Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka 2023

Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka – Rumah Terbalik Melaka adalah antara tempat menarik yang wajib dikunjungi ketika bercuti di Malaysia. Tarikan pelancongan ini agak unik kerana ia menampilkan sebuah rumah dengan dalaman yang terbalik dan mewujudkan suasana yang sangat menyenangkan.

Destinasi pelancongan ini merupakan lokasi pelancongan yang ramai dikunjungi oleh pelancong dalam dan luar negara, baik pada hujung minggu, hari cuti mahupun hari bekerja. Konsep terbalik tempat ini adalah ciri yang paling menonjol. Lihat penjelasan berikut untuk lebih jelasnya!

Lokasi Rumah Terbalik Melaka

Lokasi Rumah Terbalik Melaka
Picture by: @ainnorazuan

Perkara pertama yang perlu diketahui sebelum melawat tempat pelancongan adalah lokasinya. Lawatan rumah terbalik ini terletak di Jalan PM 7, Plaza Mahkota, 75000 Melaka, Malaysia atau lebih kurang 147 km dari Kuala Lumpur (perjalanan lebih kurang 2 jam 30 minit).

Arah ke lokasi ini juga boleh diakses melalui ciri peta dalam aplikasi enjin carian. Pengangkutan yang boleh digunakan untuk sampai ke lokasi ini ialah kenderaan bermotor persendirian sama ada beroda dua mahupun beroda empat.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan kenderaan alternatif seperti pengangkutan awam, bas, teksi dan pelbagai lagi. Jadi, akses ke lokasi ini sangat mudah.

Melaka Upside Down House Rides

Melaka Upside Down House Rides
Picture by: @ainnorazuan

Berkonsepkan bilik songsang, tentunya tunggangan di lokasi pelancongan ini tidak terlalu menyerlah. Di dalam rumah itu terdapat lima bilik berbeza yang dibuat dengan reka bentuk terbalik. Nanti pengunjung boleh mengambil beberapa gambar dengan kesan terapung seperti tiada graviti.

Baca Juga  Harga Tiket Moroccan Pavilion Putrajaya 2024

Aktiviti di Tarikan Pelancong

Aktiviti di Tarikan Pelancong
Picture by: @ainnorazuan

Aktiviti utama yang boleh dilakukan dengan mengunjungi rumah terbalik ini ialah bersiar-siar melihat reka bentuk rumah yang unik dan bergambar di sana. Foto dengan pelbagai gaya boleh dilakukan dan pastinya akan menjadi sangat menarik.

1. Ambil Gambar Dengan Gaya Menarik

Rumah ini terdiri daripada lima bilik berbeza dengan reka bentuk yang berbeza. Selain itu, susun atur bilik dijamin tidak membuat pengunjung bosan kerana ia dibuat dengan cara yang sentiasa kelihatan unik. Anda boleh mengambil gambar di dapur terbalik, ruang tamu terbalik dan ruang makan terbalik.

Nanti hasil gambar yang anda dapat adalah gambar pose seolah-olah anda boleh terapung di dalam bilik seperti anda terbalik dan melawan graviti.

Bagi anda yang suka bergambar dan melawat tempat-tempat menarik, lokasi ini adalah pilihan terbaik. Anda boleh berpuas hati untuk mengambil gambar dari mana-mana bahagian yang anda mahu. Malah, tempat ini juga banyak digunakan sebagai destinasi mengambil gambar untuk keperluan projek dan perniagaan.

2. Nikmati Bilik Terbalik

Bukan sahaja bergambar, anda juga boleh melakukan aktiviti dan aktiviti lain di Upside Down House of Melaka. Rumah terbalik ini mempunyai reka bentuk unik yang dilengkapi dengan gambar-gambar menarik di setiap bilik. Inilah yang menjadikan bilik terbalik lebih menarik kepada pengunjung.

Kemudian pengunjung akan kagum dengan pelbagai barangan dan kelengkapan rumah yang dipasang secara terbalik seperti tilam, basikal, televisyen, mesin basuh dan pelbagai lagi. Anda boleh menikmati kedudukan ini di rumah sepuas-puasnya asalkan anda berada di lokasi pelancongan terbalik.

Suasana sebegitu pastinya sangat menarik minat kanak-kanak. Jadi, bagi anda yang mempunyai anak dan ingin pergi bercuti, maka lokasi pelancongan ini sesuai untuk anda pilih. Sehingga kini kami sangat ingin tahu tentang lokasi dan ingin segera berkunjung ke sana.

Baca Juga  Harga Tiket Upside Down Museum Penang 2023

3. Nikmati Makanan yang Tersedia

Setelah puas bergambar dan menikmati reka bentuk unik Upside Down House di Melaka, anda boleh meneruskan aktiviti atau aktiviti seterusnya iaitu lawatan kulinari. Terdapat banyak pilihan makanan yang terdapat di medan selera terbalik.

Medan selera ini sesuai untuk anda kunjungi untuk berehat selepas mengelilingi rumah secara terbalik. Menu makanan yang dijual sangat banyak bermula dari makanan dan minuman ringan sehinggalah makanan berat.

Makanan dan minuman ini termasuk air kelapa muda, jus buah-buahan, minuman cola dan banyak lagi. Bagi makanan pula, terdapat beberapa makanan ringan dan makanan berat disediakan yang boleh menghilangkan rasa lapar yang anda rasai.

Menu makanan yang lazat dan minuman segar akan membuatkan badan anda kembali segar dan bersedia untuk meneruskan aktiviti lain. Harga untuk makanan dan minuman yang dijual di medan selera adalah sangat berpatutan jadi lawatan anda tidak memerlukan kos yang tinggi.

Tarikan pelancong

Tarikan pelancong
Picture by: @aishu_hud

Disebabkan konsep lawatan ini adalah lawatan rumah terbalik, maka tidak banyak tarikan pelancong yang boleh diadakan. Ini kerana tumpuan destinasi ini adalah untuk menikmati keunikan dalaman rumah terbalik dan berfungsi sebagai tempat bergambar.

Kemudahan Rumah Terbalik Melaka

Kemudahan Rumah Terbalik Melaka
Picture by: @ainnorazuan

Selain menyediakan tempat bersiar-siar, destinasi ini juga mempunyai kemudahan awam yang boleh digunakan oleh pengunjung sambil menghabiskan masa di rumah secara terbalik. Berikut adalah beberapa kemudahan yang disediakan untuk pengunjung.

1. Tandas Bersih

Ini adalah kemudahan yang sangat penting dan mesti disediakan oleh mana-mana destinasi pelancongan, kerana setiap pengunjung pasti memerlukan tandas untuk keperluan mereka. Lebih-lebih lagi setelah menempuh jarak yang jauh ke tapak pelancongan yang dimaksudkan.

2. Tempat duduk

Di seluruh bilik rumah akan disediakan tempat duduk untuk pengunjung yang ingin berehat sebentar sambil berjalan di sekitar rumah. Oleh itu pengunjung tidak akan berasa terlalu letih sambil menikmati keindahan reka bentuk rumah terbalik.

Baca Juga  Harga Tiket Dark Mansion Penang 2023

3. Kawasan Parking yang Besar

Kawasan parkir juga amat penting dalam menguruskan tarikan pelancong. Pastinya ramai pengunjung yang membawa kenderaan sendiri ketika melancong. Sehinggakan kawasan parkir yang luas diperlukan terutama apabila berlaku lonjakan pengunjung pada hari cuti.

4. Kakitangan yang mesra

Apabila mengambil gambar, sudah tentu anda memerlukan bantuan supaya semua ahli keluarga atau rakan sekerja anda boleh mengambil gambar. Ini boleh dibantu oleh kakitangan rumah terbalik yang sudi mengambil gambar untuk anda.

Waktu Operasi Rumah Terbalik Melaka

Waktu Operasi Rumah Terbalik Melaka
Picture by: @ainnorazuan

Rumah terbalik dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 7 malam. Tips yang boleh anda terapkan ketika berkunjung ke lokasi pelancongan ini adalah datang pada hari bekerja atau hari biasa, kerana pada hujung minggu dan cuti anda pasti pengunjung yang datang akan sangat ramai.

Harga Tiket Rumah Terbalik Melaka

Harga kemasukan
Picture by: @aishu_hud

Syarat masuk lokasi rumah terbalik kena bayar tiket masuk rumah. Butiran tiket ada dalam jadual di bawah.

Kanak-kanakRM15
MatangRM25
Kanak-kanak (Antarabangsa)RM20
Dewasa (Antarabangsa)RM30

Promosi / Diskaun untuk Tarikan

Promosi : Diskaun untuk Tarikan
Picture by: @ainnorazuan

Biasanya promo atau diskaun boleh diperolehi pada masa-masa tertentu. Jadi untuk dapatkan promo atau diskaun, boleh tengok di laman web rasmi atau media sosial untuk reverse house, OK!

Keunikan Rumah Terbalik Melaka membuatkan kami semakin ingin berkunjung ke sana. Kemudahan dan suasana rumah yang menarik pasti akan merosakkan percutian anda. Membawa keluarga atau rakan bercuti ke rumah secara terbalik adalah pilihan terbaik semasa bercuti.

Photo of author

Team Rekreasi

Team tempatcuti.my terdiri daripada mereka yang berpengalaman dalam melancong komited untuk menjadi rujukan utama pelancong yang ingin meneroka keindahan Malaysia.