lawatan ini dibezakan antara pelancong asing dan warganegara. Untuk butiran lanjut, berikut adalah senarai harga:

Jenis PengembaraMatangKanak-kanak
WarganegaraRM3RM1
PelancongRM6RM3

Buat masa ini tiada harga promo atau diskaun dari lawatan ini, jadi pembayaran dibuat pada harga biasa.

Bagi pengunjung yang ingin menginap di kawasan pulau, mereka boleh membeli tiket pakej murah. Tiket pakej jimat ini termasuk hotel dan penggunaan semasa berada di kawasan pelancongan ini. Harga yang tertera boleh berubah mengikut keadaan dan situasi lawatan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.