Harga Tiket Poring Hot Spring Ranau Sabah 2024

Harga Tiket Poring Hot Spring Ranau Sabah – Tarikan pelancongan yang dijadikan destinasi oleh ramai pengunjung sama ada dalam dan lar negara, salah satunya ialah Poring Hot Spring Ranau Sabah. Nama Poring sendiri diambil daripada spesies buluh gergasi yang tumbuh di kawasan subur ini.

Sebenarnya lawatan ini terkenal dengan kawasan mata air panas yang dibangunkan oleh Jepun sebelum ini semasa Perang Dunia Kedua. Dan mandian dibuat dengan mata air terbuka dan disalurkan ke dalam kolam tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara lain seperti dalam artikel ini.

Poring Hot Spring Ranau Sabah

Kenderaan
Picture by: @mohdaddysham

Taman ini terletak di sempadan timur dengan jarak kira-kira 40 KM dari Ibu Pejabat Taman Kinabalu. Kawasan itu sendiri adalah dataran tinggi setinggi 400 meter dengan banyak hutan sehingga timbul pokok-pokok yang sangat rendang.

Di dalamnya masih banyak wahana yang boleh digunakan oleh pengunjung seperti:

1. Kolam Renang dan Tab Mandi Panas

Tunggangan yang boleh didapati di kawasan pelancongan ini seperti yang dinyatakan di atas ialah kolam terbuka untuk mandi. Namun, jika anda ingin privasi merasai air suam, anda boleh menggunakan tab mandi.

Baca Juga  √ KOLAM AIR PANAS Sungai Serai: Review & Harga Tiket 2024

Bathup telah disediakan untuk mereka yang ingin berendam dalam air suam tetapi masih mengekalkan privasi mereka.

2. Puncak

Terdapat juga puncak yang boleh dirasai untuk mendapatkan perjalanan yang menakjubkan. Ini kerana kawasan ini diberi jalan kanopi setinggi 43 meter supaya perjalanan akan terasa lebih menyeronokkan.

Di kawasan puncak ini terdapat bunga Rafflesia yang merupakan bunga terbesar di dunia. Malah, ia merupakan tarikan tersendiri di kawasan pelancongan Poring Hot Spring Ranau Sabah.

Tarikan

Tarikan
Picture by: @mohdaddysham

Selain daripada beberapa tunggangan utama di dalamnya, terdapat tarikan lain yang boleh dinikmati oleh pengunjung ke Poring Hot Spring Ranau Sabah, seperti:

1. Air Terjun Kipungit

Kipungit merupakan air terjun yang paling hampir dari Kolam Air Panas Poring & Rizab Alam Semula Jadi sehingga ramai yang suka mengunjungi kawasan ini. Untuk sampai ke kawasan ini, hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit dengan jarak 1 KM.

Menariknya air terjun ini ialah ketinggiannya mencapai 10 meter. Banyak kumpulan keluarga berkelah dan berehat di kawasan ini.

2. Air Terjun Langanan

Jika sebelum ini diperkenalkan dengan air terjun terdekat, seterusnya ialah air terjun tertinggi di Poring. Air Terjun Langanan mempunyai ketinggian lebih 120 meter dan cukup menarik serta bagus untuk bergambar.

Di sini pengunjung juga boleh melakukan trekking yang menakjubkan. Dan masa yang diambil kira-kira 2 jam perjalanan. Arenya sendiri terletak di kawasan hutan tropika tanah rendah sepanjang 3.4 KM.

3. Gua kelawar

Adakah anda ingin mengalami tarikan lain? Apabila memasuki kawasan pelancongan ini, 30 minit dari pintu masuk terdapat Poring Hot Spring Ranau Sabah yang menjadi sumber mandian air panas ini. Nah, alirannya ternyata Air Terjun Langanan.

Baca Juga  √ TELUK SENANGIN: Tarikan, Aktiviti, Harga Tiket 2024

4. Kolam Renang (Mandian Sulfur)

Kawasan yang boleh digunakan untuk mandi mesti diambil dengan perjuangan yang hebat. Sebabnya, untuk ke kawasan lapang dalam hutan ini, pengunjung boleh melalui jambatan gantung pendek. Jambatan itu berada di atas Sungai Mamut.

Arahnya dari Sungai Mamut, jadi pengunjung mesti melalui laluan yang mempunyai pokok tua di sebelahnya. Di samping itu, terdapat rumpun Gigantochloa levis, spesies buluh gergasi.

Di sana anda akan menemui 5 mata air dengan suhu air yang berbeza. Biasanya suhu air antara 49 dan 60 darjah Celsius.

Pengunjung boleh merasai kesegaran dengan berenang atau berendam di kawasan kolam batu ini. Air yang digunakan ternyata adalah air belerang iaitu aliran mata air panas.

Aktiviti di Poring Hot Spring Ranau Sabah

Aktiviti di Kolam Air Panas Poring Ranau Sabah
Picture by: @adanmohdali

Aktiviti menarik boleh dialami untuk mendapatkan percutian yang tidak dapat dilupakan. Jangan lupa mengabadikan momen dengan mengambil gambar bersama keluarga atau swafoto sahaja. Kemudian, ia boleh dikongsi di media sosial supaya sesiapa sahaja boleh menontonnya.

Kemudahan

Kemudahan
Picture by: @mohdaddysham

Kawasan pelancongan ini pastinya akan mengutamakan keselesaan pengunjung agar pelbagai jenis kemudahan akan disediakan. Contoh beberapa kemudahan yang bakal diperolehi oleh pengunjung iaitu:

  • Kawasan letak kereta
  • Tandas bersih
  • Bilik air dan bilik persalinan
  • Bermain tanah
  • Gazebo
  • Tempat duduk dan payung
  • Bilik Sembahyang Islam
  • Dan banyak lagi

Lokasi

Lokasi
Picture by: @adanmohdali

Alamat yang boleh dilawati jika ingin meluangkan masa bercuti di Kolam Air Panas Poring Ranau Sabah ialah 89300 Ranau, Sabah, Malaysia. Untuk sampai ke kawasan ini, anda boleh menggunakan pelbagai jenis kenderaan persendirian dan awam.

Lokasi kawasan pelancongan ini adalah 40 KM dari Ibu Pejabat Taman Negara Kinabalu di daerah Ranau. Jadi, lokasinya agak strategik dan berdekatan dengan kawasan pelancongan lain.

Baca Juga  Harga Tiket Kolam Air Panas Jasin 2024

Waktu operasi

Waktu operasi
Picture by: @adanmohdali

Apabila pengunjung ingin merasai pelbagai jenis tunggangan dan tarikan, mereka boleh datang pada waktu operasi yang telah ditetapkan. Sebenarnya untuk kawasan pelancongan ini dibuka setiap hari dengan waktu operasi:

HariWaktu operasi
Isnin – Ahad08.00 am – 05.00 pm

Jika anda ingin merasai keseronokan berjalan di atas kanopi, anda boleh membeli tiket dahulu dan yang terakhir dibeli pada pukul 03.00 petang.

Harga Tiket Poring Hot Spring Ranau Sabah

Harga kemasukan
Picture by: @adanmohdali

Pada tahun 2023, terdapat harga tiket masuk Ranau Sabah Poring Hot Spring yang terbaru dan boleh dijadikan penanda aras apabila berkunjung ke kawasan ini iaitu:

1. Mata Air Panas Poring

 

Kategori18 tahun ke atas17 dan ke bawahMaklumat
Conversation fee (Malaysian)RM10RM5Untuk warga Malaysia berumur <12 tahun dan >60 tahun dan orang kurang upaya (kemasukan adalah percuma)
Conversation fee (International)RM50RM25 
Poring Canopy Walkaway (Malaysian)RM5RM3 
Poring Canopy Walkaway (International)RM10RM8 

2. Poring Bathtub Fee

KategoriHargaKeterangan
Slide pool fee (Malaysian)RM3Per orang (3 jam)
Slide pool fee (International)RM5Per orang (3 jam)
Open Bathup Fee (Malaysian & International)RM10Unit (3 jam pertama, RM 10 untuk lebih masa)
Enclosed Bathtub (Deluxe)RM35Per jam (2 ruangan)
Enclosed Bathtub (Standard)RM25Per jam (3 ruangan)
Enclosed Bathtub (Locker Rental)RM5Sepanjang hari

3. Fee Lainnya

KategoriHargaKeterangan
Orchid Species Adoption FeeRM100Per orang
Rafflesia Blooming Observation (InternationalRM30Per orang
Rafflesia Blooming Observation (Malaysian)RM15Per orang

Promosi / Diskaun

Promosi : Diskaun
Picture by: @adanmohdali

Jika anda ingin mendapatkan promosi atau diskaun, anda boleh melihat acara yang sedang berlangsung. Kalau nak tahu update pun boleh tengok website rasmi dan boleh hubungi call center di talian +60 14-695 8577.

Malah sesetengah ejen pelancongan akan mempunyai promosi sendiri dan boleh digunakan oleh pengunjung yang ingin mendapatkan kemudahan lain.

Menarik kan beberapa tunggangan, tarikan, dan aktiviti yang boleh didapati di kawasan Poring Hot Spring Ranau Sabah? Anda boleh menghabiskan masa percutian anda dengan melakukan aktiviti menarik dan mendapat pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.