Bukit Jelutong Eco Community Park 2023

Bukit Jelutong Eco Community Park berpusat di sekitar tasik yang besar, dan dikelilingi oleh hamparan rumput hijau yang luas. Di tempat ini, anda boleh melihat pelbagai haiwan ternakan seperti ayam, angsa, biri-biri dan itik.

Di tempat ini, anda juga boleh berjalan-jalan, berbasikal atau menaiki skuter sambil menikmati taman hijau yang indah. Namun, banyak lagi aktiviti lain yang boleh anda lakukan di sini. Baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tarikan pelancong ini.

Aktiviti

Aktiviti
Picture by: @fina_manaf

Jika anda sedang mencari tempat yang sesuai untuk meluangkan masa bersama keluarga atau orang tersayang, kunjungilah Taman Komuniti Eko Bukit Jelutong iaitu sebuah taman rekreasi yang cantik di Shah Alam.

Taman ini menyediakan pelbagai tarikan dan aktiviti untuk anda nikmati bersama keluarga atau rakan anda, seperti yang dijelaskan di bawah.

1. Laluan kembara

Di tempat ini, terdapat laluan khas untuk aktiviti hiking. Laluan ini cenderung mudah diikuti, jadi ia sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dengan dunia hiking atau mereka yang ingin mendaki bersama anak kecil.

Pemandangan yang disajikan di atas juga cukup cantik dan menenangkan. Anda boleh menikmati pemandangan indah di sekitar taman dan kawasan Bukit Jelutong. Jadi, anda boleh belajar mendaki serta mendapatkan keindahan pemandangan! Sangat menarik bukan?

2. Mendaki bukit

Seperti yang telah disebutkan, bukit di Bukit Jelutong Eco Community Park tidak begitu tinggi, jadi ia sesuai untuk mendaki santai bersama keluarga. Kanak-kanak juga pasti menggemari aktiviti ini, kerana ia merupakan satu pengalaman baru buat mereka.

Baca Juga  Taman Tasik Taiping 2023: Taman Paling Cantik

Bukit di sini tidaklah tinggi sangat. Jadi, bagi anda yang sudah biasa mendaki bukit tinggi, laluan ini mungkin agak mudah dilalui dan sesuai untuk berjalan kaki. Namun, apabila anda sampai ke puncak bukit, anda akan merasai kepuasan dan keseronokan yang tersendiri.

3. Bertenang

Hiking terlalu memenatkan? Jadi, anda boleh berehat dan menikmati suasana di kawasan sekitar bukit. Anda boleh duduk diam sambil menonton fauna yang cantik, seperti itik dan angsa berenang bebas di tasik secara berkumpulan.

Malah, pada masa tertentu, anda boleh melihat itik dan angsa diberi makan. Bukan itu sahaja, kadangkala terdapat juga beberapa pemancing yang sedang mencari ikan.

4. Berkelah

Di taman ini, pihak pengurusan menyediakan banyak tempat untuk melepak dan berehat. Selain itu, terdapat juga kawasan lapang yang boleh anda gunakan untuk menghampar tikar, kemudian duduk dan makan bersama keluarga.

Pilih tempat yang paling sesuai dan selesa untuk anda. Mungkin di tepi tasik, di atas bukit, atau di mana-mana sahaja.

Untuk menyokong keselesaan, terdapat beberapa gazebo dan singki untuk anda. Selepas berkelah, pastikan tempat itu kembali kemas seperti dahulu dan jangan tinggalkan sampah di mana-mana. Mari kita jaga kebersihan tempat ini bersama-sama supaya anda boleh menikmatinya dengan selesa.

5. Lawati Taman Haiwan

Walaupun bukan zoo besar atau terkenal, Bukit Jelutong Eco Community Park turut menyediakan taman haiwan yang menjaga dan mempamerkan haiwan ternakan. Anda dan keluarga boleh bermain dan berinteraksi dengan ayam, itik, angsa dan kambing.

Malah, baru-baru ini terdapat burung merak dan juga rumah lebah tempat mereka memelihara lebah. Jika anda ingin melihat haiwan diberi makan oleh penjaga, datang pada waktu pagi atau lewat petang.

Baca Juga  Harga Tiket Flora Park Cameron Highland 2023

Melawat taman haiwan boleh menjadi lawatan serta pendidikan, terutamanya untuk kanak-kanak.

6. Memancing

Jika anda mempunyai hobi memancing, jangan lupa membawa alatan dan umpan apabila berkunjung ke sini. Anda boleh memancing pelbagai jenis ikan di tasik. Memancing dalam suasana tenang dan mendamaikan, serta pemandangan yang indah, sudah tentu membuatkan anda lebih santai.

7. Duduk Santai di Kafe

Terdapat sebuah kafe kecil di tepi tasik, dengan pemandangan yang menakjubkan. Namun, kafe ini tidak mempunyai pengawal. Sebabnya, kafe itu dibuka hanya untuk melepak. Jadi, anda perlu membawa kopi atau minuman sendiri dari rumah.

Anda juga boleh menggunakan kawasan kafe ini sebagai tempat berbual atau melepak dengan mereka yang terdekat dengan anda.

8. Bersenam

Selain berseronok, anda boleh menggunakan Bukit Jelutong Eco Community Park untuk melakukan sukan ringkas, seperti jogging, yoga, gimnastik, dan lain-lain.

Walaupun laluan di sini tidaklah selebar atau panjang seperti di Taman Botani Shah Alam, namun kawasan yang disediakan cukup untuk bersenam, sehingga berpeluh dan menyihatkan badan.

Bagi mereka yang akan melakukan yoga, jangan lupa untuk membawa sejadah, dan pilih tempat yang rata dan tenang untuk anda.

9. Basikal

Berbasikal adalah aktiviti yang menyeronokkan dan menyihatkan badan. Tidak hairanlah ramai yang menggemari aktiviti ini.

Nah, anda boleh menggunakan lokasi bukit ini untuk berbasikal. Sebabnya, ada laluan yang disediakan khusus untuk basikal, jadi anda boleh bebas berbasikal di kawasan tersebut. Malangnya, kawasan khusus untuk basikal masih terhad.

10. Selfie

Bagi anda selebgram atau influencer di media sosial, bukit ini adalah antara tempat terbaik untuk mengambil gambar dan juga OOTD. Dijamin, kandungan media sosial anda akan lebih cantik dan menarik.

Bukit ini mempunyai banyak tempat bergambar yang menarik, jadi anda hanya perlu memilih latar belakang yang anda suka. Contohnya, latar belakang bunga, tasik, bukit, pokok, jalan raya, dan sebagainya.

Baca Juga  Harga Tiket Gopeng Glamping Park 2023

Keindahan pemandangan dan keindahan bukit ini tentunya menjadi salah satu faktor yang membuatkan ramai orang menyukainya. Bukan sahaja cantik, malah mampu membuatkan pengunjung merasa aman dan nyaman.

Kemudahan di Bukit Jelutong Eco Community Park

Kemudahan di Bukit Jelutong Eco Community Park
Picture by: @thesabrinamohd

Pelbagai kemudahan disediakan di sini, antaranya bilik air, kawasan berkelah, dan kotej.

Kalau bawa kenderaan persendirian, ada kawasan untuk membelok kenderaan di hujung kawasan parking. Sudah tentu, ini sangat memudahkan pengunjung untuk membawa keluar kenderaan mereka apabila ingin meninggalkan taman rekreasi itu.

Lokasi

Lokasi
Picture by: @fina_manaf

Jelutong Hill is located at Jalan Lelangit U8/45, Bukit Jelutong, Shah Alam, Selangor, Malaysia or between Shah Alam and Subang Jaya.

Taman rekreasi ini mampu menawarkan suasana yang istimewa, kerana ia menggabungkan suasana alam dan kampung menjadi satu. Oleh itu, tempat ini menjadi menyeronokkan.

Jika anda datang dari Kuala Lumpur ke tempat pelancongan ini, mengambil masa lebih kurang 35 minit dengan jarak 35.6 km jika melalui Lebuhraya Baru Lembah Klang/E1. Manakala jika melepasi Lebuhraya Shah Alam/E5 pula mengambil masa 49 minit dengan jarak 45 km.

Waktu Operasi

Waktu operasi
Picture by: @thesabrinamohd

Anda boleh melawat bukit ini dan melakukan pelbagai aktiviti mengikut waktu operasi. Bukit Jelutong dibuka setiap hari dari jam 07.00 (pagi) hingga 19.00 (malam).

Harga Tiket Bukit Jelutong Eco Community Park

Harga Tiket Bukit Jelutong Eco Community Park
Picture by: @fina_manaf

Berita baiknya lagi, anda tidak dikenakan bayaran masuk jika ingin mengunjungi tempat pelancongan mesra kanak-kanak ini.

Memandangkan tempat ini sangat luas dan mempunyai kemudahan yang lengkap, Bukit Jelutong Eco Community Park sangat sesuai untuk dijadikan destinasi pelancongan ketika cuti hujung minggu bersama keluarga atau rakan-rakan. Jangan lupa menjaga kebersihan kawasan pelancongan dan jangan tinggalkan sampah semasa meninggalkan lokasi.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.